BTC USD 59,517.5 Gold USD 2,411.44
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Suami kawal gaji isteri, setiap hari hanya beri RM10

akudotcom

CG Hardcore Club
gemgem
Messages
51,910
Top Poster #7
Joined
Jun 17, 2007
Messages
51,910
Reaction score
6,292
Points
881
Awards
1
Suami kawal gaji isteri, setiap hari hanya beri RM10


Gambar hiasan.
PETALING JAYA – “Kad bank saya dia pegang, gaji saya dia kawal, setiap hari sebelum pergi kerja dia hanya bagi RM10 buat belanja.”

Itulah luahan seorang wanita apabila tidak sanggup lagi untuk hidup bersama suaminya meskipun usia perkahwinan mereka baru genap setahun.

Katanya, lelaki tersebut tidak adil memandangkan pendapatannya sebagai seorang pembantu tadbir di sebuah syarikat guaman dikawal oleh suami.

“Saya yang susah kerja sampai 10 jam sehari, gaji yang sepatutnya saya nikmati setiap bulan dikawal. Suami buat saya macam anak kecil yang tidak pandai urus duit, kalau saya nak beli apa-apa memang kena merayu bersama alasan kukuh. Kalau tidak saya memang tak diberi wang untuk belanja.

“RM10 untuk hidup di Johor Bahru tak cukup, RM10 ini juga saya kena pandai-pandai simpan untuk duit minyak motor. Saya tak faham kenapa suami saya macam ini, baru cukup setahun kami kahwin semalam (kelmarin), saya dah tak snggup lagi. Ada wanita bekerjaya lain hadapi nasib sama macam saya tak?.

“Kalau saya hanya suri rumah, saya faham. Mungkin ada limit, tapi itu duit hasil titik peluh saya sendiri,” katanya menerusi hantaran di Facebook semalam.

Tambahnya, soal nafkah lain suaminya tidak pernah culas namun hidupnya kurang selesa dengan tindakan lelaki itu memegang kad banknya.

“Alhamdulillah untuk nafkah suami bagi, tapi tak selesa saya hidup macam ini, memang buat saya fikir untuk cerai, tapi hati masih sayang, apa perlu saya buat,” soalnya ketika meminta pandangan pengikut di Facebook.

Sementara itu, menjengah ke ruangan komen, ramai yang tidak setuju dengan cara suaminya memegang kad bank isteri selain mengawal penggunaan gaji wanita tersebut.

“Duit gaji isteri itu hak dia, suami tak boleh nak masuk campur, suami boleh nasihat agar wang tersebut tidak dibazirkan kepada hal tidak penting, namun suami tak boleh halang isteri guna duit gaji dia sendiri,” jelas Fatin.

“Mungkin laki (suami) dia nak pastikan simpanan isteri dia banyak, baru senang hati. Tapikan kedekut-kedekut aku, duit bini aku, aku tak kacau. Cuma duit dari aku terhad la untuk keperluan utama sahaja. Dia nak shopping (beli belah) lebih-lebih guna duit dia sendiri aku tak kisah,” kongsi Taufiq. – KOSMO! ONLINE
 
Sponsored Post

Sponsored Post

Back
Top
Log in Register