Strategi Loan ASB bersama RHB bank

CG Sponsors




hunTer

Active Member
Joined
Jul 26, 2008
Messages
1,850
Reaction score
135
Points
33
salam warga cg..
sy mahu konsi pengetahuan sy bersama anda sekalian
tentang asb..sy bekerja mkn gaji dgn RHB bank..

ok sy mula dgn loan asb
interest rate semasa(IRS) 6.75%
untuk pinjaman asb antara 10k hingga 30k IRS akan ditolak 1.75% pd tahun pertama(IRS=5%) dan start dari tahun kedua akan di tolak 1.25%(IRS=5.50%)

untuk pinjaman asb melebihi 30k IRS akan ditolak 2.00% pd tahun pertama(IRS=4.75%) dan start dari tahun kedua akan di tolak 1.25%(IRS=5.50%)

sy lebih suke simpanan utk jangka pjg..loan boleh di buat sampai 20thn atau mencapai 60 tahun(yg mana terdahulu)..

contoh:

sy buat loan RM200k utk 20 tahun
tiap2 bulan sy kene byr loan RM1348 selama 20tahun
utk tahun pertama sy perlu tolak gaji tiap2 bulan tp hanya tahun pertama sahaja..plan sy pd tahun kedua sy akn guna dividen sebagai back up..contoh:

sy guna 8.50% sebagai tanda aras dividen setiap tahun
dividen tahun pertama : RM200k*8.5%=RM17000:D
maknaynye sy bley back up tahun kedua dan seterusnya menngunakan diveden dari tahun sebelomnya tiap2 bulan sebanyak :
RM17000/12 =RM1417

dgn gunakan rm1417 sy tak perlu risau nk byr bulanan rm1348 utk tahun seterusnya sehingga 20 tahun..pada tahun 20 sy akan dpt rm200k

strategi di sebaliknya mula pada tahun kedua anda tak perlu risau gaji anda ditolak..hanya pada tahun pertama kita perlu korbankn sket duit kita..dan pada tahun kedua anda dah boleh stat menyimpan tabung kedua anda yg lain kerana dividen setiap tahun dah bley back up byr utk thn seterusnya..tabung pertama dah bley dpt 20thn akn dtg sebyk rm200k:D..pada tahun kedua sy pula akan simpan pula di unit trust kita pula utk tabung kedua sy.

berminat kontek sy
hunter = 0132151203
 
Sponsored Post

hunTer

Active Member
Joined
Jul 26, 2008
Messages
1,850
Reaction score
135
Points
33
alamak sy terdouble post ker..sowie..minta admin tlg delete yg satu lg tu..sy edit td..ni yg betol nye hehehe
 

GreenDay

Super Active Member
Joined
Feb 3, 2008
Messages
5,085
Reaction score
18
Points
75
Kalu Dah Pernah Wat Loan ASB Ngan RHB And Tak Bayau...
RHB Plak Dah Tarik Sijil Tu...

Boleh Aply Ke...???:D
 

RizMa

Active+ Member
Platinum Member
Joined
Apr 29, 2007
Messages
4,475
Reaction score
112
Points
38
Kalu Dah Pernah Wat Loan ASB Ngan RHB And Tak Bayau...
RHB Plak Dah Tarik Sijil Tu...

Boleh Aply Ke...???:D
cnfirm xleh sbb dh blacklist ngan RHB:eek::eek::eek:
 

endingman86

Legendary Member
Joined
Jun 5, 2008
Messages
11,492
Reaction score
61
Points
120
disiplin untuk saving nie kene ada...jangan sekejap kate...ehh...bulan ni nak pakai duit laa...bulan depan tak leh simpan double...jadi short la kat situ...tu yang plan lari dari asalnye...paling penting diciplinary of saving instrument...ya ka???
 

hunTer

Active Member
Joined
Jul 26, 2008
Messages
1,850
Reaction score
135
Points
33
iyap disciplin tu kna ader utk saving..tp gaji sy pd tahun pertama je di tolak..stat tahun kedua dan seterusnya sy guna dividen sbg back up..maknanye utg bersih sy akn dpt pd tahun ke 20 iaitu RM200k seperti contoh kira2 di atas..
 

arulgit

Active Member
Joined
Jan 6, 2007
Messages
2,061
Reaction score
13
Points
25
itu klu dividen asb stick kat 8.5%..
klu dividen berubah n blr berubah pd ms akan dtg mcm mana plak?
bg aku klu nk wat forecasting kn andaikan dividen asb pd kdr yg rendah cnth 7% sbb mende ni fluctuate.klu up tu bonus pd kita.
p'dpt aku ler..
 

Abu nawas

Legendary Member
Joined
Mar 17, 2007
Messages
11,237
Reaction score
309
Points
131
itu klu dividen asb stick kat 8.5%..
klu dividen berubah n blr berubah pd ms akan dtg mcm mana plak?
bg aku klu nk wat forecasting kn andaikan dividen asb pd kdr yg rendah cnth 7% sbb mende ni fluctuate.klu up tu bonus pd kita.
p'dpt aku ler..
kalau bulan2 simpan sendiri 1300 tu, dalam tempoh 20 tahun agak2 dapat brapa? :-? agak2 dekat RM800K :D
benda ajaib ke-8 dunia, compound interest...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register