BTC USD 37,895.9 Gold USD 1,791.31
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Viral Taktik menyamar rakan mahu pinjam wang kian meningkat

Sponsored Post

GamezStar

CG Top Poster Club
gem
Messages
36,072
Joined
Jul 1, 2008
Messages
36,072
Reaction score
2,745
Points
261
Awards
1
Kenape meningkat???

Sebb tak ada tangkapan.. report banyak kali tak jadi ape...
 

TT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgem
Messages
163,460
Joined
Jan 13, 2009
Messages
163,460
Reaction score
22,262
Points
1,831
Awards
1
Kes meningkat

IMG_20211127_153402_182.jpg
 

Megat Al Fateh

Active Member
Messages
1,735
Joined
May 6, 2019
Messages
1,735
Reaction score
899
Points
81
ni aku tulis berdasarkan kefahaman aku, kes mcm ni aku dah dengar dari 2-3 tahun lepas

cara diorang nak take over account wasap kita

aku tulis ni biar org jadi lebih faham dan berhati2 bila jadi mcm ni.. takdelah blur2 je nanti

sila beringat sebelum kena

1. scammer akan kenal pasti target terlebih dahulu
1.2 mungkin juga attack random target dan guna script / atau apps mcm call scammer tu

2.install wasap dekat phone baru, (pc pun boleh) tapi akan guna no target / mangsa

3. wasap akan hantar verification code dekat owner asal tadi, biasanya guna sms

4. bila owner asal dah dapat verification code tadi, scammer ni akan dok tanya apa dia code tu, biasa diorang kata tu code dari bank (tipu)

5. bila dah dapat code tu, scammer tu terus guna verification code tu untuk authenticate dekat phone scammer tadi, yg baru install wasap tu

6. phone wasap mangsa automatically tak berfungsi lagi, sbb dia dah approve account wasap tu dipindahkan ke telephone lain, scammer tadi

7. bila scammer dah dapat account tu, dia boleh letak dual layer pin code, walau owner asal nak take over balik akan gagal sbb code tu scammer sahaja yg tau.. biasanya orang tak letak pun pin code ni, kalau dah terkena mmg susah tak akan dapat balik lah.. atau terlambat

8. kita patut set password dekat wasap kita settings > account > security > two-steps verification.. boleh set pin number dgn email terus

9. kadang2 scammer cuma guna gambar kita, tapi no lain, mungkin scammer tu dlm group wasap kita join tu.. yelah, semua jenis auto approve bila join invitation link kan..

10. ade yg paling hard core aku pernah dengar, akan ada org wasap kita konon dia ni hitman, pembunuh upahan, dia mintak kita bayar sekian2 duit untuk dilepaskan, ni jenis pandai psiko org biar mangsa tu tak report polis.. setakat ni jadi dekat luar negara sahaja
 

faeyzul

Active+ Member
Messages
2,673
Joined
Feb 2, 2010
Messages
2,673
Reaction score
178
Points
43
ni aku tulis berdasarkan kefahaman aku, kes mcm ni aku dah dengar dari 2-3 tahun lepas

cara diorang nak take over account wasap kita

aku tulis ni biar org jadi lebih faham dan berhati2 bila jadi mcm ni.. takdelah blur2 je nanti

sila beringat sebelum kena

1. scammer akan kenal pasti target terlebih dahulu
1.2 mungkin juga attack random target dan guna script / atau apps mcm call scammer tu

2.install wasap dekat phone baru, (pc pun boleh) tapi akan guna no target / mangsa

3. wasap akan hantar verification code dekat owner asal tadi, biasanya guna sms

4. bila owner asal dah dapat verification code tadi, scammer ni akan dok tanya apa dia code tu, biasa diorang kata tu code dari bank (tipu)

5. bila dah dapat code tu, scammer tu terus guna verification code tu untuk authenticate dekat phone scammer tadi, yg baru install wasap tu

6. phone wasap mangsa automatically tak berfungsi lagi, sbb dia dah approve account wasap tu dipindahkan ke telephone lain, scammer tadi

7. bila scammer dah dapat account tu, dia boleh letak dual layer pin code, walau owner asal nak take over balik akan gagal sbb code tu scammer sahaja yg tau.. biasanya orang tak letak pun pin code ni, kalau dah terkena mmg susah tak akan dapat balik lah.. atau terlambat

8. kita patut set password dekat wasap kita settings > account > security > two-steps verification.. boleh set pin number dgn email terus

9. kadang2 scammer cuma guna gambar kita, tapi no lain, mungkin scammer tu dlm group wasap kita join tu.. yelah, semua jenis auto approve bila join invitation link kan..

10. ade yg paling hard core aku pernah dengar, akan ada org wasap kita konon dia ni hitman, pembunuh upahan, dia mintak kita bayar sekian2 duit untuk dilepaskan, ni jenis pandai psiko org biar mangsa tu tak report polis.. setakat ni jadi dekat luar negara sahaja
ok tu kalo wasap, kawan kena tu telegram. MO sama ke?
 

Megat Al Fateh

Active Member
Messages
1,735
Joined
May 6, 2019
Messages
1,735
Reaction score
899
Points
81
ok tu kalo wasap, kawan kena tu telegram. MO sama ke?
lebih kurang je bos

sbb kalau nak register telegram baru, atau nak tukar ke phone baru

steps dia sama ja.. kena dapatkan no activation dari phone lama / sim card asal

dlm group wasap group telegram ni ramai scammer dok perhati mana mangsa boleh dimakan

tak payahlah join group2 sembarangan ni.. no kita pun diarong boleh collect jual dkt spammer hehe
 

Hou-Ou

Active Member
Messages
1,210
Joined
Jun 13, 2021
Messages
1,210
Reaction score
450
Points
51
Adik saya pun , kawan dia kena scam konon dia nak pinjam duit RM 2k.
yg kawan dia pulak
tengok sja dia yg mintak...kawan dia terus sja transfer
sebab kawan dia percaya sgt pada dia


kemudian, bila dah lepas transfer
baru perasan mcm mcm pelik
cal adik saya

bila dapat tau yg adik saya tak mintak tolong
dan sedar kena scam
baru menagis
panik...tak tau nak buat mcm mana
duit tu pulak memang penting nak pakai

sudahnya..dia pulak yg mintak adik saya tolong bayar ke mcm mana..

haha..logicnya tak kan adik saya pulak nak kena ganti

tapi saya pun tak tau apa sudahnya kes dia

kesian
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register