Covid-19 Suatu TV Taiwan: fakta silap ke atas usaha Malaysia dlm pengurusan krisis Covid-19

CG Sponsors




cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster Of Month
Joined
Jun 3, 2013
Messages
62,332
Reaction score
9,794
Points
1,746
Suatu lagi TV Taiwan - beritahu fakta silap mengenai usaha Malaysia dlm pengurusan krisis Covid-19






Asean Security Observer
3 jam

Terima kasih rakan fb yang pm saya petang tadi.
 
Ya,memang betul dan mengecawakan sebab terdapat sebuah lagi TV Taiwan dalam program ulasan isu semasa telah menyatakan fakta yang kurang tepat ke atas usaha pengurusan krisis Covid-19 yang dilakukan oleh Malaysia.
 
Kali ini ialah seorang pakar Lee Ping Ing,President Pediatric Infections Diseases Society Taiwan.
 
Dia menyatakan Malaysia adalah negara cuaca panas/tropika,namun masih tidak dapat mengawal wabak Covid-19 adalah sedikit memalukan.
 
Pakar ini telah bandingkan wabak Covid-19 dengan Influenza. Dia cakap negara tropika/panas dapat kurangkan influenza lalu menyatakan kita negara cuaca tropika kalau tak dapat kawal wabak adalah sedikit memalukan.
 
Admin tak pasti berdasarkan apa laporan pakar ini pegang.Admin bukan pakar wabak/kuman, namun admin dimaklumkan bahawa cuaca bukan penentu utama keberkesanan mengawal wabak ini.
 
Jadi saya tidak pastikan kenapa orang ini cakap begitu.
  
Terdapat beberapa suratkhabar mandarin tempatan telah melaporkan berita kemarahan rakyat Malaysia.
 
Tindakan segelintir TV Taiwan asyik memperlekehkan usaha Malaysia adalah perkara yang serius. Admin tak pernah nampak ada TV di luar sana asyik menjadikan Malaysia sebagai bahan mereka. Kenapa mahu buat macam ini? Kau ingat kamu siapa?
 
 
https://www.facebook.com/2100room/videos/215110109715088/


1586191966178.png

1586191979647.png



 
Sponsored Post

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Mar 15, 2010
Messages
277,024
Reaction score
11,187
Points
2,376
Dia ni macam nak mintak Tentera Bawang Malaya 'singgah' kat FB dia je ni
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster Of Month
Joined
Jun 3, 2013
Messages
62,332
Reaction score
9,794
Points
1,746
Petang tadi den ada dapat info bahawa terdapat sebuah lagi rancangan TV di Taiwan telah membuat komen-komen biadap terhadap Malaysia.

Di antara komen yang menghiris hati adalah,

- Kononnya Malaysia patut malu sebagai sebuah negara bercuaca panas tapi tidak mampu mengawal Covid-19.

- Menyindir orang Malaysia tidak memakai 'mask' kerana mengikut cara British menangani wabak sebab Malaysia kan sebuah negara bekas jajahan British.

- PKP menyebabkan ramai hilang pekerjaan, ramai sudah/akan mati akibat kebuluran sebelum PKP berakhir. Sebab ramai orang susah di Malaysia dan membandingkan dengan negara seperti US yang kononnya masih ok sebab mereka ada elaun kebajikan.

Oleh sebab video tersebut panjang sangat, dan den busy harini tak ada masa nak verify.

Ada kawan-kawan yang dah tonton video tersebut dan boleh sahkan?

Kalau benar, mungkin kena hantar bala tentera bawang dah ni.

Di dahului dengan ucapan terima kasih.

Sekian.

UPDATE: Serangan nampaknya sudah bertali arus, 18K komen. Kasi up 180K please.

Link untuk melawat:

Gambar: Hos dan Jemputan membahan lelaki dan ketua keluarga di Malaysia tak pandai beli sayur katanya. -.-'





1586192477142.png




Khairul Azri
 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Mar 15, 2010
Messages
277,024
Reaction score
11,187
Points
2,376
Petang tadi den ada dapat info bahawa terdapat sebuah lagi rancangan TV di Taiwan telah membuat komen-komen biadap terhadap Malaysia.

Di antara komen yang menghiris hati adalah,

- Kononnya Malaysia patut malu sebagai sebuah negara bercuaca panas tapi tidak mampu mengawal Covid-19.

- Menyindir orang Malaysia tidak memakai 'mask' kerana mengikut cara British menangani wabak sebab Malaysia kan sebuah negara bekas jajahan British.

- PKP menyebabkan ramai hilang pekerjaan, ramai sudah/akan mati akibat kebuluran sebelum PKP berakhir. Sebab ramai orang susah di Malaysia dan membandingkan dengan negara seperti US yang kononnya masih ok sebab mereka ada elaun kebajikan.

Oleh sebab video tersebut panjang sangat, dan den busy harini tak ada masa nak verify.

Ada kawan-kawan yang dah tonton video tersebut dan boleh sahkan?

Kalau benar, mungkin kena hantar bala tentera bawang dah ni.

