BTC USD 49,738.1 Gold USD 1,843.90
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Sunni Dan Syiah – Bersatu?

Cilimuda

Freshie
Joined
Nov 7, 2008
Messages
13
Reaction score
0
Points
3
Artikel ini di ambil dari laman sesawang CILIMUDA

Sebenarnya tajuk pilihan kawan ialah “Sunni vs Syiah” tapi kawan bukan nak tengok diorang berlawan lak.

Mula-mula kawan nak bagitahu, bab ini bukanlah kesukaan kawan, tapi kawan nak sembang berdasarkan rasa hati kawan, kalau salah, maaf dipinta.

Ringkasan Sunni

Secara dasarnya golongan Sunni percaya selepas wafatnya Rasullulah SAW, tunjang permerintahan Islam dipimpin oleh empat orang kalifah yang juga sahabat rapat Rasullulah SAW, Syaidina Abu Bakar, Syaidina Umar, Syaidina Uthman dan Syaidina Ali

Ringkasan Syiah

Syiah pula hanya mengiktiraf Syaidina Ali sebagai pemimpin yang layak menggantikan Rasullulah SAW. Dan terus memelihara keturunan Rasullulah SAW

Pendapat kawan, khalifah berempat ini tak gila kuasa, dan mereka tak kisah pun siapa antara mereka yang patut didahulukan, kerana perjuangan mereka tetap sama, iaitu mahu mengembangkan ajaran Islam sebenar ke seluruh dunia. Dan kawan percaya, Syaidina Ali tak tahu pun dia akan jadi bos golongan Syiah dan akan ada perpecahan besar oleh kerana dia mempunyai pertalian darah dengan Rasullulah SAW

“hhmm.. mungkin itu sebab ditakdirkan anak lelaki kepada Rasullulah tidak sempat membesar dan berjuang bersama bapanya, Rasullulah SAW”

Masalah ini kawan rasa lebih kepada pengikut-pengikut mereka yang taksub dengan bos-bos mereka, sama dengan apa yang terjadi hari ini. Pertelingkahan ini berlanjutan kerana mereka mencipta sendiri perbedaan pendapat dan pandangan antara mereka, walaupun yang remeh-temah, berdasarkan pendapat masing-masing.

Ini juga merupakan masalah sebenar dan terbesar gologan ini, terlalu obses dengan perbezaan tanpa menghiraukan apa yang sama yang patut diperjuangkan bersama. Jika ini terjadi, itu sudah cukup untuk memakmurkan Islam di bumi Allah ini.

Dan masalah ini berlarutan hingga sekarang, pada hampir kepada semua agama, kaum dan bangsa, termasuk politik negara, pejabat dan rumahtangga. Bercakaran kerana perbezaan pendapat dan bukan berjuang pada matlamat yang sama.

Kawan tak mahu cerita secara terperinci mengenai mereka dan ideologi mereka, tapi lebih suka bercerita mengenai pengajaran untuk kita masakini.

Jika dilihat, barat lebih tidak menyukai golongan Syiah berbanding Sunni kerana mereka lebih tegas memperjuangkan Islam. Ironinya golongan pengganas yang dilabelkan oleh barat, lebih banyak berakar umbi dari golongan Sunni.

Golongan Sunni yang dilabelkan pengganas oleh barat termasuk Al-Qaeda, Taliban, Asbat Al-Ansar, Fatah, Hamas, PLO, PLF. Dan di bawah Al-Qaeda ada berpuluh-puluh lagi rangkaian pertubuhan yang di labelkan pengganas oleh barat.

Manakala Syiah, termasuklah Hezbollah, Moqtada Al Sadr dan Mehdi Army Militia.

“Hhmm.. sedikit jumlahnya berbanding Sunni, tapi kenapa negara berfahaman Syiah lebih menjadi ancaman kepada barat?”

