Info Tahukah Anda? - Bill Collector

Recommended Brokers


fazarudin

Legendary Member
Joined
Jan 2, 2006
Messages
10,985
Reaction score
257
Points
136
so jiran saya nie blur je dan ikut la bayaran bulanan AKPK..
kini jiran saya senang hati sikit sejak join akpk.. muka pun ada ceria.. tapi dalam hati spa tahu kan..

ceria sebab bayar hutang dgn kos yg agak minima

dalam hati tiada siapa tahu..
ya, dh x boleh nak apply loan rumah, loan kereta atau apa2 loan dah
dah setel, baru akpk release inform bank semua dan kena tunggu CCRIS clear.
 
Sponsored Post

Mizz Adilla

Active+ Member
Joined
Aug 19, 2011
Messages
4,373
Reaction score
9
Points
25
eh how come?
nama saya pun ada jadi guarantor kereta
(2 kereta dgn 2 si pembayar culas),
tapi loan rumah masih lepas.
jadi guarantor x meletakkan nama kita dalam CCRIS. (yg ada scoring 0,0,0, 1 tu)
dan, berkaitan jadi guarantor kereta ni,
ada pindaan akta Insolvensi 1967 yg dah dikuatkuasakan.
boleh rujuk sini (point nombor 2) :
https://drazhari.com/2017/10/12/new-bankruptcy-act-pindaan-berkuatkuasa-6-10-2017/

kerapkali orang bank call pasal kereta culas bayar ni,
jawapan yg sy kerap beri yg membuatkan mereka terdiam:
'encik tahu pindaan akta baru berkaitan insolvensi x membolehkan saya sebagai penjamin,
dikaitkan dgn pinjaman yg x mendatangkan faedah kepada diri sy?
yg encik susah2 call sy dah kenapa? pergi call si peminjam.
jgn kata kamu x tahu mcm mana nak hubungi dia, sedangkan penjamin kamu boleh cari, xkan peminjam kamu x jumpa?' :))

cakap biar tegas.
biar dorg tahu ingat kita orang biasa ni boleh kena kitai2 ke ape.
lepas tu xde lagi dah call marah2. :eek:

sekian.
lepas ek? tapi kenapa saya nak submit permohonana diorng cakap nama sangkut guarantor x blh apply. hadui. ptptn pun aku x culas byar weh. aku bayar semua kaitan dgn nama aku. tapi xkn lah aku nk byar jugak hutang hirer tu. sedap la dia camtu. haish nak submit loan kt tpt lain la plak camni
 

Mizz Adilla

Active+ Member
Joined
Aug 19, 2011
Messages
4,373
Reaction score
9
Points
25
kesiannya sis..
takpe, jumpa lawyer kata nak ambik tindakan terhadap ex hubby.
mula mula lawyer akan hantar notis tuntutan penamatan dulu,
lepas 7 -14 hari (bergantung apa yg dibagitau dalam notis tu),kalau takde respon, mungkin lawyer akan hantar sekali lagi notis, kalau tak jalan jugak baru dia akan failkan saman..


notis tu pra-syarat utk failkan saman. saman takleh difailkan kalau tak hantar notis tu terlebih dahulu..

saman difailkan kat mahkamah. dalam masa sebulan, baru saman bercop no. saman, sekali dengan cop meterai Mahkamah akan keluar dari Mahkamah.
pastu saman tu baru boleh diserahkan pada ex hubby (lepas ni disebut sebagai defendan) tu..

dalam masa 14-hari hingga sebulan, lawyer tunggu samada defendan tu masukkan pembelaan kat mahkamah dan serahkan pada lawyer sis..
kalau dia masukkan pembelaan, jadi kalau gitu, kita lawan kes lah

namun kalau dia gagal masukkan pembelaan, maka lawyer sis akan ambik judgment kemudian boleh la sis ambik tindakan lain sekiranya defendan gagal jugak bayar hutang tu..

misalnya sis dah nekad utk ambik tindakan undang undang tu, jangan tunggu sehingga lepas 6 tahun..
jangka masa defendan berhutang sehingga cukup 6 tahun-dlm masa tu sis boleh ambik tindakan sivil..

lepas tu dah tak boleh da..


semoga Allah permudah segala urusan sis. semoga semua yg terbaik utk sis dan famili..
itulah masih bincang dgn lawyer lagi lah camne utk kes ni. mslh sb nak beli rumah je,klu ada permohonan lain yg blh luluskan wpun nama sngkut guarantor lantak la tggu 6 tahun
 

macellsprvive

Active Member
Joined
Mar 25, 2013
Messages
1,454
Reaction score
249
Points
33
lepas ek? tapi kenapa saya nak submit permohonana diorng cakap nama sangkut guarantor x blh apply. hadui. ptptn pun aku x culas byar weh. aku bayar semua kaitan dgn nama aku. tapi xkn lah aku nk byar jugak hutang hirer tu. sedap la dia camtu. haish nak submit loan kt tpt lain la plak camni
dari laporan CCRIS boleh tahu scoring.
makin tinggi scoring, makin pihak bank suka untuk bagi loan.
laporan tu boleh dapatkan secara free kat kaunter BNM ,
or boleh beli kat sini : https://www.mycreditinfo.com.my/
ada bayaran dikenakan.

orang bank yg kata nama sangkut bagai tu minta dia tunjuk document untuk justify kata2 dia.

sebab kalau cakap saje, semua pun boleh cakap. :))

semoga dipermudahkan.
 