Di dahului dengan ucapan terima kasih.

Sekian.

UPDATE: Serangan nampaknya sudah bertali arus, 18K komen. Kasi up 180K please.

Link untuk melawat:

Gambar: Hos dan Jemputan membahan lelaki dan ketua keluarga di Malaysia tak pandai beli sayur katanya. -.-'





View attachment 223000



Khairul Azri
Suka deme ni merendahkan apa yang kerajaan kita dah buat
Mungkin deme ni tak faham
Setiap negara ada kaedah masing2 mengawal wabak
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster Of Month
Joined
Jun 3, 2013
Messages
62,332
Reaction score
9,794
Points
1,746
Taiwan Doctor Ridicules M'sia For Failing To Control COVID-19 Despite Having Hot Weather
This is the second television show from Taiwan that has drawn flak for its inaccurate reporting on Malaysia's handling of the COVID-19 pandemic.

— 06 Apr 2020, 07:18 PM




A Taiwanese doctor is receiving backlash for saying Malaysia is "embarrassing" itself for failing to contain the COVID-19 pandemic despite having hot weather in the country
On a televised show published on Facebook yesterday, 5 April, Dr Lee Bing-ying said it is easier to control viral diseases in hot weather countries based on an article he read.


Image from TVBS/Facebook
Image via TVBS/Facebook
"It is easier to control an epidemic in tropical regions, but they are not totally immune to diseases," said Dr Lee, who is the chairman of the Paediatric Infectious Diseases Society of Taiwan.

"Let's take influenza as an example. We have the influenza epidemic every winter (in Taiwan) and we still receive some cases during the summer.

"I came across an article about research on influenza vaccines. The research results... I realised that there are three to four tropical countries with a lower influenza prevalence.
Therefore, if you are in a tropical country where the weather is hot, and yet you cannot control the viral disease, it is embarrassing.Dr Lee Bing-ying
However, the World Health Organisation (WHO) has refuted the claim that high temperatures can prevent COVID-19
In a myth-busting gallery posted on the WHO's Facebook page today, 6 April, it said that temperatures higher than 25°C do not prevent the transmission of the coronavirus disease.
Image from WHO
Image via WHO
In another comment, Dr Lee criticised Malaysians for not wearing masks and claimed that we are "American-England kind" of people
"Other than that, I also saw some footage and pictures from Malaysia," he continued.

"They are not wearing face masks. I think they are like the American-England group, they are the same kind," Dr Lee claimed, to which the host of the show added that Malaysia was once ruled by the British Empire.

The host claimed that Malaysians do not wear face masks because the weather is too hot and causes discomfort.

After hearing that, Dr Lee said while it is not comfortable to wear face masks, a nationwide lockdown is more unbearable.

"The Malaysian government then announced this and that and whatnot, but at the end of the day, the people are still not wearing face masks," he said.

"Wearing face masks is the most important and most effective preventative step."
Image from TVBS/Facebook
Image via TVBS/Facebook
Dr Lee added that Putrajaya's decision to "lockdown" the country will starve people to death, while other show's guests compared Malaysia with other "poor" countries
The show’s guests talked over each other, throwing examples of impoverished countries like India, African continent, and Middle Eastern region.

"The steps (Movement Control Order) taken by the Malaysian government may reduce the number of deaths in the country, but more people will die of hunger and thirst," the doctor claimed.

He compared Malaysia with countries with a huge population living in poverty and said such a "lockdown" will put many citizens into unemployment and they will starve to death.

Dr Lee told the Malaysian government to evaluate the implementation, before concluding that the COVID-19 battle in Taiwan will not end even after the summer comes.
Image from TVBS/Facebook
Image via TVBS/Facebook
Dr Lee's comments made on the TV show sparked outrage on social media, with many Malaysians doubting his professionalism
Image from TVBS/Facebook
Image via TVBS/Facebook
On TVBS' Facebook page, where the video was uploaded, netizens criticised the TV show for inviting experts on the programme to spread false information about the country.

"Pretending to be an expert? Malaysians do not wear a mask? Then why are face masks all sold out in the country? You do not understand anything, yet still talking nonsense. This is what Taiwan described as the so-called experts! They are frog at the bottom of the well," said a Facebook user.
Image from Facebook
Image via Facebook
Another agitated netizen asked, "What do you mean by a tropical country that cannot control a viral disease is embarrassing and 'American-England kind' of people? Are you trying to show your stupidity?"
Image from Facebook
Image via Facebook
One person pointed out that this is the second TV show from Taiwan that reported false information on Malaysia's handling of the COVID-19 pandemic.

"How can you misreport! Very irresponsible, you Taiwan TV! Just take some screenshots on the Internet and then report indiscriminately! Don't you feel ashamed?" commented a netizen.

"Why don't you talk about America which has over 100,000 confirmed cases. Malaysia announced the partial lockdown once the country received 500 cases. Is Malaysia fun to bully?

