BTC USD 43,175.4 Gold USD 1,751.34
Time now: Jun 1, 12:00 AM

SPRM tumpas sindiket kartel projek kerajaan bernilai RM3.8 bilion

Penbiru

CG Top Poster Club
Joined
Jan 12, 2008
Messages
22,994
Reaction score
3,414
Points
201
Yap dh berkurun sebenarnya penjawat awam yg dpt rumah dpt kereta dn mcm2 lg....tangan dh terikat.....tu lepas abis kontrak dpt lg tokey yg sama....

dapat cuci habis semua pengkhianat ni best.....total kasi cuci.....jgn denda....penjara seumur hidup atau hukuman gantung sampai mati je
 
Sponsored Post

Mata_Pena

Forum Troll, Multiple ID Cricket
Joined
Oct 22, 2008
Messages
5,397
Reaction score
1,863
Points
141
kalau kartel tu tak wujud.
ada golongan walaun org dalam kerajaan yg sudah susun atur rancangan
siapa dapat tender tu dengan habuan lumayan.

sekian terima kasih
 

azham

Super Active Member
Joined
Dec 20, 2012
Messages
6,867
Reaction score
1,843
Points
156
kalau kartel tu tak wujud.
ada golongan walaun org dalam kerajaan yg sudah susun atur rancangan
siapa dapat tender tu dengan habuan lumayan.

sekian terima kasih
Dan orang kerajaan itu pulak menjadi pengerusi intergriti dalam jabatan.
Kena main je kita selama ni dengan orang kerajaan yang selama ni sibuk cerita pasal amanah.
 

lau_kau

Legendary Member
Top Poster #4
Joined
Aug 2, 2007
Messages
15,251
Reaction score
2,437
Points
201
kalau kartel tu tak wujud.
ada golongan walaun org dalam kerajaan yg sudah susun atur rancangan
siapa dapat tender tu dengan habuan lumayan.

sekian terima kasih
Tu tander mcm mn pun bgs klau ada hantu dlm xguna gk hahaha
 

pudins70

Super Active Member
Joined
Mar 28, 2011
Messages
8,834
Reaction score
871
Points
121
Ni punca utama projek-projek kerajaan terbengkalai sampai kena lantik kontraktor penyelamat.
Kontraktor penyelamat pulak di kalangan syarikat diorang jugak.
Last-last dok ulang bagi projek sampai abang jamil mampos.
Yang betul-betul layak dan serta ada kemampuan kewangan peram lesen tu jadi pekasam.
 

barzrosz

Active Member
Joined
Oct 14, 2014
Messages
1,534
Reaction score
749
Points
81
@cek mek molek
Bole cek bagi pandangan
agak agak nya lah, akta mana yg menyangkutkan diorng
kartel ni dah jadi kebiasaan daripada class kecik hingga ke besar didlm kerajaan ataupun swasta
Kartel pembekal bahan mentah pun bersepah
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Paid Membership
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
90,276
Reaction score
14,812
Points
1,906
@cek mek molek
Bole cek bagi pandangan
agak agak nya lah, akta mana yg menyangkutkan diorng
kartel ni dah jadi kebiasaan daripada class kecik hingga ke besar didlm kerajaan ataupun swasta
Kartel pembekal bahan mentah pun bersepah

tn barz, peruntukan undang undang bawah Akta SPRM yg melibatkan rasuah yg menyangkutkan diorang
 

hero_99

Fun Poster
Joined
Jun 28, 2011
Messages
137
Reaction score
54
Points
30
jahanam negara sebab ni lah, tgk lah projek2 tender rasuah ni semua tak ada quality, Malaysia ramai pakar dalam bidang tapi sebab rasuah ni abih.
 

SMI6

Active+ Member
Joined
Jan 3, 2016
Messages
3,124
Reaction score
694
Points
86
board teknikal dan board pemutus ni bila diorg jadi kaki projek mmg habis la.

depa ni yg select pilih company mana akan dapat tender. Board teknikal yg akan guna peralatan, sistem, bangunan dll.

Sebelum nak mula buat perolehan pun JKPAK dah mesyuarat.

baru la di lantik ahli-ahli utk board specification , board pembuka, board kewangan, board teknikal, board pemutus.

Tapi board teknikal dan pemutus yg paling berpengaruh dalam byk2 board sebutharga or tender.

Bagi company kat luar tu lagi satu jangan la pulak perasan sangat nak dapat projek kalau ada org gomen call tanya pasal harga dan specification or datang opis bagi maklumat. Diorg cuma nak dapatkan spesifikasi dan nilai kos projek. Bukan korang je dipanggil or diorg call email, ada 2 3 company lagi bagi imfo.

cuma nampak kelemahan dia board pembuka dan kewangan langusng tak ada akses utk semak dokumen tu tulin atau pun tak sbb tertakluk pada BAFIA. kalau dah bg bank statement menipu diorg nak check pakai apa?

kartel blh tiru diploma, scroll deg, master, phd. setakat bank statement atau slip gaji tu dalam CG ni pun ada.
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register