Skandal 1MDB : Bicara SRC RM42 juta, Najib dipenjara 12 tahun, denda RM210 juta

CG Sponsors
GamezStar

CG Top Poster Club
Joined
Jul 1, 2008
Messages
29,731
Reaction score
1,192
Points
201
Enam alasan mengapa Jho Low adalah orang kanan Najib - Hazem
Diterbitkan Hari ini 6:33 pm

Dikemaskini Hari ini 7:18 pm

KES 1MDB NAJIB l Bekas Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) 1Malaysia Development Berhad (1MDB) mendedahkan di Mahkamah Tinggi hari ini bahawa ahli perniagaan dalam buruan Low Taek Jho atau Jho Low merupakan orang kanan Datuk Seri Najib Razak dalam mencaturkan hal ehwal urusan syarikat 1MDB yang membawa mandat perdana menteri.
Mohd Hazem Abdul Rahman, 47, saksi pendakwaan ke-10 menyatakan enam alasan mengapa beliau berpendapat sedemikian.
Pertama, katanya pengenalannya dengan Jho Low adalah melalui Datuk Azlin Alias iaitu Ketua Setiausaha Sulit Najib ketika itu jelas menunjukkan bahawa Jho Low merupakan orang yang mempunyai akses kepada pasukan kerja di Pejabat Perdana Menteri (PMO) dan membawa mandat perdana menteri.

0236a21151a343380801b894660aae25.jpgKedua, katanya akses Jho Low terus dengan Najib yang beliau pernah nampak beberapa kali ketika beliau mempunyai pertemuan dan perbincangan dengan Najib berhubung 1MDB, Jho Low akan turut sama hadir.
“Saya sahkan kehadiran Jho Low bersama Datuk Seri Najib di beberapa tempat luar negara seperti di New York pada tahun 2013 dan di Abu Dhabi sekitar tahun 2013 dan 2014 apabila saya menghadiri majlis menandatangani (perjanjian) atau bermesyuarat dengan pihak pelabur luar,” katanya dalam penyataan saksinya pada perbicaraan kes rasuah Najib membabitkan RM2.3 bilion dana 1MDB.
Ketiga Mohd Hazem berkata dalam beberapa mesyuarat tentang 1MDB dengan Najib di rumah bekas perdana menteri itu, beliau melihat Najib berbincang dengan Jho Low terlebih dahulu barulah Najib akan berjumpa dengannya.
“Setelah itu kami bertiga akan bermesyuarat tentang isu 1MDB yang Jho Low memainkan peranan aktif dalam perbincangan tersebut,” katanya.
Keempat, katanya pertemuannya dengan Jho Low adalah melalui Azlin yang diakui sendiri oleh Azlin bahawa Jho Low mewakili perdana menteri dalam 1MDB.

e0eb83606d883e92a9c4d060dc8cae4b.jpg


Kelima, katanya Jho Low telah menyusun orang-orang beliau (proksi) dalam 1MDB antaranya ialah Jasmine Loo dan Terence Geh iaitu untuk melantik pengurusan kanan perlulah diluluskan dan diperkenankan oleh Najib terlebih dahulu.
Sebab terakhir katanya Jho Low juga menyusun ahli lembaga pengarah (BOD) yang dipengerusi oleh Tan Sri Che Lodin Wok Kamaruddin, supaya kesemua aktiviti dalam 1MDB akan mudah diberi persetujuan oleh pihak BOD.
Mohd Hazem berkata Jho Low juga adalah individu yang akan menyusun, memanipulasikan dan mengatur semua keputusan, usahasama, pelaburan, kewangan dan penjanaan dana di luar negara membabitkan projek 1MDB yang dijadikan alat untuk mendapatkan dana bagi Najib dan Umno.
Beliau berkata ini dinyatakan sendiri oleh Jho Low kepadanya dan Jho Low percaya kepadanya kerana beliau adalah kawan baik Azlin.
“Atas sebab itulah Jho Low selesa untuk bercerita dan mengarahkan saya melalui e-mel dan BBM (pesanan Blackberry) serta perbualan lisan,” katanya.
Beliau berkata Jho Low akan beroperasi dari belakang dan arahan beliau perlulah dipatuhi olehnya dan juga bekas CEO 1MDB sebelumnya Datuk Shahrol Azral Ibrahim Halmi dan Azmi Tahir, bekas pegawai kewangan 1MDB.

