STOP BODY SHAMING ! Mengejek Buruk Fizikal Seseorang Boleh Dipenjara

Recommended Brokers


chulax12

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Jun 17, 2012
Messages
5,395
Reaction score
631
Points
151
Tahukah anda 'body shaming' atau perbuatan mengejek fizikal seseorang dan kemudian memuat naik di media sosial atau ‘social network’ adalah merupakan satu kesalahan jenayah.

Pihak Kementerian Kesihatan Malaysia menjelaskan bahawa perlakuan mengejek, menghina, memalukan dan mengkritik orang lain berkenaan tubuh badannya boleh menjejaskan kesihatan mental mangsa.


stop body shaming ! mengejek buruk fizikal sesorang boleh dipenjara


Pihak polis diraja Malaysia juga turut memberi peringatan kepada semua orang melalui laman rasmi Facebook PDRM .

stop body shaming ! mengejek buruk fizikal sesorang boleh dipenjara
stop body shaming ! mengejek buruk fizikal sesorang boleh dipenjara


Di samping itu, KKM menjelaskan bahawa body shaming merupakan jenayah buli siber. Mangsa boleh buat laporan polis atau kepada SKMM. Mengikut Sekyen 233 (1)(b) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 (Akta 588), jika didapati bersalah boleh didenda tidak lebih RM50K atau penjara tidak lebih setahun atau kedua-duanya sekali.

Sumber : Twitter, Facebook, SiakapKeli
 
Sponsored Post

bplanduser

Active Member
Joined
Jul 15, 2009
Messages
2,063
Reaction score
17
Points
30
Belajarlah menerima orang lain seadanya... :)👍...
 

lau_kau

Super Active Member
Joined
Aug 2, 2007
Messages
7,052
Reaction score
218
Points
73
Zaman sekolah dl memang bnyk buli mcm nie...tmbh2 klau buli sebut nama keturunan hahaha
 

dausbiz

CG Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Apr 27, 2015
Messages
51,037
Reaction score
1,511
Points
596
betui ka

aku slalu kena body shaming tak rasa stress pun rasa nak tergelak pun ada

woi botak buncit

ramai panggil buat perli perli semua hahahha

kadang yang dok perli tue la tolong masa susah

dan yang perli body shaming la sayang kita bawa kita makan ronda semua hahahahha
 

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
8,903
Reaction score
1,867
Points
141
waktu kecik2 dulu aku ada penyakit yg menyebabkan hampir setiap hari aku menangis..dan menyebabkan muka aku sentiasa nampak pucat....

lama2 org gelar aku mayat hidup sbb rupa nampak mcm mayat...haha

yg peliknya, waktu tu aku tak kisah pn dengan gelaran tu...seriously langsung tak rasa sakit hati atau berdendam...
tp mcm kenangan yg seronok la...kira mcm gurau2 dgn kawan..
 

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
8,903
Reaction score
1,867
Points
141
betui ka

aku slalu kena body shaming tak rasa stress pun rasa nak tergelak pun ada

woi botak buncit

ramai panggil buat perli perli semua hahahha

kadang yang dok perli tue la tolong masa susah

dan yang perli body shaming la sayang kita bawa kita makan ronda semua hahahahha
haha...aku baru nk komen tadi...

rupanya ko pun sama ea dgn aku?? tp mmg betul la...kadang tak rasa sakit hati pun...

tapi kira mcm seronok la gurau2 dgn kawan....haha
 

Rizal

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Sep 25, 2008
Messages
12,043
Reaction score
636
Points
191
bdk2 zaman skrg mental cepat koyak..pastu pulak byk yg attention seeker
 

Xploit Machine

Super Active Member
Joined
Nov 23, 2012
Messages
9,449
Reaction score
2,011
Points
176
Zaman sekolah dl memang bnyk buli mcm nie...tmbh2 klau buli sebut nama keturunan hahaha
tu dulu bro, sekarang sensitif .. Gen Y ni sotong sangat dan cepat trigger, masa keje kat KL dulu pun dalam management memang pelbagai kaum, masa nak gi lunch ada yang masih tgh sibuk hadap PC tu kena sound "Oi India, sapede", "Oi Melayu apa bikin hadap PC lama2" "Oi Cina, angpow tarak ka?" .. silap2 manager pun kitorang tembak :D .. tapi masih harmoni dan gembira ..

cuba sebut sekarang tengok, hadap balai hari tu jugak ..
 

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
8,903
Reaction score
1,867
Points
141
tu dulu bro, sekarang sensitif .. Gen Y ni sotong sangat dan cepat trigger, masa keje kat KL dulu pun dalam management memang pelbagai kaum, masa nak gi lunch ada yang masih tgh sibuk hadap PC tu kena sound "Oi India, sapede", "Oi Melayu apa bikin hadap PC lama2" "Oi Cina, angpow tarak ka?" .. silap2 manager pun kitorang tembak :D .. tapi masih harmoni dan gembira ..

cuba sebut sekarang tengok, hadap balai hari tu jugak ..

itu lah...org zaman skarang ni mungkin dh lain dgn org dulu....

org dulu2 gurau kasar2 ok je (diorang tak anggap kasar pun).....

org skarang dah jadi lain...

apa2 pun, nak tak nak, kita tetap kena accept jugak realiti yg berlaku zaman skarang...
kalau gurau2 mcm ni dianggap boleh mendatang depression, terpaksa la kita follow....hmmmmmm...


mcm kat US ..kalau wanita tu ada jerawat SATU BIJIK je pun diorang dah rasa down gila babas dh...

padahal kt Malaysia ok je...jerawat bnyk pn tak kisah....
tapi tak mustahil kalau suatu hari nanti kt Malaysia pn jadi mcm tu.....hmmmmm
 

dausbiz

CG Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Apr 27, 2015
Messages
51,037
Reaction score
1,511
Points
596
slalunya orang yang body shaming nie

orang yang suka kita lar nak kawan kita

tue dok merapu

woi botak head buncit

hang dah lama hidup ka

ingat dah mampuih ka

terkejut aku dok tengok hang hidup lagi ka

hahahha

tue antara orang yang sayang la

rindu kat kita

lani dia dah pi jauh kita plak jadi rindu
 
Sponsored Post
Top
Log in Register