STRATEGI PERNIAGAAN CARA KAUM CINA (bhg 1)

CG Sponsors
five_soul

Active+ Member
Platinum Member
Joined
May 9, 2008
Messages
2,595
Reaction score
15
Points
25
Berikut ialah suatu rencana yang TERAS berpendapat berguna untuk bangsa Melayu renungi agar mengambil mana-mana yang difikirkan baik untuk mengangkat daya usaha mandiri dan keusahawanan di kalangan bangsa Melayu Rencana ini TERAS kutip dari seorang penulis Shen Yeen Aun dari web “Shen Yee Aun Di Persada Nusantara”Falsafah Perniagaan Kaum Cina

Sejarah perniagaan cina di tanah Melayu sebenanya bermula pada zaman pemerintahan British di Negara kita. British membawa imigran cina ke tanah Melayu untuk mengusahakan lombong dan ladang. Mereka sebenarnya datang ke sini tanpa membawa ahli keluarga mereka. Motif utama kedatangan mereka adalah untukmencari dan mengumpul duit. Kaum cina juga dipengaruh dengan cerita bahawa tanah Melayu merupakan satu syurga yang mudah mencari duit dan dapat menjadi kaya.

Malangnya cerita yang didengari tidak menggambarkan keadaan yang sebenar.

Pada mulanya bila mereka berada di sini sebenarnya mereka juga hidup dalam keadaan yang serba kekurangan. Ada juga dalam kalangan cina yang ditipu menjadi buruh dan kuli. Walaubagaimanapun kesusahan yang dialami di sini tidak sesusah negara asal. Kita tidak dapat menafikan bayangan awal terhadap tanah Melayu berubah dan pendapatan yang diperoleh amat sedikit tetapi mereka mampu makan dengan kenyang di sini jika hendak dibandingkan dengan negara asal mereka.

Budaya perniagaan yang diamalkan ialah sifat kerajinan. Orang cina percaya sekiranya mereka hendak menjadi seorang peniaga yang berjaya mereka perlu rajin dan bersungguh-sungguh. Kerajinan ini bukan sahaja perlu diamalkan sebelum berjaya tetapi juga selepas berjaya juga perlu kekal rajin.

Mengikut kajian yang diperoleh secara umumnya orang cina yang terlibat dalam perniagaan bekerja 16 hingga 18 jam sehari. Boleh kita bayangkan atau tidak ? Dapat kita bayangkan apabila orang tengah tidur orang cina sudah mula bekerja dan apabila orang sedang tidur orang cina baru tamat bekerja.

Seterusnya orang cina mempunyai mentaliti dan persepsi yang amat unik terhadap perniagaan. Mereka berfikiran bahawa tiada yang menang tak menang semua dan pada masa yang sama kalah tak kalah semua. Mereka juga tak suka berniaga sekiranya tidak menyumbang dari segi bentuk tenaga dan modal. Keuntungan yang diperoleh pula tidak boleh dibelanjakan sewenang-wenangnya kerana keuntungan yang diperoleh harus digunakan untuk menambah modal dan juga untuk melabur.

Musuh utama mereka ialah takut hendak bersaing , takut untuk mencuba dan tak sanggup hadapi kegagalan. Antara pemikiran yang paling ditekankan ialah situasi menang-menang dalam sesuatu urus niaga supaya berlaku keadilan dan kebaikan kepada semua pihak. Orang cina juga tak harap dan bermimpi keuntungan mampu diperoleh dalam sekelip mata sahaja.

Sebelum dan semasa sesuatu perniagaan sedang dijalankan orang cina merancang dengan teliti, bijak dan sistematik. Bagi orang cina sesuatu perniagaan bukan permainan sebaliknya merupakan sesuatu ibaratkan antara hidup dan mati. Oleh itu mereka tidak boleh tersilap merancang pada setiap masa. Perancangan yang baik menjanjikan pulangan dan masa depan perniagaan yang baik manakala perancangan yang dilakukan secara sambil lewa hanya akan memudaratkan sesuatu peniagaan.

Baik atau buruknya sesuatu perniagaan bergantung kepada perancangan yang rapi .

