Skandal 1MDB : Bicara SRC RM42 juta, Najib dipenjara 12 tahun, denda RM210 juta

CG Sponsors




TT

CG Super Hardcore Club
Joined
Jan 13, 2009
Messages
152,932
Reaction score
21,020
Points
1,671
28 Julai 2020

Najib dihukum penjara 12 tahun, denda RM210 juta

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi hari ini menjatuhkan hukuman penjara berjumlah 72 tahun dan denda RM210 juta ke atas Datuk Seri Najib Razak, selepas didapati bersalah terhadap tujuh pertuduhan membabitkan perbuatan pecah amanah, rasuah dan salah guna kuasa.


Najib kelihatan tenang, sejurus mendengar hukuman dijatuhkan terhadapnya oleh Hakim Mahkamah Tinggi, Mohd Nazlan Mohd Ghazali.

Ketika membacakan hukuman itu, Mahkamah Tinggi memerintahkan Najib dipenjarakan 10 tahun masing-masing bagi tiga tuduhan pecah amanah wang RM42 juta milik SRC International Sdn Bhd.

Hakim turut memerintahkan Najib dipenjara 12 tahun penjara dan denda RM210 juta (jika gagal bayar, lima tahun penjara) bagi tuduhan menyalahgunakan kedudukan.

Bagi tuduhan pengubahan wang haram pula, hakim memerintahkan Najib dipenjara 10 tahun bagi setiap tuduhan.

Walaupun hukuman penjara itu berjumlah 72 tahun, namun hakim bagaimanapun memerintahkan semua hukuman penjara berjalan serentak.

Terdahulu pagi tadi, Mohd Nazlan mendapati Najib bersalah atas kesemua tujuh pertuduhan menyeleweng dana SRC International Sdn Bhd berjumlah RM42 juta.

Najib berdepan tiga pertuduhan pecah amanah, tiga pertuduhan pengubahan wang haram dan satu pertuduhan salah guna kuasa berhubung dana SRC International.

Dia didakwa mendapatkan suapan RM42 juta apabila terbabit dalam keputusan bagi pihak kerajaan, dalam memberikan jaminan terhadap pinjaman berjumlah RM4 bilion daripada Kumpulan Wang Persaraan Diperbadankan kepada SRC International.

Dia didakwa menerima RM42 juta hasil aktiviti haram yang didepositkan ke dalam akaun peribadinya.

Najib didakwa melakukan semua kesalahan itu di antara 17 Ogos 2011 hingga 2 Mac 2015.

Sabit kesalahan, Najib boleh dipenjara sehingga 20 tahun dan denda tidak kurang lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000 atau mana yang lebih tinggi mengikut Seksyen 23 Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 yang boleh dihukum mengikut Seksyen 24 akta yang sama.

Mohd Nazlan mendapati Najib bersalah terhadap semua pertuduhan itu, selepas pembelaannya gagal membuktikan kes melampaui keraguan munasabah.

"Selepas menimbangkan semua keterangan, saya mendapati pendakwaan berjaya membuktikan kesemua tujuh tuduhan pecah amanah, menyalahgunakan kedudukan dan pengubahan wang haram dana RM 42 juta milik SRC dihadapai tertuduh.

"Saya dengan ini mendapati tertuduh bersalah ke atas ketujuh-tujuh tuduhan," kata Mohd Nazlan yang mengambil masa kira-kira dua jam untuk membacakan penghakimannya.

Pasukan pendakwaan diketuai Timbalan Pendakwa Raya Kanan, Datuk V Sithambaram, manakala pasukan pembelaan Najib diketuai peguam bela, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah.

Hukuman yang sepatutnya dijatuhkan selepas penghakiman dibuat pagi tadi, tertangguh selepas Muhammad Shafee memohon penangguhan untuk prosiding untuk rayuan sebelum hukuman dijatuhkan kepada Isnin depan.

Namun, permohonan itu dibantah V Sithambaram dengan hujah penangguhan hanya diberikan selepas hukuman diberikan dan bukannya penangguhan bagi sabitan.

Susulan pertikaian isu berkenaan, prosiding ditangguhkan oleh hakim pada sebelah petang bagi membolehkan kedua-dua pihak mengemukakan hujahan masing-masing.

Selepas mendengar hujahan kedua-dua pihak sebelah petang, hakim menolak permohonan Najib supaya rayuan bagi meringankan hukuman dan hukuman terhadapnya ditangguhkan dan didengar pada tarikh lain.

Mohd Nazlan mengarahkan Muhammad Shafee meneruskan rayuannya.

