BTC USD 42,162.3 Gold USD 1,776.19
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Sumber haram tidak boleh dibelanjakan untuk tujuan peribadi

siraweh

Fun Poster
Joined
Apr 4, 2010
Messages
731
Reaction score
47
Points
30
Hadith :

Dari Jabir bin Abdullah r.a katanya Rasulullah s.a.w bersabda:”Jika engkau menjual buah-buahan (yang masih di pokok/kebun), lalu buah-buahan itu rosak dimakan hama, maka tidak halal bagimu menerima pembayaran kerana bererti engkau mengambil harta saudaramu tanpa hak.”

(Muslim)

Huraian

Mu'amalat adalah merujuk kepada segala urusan yang berkaitan dengan harta ( mal ). Islam memperincikan pengurusan harta agar ia menepati kehendak sebenar dan menjamin hak setiap individu demi mengelak penindasan dan penipuan disamping membentuk jati diri seperti jujur, amanah, adil dan telus.

Sesungguhnya syariatlah yang memandu kita agar tidak tersasar dari sikap tamak, rakus dan haloba kerana tidak ada jaminan bahawa kita mampu mengawasi nafsu yang memang fitrahnya mencari dan mengejar keuntungan semata-mata.
 
Sponsored Post

akudotcom

Legendary Member
Joined
Jun 17, 2007
Messages
18,133
Reaction score
2,780
Points
201

Sumber haram tidak boleh dibelanjakan untuk tujuan peribadi​

NURHIDAYAH HAIROM | | 27 Februari 2021
Khamis | 29 April 2021
985002.jpg

Ahmad Husni - FOTO ASRIL ASWANDI SHUKOR
SHAH ALAM – Harta daripada sumber haram tidak berhak dibelanjakan untuk apa juga sebab, matlamat dan alasan peribadi termasuk tujuan ibadah umrah atau haji.
Pengurus Syariah Unit Pusat Pungutan Zakat, Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP), Ahmad Husni Abd Rahman berkata, sebaliknya ia harus diuruskan dan digunakan untuk tujuan manfaat awam.
"Harta-harta ini (harta haram) adalah tiada nilai. Kalau dari sudut pemilikan, para ulama menganggap seseorang itu tidak berhak memilikinya atau membelanjakan untuk apa juga sebab, matlamat dan alasan.
"Para ulama memberi nasihat kepada kita bagaimana menguruskan harta haram. Antaranya digunakan pada manfaat yang bersifat umum iaitu bukan untuk peribadi ataupun keluarga," katanya pada Program Wacana Al-Quran Siri ke-94 bertajuk ‘Cuci Duit Pergi Umrah' di Kumpulan Karangkraf.
Program itu dikendalikan oleh Ketua Pegawai Penyelidik Yayasan Warisan Ummah Ikhlas (WUI), Fazrul Ismail.
Turut menampilkan Pengerusi Eksekutif Andalusia Travel & Tours Sdn Bhd, Datuk Md Daud Che Ngah manakala qari jemputan, Ahmad Tarmizi Abdul Rahman memperdengarkan surah Al-Imran ayat 135 - 136.
Ahmad Husni menjelaskan antara kaedah pengurusan harta berkenaan ialah untuk kegunaan awam atau diserahkan kepada fakir miskin.
"Contohnya buat jalan, untuk tandas masjid dan sekolah...paling mudah, berikan kepada mana-mana fakir miskin kemudian lupakan harta itu kerana dalam syariat membenarkan dan fakir miskin ini ada kelebihan untuk menerima harta tersebut.
"Selain itu, harta tersebut hendaklah diserahkan kepada Baitulmal yang kemudiannya akan menguruskan sesuai dengan panduan syarak dan diletakkan dalam satu akaun khas," katanya.
 
Sponsored Post

CG Sponsors
Top
Log in Register