Dari renungan kawan, negara-negara Islam yang berfahaman Sunni (Arab Saudi, Kuwait, Qatar, Jordan, Turki dan ain-lain lagi, termasuk, Malaysia) lebih mudah mengikut telunjuk barat dan mengambil banyak fahaman dan ajaran dari barat berbanding dengan negara-negara yang majoritinya berfahaman Syiah (Iran, Lebanon, Yemen, Oman dan beberapa lagi).

Negara yang majoritinya berfahaman Syiah lebih tegas dan ini sedikit sebanyak menjadi ancaman pada barat, contohnya Iran. Walaupun golongan pengganas yang sedikit dibandingkan dengan golongan pangganas dari fahaman Sunni.

“Hhmm.. kenapa jadi begitu yaaa?”

Nota : 90% penduduk Islam di dunia ini adalah dari fahaman Sunni selebihnya 10% dari golongan Syiah

Mungkinkah ini mainan barat untuk memecah belahkan Islam? Benarkah wujudnya golongan pengganas ini, atau ia hanya ciptaan barat?

Imam Mahdi

Kawan, masa sekolah rendah lagi diajar, di penghujung zaman akan keluar Dajjal. Bertujuan untuk membinasakan orang Islam. Maka akan muncullah Nabi Isa dan dibantu oleh Imam Mahdi untuk mempertahankan Islam dan membunuh Dajjal diakhir zaman nanti.

Kawan riki-riki mengenai Imam Mahdi ni. Lahir pada tahun 868 dengan nama Abu’l-Qasim Muhammad ibn Hasan @ al-Mahdi, dari keturunan Abdul Mutalib dan juga datuk kepada Rasullulah SAW. Banyak rujukan mengenai Imam Mahdi, tapi yang menariknya, kebanyakan rujukan itu, menyokong pendapat yang mengatakan Imam Mahdi adalah dari golongan Syiah atau setidak-tidaknya dia adalah dari keturunan Syaidina Ali.

“Hhmm… akhirnya hero yang kita nanti-nantikan rupanya dari golongan Syiah? Golongan Sunni janganlah marah pulak, kawan rasa tak kisahlah beliau dari golongan mana pun, yang penting, tujuannya sama, untuk mempertahankan agama Islam di akhir zaman. Ingat pesan kawan, lupakan berbezaan dulu!”

Ulasan kawan :

Kalau nak diceritakan mengenai perbezaan pendapat, pertelingkahan, tidak akan ada penghujungnya. Lagi sekali, lupakan perbezaan, jika kita hanya bersama-sama menegakkan apa yang sama antara kita, sudah lebih dari cukup. Antara persamaan yang kawan rasa sudah cukup mendamaikan seluruh umat Islam ialah, kedua-dua golongan ini percaya:

* Sembah tuhan yang sama, Allah
* Percaya Nabi Muhammad adalah pesuruh Allah, dan merupakan rasul yang terakhir
* Serta percaya pada rukun Islam yang lima perkara itu. (“ingat tak Rukun Islam, murid-murid?”)

Adalah sangat penting untuk sama-sama focus pada perkara-perkara yang dipersetujui bersama dan bukan perkara-perkara yang membawa kepada perbezaan dan perpecahan terutama kepada perkara-perkara asas seperti diatas.

Pendapat kawan, ini adalah asas yang sama dipegang oleh seluruh umat Islam, tak kira apa fahaman, ideologi, mahzab, aliran dan pegangan. Kita semua bersaudara. Jadi, hargai, hormati, fahami dan lakukan serta perjuangkanlah perkara-perkara ini, Insyaallah tidak akan ada pertelingkahan antara kita Islam bersaudara.

Cili Hijau

Artikel lain
 
Sponsored Post

ahib0205

Legendary Member
Joined
Nov 18, 2007
Messages
19,329
Reaction score
740
Points
166
bro, kita nak bincang soal agama ni bagus sangat-sangat :)

tapi saya nak mintak tolong bro sangat-sangat. tolong tukar avatar bro tu boleh tak? :) maaf saya hanya bertanya.
 

