BTC USD 23,753.2 Gold USD 1,928.23
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Sudah jatuh di timpa tangga :) minta pandangan dan cadangan dari member CG

Sponsored Post

WMComm

CG Top Poster Club
gem
Messages
22,845
Joined
Jan 10, 2008
Messages
22,845
Reaction score
95
Points
120
Lawyer tuh bikin gempak jek...dah memang keje dia...restoran haji samuri penah saman aku sebab eksiden dgn van dia tp salah van dia,mat indon xde lesen bawak...surat saman sampai 19000 tuntut gantirugi...mula2 gelabah gak,pastu tanya pakcik aku dia kata xyah layan...so sampai kesudah ni aku x layan...xde apa2 tindakan mahkamah pun

sama x dengan kes x bayar pinjaman mara? final warning dah keluar sebelum surat saman dan naik mahkamah? :p
 

fzlik

Super Active Member
gem
Messages
8,199
Joined
Jun 7, 2010
Messages
8,199
Reaction score
856
Points
111
1. aku pernah kene call ngan lawyer pasal dia suruh byr gantirugi berkenaan pembantu rumah (aku agen pembantu rumah). aku cek balik aku cari kelemahan tuntutan tu seperti resit dll. pastu aku bahasakan balik lawyer tu. aku cakap kalau nak saman pun pastikan kes kukuh. setakat mcm ni senang2 aku menang. pastu lawyer tu senyap jer. customer tak puas hati pergi tribunal tuntutan. aku lawan balik dgn fakta2 yg ada. aku cakap aku tak boleh byr sesen pun sbb aku tak salah (mjkn byr rm5,6k aku tak berapa ingat). customer dah hangin. hakim pun dah cakap "skrg dia dah buktikan yg dia tak perlu byr". aku tgk customer dah mcm tak betul aku cakapla "okla aku sanggup byr rm1k jer" itupun atas ehsan aku. dia lg hangin sampai ckp nak bawak ke mahkamah lbh tinggi. aku tawarkan lg rm2k 8kali byr selama 8 bln (saja aku bagi dia hangin lagi). hakim pun dah kata yg aku dah sedia tawarkan mcm tu drpd tak dpt apa2 dia terpaksa terima setiap bln rm250.

2.aku pernah pinjamkan org nama aku utk telekom. pastu org tu tak byr lbh kurang rm800. mcm2 surat saman dari byk company lawyer. aku buat tak tau jer. skrg dah dekat 10 thn. baru2 ni ada plak company yg rajin selalu call aku srh byr. aku cakap ngan dia itu masalah aku ngan telekom. nnt aku selesaikan. aku byr rm50 sebulan. tapi aku tak byr pun. bila dia tel aku tak angkat pun. lama2 dia boring dah tak call lg.

lg satu jgn ko balas surat lawyer tu. nnt dia putar belitkan surat ko. kalau nama dah clear kat bank negara ngan aeon. maknanya kes ko ngan kedai motor tu jer. jadi buat tak tau jer. atau pun kalau dia bising lagi ko pergi tribunal tuntutan. dlm surat tu ko tulis ko sanggup byr baki duit motor tu dan ko nak motor tu semula.
 

fzlik

Super Active Member
gem
Messages
8,199
Joined
Jun 7, 2010
Messages
8,199
Reaction score
856
Points
111
abang ko ni pun bermasalah.. last2 nyusahkan adik dia sendiri.sorry la. sound direct..
better ikot pendangan yang lain dalam ni

aku ingat nak ckp mcm tu jugak... tapi tak sampai hati...:D sepanjang cerita tt ni aku tak baca pulak yg abg ko berusaha utk selesaikan masalah ni. yg aku baca semuanya yg menyusahkan jer. dia pakai nama ko pun sbb nama dia blacklist ker?
 

kenoi

Fun Poster
Messages
962
Joined
Nov 23, 2007
Messages
962
Reaction score
83
Points
20
1. aku pernah kene call ngan lawyer pasal dia suruh byr gantirugi berkenaan pembantu rumah (aku agen pembantu rumah). aku cek balik aku cari kelemahan tuntutan tu seperti resit dll. pastu aku bahasakan balik lawyer tu. aku cakap kalau nak saman pun pastikan kes kukuh. setakat mcm ni senang2 aku menang. pastu lawyer tu senyap jer. customer tak puas hati pergi tribunal tuntutan. aku lawan balik dgn fakta2 yg ada. aku cakap aku tak boleh byr sesen pun sbb aku tak salah (mjkn byr rm5,6k aku tak berapa ingat). customer dah hangin. hakim pun dah cakap "skrg dia dah buktikan yg dia tak perlu byr". aku tgk customer dah mcm tak betul aku cakapla "okla aku sanggup byr rm1k jer" itupun atas ehsan aku. dia lg hangin sampai ckp nak bawak ke mahkamah lbh tinggi. aku tawarkan lg rm2k 8kali byr selama 8 bln (saja aku bagi dia hangin lagi). hakim pun dah kata yg aku dah sedia tawarkan mcm tu drpd tak dpt apa2 dia terpaksa terima setiap bln rm250.

2.aku pernah pinjamkan org nama aku utk telekom. pastu org tu tak byr lbh kurang rm800. mcm2 surat saman dari byk company lawyer. aku buat tak tau jer. skrg dah dekat 10 thn. baru2 ni ada plak company yg rajin selalu call aku srh byr. aku cakap ngan dia itu masalah aku ngan telekom. nnt aku selesaikan. aku byr rm50 sebulan. tapi aku tak byr pun. bila dia tel aku tak angkat pun. lama2 dia boring dah tak call lg.

lg satu jgn ko balas surat lawyer tu. nnt dia putar belitkan surat ko. kalau nama dah clear kat bank negara ngan aeon. maknanya kes ko ngan kedai motor tu jer. jadi buat tak tau jer. atau pun kalau dia bising lagi ko pergi tribunal tuntutan. dlm surat tu ko tulis ko sanggup byr baki duit motor tu dan ko nak motor tu semula.

terbaek....

dulu aku tutup akaun telefon TM (homeline), dah byr semua tunggakan (RM60++ jee) dan dah pulangkan telefon skali kt TM point.

2 minggu pastu dpt bil drpd TM kata ada baki RM23++ dan byrn ganti rugi x pulangkan telefon RM50. teros pagi tu gak aku g serbu TM point tu, jumpa plak awek yg hendel kes aku dulu.
aku tanya: nape ada byrn lg ni. kan saya dah setelkan dulu & awak kata takde hutang pape lg.:mad:

dengan senyum awek tu cek balik kt screen dan kata: maaf cik, ni salah teknikal. akaun cik dah tutup dan takde balance yg belum clear lg. ganti rugi telefon pon x perlu byr.

cist...kalo aku bayar online bil tu, mmg kompem aku sedekah kt TM je...:(scam~X(
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register