BTC USD 26,993.9 Gold USD 1,948.08
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Stadium Shah Alam Sah Akan Dirobohkan, Digantikan Dengan Stadium Baharu Bertaraf Dunia

TXT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
405,722
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
405,722
Reaction score
28,273
Points
2,836
Awards
2
'Masa depan Stadium Shah Alam diputuskan dalam masa terdekat'
MOHD AZLIM ZAINURY | | 29 Jun 2022
1656564477654.png


Stadium Shah Alam. Gambar kecil: Amirudin Shari​


SHAH ALAM - Pembangunan semula Kompleks Sukan Stadium Shah Alam di Seksyen 13 di sini, akan dilaksanakan berdasarkan hasil penilaian satu jawatankuasa khas yang dilantik.

Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari berkata, pembangunan semula itu juga akan membabitkan Stadium Melawati sebelum tindakan selanjutnya diumumkan tidak lama lagi.

"Keputusan pembangunan semula Stadium Shah Alam (di Seksyen 13), di sini akan diumumkan dalam masa terdekat.

"Pembangunan keseluruhan Kompleks Sukan Stadium Shah Alam termasuk Stadium Melawati itu akan dilaksanakan berdasarkan hasil penilaian jawatankuasa khas," ciapnya di laman Twitternya pada Rabu.

Pada Rabu, sebuah agensi media melaporkan gelanggang rasmi bagi pasukan bola sepak Red Giants itu didakwa akan diroboh dan digantikan dengan sebuah stadium baharu yang lebih kecil.

Stadium baharu didakwa berkapasiti 30,000 hingga 40,000 penonton itu lebih mudah dijaga dan diselenggara berbanding Stadium Shah Alam sekarang yang boleh memuatkan sehingga 80,300.

Susulan itu, Pemilik The Red Warriors (TRW) Kelantan FC, Norizam Tukiman menawarkan diri untuk menyelesaikan isu membabitkan Stadium Shah Alam selepas gelanggang itu didakwa bakal dirobohkan.

Norizam berkata, gelanggang berkenaan tidak perlu dirobohkan sebaliknya pihak berkaitan boleh memajak kemudahan sukan itu kepada TRW Kelantan FC.

“Dari roboh stadium tu, baiklah pajakkan ke TRW Kelantan FC. Insya-ALLAH saya bersedia #Zamburger,” kata beliau di laman Facebooknya pada Rabu.

Artikel Penuh :© 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf
 

Stadium Shah Alam baharu bertaraf dunia​

27 Januari 2023 01:17pm

2071194.jpg


Tangkap layar lakaran grafik Stadium Shah Alam yang dikongsi MBI Selangor di Facebook pada Khamis.


SHAH ALAM - Menteri Besar Incorporated (MBI) berkongsi video di platform Facebook mengenai Pembaharuan Stadium Shah Alam yang disifatkan bertaraf dunia.

Menerusi perkongsian video berdurasi enam minit 22 saat itu, stadium itu mampu menampung kapasiti 35,000 hingga 45,000 tempat duduk dalam sesuatu masa.

Video itu juga memaparkan stadium yang bakal dibanjiri penyokong pasukan Reds Giant itu dilengkapi papan skor elektronik, ruang legar mesra orang kelainan upaya (OKU), ruang korporat dan bilik persalinan.

Selain itu, stadium itu dilengkapi kawalan kelembapan dalaman, 'ETFE ceramic coating' dan sistem penyejukan tempat duduk.

Stadium yang mempunyai ciri-ciri moden itu juga boleh menjadi 'venue' acara dalaman kerana padang terbabit mempunyai teknologi 'retractable pitch' iaitu bertukar daripada mod sukan kepada acara dalaman.

Selain itu, aspirasi stadium itu memberi kemudahan kepada aktiviti sukan dan rekreasi berasaskan komuniti, kelestarian dan keusahawanan.

Di samping itu, stadium itu terletak di kawasan strategik kerana ia menghubungkan laluan hab transit bas dan LRT Stadium Shah Alam serta menyediakan laluan pejalan kaki berbumbung.

Sebelum ini, Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari mengumumkan sebanyak RM787 juta diperuntukkan untuk membina stadium baharu menggantikan Stadium Shah Alam, Seksyen 13, di sini.