Cilimuda

Freshie
Joined
Nov 7, 2008
Messages
13
Reaction score
0
Points
3
Encik,

Dun judge me by the way I look. Assuming I'm not a muslim and post this article. Can I still entitle to discuss about Islam?. Put it like this, I ask u one simple question about Islam and let everybody evaluate your answer and u do the same for me.
Agreed?

p/s dun be a typical muslim man, bro!!!
 

Pelesit Api Malaya

Active+ Member
Joined
Oct 20, 2008
Messages
2,549
Reaction score
162
Points
33
Encik,

Dun judge me by the way I look. Assuming I'm not a muslim and post this article. Can I still entitle to discuss about Islam?. Put it like this, I ask u one simple question about Islam and let everybody evaluate your answer and u do the same for me.
Agreed?

p/s dun be a typical muslim man, bro!!!

Gua kekadang x pahamlah.. Kata satu agama.. Kalu puak taliban puak mn lak..?
 

Wea Izre

Legendary Member
Joined
Apr 13, 2007
Messages
14,020
Reaction score
33
Points
120
lumrah manusia,selalu melihat kepada siapa yg menyampaikan daripada fokus kepada apa yg disampaikan,wont blame anybody for dat.kalo pak lebai pakai kopiah pakai jubah org percaya sikit,ade degree ke master ke phd,baru org leh caya,well bukan x de otak tapi x mahu berfikir di luar kotak,pasal thread nih aku x nak komen,aku dah surender drp post,org x kan caya kat aku,akhir kata,lu pikir la sendiri
 

Cilimuda

Freshie
Joined
Nov 7, 2008
Messages
13
Reaction score
0
Points
3
Thanks Wea,
Honestly, I just registered today, and I tod, here, we can discuss freely without prejudice, considering we are “educated” and more open in this cyber space world. I think the moderator have to put disclaimer saying that “Only ustaz2 and Ustazah2 can post or discuss any topic pertaining to Religious”

To Pelesit Api Malaya - your avatar is more scarier than mine, or sud I said more unislamic than mine. And still we got courage to enter this forum!!! Hehe…
 
Last edited:

sonche

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Nov 22, 2006
Messages
8,432
Reaction score
50
Points
70
Ada orang pernah nasihatkan aku. Berhati2 dengan thread2 kat CG yang provoke agama Islam. Kebanyakkan thread oleh orang2 yang bukan Muslim pun.

Aku just layan thread oleh senior2 CG yang dah dikenali.

Wallahua'lam.
 

Cilimuda

Freshie
Joined
Nov 7, 2008
Messages
13
Reaction score
0
Points
3
Understood,
Sebelum saya hantar artikel ini pun saya ada baca satu post mengenai kerisauan ahli2 CG.
Sila baca artikel, ada tak mana-mana ayat atau maksud dalam artikel tersebut mempunyai unsur2 provokasi terhadap Islam?.
Dan kalau ada pun mana2 artikel yang bermaksud begitu, bukankan menjadi tugas kita untuk membetulkan fakta? Dan bukan meng "ISA" kan post atau pengirimnya
 

shane

Legendary Member
Joined
Nov 7, 2007
Messages
14,023
Reaction score
222
Points
133
Topik lama yg dah banyak kali di discuss, dalam CG ni pun dah ada. Apa ada hujah2 baru yg nak di tonjolkan atau setakat siaran ulangan???
 
Last edited:

ali.kimia007

Active Member
Joined
Dec 16, 2007
Messages
1,310
Reaction score
26
Points
30
bro cilimuda betol ke tak ade niat nak pecah belahkan islam?
pasal imam mahadi tu ade sedikit menyimpang...
imam mahadi yg dinyatakan oelh nabi muhammad s.a.w adalah dari keturunannya, nama & tingkah laku serupa dengannya, berdahi lebar , hidung mancung...bukan ditetapkan utk puak syiah..kerana keturunan rasullah bukan hanya ada dari puak syiah...tolong jgn mngulas lebih benda yg tak tahu...
baik belaja pasal agama sendri & kaji betol ke tak, or mane2 agama ..atau sekadar agama campuran unsur mitos & mengarut , palsu.
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register