"Previously, there was a TV show which reported that Malaysia is burying people who died of COVID-19 on roadsides. Now, we have another such report. Where are your professional ethics?"
Image from Facebook


Image via Facebook
The netizen was referring to the comments made by Taiwan TV current affairs commentator Li Zheng Hao on EBC News last month
Image from Oriental Daily
Image via Oriental Daily
According to Oriental Daily, Li claimed that the Malaysian government imposes strict curfews on its citizens, the Royal Malaysia Police (PDRM) arrest law offenders in full Personal Protective Equipment (PPE) and force suspects to put on oxygen masks during the arrest, and medical professionals have no choice but to wear garbage bags when treating COVID-19 patients.

Perhaps, the most ridiculous of them all was Li's accusation that so many Malaysians have died due to the pandemic and the bodies are buried by the roadside because the government does not have the time to cremate them.

Realising his mistake five days after the episode was aired, Li took to Facebook to apologise to Malaysians, saying foreign media has twisted the news and admitting that he did not verify the information himself.

"I offer my deepest apology for causing discomfort to the Malaysian people," wrote Li.

"In the future, I will be more careful when dealing with this type of news. Thank you, Malaysian friends, for giving me a valuable lesson. I am sorry again."
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster Of Month
Joined
Jun 3, 2013
Messages
62,332
Reaction score
9,794
Points
1,746
Suka deme ni merendahkan apa yang kerajaan kita dah buat
Mungkin deme ni tak faham
Setiap negara ada kaedah masing2 mengawal wabak
tn TXT, ni dh dua insiden org Taiwan buat perangai dengan Malaysia ni, apahal ek
 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Mar 15, 2010
Messages
277,024
Reaction score
11,187
Points
2,376
tn TXT, org Taiwan dah dua kali buat perangai dengan Malaysia ni, apahal ek
mungkin suka kena kecam berjemaah dengan Jabatan Netizen Malaya
tak suka lew teww tengok negara kita sikit2 kawal pertambahan kes2 baru
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster Of Month
Joined
Jun 3, 2013
Messages
62,332
Reaction score
9,794
Points
1,746
CikPuan Yana Khairul Azri min lambat dpt info..Page2 lain dah serang dia awl pagi lagi..Geng2 cina dlu serang..Nsib ada transplit bahasa..Aku pun serang awl2 lagi..fistime tgok geng cina lelaki pertahankan hak lelaki..Bila org taiwan tu kata lelaki mysia x pandai masak dan pilih sayur..Masing2 tjuk masakakan..Kelakar jgk..

· 59m


Khairul Azri Nah ringkasan apa yang dia sebut.

Boleh lah sebarkan kat geng-geng bawang korang.

Esok pastikan 100k komen!!!

1. PKP/MCO di Malaysia dilanjutkan lagi ke 14 April kerana wabak covid-19 gagal dan mengawal Covid di Malaysia.

2. Sekarang hanya ketua rumah yang boleh keluar membeli barang keperluan, kalau tengok di berita ketua keluarga je boleh keluar beli barang, tapi viral lelaki Malaysia tidak tahu membezakan pelbagai jenis sayur-sayuran. Konon bergurau lah.

3. Pengacara bertanya kepada Dr Lee, cuaca Malaysia begitu panas, bukan kah cuaca panas boleh mengawal wabak ini seperti SARS yang hilang selepas cuaca menjadi panas.

4. Dr Lee kata cuaca panas sepatutnya lebih mudah mengawal wabak, Malaysia sepatutnya malu sebab cuaca panas pun namun mereka masih tidak mampu mengawal wabak tersebut.

5. Dr Lee kata dari video, orang Malaysia tidak memakai mask. Mungkin sebab Malaysia merupakan bekas tanah jajahan British, oleh itu mereka ikut cara British melawan wabak, mereka (Malaysia) tidak memakai mask.

7. Cara PKP, social distancing dan tutup kedai Malaysia tidak akanberguna sebab orang Malaysia tidak memakai mask. Pakai mask adalah cara terbaik.

8. PKP di Malaysia telah menyebabkan ramai hilang kerja, ramai sudah/akan mati akibat kebuluran sebelum PKP berakhir. Sebab ramai orang susah/miskin di Malaysia.

9. Negara macam US masih ok sebab mereka ada elaun tidak berkerja dsbnya, sambung cerita pasal US plak bla bla bla.

· 55m

Kings Nghttps://www.facebook.com/259369087577045/posts/1502618663252075/?vh=e&d=n
· 18m

Kings Ng https://www.facebook.com/profile.php?id=1809280243

Ni profile Doctor, You’re Welcome

Kelvin Liew Peng Chuan Geng bawang Cina dah masuk dari pagi tadi dah 🤣

1586202100872.png


https://www.facebook.com/zayana.aziz?fref=nf&__tn__=m%2AF&eid=ARDxGkTB2DWpg6xTG7xYfECUNiTL1rvQSONCUWrpRZFON_DZWR2nvnF3no5p6FRPCCXwj5IHVZ1MkHyo
Aien BloOm Our Malaysian Chinese also can be bawang squad ! Love you guys


1586202232925.png
 
Sponsored Post
Top
Log in Register