Debate Tak Suka Indo, Bangla, Nepal, Myanmar, tapi warga China kita ok pulak?

CG Sponsors




syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,371
Reaction score
2,084
Points
141
Minta maaf.... warga China yang aku maksudkan ni bukanlah Cina Malaysia yang betul2 lahir di sini atau Cina Malaysia yang betul2 berjasa untuk Malaysia sejak sebelum merdeka dulu...

tapi yang aku maksudkan adalah warga China yang baru masuk Malaysia.....

seperti kita tahu, kita Melayu, India dan Cina yang ada Malaysia ni boleh kata masih HARMONI lah.....kita still ok..... salah faham sikit2 tu biasa...

yg biasa kita menyampah adalah warga asing seperti Indo, Bangla, Nepal, Myanmar dan seumpamanya...

tapi kita tak sedar warga asing dari China berlambak-lambak masuk ke Malaysia sejak dari dulu lagi...
atau warga asing dari India berlambak-lambak masuk ke Malaysia....

mungkin sebab kita susah nak bezakan antara warganegara malaysia dan warga asing dari dua negara tu....
sebab tu kita tak sedar...

so, apa pendapat korang tentang perkara ni??

.
.

apa2 pun, alhamdulillah sekarang aku nampak kita dah kurang membenci dgn warga Indo...
Bangla pun dah tak buat hal sekarang....
 
Sponsored Post

Jackhalid

Super Active Member
Platinum Member
Joined
May 24, 2008
Messages
6,405
Reaction score
975
Points
111
Malaysia perlu "reset" semula. Hari tu pergi Thailand, payah jumpa pendatang. Pelancong ramai lah. Even pergi Singapore yg maju tu pun pendatang / buruh luar ni mereka control. Cuma sekarang ni diorang pun banyak bawa masuk warga China. Tak tahu kenapa.

Saya sokong Malaysia perlu hantar balik warga asing kembali ke negara asal mereka. Mungkin kucar-kacir kejap (sebab akan kurang tenaga kerja) tetapi ini kebaikan utk generasi akan datang.

Saya pun dah susah nak kenal rakyat Malaysia. Cina vs China, India Malaysia vs India negara India, Melayu vs Indo/Bangla/Nepal/Myanmar dah lebih kurang je muka.
 

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,371
Reaction score
2,084
Points
141
Malaysia perlu "reset" semula. Hari tu pergi Thailand, payah jumpa pendatang. Pelancong ramai lah. Even pergi Singapore yg maju tu pun pendatang / buruh luar ni mereka control. Cuma sekarang ni diorang pun banyak bawa masuk warga China. Tak tahu kenapa.

Saya sokong Malaysia perlu hantar balik warga asing kembali ke negara asal mereka. Mungkin kucar-kacir kejap (sebab akan kurang tenaga kerja) tetapi ini kebaikan utk generasi akan datang.

Saya pun dah susah nak kenal rakyat Malaysia. Cina vs China, India Malaysia vs India negara India, Melayu vs Indo/Bangla/Nepal/Myanmar dah lebih kurang je muka.
betul....
pelancong tu kita ok je....

tapi yg masalah sekarang....warga-warga asing yg ada di Malaysia ni, bukan melancong...
tapi siap berniaga dan bekerja di mana2 (terutama di Selangor lah)...pergi kedai mana2, tgk kedai ni, warga asing...kedai tu warga asing.... siap boleh sewa satu bangunan buat kerja scammer.....

tapi di negeri-negeri lain pun makin ramai juga warga asing.....biasanya org melayu banyak kerja 3D di dalam sektor oil & gas......tapi sekarang slow2 warga asing pun dah masuk O&G...
 

Xploit Machine

Legendary Member
Joined
Nov 23, 2012
Messages
15,363
Reaction score
2,876
Points
236
Malaysia memang terkenal dengan peramah dan negara penuh keharmonian tiga bangsa utama dari dulu lagi .. kita terima sesiapa sahaja dengan tangan terbuka terutama yang ditindas negara asal dan kepada yang memerlukan bantuan, kita lain daripada yang lain berbanding jiran terdekat umpanya Thailand, Singapura dan Indonesia yang memang tidak menerima pendatang sewenang-wenangnya ..

Indonesia, Bangladesh, Myanmar dan seumpamanya kita turunkan untuk tenaga kerja dan harus dipulangkan kepada negara asal setelah permit kedudukan mereka disini tamat, tapi kita leka dan biarkan tanpa pemantauan, jadi mereka pun buat tak endah dan bermaharajalela seperti warganegara sini. Lebih-lebih lagi yang sesetengah orang atasan mata $$$ dan adat resam kita yang biasa suka "kawtim" sana-sini ..

Kita terikat dengan peraturan SOP, yang tidak benarkan pegawai untuk menjalankan tugas semasa On-Duty dan Off-Duty pada sesuatu masa. Pegawai Polis, Kastam dan Imigresen harus diberi kuasa untuk bertindak Off-Duty selalu, sebab hanya mereka sahaja ada kuasa dan memainkan peranan penting disebalik perkara-perkara yang timbul sebegini.

Kita tiada pendatang / pelancong China melainkan Pulau Pinang, walaupun satu dua yang kerja di negeri-negeri lain adalah sebagai pelayan / GRO / SPA sahaja .. negeri itu sekarang sudah bertukar kepada Little China dan membezakan warga China dan Cina kita amat sukar, jika dibiarkan lama dan leka bertindak, mereka akan fasih berbahasa Melayu dan "claim" sebagai warga Malaysia, percayalah .. Pulau Pinang ada agenda tersendiri, kita akan ketahui tidak lama lagi ..

:)
 

theblur

Super Active Member
Joined
Apr 15, 2012
Messages
6,519
Reaction score
527
Points
111
Aku x tau la.. Yang aku tau aku benci projek IC kat Sabah..

Diorg ambik hak kita rakyat Malaysia.
 

Jering

Fun Poster
Joined
Mar 14, 2019
Messages
875
Reaction score
159
Points
23
tt tertinggal warga Pakistan ramai gak kat tmpt kita ni kat kampung2 pun ada...menjadi rebutan kaum wanita

hai adik manis :LOL:
 
Sponsored Post
Top
Log in Register