d1d066a1488b2bf5af3739a71e06a5e6.jpg


“Kami tiada pilihan lain dan terpaksa akur kerana ia adalah arahan daripada perdana menteri (Najib) juga iaitu orang yang paling berkuasa untuk membuat sebarang keputusan.
“Sekiranya tidak akur atau mematuhi arahan ini saya risau ia akan menjejaskan karier pekerjaan saya dan boleh dibuang kerja kerana perdana menteri mempunyai kuasa mutlak untuk menggugurkan saya daripada syarikat ini.
“Selain itu saya juga risau sekiranya dianggap sebagai melawan arahan perdana menteri yang ia boleh menjejaskan karier pekerjaan saya yang saya mungkin tidak boleh bekerja dalam sektor awam dan sektor korporat,” katanya.
Beliau berkata Jho Low sendiri pernah mengingatkannya bahawa Najib menubuhkan 1MDB adalah untuk menjaga dana Umno dan ini adalah satu daripada cara mendapatkan dana politik melalui syarikat yang diselia oleh perdana menteri sendiri.
“Saya sahkan semasa saya masih lagi bekerja di 1MDB, e-mel yang saya gunakan untuk perbualan ataupun urusan berkaitan syarikat 1MDB ialah [email protected].

818f33fc43249ed74e5eeb233209f073.jpg


"Saya boleh sahkan e-mel yang Jho Low gunakan untuk berkomunikasi dengan saya ialah melalui alamat e-mel [email protected]. Saya boleh sahkan e-mel tersebut adalah e-mel yang digunakan oleh Jho Low kerana arahan dan perbualan yang terlibat adalah sama dan konsisten dalam e-mel tersebut dengan perbualan melalui BBM (pesanan Blackberry) dan juga semasa perbincangan secara terus dengan Jho Low,” katanya.
Menceritakan perjumpaan pertamanya dengan Jho Low, Mohd Hazem berkata pada 15 Julai 2012 beliau telah berjumpa dengan Azlin dan Jho Low di Hotel Shangri La Putrajaya dan Azlin telah memperkenalkan Jho Low sebagai penasihat tidak rasmi kepada Najib yang menubuhkan 1MDB.
Saksi itu berkata dalam pertemuan itu, Jho Low memaklumkan kepadanya bahawa tujuan sebenar 1MDB ditubuhkan adalah untuk membantu Umno melalui perniagaan melibatkan pelaburan strategik 1MDB tetapi beliau tidak menyatakan secara terperinci bagaimana cara beliau akan menggunakan 1MDB untuk membantu Umno.

aa04f13c26f5001375d3927dbd34a3a7.jpg


Katanya Azlin tidak bercakap banyak kerana perjumpaan ini sebenarnya adalah untuk mempertemukanya dengan Jho Low dan beliau (Jho Low) menceritakan sejarah dan latar belakang 1MDB termasuklah bagaimana beliau menubuhkan Lembaga Pelaburan Terengganu Berhad (TIA) dan menukar namanya kepada 1MDB.
“Beliau (Jho Low) tidak cerita secara mendalam tetapi secara kasarnya saya boleh menyimpulkan bahawa Jho Low dan Datuk Seri Najib adalah terlibat dalam penubuhan TIA sehinggalah 1MDB,” katanya.
Mohd Hazem berkata Jho Low juga memaklumkan kepadanya bahawa itu merupakan syarikat di bawah kendalian dan kehendak Najib yang sebarang keputusan dan kata putus adalah di bawah kuasa mutlak bekas perdana menteri itu.
“Jadi saya dapat gambaran dalam pertemuan itu bahawa saya perlu mendapatkan sebarang pelepasan daripada Jho Low dahulu jika bekerja di 1MDB. Datuk Azlin pun mengesahkan perkara tersebut. Inilah sebab sebenar pertemuan ini diadakan kerana selepas saya bertugas di 1MDB nanti saya perlu melaporkan sebarang keputusan dan mematuhi kehendak perdana menteri melalui wakil beliau iaitu Jho Low dan Datuk Azlin.
"Datuk Azlin percaya saya kerana saya rakan lama beliau. Pada ketika itu saya telah mula rasa berbelah bahagi untuk bekerja kerana terlampau banyak keputusan melibatkan politik terpaksa saya akur sekiranya saya bekerja di 1MDB.

