Spot Gold di Bank Rakyat, untungkah?

CG Sponsors




adela1183

Active+ Member
Joined
Apr 14, 2006
Messages
2,723
Reaction score
32
Points
30
Salam,

Saya dah cari sampai ke belakang, takde yg bincang khusus pasal Spot Gold.
Harap rakan2 semua boleh kongsi pengalaman/ilmu mengenai teknik ni..:D

Saya pernah dengar ttg aktiviti 'spot gold' kat bank rakyat..adakah ia lebih
menguntungkan daripada pajak biasa, dapat duit beli lagi..atau dari teknik yg lain?

Fahaman saya ttg 'spot gold' ni, kita pajak time rendah pastu bile harga emas naik tinggi..
boleh tukar surat pajak dapat duit on the spot hasil dari perbezaan nilai pajakan..
agak menarik, sbb dapat cash..tak perlu menjual..betul ke?


:)cgrock
 
Sponsored Post

tokputih

CG Top Poster Club
Joined
Apr 24, 2008
Messages
27,212
Reaction score
830
Points
176
ni kena tanya jutawan007 ni.. dia mungkin boleh membantu... macam kenal jer teknik ni tapi di mana yer .. hmmmmmm ;)
 

adela1183

Active+ Member
Joined
Apr 14, 2006
Messages
2,723
Reaction score
32
Points
30
mane jutawan007 sila masuk kongsi ilmu di sini..hehe
 

arzaraza

Super Active Member
Joined
Sep 22, 2010
Messages
5,762
Reaction score
28
Points
70
Salam,

Saya dah cari sampai ke belakang, takde yg bincang khusus pasal Spot Gold.
Harap rakan2 semua boleh kongsi pengalaman/ilmu mengenai teknik ni..:D

Saya pernah dengar ttg aktiviti 'spot gold' kat bank rakyat..adakah ia lebih
menguntungkan daripada pajak biasa, dapat duit beli lagi..atau dari teknik yg lain?

Fahaman saya ttg 'spot gold' ni, kita pajak time rendah pastu bile harga emas naik tinggi..
boleh tukar surat pajak dapat duit on the spot hasil dari perbezaan nilai pajakan..
agak menarik, sbb dapat cash..tak perlu menjual..betul ke?


:)cgrock
Tak paham le aku #:-S
 

putra1234

Legendary Member
Joined
Mar 8, 2010
Messages
11,572
Reaction score
1,182
Points
191
aku rasa sama je kot macam pajak biasa. contoh, dulu aku pajak 159/gram. skrg 165/gram. ada beza rm6/gram. 70% dari rm6 jadi rm4.20/gram. penambahan kat situ jelah. hutang pun naik. ekekeke.:D:D

yang bagusnya, tgk brp kita beli emas tu. contoh, aku beli rm141/gram

1)pajak 159/gram - mof aku, 159/141 X 70% = 78.94%

2)pajak 165/gram - mof aku, 165/141 x 70% = 81.91%

moralnya, lagi tinggi nilai pinjaman, lagi bagus. kalau lagi tinggi nilai marhun, pun bagus juga, tapi upah simpan naiklah.
 
Last edited:

peel

Active Member
Joined
Oct 5, 2010
Messages
1,536
Reaction score
33
Points
30
Salam,

Saya dah cari sampai ke belakang, takde yg bincang khusus pasal Spot Gold.
Harap rakan2 semua boleh kongsi pengalaman/ilmu mengenai teknik ni..:D

Saya pernah dengar ttg aktiviti 'spot gold' kat bank rakyat..adakah ia lebih
menguntungkan daripada pajak biasa, dapat duit beli lagi..atau dari teknik yg lain?

Fahaman saya ttg 'spot gold' ni, kita pajak time rendah pastu bile harga emas naik tinggi..
boleh tukar surat pajak dapat duit on the spot hasil dari perbezaan nilai pajakan..
agak menarik, sbb dapat cash..tak perlu menjual..betul ke?


:)cgrock
betull tu..tp utang bertambah....kalu nk tambah emas @ nak beli emas tp duit kurang baik guna teknik 30% / 70%..
 

IstiqamahGOLD

Active Member
Platinum Member
Joined
Feb 11, 2009
Messages
1,518
Reaction score
48
Points
35
baik trade kt meta4 je emas ni kalau nak spot trading. :)
 

zamans98

Active+ Member
Joined
Dec 25, 2005
Messages
4,338
Reaction score
75
Points
30
adela1183 Saya pernah dengar ttg aktiviti 'spot gold' kat bank [/QUOTE said:
Spot Gold = Direct trade ikut market. Quote dalam USD/EUR/JPY dan sebagai nya. Settlement is immediate.

Spot Gold trading besa nya orang akan trade guna MT4/5 [aka Forex platform]

XAU/USD - GOLD/US Dollar

Kalau Teknik pajak gadai itu lebih kepada ARBITRAGE GOLD trading, bukan SPOT.

There are many arbitrage strategies that create small but high probability profits for investors. The three main strategies are trading between two different instruments, a spread trade involving two expiration points of the same securities, or trading the same instrument with two different price points. There are literally hundreds of arbitrage opportunities and all fit into one of the three categories described.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register