Ujar beliau, jumlah tersebut termasuk kos meninggikan platform stadium sebanyak 1.5 meter bagi mengelak kejadian banjir berulang dan menukar sistem pendawaian elektrik.Stadium baharu lebih moden​

02 Oktober 2022 07:25amMasa membaca: 2 minit

1929889.jpg

Reka bentuk konsep awal KSSA.

KOMPLEKS Sukan Shah Alam (KSSA) yang dijangka melalui proses pembangunan semula bermula awal tahun depan bakal disertai satu stadium moden dilengkapi pelbagai kemudahan.

Malah, venue yang bakal menggantikan Stadium Shah Alam itu bukan sahaja akan tertumpu kepada bola sepak semata-mata, namun turut memberi fokus kepada aktiviti lain.


Pengarah Urusan Kumpulan Malaysian Resources Corporation Berhad (MRCB), Mohd Imran Mohamad Salim berkata, stadium dengan kapasiti maksimum tempat duduk 40,000 orang itu akan mempunyai tiga jenis padang yang boleh ditukarkan mengikut kesesuaian penggunaannya bagi memastikan ia tidak rosak.

Jelasnya, padang tersebut boleh diganti dalam tempoh 14 jam bagi memastikan kualiti tidak terjejas, selain boleh ditukar kepada permukaan konkrit jika mahu menggunakannya bagi tujuan lain.

“Sistem padang yang boleh ditukarkan mengikut kesesuaian membantu menangani masalah air bertakung yang sering membelenggu sesetengah venue di negara ini.

“Malah, stadium itu nanti akan mempunyai tiga jenis padang yang boleh ditukar mengikut kesesuaian acara, baik padang rumput, padang sintetik mahupun penggunaan lantai konkrit untuk tujuan lain seperti penganjuran konsert,” katanya dalam sesi taklimat pembangunan semula kompleks tersebut di sini pada Jumaat

Jelas Mohd Imran, konsep venue itu kali ini juga menyaksikan tiada lagi trek larian, seterusnya jarak antara penonton dan padang tidak terlalu jauh.

“Stadium mempunyai jarak antara penonton dan padang cukup jauh menyebabkan kita mengubah konsep berkenaan supaya orang ramai yang hadir cukup dekat menyaksikan perlawanan.“Perubahan yang dilakukan terhadap venue berkenaan juga mengikut spesifikasi yang ditetapkan oleh Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA)," katanya.

1929888.jpg

Reka bentuk konsep awal bahagian dalam stadium yang dibentangkan ketika Taklimat Perkembangan Pembangunan KSSA pada Jumaat. - Foto Bernama

Sementara itu, Mohd Imran berkata, KSSA juga tidak hanya kepada stadium semata-mata kerana kawasan berkeluasan 80 hektar itu turut dilengkapi pelbagai kemudahan bagi menggalakkan orang ramai untuk melakukan aktiviti beriadah.

Jelasnya, dengan kemudahan yang disediakan itu, ia secara langsung bakal memberikan peluang pihak pengurusan untuk menjana pendapatan yang akan membantu kepada kos penyelenggaraan stadium.

“Antara pembangunan yang dicadangkan untuk kompleks berkenaan meliputi pembinaan hotel, tapak komersial, stadium tertutup dan taman awam.

“Jadi, dengan adanya kemudahan dan pembinaan, ia secara tidak langsung mampu untuk menjana pendapatan bagi penyelenggara stadium,” ujarnya.

Bagi memberi laluan kepada pembangunan Kompleks Sukan Shah Alam (KSSA). - Pengarah Urusan MRCB, Mohd Imran

Sah Stadium Shah Alam bakal dirobohkan​

30 September 2022 07:42pmMasa membaca: 2 minit

1928423.jpg

Ilustrasi Stadium Shah Alam yang baharu.


STADIUM Shah Alam yang merupakan rumah kepada Selangor FC sah akan dirobohkan bagi memberi laluan kepada pembangunan Kompleks Sukan Shah Alam (KSSA).

Pengarah Urusan MRCB, Mohd Imran Muhamad Salim berkata, pembangunan yang akan dilaksanakan di atas tapak seluas 80 hektar itu meliputi pembinaan stadium baharu, pusat komersial, masjid, taman permainan dan trek jogging untuk digunakan oleh orang ramai.


