BTC USD 64,095.7 Gold USD 2,368.55
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Taiwan Waspada Selepas Kapal Selam Nuklear Milik China Muncul Di Perairan

Xploit Machine

CG Hardcore Club
gemgem
Messages
58,785
Top Poster #8
Joined
Nov 23, 2012
Messages
58,785
Reaction score
6,533
Points
916
Awards
1
18.06.2024 - Kementerian Pertahanan Taiwan maklum berhubung isu kapal selam nuklear milik China yang didakwa muncul berhampiran nelayan di Selat Taiwan. Menteri Pertahanannya, Wellington Koo berkata pihaknya mengetahui mengenai isu perisikan tetapi enggan memberi sebarang butiran. Sementara itu, Kementerian Pertahanan China tidak segera menjawab permintaan untuk komen. Selat sempit yang memisahkan Taiwan dari China sering dilanda 'ketegangan'.

"Kita mesti berwaspada sepenuhnya terhadap gangguan tentera China yang berterusan dan ancaman zon kelabu. Juga mesti sentiasa memahami percubaan China yang berterusan untuk mengubah status quo secara unilateral. Kita mesti berwaspada pada setiap masa, tetapi tidak panik dan dengan tenang menghadapi situasi di selat itu. Kami tidak akan menjadi orang yang memprovokasi, dan menyeru China untuk tidak menjadi pengacau," tambahnya.

Taiwan melaporkan pesawat perang dan kapal perang China beroperasi di sana setiap hari, ketika Beijing berusaha untuk menegaskan tuntutan kedaulatannya terhadap pulau yang ditadbir secara demokrasi itu. Media Taiwan menyiarkan gambar-gambar kapal yang muncul itu, yang kelihatan seperti kapal selam peluru berpandu balistik kelas Jin bersenjata nuklear, yang diambil oleh bot nelayan Taiwan di selat itu ketika fajar menyingsing pada hari Selasa, kira-kira 200 km (125 batu) dari pantai barat Taiwan. Pakar ketenteraan berkata perairan strategik di luar pantai barat daya Taiwan, di mana Selat Taiwan yang sebahagian besarnya cetek turun secara mendalam, menyediakan kapal selam lokasi untuk serangan hendap, menjadikannya tempat yang hangat untuk tentera termasuk China, Taiwan dan Amerika Syarikat. Kapal selam peluru berpandu balistik tidak direka untuk menyerang kapal, tetapi untuk melancarkan peluru berpandu balistik ke sasaran di darat.

Armada pesawat anti-kapal selam P-3C Orion Taiwan berpangkalan di pangkalan udara Pingtung di selatan Taiwan, memberikan akses mudah ke bahagian selatan selat itu. Taiwan telah mengadu dalam beberapa tahun kebelakangan ini bahawa China menggunakan apa yang dipanggil peperangan zon kelabu yang direka untuk meletihkan musuh tanpa perlu melakukan pertempuran terbuka, seperti menerbangkan belon pengawasan ke atas pulau itu. Taiwan mengesan 20 pesawat tentera China dan tujuh kapal di sekitar pulau itu dalam tempoh 24 jam yang lalu, kata kementerian pertahanan Taiwan dalam laporan hariannya mengenai aktiviti ketenteraan China pada pagi Selasa.​

1718706587755.png
 
Sponsored Post

Sponsored Post

Back
Top
Log in Register