BTC USD 49,049.2 Gold USD 1,843.90
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Skandal 1MDB : Bicara SRC RM42 juta, Najib dipenjara 12 tahun, denda RM210 juta

Penbiru

CG Top Poster Club
Joined
Jan 12, 2008
Messages
21,940
Reaction score
2,793
Points
201

JUMPAKATMAHKAMAH.com

· 9j ·

Inilah kali pertama dalam sejarah kehakiman negara bahawa alasan rayuan dikemukakan oleh orang yang disabit bersalah adalah kerana hakim tiada pengalaman.
Tak mustahil lepas ni semua orang yang didapati bersalah akan menggunakan alasan yang sama di peringkat rayuan.
1) hakim tiada pengalaman.
2) hakim tiada pengalaman.
3) hakim tiada pengalaman.


lemahnya Peguambela......serang Hakim pulak....hahahahahahaha
 
Sponsored Post

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #5
Joined
Jun 3, 2013
Messages
79,427
Reaction score
12,662
Points
1,906
1617780261096.png


Peguam: Hanya Jho Low boleh jawab kenapa dana SRC masuk ke akaun Najib​Diterbitkan 7 Apr 2021, 2:58 pm

Dikemaskini 3:16 pmHanya Low Taek Jho dapat menjawab mengapa jutaan dana SRC International disalurkan ke akan Najib Razak, menurut pasukan peguam bekas perdana menteri itu di Mahkamah Rayuan.

Peguam Harvinderjit Singh berkata demikian ketika permohonan mengenepikan sabitan bersalah terhadap Najib dalam kes rasuah SRC International berjumlah RM42 juta hari ini.

Pengerusi panel tiga hakim, Abdul Karim Abdul Jalil bertanya kepada Harvinderjit mengapa Jho Low memasukkan RM27 juta dana SRC ke akaun Najib.

Karim: Mengapa Jho Low letakkan wang ke akaun Najib?

Harvinderjit: Hanya Jho Low yang dapat menjawabnya.

Ketika prosiding hari ini, Harvinderjit berkata Jho Low terlibat dalam dalam pengalihan wang yang rumit melibatkan akaun SRC, Gandingan Mentari Sdn Bhd (GMSB), Ihsan Perdana Sdn Bhd (IPSB) dan Najib.

Dia berkata, Jho Low dan beberapa individu lagi terlibat dalam penyaluran wang melibatkan akaun Najib dan Najib tidak tahu menahu tentangnya.
Pada 28 Julai tahun lalu, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur memutuskan Najib bersalah atas satu pertuduhan salah guna kuasa, tiga pertuduhan pecah amanah jenayah dan tiga pertuduhan pengubahan wang haram melibatkan dana SRC International berjumlah RM42 juta.
Dana itu, yang dipindahkan sebanyak tiga peringkat iaitu RM27 juta, RM5 juta dan RM10 juta, didakwa dipindah daripada akaun SRC dan melalui beberapa akaun lagi sebelum masuk ke akaun Najib.

 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #5
Joined
Jun 3, 2013
Messages
79,427
Reaction score
12,662
Points
1,906

Kes Najib: Keterangan bekas ketua yayasan hanya khabar angin, Mahkamah Rayuan diberitahu​


April 7, 2021 2:03 PM

Najib-Razak-300321-FMT_1.jpg


Najib Razak dijatuhi hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta selepas didapati bersalah atas tujuh pertuduhan penyalahgunaan kuasa, pecah amanah dan pengubahan wang haram berkaitan RM42 juta milik SRC International Sdn Bhd.

PUTRAJAYA: Mahkamah Rayuan diberitahu, keterangan seorang bekas eksekutif yayasan amal bahawa bekas pembantu Najib Razak ketika itu memintanya untuk menyelaraskan pemindahan RM42 juta ke dalam akaun bank Najib adalah khabar angin dan tidak boleh diterima.

Peguam Harvinderjit Singh berkata, keterangan Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Rakyat 1Malaysia (YR1M) Ung Su Ling dipertikaikan ketika pertemuannya pada September 2014 dengan Azlin Alias dan arahannya yang disebut itu dipercayai sebagai bukti dalam kes pendakwaan.