Mizz Adilla

Active+ Member
Joined
Aug 19, 2011
Messages
4,373
Reaction score
9
Points
25
dari laporan CCRIS boleh tahu scoring.
makin tinggi scoring, makin pihak bank suka untuk bagi loan.
laporan tu boleh dapatkan secara free kat kaunter BNM ,
or boleh beli kat sini : https://www.mycreditinfo.com.my/
ada bayaran dikenakan.

orang bank yg kata nama sangkut bagai tu minta dia tunjuk document untuk justify kata2 dia.

sebab kalau cakap saje, semua pun boleh cakap. :))

semoga dipermudahkan.
thanks for the update.
skurngnya x patah semangat la ni nak ada rumah sendiri pasni..
nak try tempat lain la plak.
tq tq.
 

cek mek molek

CG Top Poster Club
Platinum Member
Top Poster Of Month
Joined
Jun 3, 2013
Messages
47,376
Reaction score
5,795
Points
1,346
itulah masih bincang dgn lawyer lagi lah camne utk kes ni. mslh sb nak beli rumah je,klu ada permohonan lain yg blh luluskan wpun nama sngkut guarantor lantak la tggu 6 tahun
sis bincang dengan lawyer dulu tengok mcmana, tanya pendapat dia..
tengok priority kat tpt mana dulu..
cuma bagi saya, sooner or later sis perlu settle kan hal ni sbb sis masih muda, dan sudah berfamili.
selain beli rumah, pasni ada banyak benda yg sis mahu buat utk masa depan, malah banyak perkara lagi demi kebaikan sis dan famili sis...

saya mcm rasa ralat dan geram pada org yg jenis ambik kesempatan atas org lain dan meletakkan org lain dalam keadaan yg susah dan sulit gini..
walhal salah dia..
lebih lebih lagi sis ada anak kecik..

saya mmg doakan semua yg terbaik utk sis dan famili. semoga Allah permudah segala urusan sis dan famili..
 

hamperghz

Active Member
Joined
Dec 3, 2010
Messages
1,604
Reaction score
5
Points
25
assalam..klau hutang kereta dah lebih 6 tahun camno..kete dah kne lelong..?
minta pencerahan skit..tt
 

cek mek molek

CG Top Poster Club
Platinum Member
Top Poster Of Month
Joined
Jun 3, 2013
Messages
47,376
Reaction score
5,795
Points
1,346
assalam..klau hutang kereta dah lebih 6 tahun camno..kete dah kne lelong..?
minta pencerahan skit..tt
wa alaikumsalam tuan,

jap, kereta dah kena lelong, dan bank dah keluarkan statement akaun lepas kena lelong,
dan sejak kena lelong sehingga kini hutang dah lebih 6 tahun, dan bank takde buat sebarang usaha utk mintak bayar, gitu ke tuan..
 

babyblacky

CG Top Poster Club
Joined
Feb 24, 2011
Messages
20,127
Reaction score
210
Points
123
thanks for the update.
skurngnya x patah semangat la ni nak ada rumah sendiri pasni..
nak try tempat lain la plak.
tq tq.
sis ok lagi... nie aku ex wife perangai macam ape je. rumah name die tp loan aku.. tak bayar, aku yang kene..
tapi nasib baik boleh beli rumah sebab dah explain panjang lebar kat banker...2 tahun aku gigih bayar 2 rumah sbb die xnak jual.. nie baru setel jual lepas kawtim ngan banker suh menyamar polis :)) nasib sporting..
so my advice is sis try citer a to z kat banker bawak skali surat akuan cerai tu...
 

Mizz Adilla

Active+ Member
Joined
Aug 19, 2011
Messages
4,373
Reaction score
9
Points
25
sis bincang dengan lawyer dulu tengok mcmana, tanya pendapat dia..
tengok priority kat tpt mana dulu..
cuma bagi saya, sooner or later sis perlu settle kan hal ni sbb sis masih muda, dan sudah berfamili.
selain beli rumah, pasni ada banyak benda yg sis mahu buat utk masa depan, malah banyak perkara lagi demi kebaikan sis dan famili sis...

saya mcm rasa ralat dan geram pada org yg jenis ambik kesempatan atas org lain dan meletakkan org lain dalam keadaan yg susah dan sulit gini..
walhal salah dia..
lebih lebih lagi sis ada anak kecik..

saya mmg doakan semua yg terbaik utk sis dan famili. semoga Allah permudah segala urusan sis dan famili..
umur dah 30 dah ni. anak dh masuk tadika.
jadi dh start nk kumpul asset utk masa depan anak.
harap mslh ni settle la pasni
yg penting impian nk beli rumah tercapai. nk guna nama sndri. bukan menumpang sng harta bakal suami nanti. tu je.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register