BTC USD 54,301.7 Gold USD 1,792.60
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Tarikh Luput Tong Gas Anda

Dobit127

Active+ Member
Messages
2,890
Joined
Oct 29, 2007
Messages
2,890
Reaction score
87
Points
45
salam semua..

aku ada membaca blog yang menarik dan terjumpa info ini ..sesama nak kongsikan...

Mungkin masih ramai yang tidak menyedari bahawa tong gas yang digunakan untuk memasak di rumah juga mempunyai tarikh luput!

Jangan ingat ubat, makanan kesihatan, bahan makanan dan minuman sahaja yang ada tarikh luput! Tong Gas pun ade! (hutang je yang tak ada tarikh luput! Makin lewat anda jelaskannya, maka makin berbunga-bungalah interestnya ! )

Tong Gas yang dah luput a.k.a ‘expired’ adalah tidak selamat digunakan dan ianya boleh menyebabkan kemalangan yang tidak dijangka!

So, berhati-hatilah ketika menerima atau membeli tong gas daripada penjual.

Semak dahulu tarikh luputnya.

Jadi bagaimana untuk menyemak dan mengenalpastikannya?

Berikut saya berikan sedikit panduan untuk rujukan kita bersama….

Di salah satu sisi tong gas, Tarikh Luput akan dikodkan secara alpha numerical seperti berikut:-


A , B , C atau D diikuti dua digit,

Contohnya D06.

Huruf bermaksud suku ke berapa dalam satu tahun -

A utk March ( Suku pertama ),

B utk June (Suku kedua ),

C utk Sept ( Suku ketiga ), &

D utk December ( Suku keempat ).

2 digit itu pula menunjukkan sehingga tahun berapa selinder itu selamat digunakan

Jadi D06 bermaksud selamat digunakan sehingga December 2006.

Baiklah jika anda telah faham, apa lagi!

Jangan buang masa, semak tong gas sedia ada anda sekarang juga!


tq.. http://pemikirkaya.com

UPDATED :-
salah sorang warga Cg dah cek..
lokasi : adalah..cuba tengok kat tempat letak kepala gas tuh..
 
Last edited:
Sponsored Post

nina76

Fun Poster
Messages
810
Joined
Sep 22, 2007
Messages
810
Reaction score
2
Points
15
weh!...ada ker?....tong gas kt rmh tu dh 3 thn tk berganti...mcm mana nih?
 

emag1881

Fun Poster
Messages
838
Joined
Sep 10, 2008
Messages
838
Reaction score
7
Points
15
weh!...ada ker?....tong gas kt rmh tu dh 3 thn tk berganti...mcm mana nih?
aku pun baru tau benda nie, kenapa pembekal x pernah keluarkan kenyataan megenai expire date nie?
 

own_punya

Fun Poster
Messages
440
Joined
May 1, 2009
Messages
440
Reaction score
4
Points
15
kat mana tempatnya??? X da papa pon kat tong gas aku...yg aku check thn manufacturing ada la..aku tong gas petronas...harap tt dapat beri info lebih mendalam...neawy, tyvm
 

zamreda

CG Top Poster Club
Messages
31,388
Paid Membership
Joined
Sep 1, 2008
Messages
31,388
Reaction score
51
Points
120
klau ragu2 beli arang selamat sikit....
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register