e33970545c56eefb6f94ada10db562ea.jpg


"Namun saya tiada pilihan lain sebab, perdana menteri iaitu Datuk Seri Najib telah menandatangani dan meluluskan pelantikan saya sebagai Ketua Pegawai Operasi (COO) dan Pengarah Eksekutif (ED) di 1MDB,” katanya dan menambah beliau mula bekerja sebagai Pengarah Eksekutif Kumpulan dan Ketua Pegawai Operasi di 1MDB pada bulan Ogos 2012 selepas selesai menguruskan perpindahan dari syarikat Sime Darby.
Mohd Hazem seterusnya berkata bahawa Jho Low merupakan orang penting yang diletakkan oleh Najib dalam 1MDB sebagai penasihat khas 1MDB melibatkan pelaburan serta penjanaan dana dan perkara ini diberitahu sejak awal lagi semasa pertemuan pertamanya dengan Jho Low bahawa sebarang keputusan jika melalui mereka (Jho Low dan Azlin) adalah merupakan arahan Najib.
“Saya perlu akur kerana Jho Low memaklumkan bahawa semua dana yang diterbitkan melalui pelaburan 1MDB di luar negara adalah untuk kepentingan parti UMNO dan saya tidak boleh mempersoalkan perkara tersebut,” katanya.
Najib, 67, berdepan empat pertuduhan menggunakan kedudukannya untuk mendapatkan rasuah berjumlah RM2.3 bilion daripada dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah sama.
Perbicaraan di hadapan Hakim Collin Lawrence Sequerah bersambung esok.
- Bernama
 
Sponsored Post

akudotcom

Super Active Member
Top Poster #4
Joined
Jun 17, 2007
Messages
8,891
Reaction score
1,688
Points
151
Jolo tuan penasihat dpt 20 persen
 

akudotcom

Super Active Member
Top Poster #4
Joined
Jun 17, 2007
Messages
8,891
Reaction score
1,688
Points
151
Buruan 1MDB dikesan di HK, Bangkok
UTU_SUSPEK-GODAM001_preview.jpg

KUALA LUMPUR: Wang tunai dipercayai hasil dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang ‘dirompak’ dari Malaysia dipercayai disimpan di sebuah kondominium di Bangkok, Thailand.
Perbuatan itu dilakukan bekas Pengarah Eksekutif 1MDB, Casey Tang Keng Chee yang menjadi buruan Polis Diraja Malaysia (PDRM) selepas dia bersama beberapa individu lain yang menghilangkan diri dalam siasatan berhubung kes penyelewengan dana tersebut.
Menurut sumber, hasil risikan dan maklumat PDRM mendapati seorang lagi buruan iaitu bekas Ketua Pegawai Eksekutif SRC Sdn. Bhd, Nik Faisal Ariff Kamil turut dipercayai ‘tinggal’ di negara tempat persembunyian ahli perniagaan Low Taek Jho atau Jho Low iaitu Hong Kong.

UTU_SUSPEK-GODAM002_preview-493x600.jpg


Selain Nik Faisal, kata sumber, peguam 1MDB, Jasmine Loo Ai Swan juga dipercayai berada di negara sama untuk bersembunyi dan mendapat perlindungan.
“Difahamkan, hasil risikan PDRM mendapati nama anak Nik Faisal didaftarkan di sebuah sekolah swasta antarabangsa Perancis di Hong Kong.
“Keng Chee juga dipercayai membuat transaksi pembelian sebuah peti besi di negara tempatnya tinggal,” katanya kepada Mingguan Malaysia semalam.
Sementara itu, Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador ketika dihubungi mengesahkan mengenai perkara itu.
Ujarnya, pihaknya sama sekali tidak pernah berhenti untuk bekerjasama erat dengan semua pihak termasuk negara-negara terlibat dalam mengesan dan berusaha membawa pulang mereka.
Pada 29 Julai lalu, akhbar ini mendedahkan lokasi Jho Low menyembunyikan diri terjawab apabila dia dikesan berada di Macau, China.
Jho Low dan ahli keluarganya juga dikesan bebas bergerak ke Hong Kong.
Dedah Utusan Malaysia lagi, sebanyak RM75 juta lagi harta milik ahli perniagaan Low Taek Jho atau Jho Low dan keluarganya yang ada di negara ini disita Polis Diraja Malaysia (PDRM) sejak hujung tahun lalu sehingga awal tahun ini.
Jumlah tersebut membabitkan beberapa akaun bank, unit kondominium, pejabat dan kenderaan mewah terletak di ibu negara dan Pulau Pinang.

