BTC USD 34,443.6 Gold USD 1,802.30
Time now: Jun 1, 12:00 AM

SPRM tumpas sindiket kartel projek RM3.8 bilion

lau_kau

Legendary Member
Top Poster #3
Joined
Aug 2, 2007
Messages
12,919
Reaction score
1,898
Points
201
Smp la pun masih berani org main tander nie
 
Sponsored Post

SMI6

Active+ Member
Joined
Jan 3, 2016
Messages
2,891
Reaction score
620
Points
86
kenapa kerajaan bgtahu siling price?? patutnya tak perlu bgtahu... dah semua org masuk harga dekat2 siling price..

siling price tu rahsia hanya pegawai yg terlibat dengan perolehan tu je tau. orang awam tak tahu baper siling price.

tapi ada juga pegawai kerajaan ni mls buat keje dia copy paste je speck kat internet tu contoh paling senang supply kenderaan CKD

kalau pembekal kopi pes speck dah tau model kereta apa diorg nak beli. lepas tu jgn la masuk kan cukai sbb kos utk beli kenderaan tu dikecualikan daripada cukai jualan atau pun duti import.

dalam sebutharga dan tender dalam tawaran harga ada pemberat harga yg ni pembekal kene pikir masak2 jgn tamok utg nak byk. bila nak utg byk tu yg terlebih dari siling price. Bila terlebih dah sah kene kick . lepas tu jgn pakai brg cap ayam bila murah sgt pun kene kick,

lagi satu jgn masukan nama pembekal dalam dokumen teknikal. benda dalam EP dah tulis warna merah tertera sebelum pembekal nak key in "jgn letak nama pembekal dalam dokumen teknikal" bersepah pembekal masuk kan nama.

Korang kene tabik juga pada kartel ni sbb dokumen EP yg dia submit tu bersih dari segi dokumentasi. Sbb mungkin dah byk kali buat dah jadi mahir apa yg blh dan apa yg tak blh dalam sistem tu diorg dah mahir.

sekiranya korang pakai kabel kapal laut ke kabel menteri kalau dah dokumen dalam ep pun mcm budak tadika isi borang jgn letak nama company, cop company, email yg tertera nama company, kalau penyemak nampak dia reject je bila reject dalam j/k pembuka jgn harap la nak lepas ke peringkat seterusnya. Pakai kabel Peguam negara ke ketua hakim negara pun tak dapek...korang pakai jugak siap la SPRM masuk.
 

abah5851

Active+ Member
Joined
Dec 5, 2014
Messages
2,726
Reaction score
220
Points
43
siling price tu rahsia hanya pegawai yg terlibat dengan perolehan tu je tau. orang awam tak tahu baper siling price.

tapi ada juga pegawai kerajaan ni mls buat keje dia copy paste je speck kat internet tu contoh paling senang supply kenderaan CKD

kalau pembekal kopi pes speck dah tau model kereta apa diorg nak beli. lepas tu jgn la masuk kan cukai sbb kos utk beli kenderaan tu dikecualikan daripada cukai jualan atau pun duti import.

dalam sebutharga dan tender dalam tawaran harga ada pemberat harga yg ni pembekal kene pikir masak2 jgn tamok utg nak byk. bila nak utg byk tu yg terlebih dari siling price. Bila terlebih dah sah kene kick . lepas tu jgn pakai brg cap ayam bila murah sgt pun kene kick,

lagi satu jgn masukan nama pembekal dalam dokumen teknikal. benda dalam EP dah tulis warna merah tertera sebelum pembekal nak key in "jgn letak nama pembekal dalam dokumen teknikal" bersepah pembekal masuk kan nama.

Korang kene tabik juga pada kartel ni sbb dokumen EP yg dia submit tu bersih dari segi dokumentasi. Sbb mungkin dah byk kali buat dah jadi mahir apa yg blh dan apa yg tak blh dalam sistem tu diorg dah mahir.

sekiranya korang pakai kabel kapal laut ke kabel menteri kalau dah dokumen dalam ep pun mcm budak tadika isi borang jgn letak nama company, cop company, email yg tertera nama company, kalau penyemak nampak dia reject je bila reject dalam j/k pembuka jgn harap la nak lepas ke peringkat seterusnya. Pakai kabel Peguam negara ke ketua hakim negara pun tak dapek...korang pakai jugak siap la SPRM masuk.
maksud saya siling price tu... budget yg kerajaan ada.. biasa menteri akan umumkan...'' KITA AKAN MEMBINA HOSPITAL ANGGARAN HARGA BERJUMLAH RM234 JUTA''.... so, semua kontraktor akan bid harga lebih kurang sana... biasanya JKR punya safety factor utk keluar budget tinggi.. maka mudah lah bagi kontraktor utk submit harga.....
 

stuck

Active+ Member
Joined
Apr 12, 2007
Messages
4,191
Reaction score
178
Points
33
maksud saya siling price tu... budget yg kerajaan ada.. biasa menteri akan umumkan...'' KITA AKAN MEMBINA HOSPITAL ANGGARAN HARGA BERJUMLAH RM234 JUTA''.... so, semua kontraktor akan bid harga lebih kurang sana... biasanya JKR punya safety factor utk keluar budget tinggi.. maka mudah lah bagi kontraktor utk submit harga.....
menteri xtau pun dan x berhak ambil tau psl tender dan sebutharga sebab bkn kuasa dia kat situ,

perolehan kerajaan hanya setkt ksu je yg tau
 

SMI6

Active+ Member
Joined
Jan 3, 2016
Messages
2,891
Reaction score
620
Points
86
maksud saya siling price tu... budget yg kerajaan ada.. biasa menteri akan umumkan...'' KITA AKAN MEMBINA HOSPITAL ANGGARAN HARGA BERJUMLAH RM234 JUTA''.... so, semua kontraktor akan bid harga lebih kurang sana... biasanya JKR punya safety factor utk keluar budget tinggi.. maka mudah lah bagi kontraktor utk submit harga.....
tu bukan silling tu baru anggaran projek dia baru nak mohon dari MOF or baru nak masukkan dalam RMK dan UPEN tak luluskan lagi baper kos sebenar yg diluluskan. tender lebih 50 juta kementerian kene dapatkan kelulusn daripada J/k tender MOF nanti yg akan meluluskan.

