Survey pelabur yang kecewa dengan Unit Trust/Saham Amanah!

Recommended Brokers


Anda pernah untung/rugi melabur dalam Unit Amanah Swasta?


  • Total voters
    0

megat2

Fun Poster
Joined
Jul 19, 2012
Messages
151
Reaction score
0
Points
10
betul saya setuju... ejen itu bapak kawan aku yg dari kecik aku kenal. rajin gi surau.insyaallah ok
bagi saya kadang2 agen just salesman...die cume tau jual saje...
kadang2 nak buat kiraan future value pun xtau...die cume tau average return je..annualize return xtau sbb xtau kire...maybe worst xtau ape beze due2 return nih..

kepada yg tanye pasal return 50% setaun tu mmg betul ade yg pernah jadi...tp saya xrase fund tu dari fund PM...fund company tu dah merger dgn fund lain dan name die sekarang lain...

tp macam yg ade kawan kite cakap..itu jarang berlaku just kalau betul2 super bull baru leh dapat...

Mislina
Kenanga Investor Berhad.
johor
 
Sponsored Post

plasticruler

Active Member
Joined
Jul 13, 2011
Messages
1,699
Reaction score
0
Points
20
bro berminat nak invest?guna epf akaun 1,gandakan akaun 1(persaraan)tanpa perlu tunai.
-boleh tanya pasal untung..
-cas2 unit amanah.=bandingkan setiap produk unit amanah..ramai client fikir semua unit amanah adalah sama..sebenar tidak..
-perlindungan takaful

hee..nnt aku pinjam apa yg bro post ni ye..
aku terfikir nak tapau je investor2 yg tak tau ape2 pasal duit yg drg invest..tau untung je..
 

tplmika

Freshie
Joined
Feb 9, 2012
Messages
38
Reaction score
0
Points
6
brother bole cube try hwang sebab dia ialah best fund manager equity 2013 jadi senang kerja saya untuk monitor your investment to meet profit target.
 

lanunlaut84

Freshie
Joined
Dec 6, 2012
Messages
18
Reaction score
0
Points
3
unit trust nie utk long term..satu lg cara melabur kita kena pandai..

contohnya : ada 10K dlm tangan.. jgn hentak semua beli sekali gus.. beli dlm 2K saja.. bila harga dah jatuh.. beli lg.. pastu bila jatuh beli lg.. unit kita akn bertambah.. katakan dulu beli Rm1 satu unit.. bila turun 8 kupang beli lg.. dlm 2K lagi.. (dlm tangan ada 6K).. bila dia turun sampai 7 kupaang beli lg.. nanti bila dia naik 9kupang pun.. kita dah utung.... mcm tu la seterusnya...apa2 pun test market dulu..
Kalau guna cara martingale lg asyuk kot. Bila harga turun double kan lot simpanan. Let say bulan ni beli 1k bulan depan turun lg beli lg 2k bulan depan beli lg 4k. Bila saham naik je berganda2 profit
 

oszsama

Active Member
Joined
Apr 8, 2014
Messages
1,171
Reaction score
53
Points
40
Kalau guna cara martingale lg asyuk kot. Bila harga turun double kan lot simpanan. Let say bulan ni beli 1k bulan depan turun lg beli lg 2k bulan depan beli lg 4k. Bila saham naik je berganda2 profit
bro.... kalau fund tu turun tak naik2 bertahun2 agak2 mampu tak nak pakai cara martingale? just saying sebab benda tu bukan tak pernah jadi.selalu jadi ada la.huhu
 

im755

Super Active Member
Joined
Apr 27, 2006
Messages
5,039
Reaction score
85
Points
70
Ut thn nie teruk. Semua div skit jer.
Bila compare ut dgn asb. Better asb.
Tp aku ada gak letak duit dlm ut. Pb mutual dng dana ilham.
Return dal 5-6%. Better lagi kwsp punya return. Sekarang nie biarkan dulu. Tunggu harga unit tinggi nak jual nak masukkan balik dlm kwsp
 

Jalapeno

Active+ Member
Joined
Nov 23, 2015
Messages
3,580
Reaction score
49
Points
35
Biar je dlm UT, accumulate byk unit dlm tu berjuta juta lemon
 

mdhazrin

Active Member
Joined
May 19, 2008
Messages
1,555
Reaction score
8
Points
30
Ut thn nie teruk. Semua div skit jer.
Bila compare ut dgn asb. Better asb.
Tp aku ada gak letak duit dlm ut. Pb mutual dng dana ilham.
Return dal 5-6%. Better lagi kwsp punya return. Sekarang nie biarkan dulu. Tunggu harga unit tinggi nak jual nak masukkan balik dlm kwsp
pelaburan unit trust utk medium dan long term. biasanya 3 thn ke atas br boleh dpt 10-15% return per year...satu lg kena study skit pasal dana, sbb setiap dana berbeza allocation pelaburannya, cth ada
dana public mutual bg free insurans pd pelabur. Jenis2 dana pulak ada ekuiti, bond, market dsb. Ramai agen yg tak xplain atau x paham pun jenis2 dana. Sbb tu penting u study atau cari agen2 yg berpengetahuan pasal dana2 nie...ramai yg kata rugi melabur dlm unit trust sbb salah pilih dana....
 

ekptd

Permanently Banned - Multiple ID
Joined
Jul 23, 2016
Messages
2,536
Reaction score
202
Points
33
pernah rugi dgn china ittikal dulu
 

goal_hunter

Active Member
Joined
Feb 14, 2008
Messages
2,492
Reaction score
8
Points
25
Dalam keadaan macam sekarang, ada jer fund-fund yang perform. Kontek je balik ejen2 korang. Dan mana yang return tak cantik, dah bole consider switch pergi ke fund-fund yang perform ni. Sebab dia simple, nak repair return.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register