BTC USD 47,325.6 Gold USD 1,750.79
Time now: Jun 1, 12:00 AM

SOP "Ke Laut"’, PPV KL Di Banjiri Ratusan Warga Asing Cetus Kerisauan

akudotcom

Legendary Member
Joined
Jun 17, 2007
Messages
18,058
Reaction score
2,774
Points
201
Berhimpit 1km dapatkan vaksin

SHAH ALAM – Ratusan pekerja asing membanjiri Pusat Pemberian Vaksin Industri (PPVIN) di Seksyen 7 di sini hari ini.

Mereka beratur sepanjang satu kilometer seawal pukul 8.30 pagi untuk mendapat giliran untuk vaksinasi.

Hasil tinjauan Kosmo! mendapati kesemua mereka daripada dipercayai dari kilang sekitar dan luar daerah ini didapati gagal mematuhi penjarakan fizikal satu meter yang ditetapkan Kementerian Kesihatan ( KKM ).

Situasi itu menimbulkan kebimbangan wujudnya kluster PPVIN walaupun selepas mengambil vaksin.

Seorang penduduk Seksyen 7 Jalan Plumbum , Suhaimi Hashim, 51, berkata, keadaan tidak terkawal boleh menyebabkan penularan pandemik sebelum memasuki PPVIN lagi.

“Sepatutnya ada satu kaedah pengawasan orang ramai yang beratur di kawasan tersebut. Jangan sampai ada kluster vaksin pula di kawasan sekitar,”katanya.

Sementara, seorang lagi penduduk Norliza Shapiei, 49, yang memberitahu, pekerja-pekerja tersebut dipercayai membuang sampah seperti bekas makanan dan air dibuang merata-rata yang akan mengotor lokasi tersebut.

“Kita tahu kepentingan vaksin ini namun perlu dikawal selia termasuk di luar PPVIN ini,” katanya. – K! ONLINE
 
Sponsored Post

dloanman

CG Top Poster Club
Joined
Apr 15, 2012
Messages
29,903
Reaction score
2,195
Points
206
PPV Rumah [email protected] Seasons kembali tenang
NORAFIZA JAAFAR | | 12 Ogos 2021

1164593.jpg

Keadaan PPV Rumah Prihatin @Grand Seasons pada Khamis yang sudah teratur dan mengikut SOP.
A
A
KUALA LUMPUR - Pusat Pemberian Vaksin (PPV) di Rumah [email protected] Seasons yang sesak dengan warga asing pada Rabu dilihat kembali tenang dan terkawal.


Tinjauan Sinar Harian pada Khamis mendapati dua kereta peronda polis ditempatkan di kawasan itu selain terdapat petugas Rumah Prihatin yang menguruskan pendaftaran kehadiran penerima vaksin.

Bekas pemandu bas, Othman Ibrahim, 53, berkata, pada awalnya dia bimbang untuk menghantar dua anaknya ke pusat vaksin itu susulan kesesakan PPV seperti video tular pada Rabu namun kini lega selepas keadaan terkawal.


"Saya memberitahu anak-anak tidak perlu ambil vaksin jika keadaan masih sesak kerana bimbang jangkitan kerana prosedur operasi standard (SOP).

"Alhamdulillah, ketika saya datang pada jam 11 keadaan terkawal tetapi berharap selepas ini ada kawalan ketat untuk warga asing kerana mereka kurang faham dengan SOP," katanya pada Khamis.

Seorang pekerja hospital, B Gayathri, 37, kecewa hampa apabila usahanya untuk mendapatkan vaksin secara 'walk-in' di PPV itu gagal susulan hanya diberikan kepada penerima vaksin dos kedua yang telah membuat janji temu

" Saya baru pulih dari Covid-19 dan kebetulan hari ini bercuti. Peluang ini boleh uruskan suntikan vaksin secara 'walk-in' tetapi tidak dibenarkan.

"Mungkin insiden semalam menyebabkan kawalan lebih ketat dilakukan. Saya juga kurang jelas prosedur berkenaan vaksin secara 'walk-in' ini," katanya.

Sementara itu, Timbalan Pengarah Eksekutif Rumah Prihatin, Datuk Mohd Irwan Rizal Ali Napiah berkata, prosedur pemberian vaksin di Rumah Prihatin berdasarkan senarai penerima yang membuat janji temu.

"Walk-in membabitkan kepada kes tertentu dan kumpulan sasar. Contohnya jika ada lebihan vaksin pada sesi petang, kami cuba bantu berikan kepada mereka yang masih menunggu.

"Senarai penerima didaftarkan melalui pemimpin tempatan, Majlis Perwakilan Penduduk (MPP) sebelum hadir pada hari janji temu ditetapkan," katanya.

Katanya, dianggarkan sebanyak 2,000 penerima vaksin sehari berbanding 600 di peringkat permulaan.

Bagaimanapun tambah beliau, kira-kira 400 orang penerima vaksin dos kedua diberikan pada Khamis kerana ada yang tidak hadir.

Mengulas berhubung kejadian pada Rabu katanya, keadaan tidak terkawal kerana salah faham berkenaan pemberian vaksin kepada warga asing di PPV tertentu.

"Mereka datang secara berkumpulan menyebabkan jumlahnya di luar jangkaan. Keadaan kembali terkawal dengan bantuan polis dan anggota Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) yang menyuraikan orang ramai.

"Rumah Prihatin mengekalkan polisi dan SOP yang telah diluluskan. Keadaan di luar jangkaan itu tidak pernah berlaku sebelum ini," katanya.

Artikel Penuh : https://www.sinarharian.com.my/[email protected]
© 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf
 

shah_ae

Legendary Member
Joined
Oct 27, 2008
Messages
16,107
Reaction score
832
Points
171
mcm huru-hare je walk-in ni...
 

akudotcom

Legendary Member
Joined
Jun 17, 2007
Messages
18,058
Reaction score
2,774
Points
201
Ada org kata lepas cucuk baksin dpt kobid
Ada org plak ckp, dpt kobid kat pusat baksin

Ntah sapa yg gagal pun tak tau
Baksin atau kerajaan
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register