Tanda2 Awal Kanser

CG Sponsors




hazel07

Active Member
Joined
Jun 14, 2008
Messages
1,088
Reaction score
11
Points
25
Just nk share info....:)

TANDA-TANDA AWAL KANSER

(1) Kanser pangkal rahim - sebarang lelehan atau pendarahan
yg luarbiasa,sakit selepas bersenggama
dan turun berat badan.

(2) Kanser payudara - bengkak atau gumpalan di buah dada,
keluar cairan berdarah dari puting,
pembesaran kelenjar di ketiak, kedutan
pada kulit di buah dada.

(3) Kanser usus besar - perubahan tabiat membuang air, hilang
berat badan,sakit dalam perut dan usus,
berlaku pendarahan semasa membuang air.

(4) Kanser paru-paru - batuk kuat berterusan,batuk berdarah,
nafas termengah-mengah, sakit dada dan
hilang berat badan.

(5) Kanser perut - hilang berat badan, muntah berdarah, sistem
pencernaan yg tidak teratur, cepat kenyang
walaupun makan sedikit.

(6) Kanser limpa - sakit di bahagian abdomen,hilang selera
makan, turun berat badan, kulit dan mata
menjadi kuning dan bahagian abdomen membengkak.

(7) Kanser ovari - haid tidak teratur, tumbuhan keras di
bahagian abdomen,sakit semasa bersenggama,
ketumbuhan bulu rambut yg melampau, suara
menjadi lebih mendalam.

(8) Kanser otak - sakit kepala, muntah-muntah,gangguan
penglihatan, lemah atau lumpuh, pening/pitam,
pelupa, perubahan personaliti.

(9) Kanser prostat - sukar dan sakit semasa kencing yang berpanjangan.

(10) Kanser darah (leukimia) -letih, pucat, mudah lebam dan mudah mendapat jangkitan (infection).

(11) Kanser tekak - suara garau/serak, ada ketumbuhan di tekak, sukar menelan dan kelenjar membengkak di leher.




10 PENYEBAB UTAMA KANSER
----------------------------------------------
(1) Makanan
(2) Alkohol
(3) Sinaran cahaya matahari
(4) Pengambilan ubat
(5) Perokok yang tidak aktif
(6) Tembakau
(7) Radiasi
(8) Pekerjaan
(9) Pencemaran air dan udara
(10) Keturunan
 
Sponsored Post

kalau

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Mar 4, 2008
Messages
48,563
Reaction score
127
Points
123
pancreatic cancer tue mana satu?
 

kasmarol

Super Active Member
Joined
Dec 12, 2008
Messages
9,935
Reaction score
59
Points
80
Just nk share info....:)

TANDA-TANDA AWAL KANSER

(1) Kanser pangkal rahim - sebarang lelehan atau pendarahan
yg luarbiasa,sakit selepas bersenggama
dan turun berat badan.

(2) Kanser payudara - bengkak atau gumpalan di buah dada,
keluar cairan berdarah dari puting,
pembesaran kelenjar di ketiak, kedutan
pada kulit di buah dada.

(3) Kanser usus besar - perubahan tabiat membuang air, hilang
berat badan,sakit dalam perut dan usus,
berlaku pendarahan semasa membuang air.

(4) Kanser paru-paru - batuk kuat berterusan,batuk berdarah,
nafas termengah-mengah, sakit dada dan
hilang berat badan.

(5) Kanser perut - hilang berat badan, muntah berdarah, sistem
pencernaan yg tidak teratur, cepat kenyang
walaupun makan sedikit.

(6) Kanser limpa - sakit di bahagian abdomen,hilang selera
makan, turun berat badan, kulit dan mata
menjadi kuning dan bahagian abdomen membengkak.

(7) Kanser ovari - haid tidak teratur, tumbuhan keras di
bahagian abdomen,sakit semasa bersenggama,
ketumbuhan bulu rambut yg melampau, suara
menjadi lebih mendalam.

(8) Kanser otak - sakit kepala, muntah-muntah,gangguan
penglihatan, lemah atau lumpuh, pening/pitam,
pelupa, perubahan personaliti.

(9) Kanser prostat - sukar dan sakit semasa kencing yang berpanjangan.

(10) Kanser darah (leukimia) -letih, pucat, mudah lebam dan mudah mendapat jangkitan (infection).

(11) Kanser tekak - suara garau/serak, ada ketumbuhan di tekak, sukar menelan dan kelenjar membengkak di leher.




10 PENYEBAB UTAMA KANSER
----------------------------------------------
(1) Makanan
(2) Alkohol
(3) Sinaran cahaya matahari
(4) Pengambilan ubat
(5) Perokok yang tidak aktif
(6) Tembakau
(7) Radiasi
(8) Pekerjaan
(9) Pencemaran air dan udara
(10) Keturunan

yang ni (5) Perokok yang tidak aktif blh explain x?:-?
 

hazel07

Active Member
Joined
Jun 14, 2008
Messages
1,088
Reaction score
11
Points
25
yang ni (5) Perokok yang tidak aktif blh explain x?:-?
aku pon x arif sgt...tp aku rs maksud dia..org yg ada kat sekeliling perokok..yg hidu asap rokok perokok yg dekat ngan dia....kalau sayang anak n isteri..g ler merokok luar rumah...jgn merokok berhampiran mereka...:)
 

azizriadi

Active+ Member
Joined
Sep 4, 2007
Messages
4,117
Reaction score
58
Points
30
Just nk share info....:)

TANDA-TANDA AWAL KANSER

(1) Kanser pangkal rahim - sebarang lelehan atau pendarahan
yg luarbiasa,sakit selepas bersenggama
dan turun berat badan.