Selain itu , orang cina sentiasa mencari peluang untuk menerokai tempat dan pasaran baru. Mereka tidak akan berhenti di tempat mereka berada. Mereka senantiasa mahu terus maju dan bertambah baik dari satu hari ke satu hari. Oleh itu , cita-cita orang cina adalah membuka sebanyak rantaian perniagaan yang boleh sehingga ada yang membawa rantaian perniagaan mereka ke luar negara.

Sementara itu , peniaga-peniaga cina mudah menyesuaikan diri dengan keadaan. Bangsa Cina merupakan satu bangsa yang paling fleksibel apabila berniaga. Hal ini disebabkan mereka mudah mengeksploitasi keadaan dan pantas belajar menyesuaikan diri dalam pelbagai situasi dan keadaan.

Pada masa yang sama , bangsa cina juga merupakan bangsa yang berpandangan jauh. Sebelum memulakan perniagaan mereka sudah melihat dan meramal perjalanan

Perniagaan mereka sehingga berpuluh-puluh tahun ke depan. Batu loncatan mereka besar tetapi realistik. Boleh dikatakan segala yang difikirkan oleh peniaga ialah masa depan perniagaan , keuntungan yang diperoleh dan berapa rantaian dan pasaran yang mampu ditembusi.

Bangsa Cina juga merupakan satu bangsa yang tak takut kepada persaingan dan kerugian Persaingan digalakkan untuk memotivasikan dan meningkatkan perniagaan dari masa ke masa. Perasaan cemburu tidak digalakkan tetapi perasaan cemburu yang positif harus dibenarkan demi kemajuan. Mereka sanggup menghadapi segala bentuk rintangan , masalah , cabaran , dugaan , kesusahan dan sebagainya. Bagi mereka mustahil seseorang mampu berjaya tanpu mengharungi pelbagai rintangan. Kejayaan yang manis datang dari usaha dan pengorbanan yang pahit.

Sejajar itu , bangsa Cina juga bersifat agressif dalam perniagaan. Tiada sebarang unsure kompromi berkaitan dengan perniagaan dan wang. Terdapat juga perbezaan antara urusan peribadi dengan perniagaan. Oleh itu sesuatu ahli keluarga tidak boleh menggunakan wang yang diperoleh daripada keuntungan perniagaan. Hal peribadi tidak harus dicampurkan dengan perniagaan. Kenyataan tersebut terlalu dipraktikkan sehingga majikan atau bos sendiri tak dibenarkan menggunakan wang keuntungan dengan sesuka hati walaupun perniagaan tersebut miliknya.

Segala peluang harus dieksploitasi dengan baik dan pantas kerana bangsa Cina percaya peluang hanya datang sekali dan sekali terlepas sukar untuk mengejar kembali. Oleh itu , segala tindakan diambil dengan cepat , laju dan pantas. Hal ini disebabkan dipercayai lagi lama tunggu semakin lama sama terbuang. Dipercayai juga semakin lambat bertindak semakin tipis sesuatu peluang.

Dalam pada itu , peniaga yang berjaya juga merupakan peniaga yang berani mengambil risiko. Kalau tak berani mencuba maka sampai bila pun seseorang tidak akan mendapat apa yang dimimpikan sekiranya tak berani mengorak langkah ke arah mimpi yang dimimpikan.

Kegagalan dan kerugian bukan sesuatu yang harus ditakuti oleh setiap peniaga tetapi sesuatu yang telah diramal mungkin berlaku.

Kita harus sedar tiada jaminan dalam dunia ini dan apatah lagi dalam dunia perniagaan yang tidak menentu. Seseorang harus berani mencuba , meneroka , melabur dan juga melancarkan pembaharuan dari masa ke masa. Penakut tidak mungkin berjaya dalam perniagaan kerana seseorang peniaga tidak harus ada perasaan ragu-ragu dalam segala tindakan dan keputusan yang dibuat. Apabila perasaan keraguan timbul maka sesuatu perniagaan akan terhenti di situ dan sukar bergerak ke hadapan.

Falsafah dan budaya seterusnya pula seseorang peniaga mesti bertahan lasak iaitu mempunyai daya ketahanan dan stamina yang kuat. Tiada satu benda yang mampu dikecapi tanpa pengorbanan. Antara pengobanan yang perlu dikorbankan mungkin seluruh simpanan wang sebagai modal , masa bersama keluarga tercinta , masa untuk besuka ria dan melakukan perkara yang disukai.


Bersambung...http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=68233
 
Last edited:
Top
Log in Register