Menurut beliau, sekiranya cadangan pembangunan itu diluluskan oleh kerajaan negeri, ia bakal menyaksikan Selangor FC akan memiliki ‘rumah’ baru yang boleh memuatkan kira-kira 35,000 penonton

“Seperti yang kita ketahui, stadium berkenaan dibina puluhan tahun dahulu untuk tujuan tertentu dan sekarang ini venue berkenaan dibina semula dengan memastikan ia dapat menangani masalah banjir yang kerap melanda di kawasan itu.

“Kita akan membina semula stadium supaya lebih efisien dengan kos penyelenggaraan minimum selain turut memastikan terdapat banyak kemudahan di kawasan berkenaan.

“Stadium perlu dirobohkan dan akan dibina baharu. Hanya rekabentuk atap saja dikekalkan manakala binaan lain adalah baharu,” katanya pada sesi taklimat pembangunan KSSA, di sini, pada Jumaat.

Untuk rekod, Stadium Shah Alam yang juga bangunan ikonik terletak di Seksyen 13 itu mula dibuka pada 1994 sebelum ditutup kepada bermula 2020 berikutan berhadapan pelbagai masalah terutama membabitkan bumbung venue berkenaan.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Menteri Besar Selangor Incorporated (MBI), Norita Mohd Sidek menjelaskan, Stadium Melawati turut menerima nasib sama apabila dirobohkan bagi memberi laluan kepada projek KSSA.PSX_20220715_164226-960x640.jpg

Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari pada majlis penyerahan surat niat (LOI) kepada Malaysia Resources Corporation Berhad (MRCB) untuk pembangunan Kompleks Sukan Shah Alam di foyer pusat pentadbiran rasmi Kerajaan Negeri pada 15 Julai 2022. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI
AGENDABERITA UTAMANASIONAL

Stadium Shah Alam dibangunkan semula tahun depan dengan kos RM787 juta​

by Zareef MuzammilJuly 15, 2022 6:15 pm

SHAH ALAM, 15 JULAI: Kerajaan Selangor akan membangunkan semula Stadium Shah Alam seawal tahun depan membabitkan kos berjumlah RM787 juta.
Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari menjelaskan pembangunan tersebut akan dijayakan Malaysian Resources Corporation Berhad (MRCB) dan dijadual siap pada 2026.

Katanya, jawatankuasa khas yang meneliti keadaan stadium berusia 28 tahun itu sejak 2013 berpendapat membangunkan semula ikon negeri itu lebih baik berbanding meneruskan kerja baik pulih.

“Pembinaan Stadium Shah Alam kosnya dulu RM400 juta. Kalau bina sekarang, kosnya sekali ganda dengan kos dulu. Jadi, kita baik pulih dengan bina baharu. Kosnya lebih kurang.
“Pembangunan semula dengan kos yang sekali ganda daripada pembinaan stadium ini boleh dianggap sebagai bangunan baharu,” katanya dalam majlis penyerahan surat niat (LOI) pembangunan semula stadium itu kepada MRCB.di di sini hari ini.

Ditanya sama ada bangunan stadium lama diroboh atau sebaliknya, Amirudin menegaskan: “Sama ada diperbaharui atau diroboh, sebenarnya orang Selangor dapat stadium baharu.”

MRCB dilantik untuk mengurus projek ini selepas mengambil kira kedudukan kewangan selain pengalaman membaik pulih Stadium Nasional Bukit Jalil pada 2017.

Kerajaan Negeri sebelum ini memperuntuk RM5 juta setiap tahun bagi menyelenggara dan membaik pulih kerosakan stadium itu yang berlarutan sejak pentadbiran kerajaan dahulu.


Sponsored Post

TXT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
405,722
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
405,722
Reaction score
28,273
Points
2,836
Awards
2

TXT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
405,722
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
405,722
Reaction score
28,273
Points
2,836
Awards
2

TXT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
405,722
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
405,722
Reaction score
28,273
Points
2,836
Awards
2
Developer lagi geram kat Stadium Merdeka dan Stadium Negara KL tu.
Keduanya dalam lokasi segitiga emas KL.

Harap taklah dirobohkan atau dijual kepada pemaju
Nescaya nanti akan naiklah hotel atau pun bangunan tinggi lagi kat situ
 
Sponsored Post

CG Sponsors
Top
Log in Register