(2) Kanser payudara - bengkak atau gumpalan di buah dada,
keluar cairan berdarah dari puting,
pembesaran kelenjar di ketiak, kedutan
pada kulit di buah dada.

(3) Kanser usus besar - perubahan tabiat membuang air, hilang
berat badan,sakit dalam perut dan usus,
berlaku pendarahan semasa membuang air.

(4) Kanser paru-paru - batuk kuat berterusan,batuk berdarah,
nafas termengah-mengah, sakit dada dan
hilang berat badan.

(5) Kanser perut - hilang berat badan, muntah berdarah, sistem
pencernaan yg tidak teratur, cepat kenyang
walaupun makan sedikit.

(6) Kanser limpa - sakit di bahagian abdomen,hilang selera
makan, turun berat badan, kulit dan mata
menjadi kuning dan bahagian abdomen membengkak.

(7) Kanser ovari - haid tidak teratur, tumbuhan keras di
bahagian abdomen,sakit semasa bersenggama,
ketumbuhan bulu rambut yg melampau, suara
menjadi lebih mendalam.

(8) Kanser otak - sakit kepala, muntah-muntah,gangguan
penglihatan, lemah atau lumpuh, pening/pitam,
pelupa, perubahan personaliti.

(9) Kanser prostat - sukar dan sakit semasa kencing yang berpanjangan.

(10) Kanser darah (leukimia) -letih, pucat, mudah lebam dan mudah mendapat jangkitan (infection).

(11) Kanser tekak - suara garau/serak, ada ketumbuhan di tekak, sukar menelan dan kelenjar membengkak di leher.




10 PENYEBAB UTAMA KANSER
----------------------------------------------
(1) Makanan
(2) Alkohol
(3) Sinaran cahaya matahari
(4) Pengambilan ubat
(5) Perokok yang tidak aktif
(6) Tembakau
(7) Radiasi
(8) Pekerjaan
(9) Pencemaran air dan udara
(10) Keturunan
Thanx for your info. Client saya baru je diagnosed dengan Breast Cancer. Dah operation buang sebelah breast bulan lepas di Ampang Puteri. Now kena buat Kimoterapi. Kos rawatan??....emmm, kalau tak de insurance boleh mendatang kan masalah kewangan jugak...

Tapi, detect awal nie lagi bagus. Ada harapan utk sembuh. Apa2 pun, kena berdoa agar dijauhkan dari penyakit mcm tu. Pemakanan kena jaga...kalau selalu makan fast food...risiko lagi tinggi.
 

azizriadi

Active+ Member
Joined
Sep 4, 2007
Messages
4,117
Reaction score
58
Points
30
aku pon x arif sgt...tp aku rs maksud dia..org yg ada kat sekeliling perokok..yg hidu asap rokok perokok yg dekat ngan dia....kalau sayang anak n isteri..g ler merokok luar rumah...jgn merokok berhampiran mereka...:)
Suruh diorang berhenti terus je...:D
 

sirapbandung

Active+ Member
Joined
May 9, 2008
Messages
3,396
Reaction score
1
Points
30
Suruh diorang berhenti terus je...:D
aku rase perkataan lain bagi perokok tak aktif adalah perokok pasif...so kalo sayangkan keluarga jangn merokok berdekatan ngan mereka...klo leh nk merokok meroko la dalam bilik kedap udara...baru tau apa perasaan orang sekiling..:D
 

azizriadi

Active+ Member
Joined
Sep 4, 2007
Messages
4,117
Reaction score
58
Points
30
aku rase perkataan lain bagi perokok tak aktif adalah perokok pasif...so kalo sayangkan keluarga jangn merokok berdekatan ngan mereka...klo leh nk merokok meroko la dalam bilik kedap udara...baru tau apa perasaan orang sekiling..:D
Betul, baru tau mcm mana bengangnya orang sekeliling....terutamanya time makan....kita tengah sedap nak makan, diorang bantainya hisap rokok...aduuhhhh itu yang paling aku bengang sekali. Sbb tak bleh nak blah....takkan nak tinggalkan makanan kat kedai tu, baru sampai..pulak tu...ishhhkkkk....:mad:
 

hazel07

Active Member
Joined
Jun 14, 2008
Messages
1,088
Reaction score
11
Points
25
Betul, baru tau mcm mana bengangnya orang sekeliling....terutamanya time makan....kita tengah sedap nak makan, diorang bantainya hisap rokok...aduuhhhh itu yang paling aku bengang sekali. Sbb tak bleh nak blah....takkan nak tinggalkan makanan kat kedai tu, baru sampai..pulak tu...ishhhkkkk....:mad:
betul tuh..hehhe..mujur la suami aku x merokok...:D
 
Sponsored Post
Top
Log in Register