Peguam itu berkata, arahan didakwa dibuat pada Disember 2014 dan Februari 2015 kepada Ung dari Azlin kononnya dari mesej WhatsApp yang tidak dapat dikemukakan dan, diakui telah dipadam.
“Baik dokumen utama (telefon bimbit) mahupun pesanan WhatsApp tidak dikemukakan,” katanya dalam penghujahan tersebut.
Azlin meninggal dunia dalam nahas helikopter pada April 2015. Ung memberikan keterangan di mahkamah pada Julai 2019.
Harvinderjit berkata, ketika disoal balas semasa perbicaraan, Ung berkata dia memadam mesej dan membuang telefon kerana mahu “menghapuskan memori yang menyakitkan”.

Peguam itu berkata, hakim perbicaraan Mohd Nazlan Mohd Ghazali bergantung kepada bukti Ung mengenai perbincangannya dengan Azlin untuk mengaitkan Najib dengan tuduhan tersebut.

Julai lalu, Nazlan menjatuhkan hukuman penjara 12 tahun kepada Najib dan memerintahkannya membayar denda RM210 juta setelah mendapati dia bersalah atas tujuh tuduhan penyalahgunaan kuasa, pecah amanah dan pengubahan wang haram berkaitan dengan RM42 juta milik SRC International Sdn Bhd .

Ung telah memberi keterangan bahawa dia bertemu dengan Azlin pada bulan September 2014 untuk membincangkan hal-hal berkaitan YR1M kerana dia adalah salah satu daripada empat pemegang amanah yayasan terbabit.

“Azlin memberitahu saya bahawa sejumlah wang yang tidak didedahkan jumlahnya akan dipindahkan ke Ihsan Perdana Sdn Bhd untuk program tanggungjawab korporat dan sosial.

“Dia meminta bantuan saya untuk memberitahu CEO Ihsan Perdana (Shamsul Anwar Sulaiman) untuk memindahkan wang ke dalam akaun,” katanya.

Ung berkata pada Disember 2015, Azlin memaklumkan kepadanya melalui WhatsApp bahawa RM32 juta telah dipindahkan ke dalam akaun Ihsan Perdana. Sebanyak RM10 juta lagi dimasukkan ke dalam akaun Najib pada Februari 2016.

Beliau berkata, dia tidak tahu siapa pemilik akaun bawah AmPrivate Banking-MY dan AmPrivate Banking-1MY.
Bagaimanapun, Pengurus Cawangan AmBank Jalan Raja Chulan, R Uma Devi telah memberi keterangan bahawa akaun tersebut adalah atas nama Najib.

Harvinderjit hari ini turut mengemukakan bahawa akaun Najib dimanipulasi oleh Ketua Pegawai Eksekutif SRC Nik Faisal Ariff Kamil dan ahli perniagaan buruan Low Taek Jho dengan bantuan Ung, Terence (seorang eksekutif di SRC) dan pegawai Ambank, termasuk Pengurus Hubungannya Joanna Yu Ging Ping .

“Peranan Low di sini adalah untuk menguruskan akaun Najib kerana dia mempunyai orang tengah dalam bentuk Geh,” kata peguam itu.
Perbicaraan diteruskan.

 
  • Like
Reactions: TT

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #5
Joined
Jun 3, 2013
Messages
79,427
Reaction score
12,662
Points
1,906
#ICYMI "Tiada dokumen yang boleh diterima, telah dihasilkan dan menunjukkan mesej WhatsApp itu datang daripada telefon bimbit."
#AWANInews #AWANIpagi

"Khabar angin yang tidak boleh diterima," kata peguam Najib kepada Mahkamah Rayuan​April 7, 2021 13:17 MYT
Khabar angin yang tidak boleh diterima, kata peguam Najib kepada Mahkamah Rayuan

Pada 28 Julai tahun lepas, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menjatuhkan hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta terhadap Najib. - Gambar fail

PUTRAJAYA : Pasukan pembelaan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sekali lagi mempersoalkan bukti dan saksi pendakwaan dalam kes melibatkan SRC International Sdn Bhd di sini pada Rabu.
Peguam, Harvinderjit Singh memberitahu Mahkamah Rayuan di sini bahawa bukti daripada saksi ke-49 iaitu bekas Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Rakyat 1Malaysia (YAR1M), Ung Su Ling adalah "khabar angin yang tidak boleh diterima".