——-
Melayu kene game dgn cina :p
 

shah_ae

Legendary Member
Joined
Oct 27, 2008
Messages
15,257
Reaction score
582
Points
161
Buruan 1MDB dikesan di HK, Bangkok
View attachment 286432
KUALA LUMPUR: Wang tunai dipercayai hasil dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang ‘dirompak’ dari Malaysia dipercayai disimpan di sebuah kondominium di Bangkok, Thailand.
Perbuatan itu dilakukan bekas Pengarah Eksekutif 1MDB, Casey Tang Keng Chee yang menjadi buruan Polis Diraja Malaysia (PDRM) selepas dia bersama beberapa individu lain yang menghilangkan diri dalam siasatan berhubung kes penyelewengan dana tersebut.
Menurut sumber, hasil risikan dan maklumat PDRM mendapati seorang lagi buruan iaitu bekas Ketua Pegawai Eksekutif SRC Sdn. Bhd, Nik Faisal Ariff Kamil turut dipercayai ‘tinggal’ di negara tempat persembunyian ahli perniagaan Low Taek Jho atau Jho Low iaitu Hong Kong.

View attachment 286433

Selain Nik Faisal, kata sumber, peguam 1MDB, Jasmine Loo Ai Swan juga dipercayai berada di negara sama untuk bersembunyi dan mendapat perlindungan.
“Difahamkan, hasil risikan PDRM mendapati nama anak Nik Faisal didaftarkan di sebuah sekolah swasta antarabangsa Perancis di Hong Kong.
“Keng Chee juga dipercayai membuat transaksi pembelian sebuah peti besi di negara tempatnya tinggal,” katanya kepada Mingguan Malaysia semalam.
Sementara itu, Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador ketika dihubungi mengesahkan mengenai perkara itu.
Ujarnya, pihaknya sama sekali tidak pernah berhenti untuk bekerjasama erat dengan semua pihak termasuk negara-negara terlibat dalam mengesan dan berusaha membawa pulang mereka.
Pada 29 Julai lalu, akhbar ini mendedahkan lokasi Jho Low menyembunyikan diri terjawab apabila dia dikesan berada di Macau, China.
Jho Low dan ahli keluarganya juga dikesan bebas bergerak ke Hong Kong.
Dedah Utusan Malaysia lagi, sebanyak RM75 juta lagi harta milik ahli perniagaan Low Taek Jho atau Jho Low dan keluarganya yang ada di negara ini disita Polis Diraja Malaysia (PDRM) sejak hujung tahun lalu sehingga awal tahun ini.
Jumlah tersebut membabitkan beberapa akaun bank, unit kondominium, pejabat dan kenderaan mewah terletak di ibu negara dan Pulau Pinang.

——-
Melayu kene game dgn cina :p
Fitnah semua ni... 🤪
 

GamezStar

CG Top Poster Club
Joined
Jul 1, 2008
Messages
29,731
Reaction score
1,192
Points
201
341dfb385a4e084c282ca5705f6d8cf4.jpgKes SRC: Najib mohon lanjutan masa untuk fail rayuan
Diterbitkan Hari ini 3:19 pm

Dikemaskini Hari ini 3:32 pm


Pembelaan Najib Razak dalam kes membabitkan penyelewengan dana syarikat SRC International Sdn Bhd telah mengemukakan permohonan kepada Mahkamah Rayuan untuk mendapatkan lanjutan masa bagi membolehkan mereka memfailkan petisyen rayuan.
Peguam Nur Syahirah Hanapiah berkata beliau telah memaklumkan mahkamah mengenai permohonan itu semasa pengurusan kes tersebut hari ini di hadapan Timbalan Pendaftar Mahkamah Rayuan Darmafikri Abu Adam dan N Kanageswari.
"Mahkamah telah mengarahkan kami menulis surat untuk meminta pelanjutan masa itu," katanya kepada Bernama ketika dihubungi.