Mana2 projek kerja pembinaan struktur atau bangunan kementerian tu submit waran @ geran kepada pada JKR dan JPS. jadi nya JKR atau JPS yg akan buat tender hospital bukan KKM. lagi pun korang pun tak kan tahu bila iklan tu akan keluar tahun ni ke tahun depan ke 2 tahun lagi ke. korang pun dah lupa masa tu.

Bukan JKR punya safety factor buat baajet, Proses nak mintak bajet tu bukan sehari dua..yg akan buat anggaran bajet tu j/k teknikal.

Menteri UMUM RM 234 juta lepas tu Pegawai projek dan J/K speck buat balik kajian pasaran dan dia submit harga tu jadi 220 juta
sapa letak harga lebih 234 juta semua kene kick.

Jika pemberat harga pegawai projek tu letak 10% kontraktor yg tawarkan harga kurang dari 198 juta pun kene kick.
 
Last edited:

CyberMachine

CG Top Poster Club
Joined
Oct 1, 2009
Messages
22,767
Reaction score
558
Points
171
siling price tu rahsia hanya pegawai yg terlibat dengan perolehan tu je tau. orang awam tak tahu baper siling price.

tapi ada juga pegawai kerajaan ni mls buat keje dia copy paste je speck kat internet tu contoh paling senang supply kenderaan CKD

kalau pembekal kopi pes speck dah tau model kereta apa diorg nak beli. lepas tu jgn la masuk kan cukai sbb kos utk beli kenderaan tu dikecualikan daripada cukai jualan atau pun duti import.

dalam sebutharga dan tender dalam tawaran harga ada pemberat harga yg ni pembekal kene pikir masak2 jgn tamok utg nak byk. bila nak utg byk tu yg terlebih dari siling price. Bila terlebih dah sah kene kick . lepas tu jgn pakai brg cap ayam bila murah sgt pun kene kick,

lagi satu jgn masukan nama pembekal dalam dokumen teknikal. benda dalam EP dah tulis warna merah tertera sebelum pembekal nak key in "jgn letak nama pembekal dalam dokumen teknikal" bersepah pembekal masuk kan nama.

Korang kene tabik juga pada kartel ni sbb dokumen EP yg dia submit tu bersih dari segi dokumentasi. Sbb mungkin dah byk kali buat dah jadi mahir apa yg blh dan apa yg tak blh dalam sistem tu diorg dah mahir.

sekiranya korang pakai kabel kapal laut ke kabel menteri kalau dah dokumen dalam ep pun mcm budak tadika isi borang jgn letak nama company, cop company, email yg tertera nama company, kalau penyemak nampak dia reject je bila reject dalam j/k pembuka jgn harap la nak lepas ke peringkat seterusnya. Pakai kabel Peguam negara ke ketua hakim negara pun tak dapek...korang pakai jugak siap la SPRM masuk.

oo..sebab tu aku tanya, kalau melibatkan pure dokumentasi dan teknikal sahaja...

kalau clean..boleh ke tak nak submit dokumen banyak company

kalau company aku..bos ada buat briefing la. takleh berhubung dengan competitor semasa tender review.
 

macellsprvive

Active Member
Joined
Mar 25, 2013
Messages
1,764
Reaction score
383
Points
51
Dah senyap isu ni?
Nama sebutir haram pun xde kena petik?
Lain mcm imuniti pelaku2 kes ni.
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
83,378
Reaction score
13,566
Points
1,906
Penolong setiausaha bahagian sebuah kementerian direman lima hari bagi membantu siasatan.

Dalang projek terima rasuah lebih RM1 juta diberkas

23 Jun 2021


1624435640963.png

Suspek dibawa ke mahkamah bagi permohonan reman.


PUTRAJAYA - Seorang penolong setiausaha bahagian sebuah kementerian disiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) selepas dipercayai menjadi dalang projek dengan mengaut wang suapan lebih RM1 juta.

Wang suapan itu merupakan balasan terhadapnya bagi membantu 11 syarikat mendapatkan kontrak projek bekalan am, perkhidmatan dan pengangkutan di kementerian terbabit.

Sejak 2016 hingga kini, suspek berusia 46 tahun itu telah menerima suapan berbentuk wang tunai berjumlah RM300,000, barang kemas, tanah lot berkeluasan dua ekar, rumah kedai dua tingkat dan sebuah motosikal yang jumlah keseluruhannya dianggarkan lebih RM1 juta.

Sehubungan itu, lelaki berkenaan direman lima hari bagi membantu siasatan di bawah Seksyen 17 (a) Akta SPRM 2009.
Perintah tahanan reman itu dikeluarkan Majistret, Shah Wira Abdul Halim bermula Rabu sehingga Isnin depan.

 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register