Sym vts 200

CG Sponsors




sapit_87

Fun Poster
Joined
Nov 11, 2013
Messages
379
Reaction score
1
Points
10






Belanja gambar motor aku yg paling hampeh.. baru lepas 1K2-13K KM, meter minyak gelong.. isi minyak full, tapi bar tunjuk 3/5.. jalan dalam 10KM, turun 2/5 pastu tiba2 naik 5/5 balik.. sucks..

Starter coil.. tak sampai 10K KM, dah rosak.. pulas minyak tiba2 tersemput2.. nasib baik bawah waranti.. sucks..

Rectifier.. motor tak sampai setahun.. rectifier kaput.. syahdu kena masa solo ride nak balik dari KL ke Penang.. Sampai kat sungai buloh baru perasan.. moto tak boleh lebih speed dari 70-80km/j.. kalu lebih dia akan tendang dan semput2 balik.. sucks..

Sudah2 la kena tipu dgn ca ya nun alif kat BM tuh.. mmg dekat eropah depa bagi kualiti kaw2.. yg masuk Malaysia?? kualiti mcm haram jadah.. kualiti Eropah konon.. kilang kat Cerok To'kun saja.. belakang rumah aku saja pun.. Tengok cilakak punya perangai ca ya nun alif bila ramai2 dah pakai VTS.. dia naikkan harga sparepart kaw2..

Yang paling palat geng2 fanatik moto sym ni sampai geng motor lain pun xnak berkawan.. nak konvoi moto sym vts saja.. motor lain xleh join.. perasan macam naik goldwing.. moto taiwan jer pun.. lagi satu jgn dok kritik2 la sym ni kat FB.. cuba try pegi masuk SYMOWNER group dekat FB.. kuar ayat kritik skit konfem admin ban terus..

hahaha.. sym forever sucks..
Ala baru bercadang nak beli..tu la aku kalu bole nak pakai moto kualiti dia ok2 la..dah kalu mcm banyak ragam,kua duit banyak kot nti.so nak tanya la sape2 lg yg dah pakai moto ni share2 la pengalaman pakai moto ni..kalu bole xnkla tanye kat fanatik2 SYM ni,sume nak crita best2 je,nak sedapkan hati je tp diri sendiri rase geram dgn perangai moto ni..kalu bole nak yg iklas

cume kebelakangan ni aku tgk moto ni x banyak sgt la atas jln,dulu mase mule2 kuo selalu nampak..pasai pa???
 
Last edited:
Sponsored Post

rc36v4

Active+ Member
Platinum Member
Joined
Jan 30, 2008
Messages
4,072
Reaction score
13
Points
25
Ala baru bercadang nak beli..tu la aku kalu bole nak pakai moto kualiti dia ok2 la..dah kalu mcm banyak ragam,kua duit banyak kot nti.so nak tanya la sape2 lg yg dah pakai moto ni share2 la pengalaman pakai moto ni..kalu bole xnkla tanye kat fanatik2 SYM ni,sume nak crita best2 je,nak sedapkan hati je tp diri sendiri rase geram dgn perangai moto ni..kalu bole nak yg iklas

cume kebelakangan ni aku tgk moto ni x banyak sgt la atas jln,dulu mase mule2 kuo selalu nampak..pasai pa???
overall ok jer moto ni...nk kata baguih sgt pun tk jugak...cuma maintenance murah....dh jalan dekat 90,000km, batri tk penah tukar, rectifier pun ori, cuma tukar belt paling kerap..setiap 10,000 tukar, tayar... pastu sy tk pegi kedai ca ya utk repair..cuma beli taya tu pun kalau tk dak stok...
lagi 1 sy tukar piston, valve, crack case elegen...pasal buat hal hari tu..tu je yg paling mahal tukar kena RM750..serbis kodai kawan kt somban 2...kualiti plastik parts moto ni memang teruk...tp sy jenis tk kesah, janji engine ok...kalau gi opis Melaka-Shah Alam, kalau tak Melaka-KLIA..kadang gi Ipoh, JB..tu yg mileague dekat 90,000 km...kalau ikutkan nk ambik Kymco..tpi masa beli dulu Kymco blum masuk M'sia...skrang baru ada..
utk gi balik keja..berbaloi sgt lah... :D
 