19d147c293e403118d31d1007ddccd21.jpgMenurut prosedur mahkamah, pembelaan mempunyai tempoh selama 10 hari untuk memfailkan petisyen rayuan selepas menerima rekod rayuan. Tarikh akhir memfailkan petisyen rayuan dalam kes itu ialah Isnin depan (28 Sept).
Nur Syahirah berkata pembelaan menerima rekod rayuan pada 17 Sept lepas.
Beliau berkata pembelaan memerlukan masa untuk menyiapkan petisyen rayuan memandangkan alasan penghakiman Mahkamah Tinggi adalah setebal 801 muka surat dan terdapat 112 jilid rekod rayuan.
Timbalan Pendakwa Raya Mohd Ashrof Adrin Kamarul, yang mewakili pendakwaan semasa pengurusan kes itu, ketika dihubungi berkata beliau tidak membantah permohonan untuk pelanjutan masa bagi memfailkan petisyen rayuan dan menyerahkan kepada mahkamah untuk membuat keputusan.
Nur Syahirah dan Mohd Ashrof berkata pengurusan kes itu pada mulanya ditetapkan pada 15 Okt namun mahkamah telah menulis kepada kedua-dua pihak yang terlibat dalam rayuan tersebut memaklumkan prosiding berkenaan dibawa ke hadapan iaitu hari ini.

145a043b4fcd39c0121ed201c4164b7a.jpg


Najib mengemukakan rayuan berhubung sabitan dan hukuman yang dijatuhkan terhadapnya oleh Mahkamah Tinggi pada 28 Julai lepas.
Bekas perdana menteri berusia 67 tahun itu didapati bersalah atas tujuh pertuduhan membabitkan pecah amanah jenayah, pengubahan wang haram dan menyalahgunakan kedudukan membabitkan wang sebanyak RM42 juta milik dana SRC International Sdn Bhd.
Najib, yang juga ahli parlimen Pekan, telah dijatuhi hukuman penjara 12 tahun bagi kesalahan penyalahgunaan kuasa dan penjara 10 tahun bagi setiap kesalahan pecah amanah jenayah (tiga pertuduhan).
Beliau turut dijatuhi hukuman penjara 10 tahun bagi setiap kesalahan melakukan pengubahan wang haram (tiga pertuduhan).
Mahkamah Tinggi mengarahkan kesemua hukuman berjalan serentak dan ini bermakna Najib berdepan hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta.
Beliau kini bebas selepas diikat jamin sebanyak RM2 juta dengan dua penjamin sementara menunggu rayuan di Mahkamah Rayuan.
Pendakwaan turut memfailkan rayuan berhubung hukuman yang dijatuhkan Mahkamah Tinggi ke atas Najib.
- Bernama
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #1
Joined
Jun 3, 2013
Messages
70,653
Reaction score
11,064
Points
1,906
Rayuan Najib terhadap sabitan dan hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta atas kesalahan menyeleweng RM42 juta dana SRC International Sdn Bhd akan didengar pada 15 Februari depan.

Rayuan Najib terhadap sabitan, hukuman kes SRC didengar Februari depan
| | 1 Oktober 2020


1601535846901.png

Najib Tun Razak


PUTRAJAYA - Rayuan Datuk Seri Najib Tun Razak terhadap sabitan dan hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta atas kesalahan menyeleweng RM42 juta dana SRC International Sdn Bhd akan didengar pada 15 Februari depan.

Timbalan Pendaftar Mahkamah Rayuan Darmafikri Abu Adam menetapkan 12 hari bermula 15 hingga 18 Februari 22 hingga 25 Februari dan 1 hingga 4 Mac depan untuk pendengaran rayuan berkenaan semasa pengurusan kes hari ini.

Timbalan Pendakwa Raya Mohd Ashraf Adrin Kamaril dan peguam Harvinderjit Singh dan Nur Syahirah Hanapiah yang mewakili Najib hadir semasa pengurusan kes tersebut.
Pada 30 Julai, Najib memfailkan notis rayuan terhadap sabitan dan hukuman yang dijatuhkan oleh Hakim Mahkamah Tinggi Mohd Nazlan Mohd Ghazali selepas mendapati beliau bersalah atas tujuh tuduhan pecah amanah (CBT), pengubahan wang haram dan penyalahgunaan kedudukan yang melibatkan RM42 juta dana SRC.

