BTC USD 64,059.0 Gold USD 2,371.43
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Tahukah Anda Ada Patung Gergasi Ahli Politik Malaysia Yang Dikasihi Di Uni Kedah ?

Xploit Machine

CG Hardcore Club
gemgem
Messages
58,785
Top Poster #8
Joined
Nov 23, 2012
Messages
58,785
Reaction score
6,533
Points
916
Awards
1
21.06.2024 - Beliau meninggal dunia pada tahun 2022. Selepas kerjaya cemerlang sebagai ahli politik yang bermula pada 1959 ketika berusia 23 tahun, bekas ahli parlimen Sungai Siput itu bersara daripada Kabinet pada 2008 tetapi kekal menjadi tumpuan.


Siapakah Dia?

Tun S Samy Vellu, sudah tentu. Beliau memegang rekod sebagai Presiden MIC paling lama berkhidmat iaitu 31 tahun. Perjalanannya yang berwarna-warni dalam politik termasuk banyak jenaka yang diberitahu dan diberitahu tentang kesilapan lisan yang didakwa dibuatnya; ada yang benar, yang lain mungkin dibesar-besarkan dan mungkin yang lain hanya dibuat. Samy Vellu merupakan sekutu kuat bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, setelah lama berkhidmat dalam Kabinet. Samy Vellu meninggal dunia pada usia 86 tahun pada 2022. Pada ketika Malaysia masih dalam pandemik Covid-19. Ahli politik yang berkerjaya itu meninggal dunia ketika tidur di rumahnya di Jalan Ipoh, Kuala Lumpur. Antara perkara yang beliau ingati, salah satunya ialah menjadi pengasas Universiti AIMST. Dalam usaha untuk menghormati sumbangannya, universiti itu melancarkan patung gergasi Samy Vellu sepanjang 14 kaki di tanah mereka bulan lalu.
1718981688978.png

Dalam satu kenyataan, universiti itu berkata patung itu berdiri "sebagai bukti sumbangan luar biasa Samy Vellu, seorang pemimpin yang dihormati yang legasinya terus memberi inspirasi dan membentuk masa depan pendidikan Malaysia dan pembangunan masyarakat".
Kepimpinan beliau yang berwawasan dan komitmen yang tidak berbelah bahagi untuk kebaikan masyarakat telah meninggalkan kesan yang tidak dapat dilupakan kepada negara. - Universiti AIMST

Pelancaran disempurnakan Presiden MIC, Tan Sri S Vigneswaran yang menyifatkan Samy Vellu sebagai tokoh bapa.
Kepimpinan Tun yang luar biasa dan kehidupan yang berdedikasi untuk berkhidmat kepada masyarakat, bagi kebanyakan kita beliau adalah seorang tokoh bapa, kami adalah 'anak-anak politik' beliau yang beliau bimbing, rapi, dan menanamkan rasa cinta kepada masyarakat kita supaya kita layak mendapat tanggungjawab yang diamanahkan untuk diteruskan. Oleh itu, tanpa sebarang imaginasi, beliau menjelmakan moto Universiti AIMST iaitu 'mendidik pemimpin masa depan'. -Tan Sri S Vigneswaran, Presiden MIC


Cucu Samy Vellu, Arathy Devi juga menggunakan Facebook untuk bercakap tentang "tata" kesayangannya. Universiti AIMST terletak di Bedong, Kedah. Ia telah ditugaskan oleh MIC ketika Samy Vellu menjadi presiden.

Berita asal https://www.msn.com/en-my/lifestyle...-malaysia-s-beloved-politician-at-a-kedah-uni
 
Sponsored Post

Perjalanan Yang Berwarna-Warni
1718981776127.png

Samy Vellu dilahirkan di Kluang, Johor pada tahun 1936. Dengan profesion, beliau adalah seorang arkitek bertauliah tetapi pada tahun 1959, beliau telah memulakan perjalanan politik yang panjang dan bertingkat dengan menyertai MIC di cawangannya di Batu Caves. Dengan negara ini masih di peringkat awal untuk merdeka daripada British, ia adalah masa peluang, dan ketidakpastian. Kisah Samy Vellu yang masih dikenang oleh sesetengah pihak, bagaimana pada tahun 1963, ketika perbincangan mengenai pembentukan Malaysia termasuk Singapura, ketegangan adalah tinggi mengenai Indonesia. Selepas berita tersebar bahawa Kedutaan Besar Malaya di Indonesia dibakar, Samy Vellu dan Tan Sri Khalid Yunus, yang tidak mengenali antara satu sama lain pada masa itu, adalah antara ramai anak muda Malaysia yang berarak ke Kedutaan Indonesia di Jalan Ampang, KL.

Kedua-dua mereka memanjat bangunan kedutaan dan menurunkan bendera Indonesia, menggantikan tiang dengan bendera Malaya. Khalid merupakan seorang wartawan pada masa itu dan kemudiannya akan menjadi menteri belia dan sukan. Kedua-dua mereka mengambil bendera dan berarak ke rumah Perdana Menteri Tunku Abdul Rahman. Dikatakan bahawa Tunku pada mulanya enggan keluar. Mengimbas kembali kejadian itu, Khalid berkata mereka telah menjerit kepada Tunku Abdul Rahman supaya mengibarkan bendera tetapi mereka enggan.

"Jadi kami mengangkat beliau dan meletakkannya di atas bendera. Saya dapat lihat ketika itu beliau (Tunku Abdul Rahman) kelihatan sedih dan saya ingat Tunku berkata 'kenapa awak buat ini kepada saya'," kata Khalid seperti dipetik Sinar Harian pada 2022.

Ini kemudiannya akan mencetuskan gerakan Ganyang Malaysia oleh Indonesia.​
 


Apa yang berlaku kepada Samy Vellu selepas itu? Beliau didakwa di mahkamah, didenda RM2 dan dinobatkan sebagai Wira Malaysia oleh akhbar-akhbar. Pada 1974, beliau dipilih sebagai Ahli Parlimen Sungai Siput dan akan terus memegang kerusi itu selama lapan penggal sehingga 2008. Beliau berkhidmat sebagai Menteri Kerja Raya dan juga sebagai Menteri Tenaga, Telekomunikasi dan Pos. Selepas tewas di kerusi Sungai Siput pada Pilihan Raya Umum 2008, beliau dilantik sebagai duta khas Malaysia ke India pada 2011.​
 
Sponsored Post

Back
Top
Log in Register