Tak perlu isytihar darurat, ahli politik perlu berhenti bermain politik - Agong

CG Sponsors
eizzbizz

Super Active Member
Joined
Sep 2, 2009
Messages
8,439
Reaction score
487
Points
86
bila nk caj geng Umany ?
15 tahun penjara + roomate kaki sodom 3-4 org... ..
baru pueh hati aku...
 
Sponsored Post

Mad_Hatter

Super Active Member
Joined
Apr 12, 2011
Messages
8,170
Reaction score
1,276
Points
151
Umany???
Nie bukan spesis binatang yang menyalak waktu convo dulu ke? :ROFLMAO:
Lain kali kalau bawak anjing kena ikat collar ketat-ketat, takut terlepas. Nanti bising menyalak (y)
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #1
Joined
Jun 3, 2013
Messages
70,863
Reaction score
11,093
Points
1,906
1604759513017.png


Polis tahan bekas presiden persatuan pelajar UM, Umany
Diterbitkan Hari ini 8:49 pm

Dikemaskini Hari ini 9:31 pmPolis hari ini menahan bekas pemimpin siswa Universiti Malaya ketika melakukan penyiasatan dan penggeledahan di sebuah rumah.

Bekas presiden Persatuan Pemuda baru Universiti Malaya (Umany) Wong Yan Ke (gambar judul, atas) ditahan selepas polis hadir dan mahu memeriksa kediaman seorang lagi pemimpin siswa Yap Weng Qin di Petaling Jaya.

Yap pada awalnya enggan membenarkan polis masuk tanpa waran geledah.

Wong kemudian merakam siaran langsung Facebook berhubung komunikasinya dengan seorang pegawai polis. Kata Wong, rakaman itu dibuat bagi tujuan keterangan di mahkamah.

Beberapa lelaki berpakaian biasa, dipercayai anggota polis kemudian memintan Wong berhenti merakam selepas siaran langsung Facebook itu berakhir tiba-tiba.
Difahamkan, Wong ditangkap dan dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah Petaling Jaya untuk disoal-siasat.

Peguam Chong Kar Yan yang berada di tempat kejadian berkata penangkapan itu kerana merakam video pegawai polis berkenaan.

Susulan penahanan Wong, atas nasihat peguam Yap membenarkan polis melakukan penggeledahan di rumahnya.

Sementara itu, ketua unit pendidikan politik Umany, Liau Pin Chun berkata polis merampas komputer riba dan telefon bimbitnya.

Polis kini sedang menyiasat Yap yang juga presiden Umany sekarang dan naib presiden kumpulan pelajar, Tan Li Yuan di bawah Seksyen 4 (1) Akta Hasutan dan Seksyen 233, Akta Komunikasi dan Multimedia.
Pada 30 Okt, Umany menyiarkan satu kenyataan sebagai respons terhadap keputusan Yang di-Pertuan Agong Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah yang menolak cadangan perdana menteri untuk mengistiharkan darurat.

Seri Paduka juga menasihati semua anggota Parlimen untuk menyokong Belanjawan 2021 yang dibentangkan di Dewan Rakyat.

Kumpulan itu berpendapat Agong "tidak boleh campur tangan dalam urusan negara; tetapi harus mengekalkan sikap berkecuali dan memainkan peranannya dalam kerangka yang dibenarkan oleh perlembagaan ”.

Mereka berpendapat di bawah Perkara 40 Perlembagaan Persekutuan, Agong harus bertindak sesuai dengan nasihat kabinet kecuali dalam tiga perkara: pelantikan perdana menteri, menolak permintaan untuk membubarkan Parlimen dan mengadakan pertemuan dengan Raja-raja Melayu.

 

Mata_Pena

Active+ Member
Joined
Oct 22, 2008
Messages
4,857
Reaction score
1,617
Points
101
tn Cricket, UMANY pada pendapat Dr Kamarul Yusoff

Kamarul Yusoff

· 30 Oktober jam 10:36 PTG ·


BIADABNYA PERTUBUHAN PELAJAR CINA PRO-DAP UM TERHADAP YANG DI-PERTUAN AGONG

Lihatlah betapa semakin biadabnya Pertubuhan Pelajar Cina pro-DAP UM bernama University of Malaya Association of New Youth (UMANY) ini terhadap Yang Di-Pertuan Agong.

Sebelum ini UMANY inilah yang menjuarai desakan supaya Naib Canselor UM, Datuk Ir. Abdul Rahim Hj Hashim, meletakkan jawatan kerana terlibat dengan Kongres Maruah Melayu.

Kini ia secara terbuka pula mendesak Yang Di-Pertuan Agong supaya jangan campur tangan dalam urusan-urusan negara (“the Yang Di-Pertuan Agong should not interfere in national affairs”).

Bagaimana Yang Di-Pertuan Agong boleh tidak campur tangan dalam urusan-urusan negara bila menjadi kewajipan dan sumpah Baginda untuk “menjalankan dengan adilnya pemerintahan bagi Malaysia”?

Bagaimana Yang Di-Pertuan Agong boleh tidak campur tangan dalam urusan-urusan negara bila Perkara 39 Perlembagaan Persekutuan memperuntukkan bahawa “Kuasa eksekutif Persekutuan hendaklah terletak hak pada Yang di-Pertuan Agong”?

Bagaimana Yang Di-Pertuan Agong boleh tidak campur tangan dalam urusan-urusan negara bila Perkara 44 Perlembagaan Persekutuan memperuntukkan bahawa “Kuasa perundangan Persekutuan hendaklah terletak hak pada Parlimen yang hendaklah terdiri daripada Yang di-Pertuan Agong dan dua Majlis Parlimen”?

Tidak diajarkah UMANY ini mengenai Prinsip penting Rukun Negara yang wajib dijunjung oleh setiap rakyat Malaysia yang berbunyi “Kesetiaan Kepada Raja Dan Negara”?

Kenyataan biadab UMANY boleh dibaca di sini: https://facebook.com/story.php...

Ooo pertubuhan biaDAP.
No wonder
 
Sponsored Post
Top
Log in Register