Dalam rayuannya mendapatkan hukuman ringan kepada Najib, Muhammad Shafee antara lain menyifatkan bekas perdana menteri itu menjadi mangsa tindakan bermotifkan politik.

Katanya, sebahagian besar wang berkenaan atau 99.9 peratus, tidak digunakan tertuduh bagi kepentingan peribadinya, sebaliknya bagi tujuan tanggungjawab sosial, kebajikan dan pertubuhan bukan kerajaan.

Beliau berkata, hanya 0.1 peratus digunakan bagi tujuan peribadi iaitu membaiki sebahagian daripada kediaman di Jalan Langgak Duta.

Muhammad Shafee berkata, Najib tidak mengetahui pemilik akuan penderma menyalurkan AS$681 juta ke dalam akaunnya.

Katanya, Najib memberi kerjasama dengan polis dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sepanjang tempoh siasatan kes itu.

"Apa yang penting adalah, dalam semua siasatan tidak pernah sesekali ada aduan mengenai saksi yang diganggu," katanya.

Sementara itu, Sithambaram dalam hujahnya, berkata hukuman sewajarnya ke atas Najib membuktikan semua orang adalah sama dan tiada sesiapa boleh mengatasi undang-undang di negara ini.

"Penyelewengan wang SRC International mencalar imej negara dan rakyat Malaysia tidak sepatutnya menerima kesan daripada itu. Ini adalah pertama kali Perdana Menteri dan Menteri Kewangan didakwa dan disabitkan di mahkamah.

"Oleh itu hukuman yang diberikan mesti menunjukkan graviti kesalahan yang dilakukan," katanya.

Sementara itu, Najib yang turut merayu dari dalam kandang tertuduh, mendakwa tidak mengetahui jumlah wang yang dimaksudkan dalam pertuduhan dikenakan terhadapnya itu.

"Sebagai orang Islam, Wallahi Wabillahi Watallahi saya tidak meminta, saya tidak merancang atau saya ditawarkan RM42 juta itu.

"Saya bersaksi kepada Allah, saya juga tiada pengetahuan mengenai jumlah wang itu. Begitu juga tiada bukti atau saksi berhubung perkara itu," katanya.

Beliau berkata, sepanjang perkhidmatan sebagai Perdana Menteri selama sembilan tahun, negara mengalami pertumbuhan ekonomi pesat.

Dalam tempoh itu juga, katanya, pasaran saham mencapai kedudukan paras tertinggi dan berlaku pembangunan pesat melalui pengangkutan serta dan perumahan awam dalam skala besar.

Najib yang menjadi perdana menteri keenam dari 2009 hingga 2018, menjadi ketua negara pertama di Malaysia diheret ke mahkamah.

Perbicaraan bermula pada 3 April 2019 dengan pendakwaan memanggil 57 saksi sebelum menutup kesnya pada 27 Ogos tahun sama.

Pada 11 November 2019, Najib diarahkan membela diri atas kesemua pertuduhan selepas mahkamah mendapati pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes 'prima facie' terhadapnya.

Pada 3 Disember 2019, Najib memberi keterangan sebagai saksi pertama pembelaan untuk menjawab pertuduhan terhadapnya dengan membaca penyataan saksi setebal 243 muka surat.

Pada 5 Jun lalu, mahkamah menetapkan hari ini untuk mengumumkan keputusan dalam kes itu selepas mendengar hujah kedua-dua pihak di akhir kes pembelaan yang bermula pada 1 Jun.

Pertama kali Najib dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur pada 4 Julai 2018 atas tiga pertuduhan pecah amanah dan satu pertuduhan menyalahgunakan kedudukan.

Pada 8 Ogos 2018, Najib sekali lagi dihadapkan ke Mahkamah Sesyen atas tiga pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan wang sama.


BERITA
4K
SHARES
Najib dihukum penjara 12 tahun, denda RM210 juta
Hidir Reduan Abdul Rashid & Hariz Mohd

Diterbitkan Hari ini 8:12 am

Dikemaskini Hari ini 6:37 pm
A+A-


Keputusan perbicaraan jenayah Najib Razak terhadap dakwaan salah guna kuasa dan pengubahan wang haram dana 1MDB akan disampaikan hari ini di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Penyokong Najib sudah dilihat berkumpul di Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur sejak awal pagi tadi.

Malaysiakini membawakan laporan langsung prosiding ini.









Najib dihukum penjara 12 tahun, denda RM210 juta
6.30 petang:
Hakim Mohd Nazlan Mohd Ghazali menjatuhkan hukuman penjara 12 tahun kepada Najib Razak dan denda RM210 juta atas salah guna kuasa.
Bagi tiga pengubahan wang haram dan tiga tuduhan pecah amanah, setiap pertuduhan membawa hukuman penjara 10 tahun.
Semua hukuman penjara dijalankan serentak. Tidak ada denda untuk tuduhan pengubahan wang haram.