sapit87

Super Active Member
Joined
Oct 4, 2012
Messages
7,521
Reaction score
211
Points
73
overall ok jer moto ni...nk kata baguih sgt pun tk jugak...cuma maintenance murah....dh jalan dekat 90,000km, batri tk penah tukar, rectifier pun ori, cuma tukar belt paling kerap..setiap 10,000 tukar, tayar... pastu sy tk pegi kedai ca ya utk repair..cuma beli taya tu pun kalau tk dak stok...
lagi 1 sy tukar piston, valve, crack case elegen...pasal buat hal hari tu..tu je yg paling mahal tukar kena RM750..serbis kodai kawan kt somban 2...kualiti plastik parts moto ni memang teruk...tp sy jenis tk kesah, janji engine ok...kalau gi opis Melaka-Shah Alam, kalau tak Melaka-KLIA..kadang gi Ipoh, JB..tu yg mileague dekat 90,000 km...kalau ikutkan nk ambik Kymco..tpi masa beli dulu Kymco blum masuk M'sia...skrang baru ada..
utk gi balik keja..berbaloi sgt lah... :D
Sy dulu pnah pakai elit sport 150 2nd je la,mase mule2 pakai tu mmg syok r tp start buat meragam bila sy buat long distance dr kl-alor setar,...masuk 2 bulan selepas jln jauh mule la rosak mcm2,benda yg rosak pun kedai motor xtau nak detect pe yg rosak..banyak jgkla brg tuko,cdi,beteri,coil api..tp still same jgk xleh enjin panas sket akan mati tibe2..last2 g kdai kampung,pomen melayu tu g amek brg spare part coil api dr moto jenis same baru la ok sket..
bile dah setahun lbeh buat hal balik,mkn minyak hitam..last2 jual je huhu..

maknenye SYM ni pon same jgk la ye,bkn pe xnak la serabut2 sgt pkir moto rosak la pe la.kite nak pakai lama.

dari cerita bro ni sadis jgk la ye sampai rm750 jgk sekali kuo,mhl pada kete huhu,tp ye la dah long distance..maksudnya barang elegan lg bagus ye..

elegan 200 tu sama bagus ke dgn yg lama punye??
 

rc36v4

Active+ Member
Platinum Member
Joined
Jan 30, 2008
Messages
4,072
Reaction score
13
Points
25
Sy dulu pnah pakai elit sport 150 2nd je la,mase mule2 pakai tu mmg syok r tp start buat meragam bila sy buat long distance dr kl-alor setar,...masuk 2 bulan selepas jln jauh mule la rosak mcm2,benda yg rosak pun kedai motor xtau nak detect pe yg rosak..banyak jgkla brg tuko,cdi,beteri,coil api..tp still same jgk xleh enjin panas sket akan mati tibe2..last2 g kdai kampung,pomen melayu tu g amek brg spare part coil api dr moto jenis same baru la ok sket..
bile dah setahun lbeh buat hal balik,mkn minyak hitam..last2 jual je huhu..

maknenye SYM ni pon same jgk la ye,bkn pe xnak la serabut2 sgt pkir moto rosak la pe la.kite nak pakai lama.

dari cerita bro ni sadis jgk la ye sampai rm750 jgk sekali kuo,mhl pada kete huhu,tp ye la dah long distance..maksudnya barang elegan lg bagus ye..

elegan 200 tu sama bagus ke dgn yg lama punye??
Bagi sy rm750 utk tukar parts, valve, piston n engine casing kira ok la....kalau barang sym seribu lebih tk termasuk upah pasang...pasal tu sy modified elegen pasal model asal pun sym gak..sym joyride... ..tu pun kena lepas 70,000 km...lain serbis normal tk smpai rm50 pun..sebotol minyak hitam baru rm23-35 tgk brand ok sket..elit 150 pun sy pakai gak..ada lagi motonya...dekat2 ok la...:)
 

sapit87

Super Active Member
Joined
Oct 4, 2012
Messages
7,521
Reaction score
211
Points
73
Bagi sy rm750 utk tukar parts, valve, piston n engine casing kira ok la....kalau barang sym seribu lebih tk termasuk upah pasang...pasal tu sy modified elegen pasal model asal pun sym gak..sym joyride... ..tu pun kena lepas 70,000 km...lain serbis normal tk smpai rm50 pun..sebotol minyak hitam baru rm23-35 tgk brand ok sket..elit 150 pun sy pakai gak..ada lagi motonya...dekat2 ok la...:)
Em mcm mane boleh rosak benda2 tu ek,selalu full throtel ke tu yg buat kong...
sy bkn pe,takot mto sym ni buat hal benda yg kite xtau part mana yg rosak,kadang g kedai main tukor je tp padahal bkn part tu yg rosak sebenarnye.
 

