Superbike : Camna nk beli kalau yg s'pore or thai reg?

CG Sponsors




gundurowo

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Dec 27, 2007
Messages
8,434
Reaction score
269
Points
81
tujuan dibuka untuk bertanya..kalau kita beli superbike yg plat thai/s'pore kat orang...apa yg perlu diambil kira?

persoalan yg memeningkan kepala otak aku ni :

1) selain geran/road tax, dokumen apa yg perlu untuk menunjukkan ianya legal untuk di bawak di jalan malaysia??

2) ada org ckp, kena renew roadtax 3 bulan skali..kalau betul, mcm mana prosedurnya? bleh renew kat mana2 jpj cam biasa ke atau lain sket caranya??

3) brapa bayaran tuk renew roadtax ni?? contohnya yamaha R1..brapa agaknya ek??:-?
 
Sponsored Post

overide07

Fun Poster
Joined
Sep 27, 2008
Messages
542
Reaction score
9
Points
20
A'kum bro...

Pasal superbike Singapore nie....saye takdela pandai sangat...
tapi kawan yang pakai Superbike Singapore nie adela 2-3 orang...

Pertama....beli memang kena pakai cash...

Secondly...roadtax diorang memang kena renew kat Singapore...
terpulang samada nak buat sendiri ataupun bayar je kat runner....
Pasal period utk renew roadtax tuh...saye pun tak penah tanye diorang...

Thirdly....saye ade dgr org kata...kalau kena tangkap ngan kastam...
memang masak....sebab boleh kena charge lari cukai....tapi...kesahihan fakta nie....kena la kite sama2 tanye kastam..

Sorry la kalau info nie tak membantu sangat....
Sememangnye dah lama tinggalkan zaman superbike nie...
Hanya tinggal impian jek...isk...isk
 

gundurowo

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Dec 27, 2007
Messages
8,434
Reaction score
269
Points
81
A'kum bro...

Pasal superbike Singapore nie....saye takdela pandai sangat...
tapi kawan yang pakai Superbike Singapore nie adela 2-3 orang...

Pertama....beli memang kena pakai cash...

Secondly...roadtax diorang memang kena renew kat Singapore...
terpulang samada nak buat sendiri ataupun bayar je kat runner....
Pasal period utk renew roadtax tuh...saye pun tak penah tanye diorang...

Thirdly....saye ade dgr org kata...kalau kena tangkap ngan kastam...
memang masak....sebab boleh kena charge lari cukai....tapi...kesahihan fakta nie....kena la kite sama2 tanye kastam..

Sorry la kalau info nie tak membantu sangat....
Sememangnye dah lama tinggalkan zaman superbike nie...
Hanya tinggal impian jek...isk...isk
ooo..kalau dah ada semua proof dokumen pn,takkan kena tgkp gak kot..masak la nk beli R1 kat mesia..rm89k tu :(:)((
 

MOD jr.

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
May 29, 2008
Messages
23,582
Reaction score
134
Points
133
A'kum bro...

Pasal superbike Singapore nie....saye takdela pandai sangat...
tapi kawan yang pakai Superbike Singapore nie adela 2-3 orang...

Pertama....beli memang kena pakai cash...

Secondly...roadtax diorang memang kena renew kat Singapore...
terpulang samada nak buat sendiri ataupun bayar je kat runner....
Pasal period utk renew roadtax tuh...saye pun tak penah tanye diorang...

Thirdly....saye ade dgr org kata...kalau kena tangkap ngan kastam...
memang masak....sebab boleh kena charge lari cukai....tapi...kesahihan fakta nie....kena la kite sama2 tanye kastam..

Sorry la kalau info nie tak membantu sangat....
Sememangnye dah lama tinggalkan zaman superbike nie...
Hanya tinggal impian jek...isk...isk
anyone boleh membantu? impian tahun ni :D
 

overide07

Fun Poster
Joined
Sep 27, 2008
Messages
542
Reaction score
9
Points
20
proof memang ade....tapi tuh sume document dari singapore...
dan secara undang2nya....sebagai rakyat malaysia....kite memang
tak boleh beli kenderaan dari luar dan pakai dalam negara tanpa AP....
kecuali kalau kite beli dari Singapoe dan bawak masuk mesia menggunakan AP dan bayar cukai kat kastam....pastuh register number plate Malaysia...
baru sah dari segi undang2...tapi tuh kalau nak cara legal la...

Tapi sebenarnye...tak penah pulak saye dgr ade member2 saye nie kena tangkap ngan kastam...hehehe...anyway...most of them just ride their Singapore bike in the circuit...

Ape2 pun....tak kisah la bike Singapore ke bike Malaysia ke...
Yang penting....sebagai ex-biker nie....saye memang support bro habis2 habisan untuk beli superbike nie....hehehe

R1 tuh memang steam..penah dulu bawak R1 member dari Melaka sampai Kl...
Layan tuhhh...
 

gsx_srad

Active Member
Joined
Jun 12, 2006
Messages
1,790
Reaction score
2
Points
25
Dulu abg aku penah pakai superbike siam...
yg 3 bulan skali tu bukan rodtax, tp mcm surat kebenaran bawak atas jln M'sia...
kena buat kat sempadan, cam abg aku duk buat kat pengkalan hulu sb senang katanya...
tp klau eksiden susah nak claim insuran sb buat kat negara asal...
itu je info yg aku tau serba sedikit...
apapun mmg best naik superbike ni, cuma terkilan sb harga tak masuk akal kat sini.
 

montelo

Active Member
Joined
Jul 25, 2009
Messages
1,662
Reaction score
1
Points
25
salam tt and kawan2 semua,ok,skang ni,mmg diakui n mmg total facts that malaysian bikes are too too expensive...but,dari ape yg sy dh lalui,hanya motor malaysia sahaja yang legal di dalam malaysia,sy dh pergi tanye jpj dan polis,kastam je sy x th...tp kalo go thru polis,jpj mmg masak...bile pk balik,kalo superbike siam n singapore legal di malaysia,maka market superbike malaysia akan hancus..so kerajaan kene jaga bende nih,nk atau x,tu je yg kite kene hadapi sebagai seorang rakyat malaysia..satu malaysia heh...:):)btw...sy pun ex superbikers....tp pakai moto buruk je,zx7L n dah letgo thn lepas,dlm 23k..xpelah moto buruk pun,janji dpt merasa speed above normal :D:D:D
 

gundurowo

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Dec 27, 2007
Messages
8,434
Reaction score
269
Points
81
Dulu abg aku penah pakai superbike siam...
yg 3 bulan skali tu bukan rodtax, tp mcm surat kebenaran bawak atas jln M'sia...
kena buat kat sempadan, cam abg aku duk buat kat pengkalan hulu sb senang katanya...
tp klau eksiden susah nak claim insuran sb buat kat negara asal...
itu je info yg aku tau serba sedikit...
apapun mmg best naik superbike ni, cuma terkilan sb harga tak masuk akal kat sini.
ooo...surat kebenaran ek...kena bayar brapa plak tu??

bukan takat terkilan je bro, rasa nk lempang2 je org yg bertanggungjawab wat rege superbike ni mahal nk mampus...:(scam:(scam:(scam:(scam
 
Sponsored Post
Top
Log in Register