BTC USD 60,210.6 Gold USD 2,411.44
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Suami tentera berhutang sehingga gaji negatif

Sponsored Post

Hutang asb pun boleh la kalau pandai teknik.


Saya kenal sorg kawan ni...cerita pasal loan ASB yg menarik :) :)

namakan dia si A

Si A ni lepas habis SPM dia masuk akedemi Tentera utk jadi pegawai
diorg ni ada diberi elaun

Perangai sesetengah Pegawai Tentera agaknya..yg kaki nak buat komisyen..diorg mudah je kumpul budak2 tentera ni utk dengar Presentation ( masa tu...Pihak Bank datang promote Loan ASB)...lepas habis Presentation...Boss kata..O.K..semua isi borang loan...budak2 tentera ni pun isi..
Senang buat komisyen!


Si A ni pun isi je

Tapi dia dlm akedemi tu tak lama....ada kes ...dia pun kena buang

Kemudian dia sambung belajar tempat lain...dan perkara ni berlalu lama

(Rasanya dah dekat 10 tahun )

Tau2 baru ni dia nak buka Bank account tak boleh.

Pegawai bank panggil jumpa ....kemudian bagitau dia ada loan bank yg sangkut. Terkejut juga dia..sampai tak boleh buka account. Tapi dia lansung tak ingat dia ada buat loan apa?


Bila Check...rupanya Loan ASB masa dia dlm Akedemi tentera...Loan lulus pun dia tak tau (sebab dia dah kena buang) surat semua alamat akedemi..
Tapi..hutang dia pada Bank...ada dlm RM 2000.00
Tapi...Duit dia dalam ASB pulak ada dlm RM 3000.oo
(Saya pun tak tau macamana jadi mcm ni???
Saya pun takut keliru Info duit apa macamana?
Tapi yg pasti..dia hutang RM 2000....tapi duit dia ada RM 3000.

Hahaha...Untung jugak sudahnya!
 
Saya kenal sorg kawan ni...cerita pasal loan ASB yg menarik :) :)

namakan dia si A

Si A ni lepas habis SPM dia masuk akedemi Tentera utk jadi pegawai
diorg ni ada diberi elaun

Perangai sesetengah Pegawai Tentera agaknya..yg kaki nak buat komisyen..diorg mudah je kumpul budak2 tentera ni utk dengar Presentation ( masa tu...Pihak Bank datang promote Loan ASB)...lepas habis Presentation...Boss kata..O.K..semua isi borang loan...budak2 tentera ni pun isi..
Senang buat komisyen!


Si A ni pun isi je

Tapi dia dlm akedemi tu tak lama....ada kes ...dia pun kena buang

Kemudian dia sambung belajar tempat lain...dan perkara ni berlalu lama

(Rasanya dah dekat 10 tahun )

Tau2 baru ni dia nak buka Bank account tak boleh.

Pegawai bank panggil jumpa ....kemudian bagitau dia ada loan bank yg sangkut. Terkejut juga dia..sampai tak boleh buka account. Tapi dia lansung tak ingat dia ada buat loan apa?


Bila Check...rupanya Loan ASB masa dia dlm Akedemi tentera...Loan lulus pun dia tak tau (sebab dia dah kena buang) surat semua alamat akedemi..
Tapi..hutang dia pada Bank...ada dlm RM 2000.00
Tapi...Duit dia dalam ASB pulak ada dlm RM 3000.oo
(Saya pun tak tau macamana jadi mcm ni???
Saya pun takut keliru Info duit apa macamana?
Tapi yg pasti..dia hutang RM 2000....tapi duit dia ada RM 3000.

Hahaha...Untung jugak sudahnya!

Dah pernah ada simpanan sikit kot dalam asb sebelum dia buat loan tu? Parents bukak account asb ke.

kalau dia tak pernah bayar sebab tak tau loan dah di approve, loan akan auto terminate lepas beberapa bulan. mungkin dia pinjam dalam 100k sahaja. Bulan3 baru dalam 500. 4 bulan tak bayar, jadi la 2000. Or kalau pinjam 200k, bulan2 dalam 1000. 2 bulan tak bayar jadi la 2000.

Dan mungkin nasib dia baik, loan dia approve dalam bulan 10 ke bulan 11 ke. So sebelum loan di terminate, dia dapat rolling dividend pada hujung bulan 12. Dapat la dalam 500 - 600. And peram 10 tahun, dapat la dalam 1000 lebih. Campur duit simpanan lama dia mungkin, boleh la dapat 3k.
 
Polis tentera di negara singapor menerima gaji paling tinggi berbanding penjawat awam lain

Knp kat mesia rendah sgt ye

dah memang camgitu, masa saya masuk konstabel SPF (Singapore Police Force) gaji basic je dah SGD 2,200 .. = masa tu dah hampir RM5k belum campur allowances ..

Malaysia basic rendah tapi allowance tinggi, tu sbb Malaysia belum berperang dengan sape2, kalau hantar troop gi operasi bantuan luar negara baru tinggi pendapatan .. kalau duduk berek selalu "jilatl a pinggan sampai kering" :D
 
dah memang camgitu, masa saya masuk konstabel SPF (Singapore Police Force) gaji basic je dah SGD 2,200 .. = masa tu dah hampir RM5k belum campur allowances ..

Malaysia basic rendah tapi allowance tinggi, tu sbb Malaysia belum berperang dengan sape2, kalau hantar troop gi operasi bantuan luar negara baru tinggi pendapatan .. kalau duduk berek selalu "jilatl a pinggan sampai kering" :D
SPF ada pencen ke?
 
Sponsored Post

Back
Top
Log in Register