Najib baca 'sumpah laknat' sekali lagi, nafi tahu RM42 juta

5.30 petang:
Setelah pihak pembelaan dan pihak pendakwaan melengkapkan hujah mereka untuk mitigasi, tertuduh Najib Razak bercakap kepada mahkamah.
Beliau bermula dengan meringkaskan pencapaian ekonomi yang berjaya dilakukannya selama menjadi perdana menteri.
"Saya bertanggungjawab untuk menghapuskan ISA (Akta Keselamatan Dalam Negeri), yang saya tidak pernah diberi penghargaan yang cukup. Saya mahu memastikan negara tidak (melakukan) salah guna kuasa.
"Dalam hal ini, saya mengemukakan cadangan untuk menerapkan sistem yang lebih telus bagi sumbangan politik. Sayangnya, cadangan itu memerlukan sokongan dua parti tetapi pembangkang pada masa itu tidak setuju dan cadangan itu akhirnya tidak dapat dilihat," katanya.
Beliau menyelesaikan kenyataan pendeknya dengan membacakan "sumpah laknat" sebelum menyatakan bahawa beliau tidak meminta wang RM42 juta itu.
"Sebagai orang Islam, wallahi wabillahi watallahi saya tidak meminta, saya tidak merancang (menerima) atau saya ditawarkan RM42 juta itu.
"Saya bersaksi kepada Allah saya juga tiada pengetahuan mengenai jumlah wang itu.
"Begitu juga tiada bukti atau saksi berhubung perkara itu," katanya.

View attachment 264704


Pihak pendakwaan minta Najib didenda RM420 juta, penjara

5.25 petang:
Pihak pendakwaan meminta mahkamah mengenakan denda RM210 juta terhadap Najib atas kesalahan menyalahgunakan kuasa, kira-kira lima kali jumlah yang terlibat dalam jenayah itu, dan hukuman penjara mandatori.
Mengenai jenayah pecah amanah, pihak pendakwa menuntut hukuman penjara antara dua hingga 20 tahun dan denda, mengikut budi bicara mahkamah.
Bagi pertuduhan pengubahan wang haram, pihak pendakwaan menuntut hukuman penjara tidak lebih daripada 15 tahun dan denda RM210 juta, kira-kira lima kali jumlah yang terlibat dalam jenayah tersebut.

Pendakwaan 'beri tabik' kepada media

4.50 petang
- Timbalan pendakwa raya, V Sithambaram berhujah semasa pendengaran mitigasi bahawa jika tidak kerana pihak media, jenayah yang mensabitkan Najib Razak mungkin tidak dapat dikesan.
Beliau berpendapat bahawa terdapat lapisan yang kompleks mengenai bagaimana RM42 juta itu dipindahkan ke akaun bank tertuduh.
"Kesalahan (pengubahan wang haram ini) hanya boleh berlaku kerana peranan dan kedudukan tertuduh sebagai perdana menteri dan menteri kewangan.
"Jika jenayah ini tidak didedahkan oleh media, jenayah ini mungkin tidak pernah dapat dikesan," katanya.

Hujah undang-undang kes

4.45 petang:
Timbalan Pendakwa raya, V Sithambaram sekarang mengemukakan pelbagai undang-undang kes untuk menyokong hujahnya terhadap hujah pembelaan.
Beliau membawakan kes yang melibatkan pemimpin politik seperti (Allahyarham) Harun Idris, Dr Khir Toyo, Lim Guan Eng dan Anwar Ibrahim.
"Ahli politik banyak memberi sumbangan untuk mempelajari hukum perundangan kita," kata Sithambaram, sambil tertawa kecil.

"Kami tak kisah berdiri dalam hujan untuk Bossku'
4.40 petang: Hujan gerimis mulai turun di Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur, di mana bekas perdana menteri Najib Razak disabitkan bersalah atas enam tuduhan jenayah yang berkaitan dengan SRC International.