Dalam prosiding pada Rabu, Harvinderjit berkata, arahan pada Disember 2014 dan Februari 2015, kononnya datang daripada bekas Ketua Setiausaha Sulit Najib, Allahyarham Datuk Azlin Alias kepada Su Ling tidak pernah dihasilkan.Malah, pihak terlibat juga mengakui mesej arahan daripada aplikasi WhatsApp itu sudah dipadam.
"Tiada dokumen utama (telefon bimbit) atau apa saja dokumen sekunder yang boleh diterima telah dihasilkan dan menunjukkan mesej WhatsApp itu datang daripada telefon bimbit.

"Ini adalah ‘khabar angin kedua’ kerana kes pendakwaan bergantung pada keterangan PW49 (Su Ling) mengenai kandungan dua mesej WhatsApp (kononnya daripada Datuk Azlin ke PW49 yang mengandungi perincian akaun Najib).

"Ia adalah untuk membuktikan bahawa butiran mengenai akaun Najib dimaklumkan kepada PW49 oleh Datuk Azlin," katanya dalam prosiding tersebut.

Harvinderjit mengatakan bahawa dalam pemeriksaan balas semasa perbicaraan, Su Ling berkata, dia telah memadam mesej dan membuang telefonnya kerana dia ingin "menghapuskan ingatan yang menyakitkan".

Peguam itu pula memaklumkan, Hakim Mahkamah Tinggi, Mohd Nazlan Mohd Ghazali bergantung kepada bukti perbualan Su Ling dengan Azlin untuk menghubungkan Najib dengan pertuduhan.

Perbicaraan pada Rabu berlangsung di hadapan Hakim Mahkamah Rayuan, Datuk Abdul Karim Abdul Jalil.

Dua lagi anggota panel ialah Hakim Mahkamah Rayuan, Datuk Vazeer Alam Mydin Meera dan Hakim Mahkamah Rayuan, Datuk Has Zanah Mehat.

Untuk rekod, pasukan pembelaan Najib sebelum ini juga pernah mempersoalkan saksi pendakwaan ke-42, bekas Pengarah SRC International, Datuk Suboh Md Yasin yang didakwa telah memberikan keterangan yang bercanggah pada perbicaraan kes itu.

Peguam, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah pada Selasa berkata, Suboh telah memberikan lima keterangan bercanggah kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Pada 28 Julai tahun lepas, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menjatuhkan hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta terhadap Najib selepas mendapati beliau bersalah atas tiga pertuduhan pecah amanah jenayah (CBT), tiga pertuduhan pengubahan wang haram dan satu pertuduhan menyalahgunakan kedudukan membabitkan RM42 juta dana milik SRC International.

 

guri2demon

Active Member
Joined
Mar 17, 2010
Messages
1,863
Reaction score
418
Points
51
X keluar lagi ye berita document apa yg hakim tampered mcm anak najib claim tu.
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #5
Joined
Jun 3, 2013
Messages
79,427
Reaction score
12,662
Points
1,906
MAHKAMAH | Pasukan peguam Najib Razak diberi peringatan supaya tidak mengulangi hujah yang sama dalam perbicaraan rayuan kes rasuah SRC International berjumlah RM42 juta. #BeritaMkini

1617855047998.png


Hakim ingatkan peguam Najib - Jangan ulang hujah sama​Diterbitkan 8 Apr 2021, 11:54 am

Dikemaskini 12:06 pmMahkamah Rayuan memberi peringatan kepada pasukan peguam bekas perdana menteri Najib Razak agar tidak mengulang hujah sama dalam rayuan kes rasuah SRC International berjumlah RM42 juta.

Pengerusi panel hakim, Abdul Karim Abdul Jalil memberi peringatan itu kepada peguam Harvinderjit Singh sewaktu prosiding hari ini.
Abdul Karim memberi nasihat demikian berhubung hujah peguam tersebut dalam rayuan untuk membatalkan sabitan dan hukuman ke atas Najib berhubung kes berkenaan.

Panel turut terdiri daripada dua lagi hakim Mahkamah Rayuan, Vazeer Alam Mydin Meera dan Has Zanah Mehat.

Karim memberitahu Harvinderjit untuk meringkaskan hujahnya kerana kebanyakan perkara yang dibangkitkan telah disentuh ketua pasukan pembelaan, Muhammad Shafee Abdullah ketika penghujahan terdahulu.

