BTC USD 52,486.7 Gold USD 1,783.44
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Solat jumaat di musim coronavirus

Name:

Active Member
Messages
2,240
Joined
Dec 25, 2012
Messages
2,240
Reaction score
308
Points
51
Salam solat jumaat 2 dos

Anti vaksin boleh minta tolong membe yg dah vaksin buat fb live atau video call dari dlm masjid.
Tapi pastikan dlm satu kg atau kariah. Luar kawasan tak sah
Nanti korang solat lah kat rumah sambil tengok gerak geri imam kat phone . Dapatlah pahala solat jumaat .
Walaupun tak sempurna tapi sekurang 2 nya korang sudah ada usaha menunaikan perintah Allah SWT.
dari mana sumber ni puan?
 
Sponsored Post

Name:

Active Member
Messages
2,240
Joined
Dec 25, 2012
Messages
2,240
Reaction score
308
Points
51
dalam dah penuh ,sembahyang kat luar ,tetap aku buat zohor ,jumaat ambil syarat.
 

Jedi

CG Top Poster Club
Messages
45,601
Paid Membership
Joined
Feb 15, 2009
Messages
45,601
Reaction score
2,562
Points
201
dalam dah penuh ,sembahyang kat luar ,tetap aku buat zohor ,jumaat ambil syarat.

Kau gi masjid untuk solat Jumaat.

Tapi kau solat Zuhur sorang2?
 

konaLeper

Fun Poster
Messages
757
Joined
Dec 22, 2016
Messages
757
Reaction score
524
Points
71
Ulama buat syarat solat belakang tirai kena ada lubang.

Tapi virus covid merebak melalui udara jadi kaedah yg lebih selamat adalah melalui siaran video atau live. Utk pisahkan antara golongan yg selamat dan berisiko.


Daripada Abu Hurairah RA bahawa Nabi SAW bersabda: "Sesungguhnya agama itu mudah, dan tidaklah seseorang mempersulitkan urusan agama kecuali dia akan dikalahkan (semakin berat dan sulit).

Maka hendaklah kamu betul dan bersederhana serta hendaklah kamu bergembira. Hendaklah kamu mendapatkan pertolongan di waktu pagi dan petang serta sebahagian daripada waktu malam yang berlalu. (HR Bukhari No: 38) Status: Hadis Sahih






Golongan yg selamat ni, selamat dari apa ya? Boleh bagi bukti, samada dari sudut agama atau sains?
Golongan yg berisiko, risiko dari apa ya? Boleh bagi bukti, samada dari sudut agama atau sains?

Aku tanya atas dasar mengingatkan diri aku sendiri jgn mislead orang lain. Buruk padanya di akhirat nnt,

Bos nak cuba jawab:

13. Jangan mengikuti orang secara membabi buta.
(QS 2 – Al Baqarah : 170)

39. Jangan menghalangi orang datang ke masjid
(QS 2 – Al Baqarah : 114)

Sumber

[5:54] …. dan yang tidak takut kepada celaan orang yang suka mencela.
 

akudotcom

CG Top Poster Club
Messages
20,399
Joined
Jun 17, 2007
Messages
20,399
Reaction score
2,966
Points
201
Saf masih jauh2 tak sampai 2 meter
Setan tak menyelit
 

tokey99

Super Active Member
Messages
7,001
Joined
Jan 22, 2009
Messages
7,001
Reaction score
1,125
Points
151
akhir zaman...tanda2 dh smakin dekat dgn kita..tahun 2021..dh semakin hampir 2022..waktu tetap berjalan..taqdir tetap akan berlaku..tp kita masih lagi lalai..
 

rasyid.ahmad

Fun Poster
Messages
329
Joined
Feb 15, 2017
Messages
329
Reaction score
135
Points
23
Solat di masjid, surau Kelantan dibenar kapasiti penuh bermula esok

Kelantan yang kini dalam Fasa Dua Pelan Pemulihan Negara (PPN) membenarkan had bilangan jemaah untuk menunaikan solat fardu lima waktu termasuk solat Jumaat mengikut kapasiti sebenar masjid, surau dan musala di seluruh negeri ini, mulai esok.

jarak antara jemaah kiri dan kanan tu dah betul dah 1.5m.
tapi jarak dgn jemaah saf depan/belakang tu tak sampai 1.5m.
bila time sujud, kaki jemaah di depan paling hampir dgn kepala jemaah di belakang
sujud2.jpg

sebab tu ada yg pertikai sop solat berjamaah tu adakah mmg betul2 brtujuan menghalang penularan wabak
tempat awam 1 meter dah cukup. kenapa masjid 1.5m?
 

Jedi

CG Top Poster Club
Messages
45,601
Paid Membership
Joined
Feb 15, 2009
Messages
45,601
Reaction score
2,562
Points
201
Bila bawa sejadah sendiri ni, agak sukar nak luruskan saf.

Sebab ramai tak peduli nak luruskan saf.

Tumit.
 

Jedi

CG Top Poster Club
Messages
45,601
Paid Membership
Joined
Feb 15, 2009
Messages
45,601
Reaction score
2,562
Points
201



................................
 
Sponsored Post
Top
Log in Register