Suami Noniswara Enggan Hadir Ke Mahkamah Selesai Kes Cerai

CG Sponsors
azrulazman

CG Top Poster Club
Joined
Feb 11, 2010
Messages
30,406
Reaction score
150
Points
128
KUALA LUMPUR: Dramatis Noniswara memberitahu Mahkamah Rendah Syariah di sini pada Khamis, suaminya, Datuk Rosman Ridzwan enggan hadir ke mahkamah bagi menyelesaikan kes penceraian mereka.

Nonis atau nama sebenarnya, Noniswara Baharudin, 43, berkata, pihaknya juga gagal untuk menyerahkan surat saman permohonan cerai yang dibuat kepada suaminya bagi membolehkan mereka bercerai secara baik.

"Saya dan peguam telah mencuba pelbagai cara untuk menyerahkan surat berkenaan namun gagal malah dia pernah memberitahu tidak mahu hadir ke mahkamah," jelas pelakon itu lagi.

Tambah Noniswara, dia juga keliru dengan tindakan suaminya itu kerana Rosman sebagai defendan dalam kes berkenaan bersetuju dengan permohonan cerai yang dibuat sebelum ini.

Hakim Syarie, Muhammad Jimmy Muhammad Azlin bagaimanapun memberitahu plaintif supaya berusaha untuk menyerahkan surat saman berkenaan kepada defendan kerana permohonan cerai secara talak itu perlu dibuat di dalam kamar mahkamah.

Muhammad Jimmy menangguhkan kes yang dibicarakan dibawah Seksyen 47, Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam Wilayah Persekutuan 1984 (Kebenaran Penceraian Secara Baik) pada 18 April ini untuk sebutan semula.

Nonis yang hadir berbaju kurung hijau dan bertudung hitam ditemani peguamnya, Datuk Amli Embong.

Sementara itu, Amli ketika ditemui diluar mahkamah berkata, pihaknya telah mengambil masa selama dua bulan untuk bertemu dengan defendan bagi menyerahkan surat saman berkenaan namun gagal.

Amli berkata, pihaknya mungkin akan membuat permohonan lain bagi meneruskan proses penceraian jika defendan masih gagal hadir ke mahkamah pada perbicaraan seterusnya.

"Masalahnya defendan enggan hadir ke mahkamah dan jika lafaz cerai dibuat di luar mahkamah pun dia tetap kena hadir.

Mungkin kita akan buat permohonan lain mengikut kesesuaian kes jika masalah ini berterusan," katanya lagi.

Nonis dan Rosman telah mendirikan rumah tangga pada 1 Ogos 2009.

Pelakon yang berasal dari Pasir Mas, Kelantan ini mempunyai tiga anak hasil perkahwinan pertamanya sementara Rosman pula yang sebelum itu berstatus duda memiliki lima anak daripada perkahwinan terdahulu.http://mstar.com.my/hiburan/cerita....star_hiburan/20130411124526&sec=mstar_hiburan
 
Sponsored Post

jerul

Legendary Member
Joined
Jul 13, 2009
Messages
10,667
Reaction score
64
Points
120
gambaq suami dia xde ke?
 
Sponsored Post
Top
Log in Register