“Anda ulang perkara sama. Lebih baik sekiranya ada kaitkannya dengan CBT (sabitan pecah amanah jenayah terhadap Najib).

"Berbanding anda bangkitkan pekara ini kepada kami yang telah pun dilakukan (oleh Shafee). Biar ia jelas," katanya kepada Harvinderjit.
Hakim turut menasihati Harvinderjit untuk berhujah tentang bagaimana Mahkamah Tinggi khilaf dalam mensabitkan Najib.
Harvinderjit kemudian meneruskan penghujahan, dengan Najib di kandang tertuduh.

Pada 28 Julai tahun lalu, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur mendapati Najib bersalah ke atas satu tuduhan salah guna kuasa, tiga tuduhan CBT, dan tiga tuduhan pengubahan wang haram berkaitan dana RM42 juta daripada SRC.

Hakim Mohd Nazlan Mohd Ghazalimenjatuhkan hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta kepada Najib.
Bagaimanapun Mahkamah Tinggi membenarkan permohonan pasukan pembelaan Najib untuk menangguhkan pelaksanaan hukuman, sementara menunggu rayuan.


 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #5
Joined
Jun 3, 2013
Messages
79,427
Reaction score
12,662
Points
1,906
Harvinderjit Singh berkata, pasukan penyiasat mengeluarkan notis merah untuk menangkap tiga lagi individu ketika bekas perdana menteri didakwa.

Pendakwa selektif tuduh Najib, kata peguam​


April 8, 2021 12:00 PM

najib-court-bernama.jpg


Najib Razak dijatuhi hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta selepas didapati salah ke atas tujuh tuduhan rasuah oleh Mahkamah Tinggi. (Gambar Bernama)


PUTRAJAYA: Pihak pendakwaan bersikap selektif dalam menuduh Najib Razak atas kesalahan pecah amanah berkaitan dana SRC sebanyak RM42 juta walaupun pasukan penyiasat sudah mengeluarkan notis menahan tiga lagi individu atas kesalahan sama, Mahkamah Rayuan diberitahu hari ini.

Peguambela Harvinderjit Singh berkata Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) meminta bantuan Interpol untuk membantu mengeluarkan notis merah ke atas pengarah SRC, Suboh Md Yassin; ketua pegawai eksekutif SRC, Nik Faisal Ariff Kamil dan seorang lagi individu yang dikenali sebagai Redzuan Adam Shah.

Ketiga-ketiga mereka dikatakan melarikan diri ke luar negara selepas kerajaan Pakatan Harapan (PH) menang pilihan raya umum pada 9 Mei 2018.

“Lebih kurang pada Jun atau Julai, notis merah dikeluarkan terhadap ketiga-tiga individu berkenaan atas kesalahan pecah amanah berjumlah RM50 juta.


“Setelah mengambil pendirian itu, pihak pendakwaan tiba-tiba memutuskan untuk mendakwa Najib,” kata Harvinderjit di hadapan panel tiga hakim, diketuai Abdul Karim Abdul Jalil.
Namun, Karim berkata: “Pendakwa raya mempunyai budi bicara (mengenai siapakah yang ia ingin dakwa).”
Hakim lain adalah Has Zanah Mehat dan Vazeer Alam Mydin Meera.
Antara Disember 2014 dan Februari 2015, dana SRC berjumlah RM42 juta dipindahkan melalui proses “pelapisan” kepada Gandingan Mentari Sdn Bhd, anak syarikat SRC.

Wang itu kemudiannya dipindahkan ke Ihsan Perdana Sdn Bhd dan akhirnya ke akaun Najib di Ambank.
Harvinder berkata Suboh dan Nik Faisal adalah penandatangan bagi SRC dan Gandingan Mentari.
Katanya, ketua pegawai eksekutif Ihsan Perdana, Shamsul Anwar Sulaiman yang diamanahkan untuk menjalankan program tanggungjawab korporat dan sosial untuk SRC, kemudian memindahkan wang itu ke akaun Najib.
“Najib tidak bertanggungjawab terhadap kesalahan pecah amanah itu. tetapi orang lain (bertanggungjawab) terhadap pemindahan RM50 juta itu,” katanya.