rc36v4

Active+ Member
Platinum Member
Joined
Jan 30, 2008
Messages
4,072
Reaction score
13
Points
25
Em mcm mane boleh rosak benda2 tu ek,selalu full throtel ke tu yg buat kong...
sy bkn pe,takot mto sym ni buat hal benda yg kite xtau part mana yg rosak,kadang g kedai main tukor je tp padahal bkn part tu yg rosak sebenarnye.
punca selalu full trottle...so dh tau dh..tk tahan lama mcm kawasaki gak...kawasaki penah pun kena dulu 2 x masa pakai zzr n zx7..lagi rabak poket..sekali kena RM2.5k++ n zx-7 RM4k++...so sym pun penyakit yg sama gak...takkan nk bawak 100 km/h dr melaka ke shah alam...kena la full trottle gak:)):))
pasal pomen salah tukar part tu insyaAllah tk kot pasal saya kalau rosak moto tggal kt diorang paling cepat seminggu...nk suruh diaorang test dulu walau dh tukar part...dan cfm problem dh rectified...br sy ambik....ada setengah org nk cepat so kdng kedai main teka je problem....sy bukan jenis yg htr moto repair cepat siap....kalau mcm ni memang susah...bila pakai sym baca2 forum tgk ada crita batri cepat kong...semput la , itu la ini la...kadang tanya kwn sy tu..senang je dia cakap..modified pelik2 dh mcm ambulan dh rupa moto tu mau tk kong batri..batri sejak beli smpai skrang masih tk penah tukar lagi..Alhamdulillah...tapi moto pun standard je la....:)cgrock
 
Last edited:

788

Active+ Member
Joined
Jan 18, 2009
Messages
4,601
Reaction score
18
Points
25
banyak jugak problem sym ni..hmmmm
 

sapit_87

Fun Poster
Joined
Nov 11, 2013
Messages
379
Reaction score
1
Points
10
punca selalu full trottle...so dh tau dh..tk tahan lama mcm kawasaki gak...kawasaki penah pun kena dulu 2 x masa pakai zzr n zx7..lagi rabak poket..sekali kena RM2.5k++ n zx-7 RM4k++...so sym pun penyakit yg sama gak...takkan nk bawak 100 km/h dr melaka ke shah alam...kena la full trottle gak:)):))
pasal pomen salah tukar part tu insyaAllah tk kot pasal saya kalau rosak moto tggal kt diorang paling cepat seminggu...nk suruh diaorang test dulu walau dh tukar part...dan cfm problem dh rectified...br sy ambik....ada setengah org nk cepat so kdng kedai main teka je problem....sy bukan jenis yg htr moto repair cepat siap....kalau mcm ni memang susah...bila pakai sym baca2 forum tgk ada crita batri cepat kong...semput la , itu la ini la...kadang tanya kwn sy tu..senang je dia cakap..modified pelik2 dh mcm ambulan dh rupa moto tu mau tk kong batri..batri sejak beli smpai skrang masih tk penah tukar lagi..Alhamdulillah...tapi moto pun standard je la....:)cgrock
tu r,atas highway xkanla nk bwk 60 je kn.lg2 kalu dah lmbt nk g kje..

oh mcm sy dlu xdela plak nk tingal2 kan mto kt kedai,balik test sndri je la..tp ssh jgk kalu tngal moto,dah itu je kaki yg ade nk g kje ke ape ke..dulu betri sy kong 2 kali tukar betri baru psl mto dok mati2 je,slalu la pakai stater...

skuter ni ape yg sy nmpk kene jg jgkla dia pnye eletronik dgn enjin dia..tp xtaula skuter brand honda @ yamaha mcm ne barang dia
 

putera5000

Fun Poster
Joined
Jun 20, 2007
Messages
426
Reaction score
0
Points
10
Dah pakai sym ni dah hampir 2 tabun rasanya ok lah. Berulang kejer 60 km pegi n 60 km balik, boleh tahan la jgk
 

sapit87

Super Active Member
Joined
Oct 4, 2012
Messages
7,521
Reaction score
211
Points
73
Dah pakai sym ni dah hampir 2 tabun rasanya ok lah. Berulang kejer 60 km pegi n 60 km balik, boleh tahan la jgk
Cite sket tuan pgalaman pakai moto ni,ada x part2 yg dah ditukar ke sampai skrg mmg xde prob langsung
 
Sponsored Post
Top
Log in Register