Sudah jatuh di timpa tangga :) minta pandangan dan cadangan dari member CG

Recommended Brokers


Muhammad Fais

Fun Poster
Joined
Mar 28, 2011
Messages
518
Reaction score
0
Points
10
Assalammualaikum dan selamat sejahtera kepada warga CG semua..

Saya nak minta pandangan daripada warga CG tentang masalah saya ini 
Ceritanya bermula begini..

-Pada tahun 2006, abang saya (si A) nak beli motor. Semasa itu sy baru semester 1 diploma, dia suruh sy beli motor tu atas nama saya.Time tu abg sy Si A just nak trade in motor lame dia dan beli motor baru. Saya pon ok je, klau nk beli atas nama saya. Tapi motor tu bukan saya guna, abang saya yang guna.

-Semasa di kedai motor tu sy dah sign semua agreement untuk motor baru abang saya. Abang sy si A ni yang jd guarantor. Selesai sudah beli motor baru.

-Selepas sebulan abang saya si A ni trade in motor lama dia, abang saya yang si B ni beli pulak motor abang saya (saya ada 2 abang) die beli motor abang saya yang dah di trade in. Semasa itu saya di university, memang tidak tahu menahu sebab jarang balik rumah.

-Selepas setahun beli motor, motor baru abang saya si A kena tarik sebab abang saya ni tidak bayar ansuran motor. Yang silapnya abang saya ni x pergi kedai motor tu Tanya pasal motor yang dah kena tarik. Tidak silap kena tarik pada tahun 2007. Di atas kesibukan abang saya ni, maka abang saya senyap terus tanpa memikirkan motor yang dah kena tarik.

-Sekarang dah tahun 2012..Ada syarikat lawyer call saya bahawa saya ada hutang dengan kedai..Jumlah hutang saya keseluruhan saya hampir RM19,000.

-Saya pelik mengapa sampai RM19,000? Pejabat lawyer beritahu saya ada hutang kedai motor (bunga meningkat) Rupa2nya motor abang saya yang atas nama saya hutang dalam RM8000. Yang lagi 1 hutang dalam RM5000. Rupa2nya motor abang saya yang si B kena tarik juga sebab x bayar ansuran.

-Pejabat lawyer cakap, saya sekarang tanggung 2 akaun hutang (motor abang si A dan motor abang si B)

JUMLAH HUTANG : Motor abang si A RM8000 + 35% (KOS PEGUAM) = RM10900
Motor abang si B RM5000 + 35% (KOS PEGUAM) = RM 8000

JUMLAH KESELURUHAN DALAM RM19000.


Yang menjadi persoalan sekarang adalah…….

-Saya tidak sign perjanjian motor abang saya yang si B. Mengapa pulak nama saya yang kena.

Dengan rasa tidak puas hati, saya terus ke kedai motorsikal ini. Tauke kedai motor ni cina perempuan. Saya cakap pada tuan punya kedai. Antaranya adalah:

Saya : Kenapa saya kena tanggung motor abang saya si B sedangkan saya tidak Sign surat perjanjian?
Tauke : itu saya tidak tahu
(saya pelik, kenapa pula dia tidak tahu)


Saya tengok di skrin monitor memang ada nama saya, motor yang abang saya si B adalah nama saya. Lepas tu saya x puas hati, saya bawa ayah saya pergi ke kedai tersebut sebab ayah saya still ingat time abang saya beli motor.

Saya call pejabat peguam nak Tanya, siapa nama pemilik motor yang abang saya si B. pejabat peguam atas nama saya. Sedangkan saya tidak ada sign apa2 agreement untuk motor abang saya si B ini.

Keesokan harinya, tauke kedai motor call saya, dia beritahu bahawa saya hanya tanggung motor yang abang saya si A (saya ok je sebab saya sendiri yang sign agreement)

Yang motor abang saya si B dia yang tanggung. Saya ke kedai motor dan tengok bukti di komputernya, dia letak nama abang saya si B.

(SAYA DAH AGAK, KEDAI MOTOR X DAPAT CARI ABANG SAYA YANG SI B, TERUS DI LETAK NAMA SAYA, SUPAYA MEMUDAHKAN KERJA SI TAUKE INI)

Pejabat lawyer still call saya suruh jelaskan hutang secepat mungkin untuk ke 2 2 motor ini ( saya pelik padahal kedai motor dah beritahu saya suruh jelaskan 1 hutang akaun sahaja.
Yang saya hairan sekarang ni adalah :


1) Mengapa dari sejak tahun 2007 motor kena tarik, tauke kedai motor ini tidak pernah call saya ataupun hantar surat?
(Jawapan dari tauke, itu bukan keje dia hantar surat, yang hantar surat adalah AEON) setahu saya, saya buat loan dengan kedai motor, bukan dengan AEON.
Kedai motor ni hanya senyap je dah bertahun terus hantar surat ke peguam.