Namun katanya, pihak pendakwaan berpendapat bahawa Najib melakukan kesalahan itu kerana setiausaha sulit perdana menteri ketika itu, Azlin Alias, memberi arahan bagi pihaknya.

Azlin meninggal dunia dalam satu nahas helikopter pada April 2015.

Terdahulu Karim mengarahkan Harvinder tidak mengulangi penghujahannya, tetapi hanya mengemukakan fakta menunjukkan hakim perbicaraan Mohd Nazlan didakwa tersilap atau tersalah.

Julai lalu, hakim Mohd Nazlan Mohd menjatuhkan hukuman penjara 12 tahun ke atas Najib dan memerintahkannya membayar denda RM210 juta setelah mendapati beliau bersalah atas tujuh tuduhan rasuah berkaitan dengan RM42 juta milik SRC International Sdn Bhd.
Najib dituduh menyalahgunakan kuasanya sebagai perdana menteri dengan memberikan jaminan kerajaan atas pinjaman RM4 bilion SRC International dari Kumpulan Wang Persaraan Diperbadankan.

Beliau juga didakwa dengan tiga tuduhan pecah amanah dan tiga tuduhan pengubahan wang haram berkaitan wang RM42 juta milik SRC International Sdn Bhd, bekas anak syarikat 1MDB.

 

GamezStar

CG Top Poster Club
Joined
Jul 1, 2008
Messages
32,221
Reaction score
1,699
Points
201
MAHKAMAH | Pasukan peguam Najib Razak diberi peringatan supaya tidak mengulangi hujah yang sama dalam perbicaraan rayuan kes rasuah SRC International berjumlah RM42 juta. #BeritaMkini

View attachment 359813

Hakim ingatkan peguam Najib - Jangan ulang hujah sama​Diterbitkan 8 Apr 2021, 11:54 am

Dikemaskini 12:06 pmMahkamah Rayuan memberi peringatan kepada pasukan peguam bekas perdana menteri Najib Razak agar tidak mengulang hujah sama dalam rayuan kes rasuah SRC International berjumlah RM42 juta.

Pengerusi panel hakim, Abdul Karim Abdul Jalil memberi peringatan itu kepada peguam Harvinderjit Singh sewaktu prosiding hari ini.
Abdul Karim memberi nasihat demikian berhubung hujah peguam tersebut dalam rayuan untuk membatalkan sabitan dan hukuman ke atas Najib berhubung kes berkenaan.

Panel turut terdiri daripada dua lagi hakim Mahkamah Rayuan, Vazeer Alam Mydin Meera dan Has Zanah Mehat.

Karim memberitahu Harvinderjit untuk meringkaskan hujahnya kerana kebanyakan perkara yang dibangkitkan telah disentuh ketua pasukan pembelaan, Muhammad Shafee Abdullah ketika penghujahan terdahulu.

“Anda ulang perkara sama. Lebih baik sekiranya ada kaitkannya dengan CBT (sabitan pecah amanah jenayah terhadap Najib).

"Berbanding anda bangkitkan pekara ini kepada kami yang telah pun dilakukan (oleh Shafee). Biar ia jelas," katanya kepada Harvinderjit.
Hakim turut menasihati Harvinderjit untuk berhujah tentang bagaimana Mahkamah Tinggi khilaf dalam mensabitkan Najib.
Harvinderjit kemudian meneruskan penghujahan, dengan Najib di kandang tertuduh.

Pada 28 Julai tahun lalu, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur mendapati Najib bersalah ke atas satu tuduhan salah guna kuasa, tiga tuduhan CBT, dan tiga tuduhan pengubahan wang haram berkaitan dana RM42 juta daripada SRC.

Hakim Mohd Nazlan Mohd Ghazalimenjatuhkan hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta kepada Najib.
Bagaimanapun Mahkamah Tinggi membenarkan permohonan pasukan pembelaan Najib untuk menangguhkan pelaksanaan hukuman, sementara menunggu rayuan.Rayuan alasan beratus page tu .. semua ayat salahkan org lain ka
 

GamezStar

CG Top Poster Club
Joined
Jul 1, 2008
Messages
32,221
Reaction score
1,699
Points
201
Harvinderjit Singh berkata, pasukan penyiasat mengeluarkan notis merah untuk menangkap tiga lagi individu ketika bekas perdana menteri didakwa.