Dua hari sebelum itu, ahli Parlimen Pekan itu dijatuhi hukuman penjara 10 tahun bagi setiap tiga kes CBT dan masing-masing tiga kes pengubahan wang haram manakala penjara 12 tahun dan didenda RM210 juta, jika tidak dipenjara lima tahun dalam kes penyalahgunaan kedudukan.

Bagaimanapun, Najib hanya perlu menjalani hukuman penjara 12 tahun selepas hakim memerintahkan hukuman itu berjalan serentak.
Najib kini bebas atas ikat jamin RM2 juta dengan dua penjamin sementara menunggu rayuannya selesai.

Pada 7 Ogos, pihak pendakwaan memfailkan rayuan balas untuk menambah tempoh hukuman penjara dan jumlah denda terhadap bekas perdana menteri itu.
Pada 25 September, Najib memperoleh lanjutan masa 30 hari untuk memfailkan petisyen rayuannya selepas Mahkamah Rayuan membenarkan permohonannya untuk lanjutan masa.

Mengenai rayuan balas pihak pendakwaan, difahamkan bahawa berikutan pihak pendakwaan tidak memfailkan petisyen rayuan dalam tempoh yang ditetapkan atau memohon untuk lanjutan masa, rayuan itu luput. - Bernama

 

akudotcom

Super Active Member
Top Poster #4
Joined
Jun 17, 2007
Messages
8,891
Reaction score
1,688
Points
151
Bicara kes 1MDB ditangguh, Najib kuarantin di rumah
Kuala Lumpur: Perbicaraan kes Datuk Seri Najib Razak membabitkan dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB) akan disambung semula pada 19 Oktober setelah bekas perdana menteri itu kini menjalani kuarantin di rumah selama dua minggu selepas pulang dari Sabah.

Najib berada di negeri itu untuk berkempen pada pilihan raya negeri Sabah, bulan lalu.

Peguam utamanya Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah memohon perbicaraan itu ditangguhkan ketika pengurusan kes di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi Lawrence Sequerah hari ini.

"Anak guam saya disahkan negatif pada 27 September tetapi berdasarkan catatan Menteri Pertahanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dalam media sosial bahawa jika positif, perlu ke hospital.

"Bagaimanapun, jika diuji negatif tetapi ada kontak rapat atau terdedah kepada mereka yang dijangkiti, perlulah mematuhi arahan pengawasan kendiri di rumah selama 14 hari," katanya.

Muhammad Shafee berkata, selain mematuhi arahan pengawasan di rumah, Najib juga mengambil program peningkatan imun pada 3 Oktober.

"Beliau (Najib) akan dapat menghadiri program seperti biasa pada hari ke-15," kata Muhammad Shafee.

Timbalan Pendakwa Raya Mohamad Mustafa P Kunyalam tidak membantah permohonan penangguhan itu.

Hakim membenarkan permohonan tersebut.

"Melihat kepada keadaan sekarang ini, agak berisiko. Biasanya dalam 13 hari, simptomnya dapat dilihat. Saya membenarkan permohonan ini (untuk menangguhkan perbicaraan). Perbicaraan disambung pada 19 Oktober," kata hakim.

Najib, 67, berdepan empat pertuduhan menggunakan kedudukannya untuk mendapatkan rasuah berjumlah RM2.3 bilion daripada dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah sama.
 

mrvx

Legendary Member
Joined
Feb 20, 2009
Messages
10,447
Reaction score
601
Points
171
hati sy mengatakan jholow adlh ahli daop;

ps: DSN keseorangan.. orang lain bawa lari duit ke oversea.. tidak didakwa..raja arab pun tidak dipanggil.. dunia dunia..
scammer dapscam
 
Last edited:

akudotcom

Super Active Member
Top Poster #4
Joined
Jun 17, 2007
Messages
8,891
Reaction score
1,688
Points
151
Jhlow adalah askar upahan DAP utk
menjatuh kan boskurr
 
Sponsored Post
Top
Log in Register