Taktik terbaru 'longkai'

CG Sponsors




eboss

CG Hardcore
Platinum Member
Joined
Nov 29, 2007
Messages
85,652
Reaction score
1,894
Points
591
Taktik terbaru 'longkai' - Buka penutup bahagian bawah tangki air kereta ketika pemilik berada di R&R Gurun

ALOR STAR - Sebelum ini 'longkai' dikatakan menggunakan pelbagai taktik seperti menyimbah petrol di atas jalan raya, meletak paku dan kaca bagi 'memerangkap' mangsa untuk menggunakan perkidmatan mereka.

Bagaimanapun kegiatan mereka semakin berani hingga didakwa sanggup menanggalkan penutup bahagian bawah tangki air terutamanya kereta Proton Waja kerana tindakan tersebut boleh dilakukan tanpa perlu membuka bonet depan kereta.

Enjin kereta mangsa berhenti selepas bergerak dalam jarak tertentu ekoran air tangki kereta itu kering dan 'longkai' akan menawarkan perkhidmatan mereka itu dengan mengenakan bayaran yang agak tinggi.

Taktik terbaru 'longkai' itu didedahkan oleh seorang mangsa, Sarjakhan Abu Bakar, 38, apabila kereta Proton Waja yang dipandunya kekeringan air dipercayai selepas penutup bahagian bawah tangki air kereta itu ditanggalkan ketika berhenti di Hentian Rehat dan Rawat (R&R) Gurun arah Utara Lebuh Raya Utara Selatan (PLUS) dekat sini malam kelmarin.

Dakwanya, beliau memandu berseorangan dari Pulau Pinang singgah di Hentian R&R Gurun untuk berehat selepas keletihan memandu pada pukul 10 malam.

Kes naya nie
 
Sponsored Post

WMComm

CG Top Poster Club
Joined
Jan 10, 2008
Messages
22,845
Reaction score
95
Points
120
memang naya.agak kuang haja "longkai" sekarang ni.longkai melayu ke bro? :-?
 

bahtiar

Active Member
Joined
Mar 6, 2007
Messages
1,872
Reaction score
180
Points
33
cilako..aku penah kena benda mcm ni..2 tahun lepas kat hentian R&R gunung semanggul..lepas masuk kat bukit berapit kereta waja aku betol2 breakdown nasib baik kat lorong kiri...bukak bonet tgk penutup air aku dah terbukak...aku rasa ada org lain bukak...sebab sebelum bertolak mmg aku dah check abis semua...mmg lahanat betol dorang ni..melayang aku 2k sebab kena oberhol...cett!
 

eboss

CG Hardcore
Platinum Member
Joined
Nov 29, 2007
Messages
85,652
Reaction score
1,894
Points
591
memang naya.agak kuang haja "longkai" sekarang ni.longkai melayu ke bro? :-?
'longkaai' nie pun baru hari nie aku dengaq...tapi biasanya melayu ler...sapa lagi yang 'layak' buat karja2 macam nie

:mad:
 

ADI78

Super Active Member
Joined
Aug 26, 2008
Messages
6,298
Reaction score
17
Points
65
longkai ni ada pertolongan dari petrol car yg melalui setiap hiway di muka bumi malaysia ini...aden bagitau ni pasal aden pernah bekerja dengan satu workshop dan malam aden akan menjadi salah sorang longkai....tapi sanggup aden dengan memacam cara cino ni suh aden buek...semalam jor aden sanggup ikut geng ni...berhati2 la semasa anda memandu...kalau anda tak percaya...kalu nampak ada petrol car anda cuba potong pastu anda berhenti dan buka bonet depan kereta anda...pasti sampey longkai selepas itu....
 

eboss

CG Hardcore
Platinum Member
Joined
Nov 29, 2007
Messages
85,652
Reaction score
1,894
Points
591
cilako..aku penah kena benda mcm ni..2 tahun lepas kat hentian R&R gunung semanggul..lepas masuk kat bukit berapit kereta waja aku betol2 breakdown nasib baik kat lorong kiri...bukak bonet tgk penutup air aku dah terbukak...aku rasa ada org lain bukak...sebab sebelum bertolak mmg aku dah check abis semua...mmg lahanat betol dorang ni..melayang aku 2k sebab kena oberhol...cett!
adoi...dah ada mangsa sejak 2 tahun dulu rupanya

:eek:
 

eboss

CG Hardcore
Platinum Member
Joined
Nov 29, 2007
Messages
85,652
Reaction score
1,894
Points
591
longkai ni ada pertolongan dari petrol car yg melalui setiap hiway di muka bumi malaysia ini...aden bagitau ni pasal aden pernah bekerja dengan satu workshop dan malam aden akan menjadi salah sorang longkai....tapi sanggup aden dengan memacam cara cino ni suh aden buek...semalam jor aden sanggup ikut geng ni...berhati2 la semasa anda memandu...kalau anda tak percaya...kalu nampak ada petrol car anda cuba potong pastu anda berhenti dan buka bonet depan kereta anda...pasti sampey longkai selepas itu....
tak yah ler campur ngan orang macam tu...walaupun awak tak buat tetap terpalit sama nanti
 

ADI78

Super Active Member
Joined
Aug 26, 2008
Messages
6,298
Reaction score
17
Points
65
tak yah ler campur ngan orang macam tu...walaupun awak tak buat tetap terpalit sama nanti
tak sanggup wo ikut dorang ni...memacam kono buek...semalam jor aden ikut pastu tobat tanak ikut...dlm kete memacam brg ado...siap leh ado pistol..kalu pistol air takpo gak...dan tak sampey sebulan aden kojo kek workshop tu..tanak aden kono sumpah ngan org...
 

mrafif

Active+ Member
Joined
Apr 28, 2006
Messages
2,868
Reaction score
12
Points
25
hish.. makin dasat penjenayah zaman skrg ni.. adoiii
 
Sponsored Post
Top
Log in Register