Pendakwa selektif tuduh Najib, kata peguam​


April 8, 2021 12:00 PM

View attachment 359815

Najib Razak dijatuhi hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta selepas didapati salah ke atas tujuh tuduhan rasuah oleh Mahkamah Tinggi. (Gambar Bernama)


PUTRAJAYA: Pihak pendakwaan bersikap selektif dalam menuduh Najib Razak atas kesalahan pecah amanah berkaitan dana SRC sebanyak RM42 juta walaupun pasukan penyiasat sudah mengeluarkan notis menahan tiga lagi individu atas kesalahan sama, Mahkamah Rayuan diberitahu hari ini.

Peguambela Harvinderjit Singh berkata Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) meminta bantuan Interpol untuk membantu mengeluarkan notis merah ke atas pengarah SRC, Suboh Md Yassin; ketua pegawai eksekutif SRC, Nik Faisal Ariff Kamil dan seorang lagi individu yang dikenali sebagai Redzuan Adam Shah.

Ketiga-ketiga mereka dikatakan melarikan diri ke luar negara selepas kerajaan Pakatan Harapan (PH) menang pilihan raya umum pada 9 Mei 2018.

“Lebih kurang pada Jun atau Julai, notis merah dikeluarkan terhadap ketiga-tiga individu berkenaan atas kesalahan pecah amanah berjumlah RM50 juta.


“Setelah mengambil pendirian itu, pihak pendakwaan tiba-tiba memutuskan untuk mendakwa Najib,” kata Harvinderjit di hadapan panel tiga hakim, diketuai Abdul Karim Abdul Jalil.
Namun, Karim berkata: “Pendakwa raya mempunyai budi bicara (mengenai siapakah yang ia ingin dakwa).”
Hakim lain adalah Has Zanah Mehat dan Vazeer Alam Mydin Meera.
Antara Disember 2014 dan Februari 2015, dana SRC berjumlah RM42 juta dipindahkan melalui proses “pelapisan” kepada Gandingan Mentari Sdn Bhd, anak syarikat SRC.

Wang itu kemudiannya dipindahkan ke Ihsan Perdana Sdn Bhd dan akhirnya ke akaun Najib di Ambank.
Harvinder berkata Suboh dan Nik Faisal adalah penandatangan bagi SRC dan Gandingan Mentari.
Katanya, ketua pegawai eksekutif Ihsan Perdana, Shamsul Anwar Sulaiman yang diamanahkan untuk menjalankan program tanggungjawab korporat dan sosial untuk SRC, kemudian memindahkan wang itu ke akaun Najib.
“Najib tidak bertanggungjawab terhadap kesalahan pecah amanah itu. tetapi orang lain (bertanggungjawab) terhadap pemindahan RM50 juta itu,” katanya.

Namun katanya, pihak pendakwaan berpendapat bahawa Najib melakukan kesalahan itu kerana setiausaha sulit perdana menteri ketika itu, Azlin Alias, memberi arahan bagi pihaknya.

Azlin meninggal dunia dalam satu nahas helikopter pada April 2015.

Terdahulu Karim mengarahkan Harvinder tidak mengulangi penghujahannya, tetapi hanya mengemukakan fakta menunjukkan hakim perbicaraan Mohd Nazlan didakwa tersilap atau tersalah.

Julai lalu, hakim Mohd Nazlan Mohd menjatuhkan hukuman penjara 12 tahun ke atas Najib dan memerintahkannya membayar denda RM210 juta setelah mendapati beliau bersalah atas tujuh tuduhan rasuah berkaitan dengan RM42 juta milik SRC International Sdn Bhd.
Najib dituduh menyalahgunakan kuasanya sebagai perdana menteri dengan memberikan jaminan kerajaan atas pinjaman RM4 bilion SRC International dari Kumpulan Wang Persaraan Diperbadankan.

Beliau juga didakwa dengan tiga tuduhan pecah amanah dan tiga tuduhan pengubahan wang haram berkaitan wang RM42 juta milik SRC International Sdn Bhd, bekas anak syarikat 1MDB.


3 org jebon lari bila PH menang.. klu BN menang jebon2 tu lepak goyang kaki perah hasil rakyat sesenang hati ke??
 
Sponsored Post

CG Sponsors
Top
Log in Register