2) Saya Tanya dengan tauke, adakah nama saya dah blacklist?
(Jawapan dia adalah nama saya dah blacklist dari bank Negara sejak tahun 2007 lagi)

Esoknya saya ke Bank Negara check samaada dah blacklist atau tidak, Jawapannya adalah nama saya clear, tiada apa-apa maklumat pon. Yang saya hairan kenapa saya dah blacklist sejak tahun 2007.

Saya ke Cawangan AEON, Tanya adakah saya ada buat loan dengan Aeon, jawapannaya adalah nama saya clear juga. Tidak pernah buat loan. Saya pelik mengapa kedai motor kaitkan saya dengan AEON.

3) Saya Tanya kepada kedai motor adakah saya akan dapat motor kalau dah settlekan semua hutang.
(Jawapan kedai motor adalah boleh dapat motor, tapi kena tambah RM3000.

Saya Tanya motor sekarang ada dimana ?
(Jawapan motor dekat bank, motor dah buruk hancur katanya)
Dengan kuasa Allah, saya terpandang motor abang saya si A dekat kedai dia ni dalam keadaan baik.
Saya Tanya kenapa motor ada di sini.
(jawapanya bank baru je hantar) Nampak sangat menipunya.

Sekarang ni Pejabat lawyer call suruh jelaskan hutang dalam RM2K esok sebelum pukul 2 petang, jika tidak surat saman kepada saya akan di keluarkan.
Sekarang ni pulak, Abang saya si A di luar Negara. So saya hadapi problem ini dengan senyuman  sorang2.

Nak Tanya pandangan, Apa jalan yang terbaik untuk saya lakukan di atas sikap tauke yang tidak professional ini?

:)

* Adakah kos lawyer kita yang akan tanggung untuk menyelesaikan masalah ini?


 
Last edited:
Sponsored Post

dums

Active Member
Joined
Feb 18, 2008
Messages
1,194
Reaction score
0
Points
20
report kat tribunal pengguna mintak pendapat mereka..
 

Ranimanzal

Active Member
Joined
Apr 13, 2012
Messages
1,088
Reaction score
1
Points
30
Memula g report polis ikut story yg ko karang ni..pastu tepek satu salinan kt kedai ba. Bi ni.. gi tribunal penguna report n persatuan penguna Islam Malaysia ppim report..tepek kt ba.bi semua report termasuk lawyer opis..kaum penipu ni mmg lahanat..
 

Ranimanzal

Active Member
Joined
Apr 13, 2012
Messages
1,088
Reaction score
1
Points
30
Dia da kasi susah..la ni hang plk kasi ba .bi gelabah..bila da gelabah baru dia tau melayu ni bukan yg mcm dia sangka..apa pun semoga ko sabor
 

tonitoneroni

Fun Poster
Joined
Jun 25, 2008
Messages
394
Reaction score
0
Points
10
Sabar bro,kdai tu mmg nak
kenakan lu la gua agak.
G tribunal dulu cerita sane ok.
Insyaallah moga lu x teraniaya.
 

Muhammad Fais

Fun Poster
Joined
Mar 28, 2011
Messages
518
Reaction score
0
Points
10
thanks bro Ranimanzal..Esok akan settlekan sbb skarang cite dah putar belit..Ofis lawyer cakap lain, toke kdai cina ckp lain.
 

rifle

Active Member
Joined
Jan 15, 2012
Messages
1,198
Reaction score
42
Points
30
kurang asam punya tauke cina ni...kasi hajar sikit tt
nanti jgn lupa cerita kesudahannya

moga lancar sahaja usaha tt
 

arzaraza

Super Active Member
Joined
Sep 22, 2010
Messages
5,762
Reaction score
28
Points
70
dah nama hang tak blacklist nak takut apa?
kadang2 depa ni saja nak 'gempaq' bagi kita takut, aku agak lawyer tu pun tipu saja kot.

kalau hang rasa was-was lebih baik hang pi tebus motor tu balik,
dan lupakan si lawyer buruk tu. Lagi pulak agreement tu pun dah terbatal, dia nak saman hang pasai tak bayar hutangkan? hutang apa? motor dah dia tarik dari tahun 2007, jadi dlm term ni agreement jual beli tu dah terbatal. Hang suruh tokey kedai tu baca dan faham isi agreement yg hang sign tu.

aku agak dan pasti kes ni tak akan masuk mahkamah dan la ni hang pulak pi "gempaq" tokey kedai tu kata hang nak pi report kat tribunal pengguna dan kata hang ada kenai dgn org dalam. biaq dia pulak sakit perut. :D

motor tu kalau kat pasaran harga berapa bro.
 

sufian_adi

Active Member
Joined
Feb 19, 2006
Messages
1,419
Reaction score
5
Points
25
Lawyer tuh bikin gempak jek...dah memang keje dia...restoran haji samuri penah saman aku sebab eksiden dgn van dia tp salah van dia,mat indon xde lesen bawak...surat saman sampai 19000 tuntut gantirugi...mula2 gelabah gak,pastu tanya pakcik aku dia kata xyah layan...so sampai kesudah ni aku x layan...xde apa2 tindakan mahkamah pun
 
Sponsored Post
Top
Log in Register