Bagaimanapun sekumpulan kecil sekitar 30 penyokong tegar anggota parlimen Pekan itu terus berdiri di hadapan pintu masuk utama kompleks itu bagi menunjukkan sokongan mereka walaupun dalam hujan.
Ini termasuk sekumpulan wanita yang dipercayai anggota Wanita Umno, yang mengatakan bahawa mereka tidak keberatan berdiri dalam hujan untuk 'Bossku'

Tidak ada usaha kembalikan RM42 juta

4.15 petang:
Pendakwaan berkata bahawa tidak ada usaha untuk mengembalikan wang RM42 juta.
V Sithambaram berhujah, wang berkenaan adalah milik SRC International dan Menteri Kewangan Diperbadankan.
"Alasan yang diberikan adalah siasatan sedang dilakukan. Tetapi walaupun setelah peguam negara membebaskannya dari salah laku, masih belum ada langkah yang diambil untuk mengembalikan wang tersebut.
"Jelas sekali tidak ada niat untuk mengembalikan wang - RM42 juta yang berasal dari KWAP.
"Kes ini mencemarkan negara sebagai kleptokrasi. Saya tidak fikir rakyat Malaysia mahukannya," kata Sithambaram.

'Hukuman untuk kes terburuk pernah dibayangkan'

4.08 petang:
Pendakwaan kini membalas pernyataan mitigasi (mengurangkan hukuman) oleh pembelaan.
V Sithambaram berkata tertuduh memegang jawatan paling berkuasa di Malaysia selama hampir satu dekad sebagai menteri kewangan dan perdana menteri.
"Tertuduh mempunyai kewajipan fidusiari dan moral untuk melaksanakan kewajibannya kepada rakyat.
"Keyakinan ini menunjukkan dia gagal dalam hal itu," katanya.
Sehubungan dengan itu, Sithambaram ingin mahkamah menggunakan kes ini sebagai pendahulu (precedent) bagi mereka yang memegang jawatan awam supaya tidak mengatasi undang-undang.
Sithambaram berkata, pensabitan itu mesti menjadi pertimbangan utama dan tugas mahkamah adalah melaksanakan matlamat Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009.
"Dalam kes ini, hukuman itu harus melihat hukuman yang tersedia untuk kes terburuk yang dapat dibayangkan.
"Ini pasti merupakan satu kes," kata Sithambaram, sambil menekankan bahawa kes ini melibatkan wang RM42 juta.

99.9% wang tak dibelanja untuk diri sendiri - Shafee

3.50 petang:
Pasukan pembelaan memberitahu mahkamah bahawa tertuduh akan membuat pernyataan kepada mahkamah setelah pasukan pendakwa membalas permohonan mitigasi (mengurangkan hukuman) oleh pembelaan.

3.30 petang: Shafee berkata 99.9 peratus wang digunakan tertuduh bukan untuk dirinya.

Katanya 45 peratus dibelanjakan untuk tujuan politik, yang termasuk kebajikan dan perkhidmatan lain.
Katanya, kumpulan kebajikan menerima sekitar 13.7 peratus.
Walaupun 0.4 peratus digunakan untuk bayaran kad kredit, Shafee berkata, wang itu digunakan untuk membeli hadiah kepada pemimpin asing.
“Hadiahnya agak mahal kerana beliau tak dapat berikan sebakul kain selendang,” Shafee.

View attachment 264705


Tertuduh bukan orang korporat - Shafee

3.20 petang:
Shafee berkata tertuduh bukan orang korporat dan menjangkakan anggota lembaga pengarah SRC International dan 1MDB bertindak profesional.
“Jika beliau bersalah, salahnya cuma kerana percaya orang yang sepatutnya menguruskan syarikat - 1MDB dan SRC International.
“Dalam beberapa hal, beliau terlalu percaya,” katanya.

View attachment 264706



Pembelaan: Najib kerjasama dengan penyiasat sejak 2015


3.15 petang:
Ketika proses migitasi, Shafee berkata tertuduh bekerjasama dengan penyiasat sejak 2015 dan memulakan siasatan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara terhadap 1MDB dan SRC International.
“Dalam semua siasatan oleh badan seperti parlimen, bukan petunjuk gangguan terhadap saksi,” katanya.

Penyokong kurang lepas arahan penjarakan sosial

3.15 petang:
Tidak banyak penyokong Najib kekal memberikan sokongan padanya di luar mahkamah seperti di sebelah pagi.
Ini susulan arahan penjarakan sosial dibuat bagi mengelakkan penyebaran Covid-19.

View attachment 264707


Hakim tolak permohonan tangguh migitasi kepada Isnin depan

3.05 petang:
Hakim menolak permohonan pihak pembelaan untuk menangguhkan proses migitasi kepada Isnin depan dan mahu ia diteruskan sekarang.

Pendakwaan: Mahkamah harus hukum selepas sabitkan kes

2.50 petang:
Ketua pasukan pendakwaan V Sithambaram membantahan permohonan menangguhkan prosiding.
Katanya, Seksyen 183 Kanun Tatacara Jenayah jelas menyebut bahawa mahkamah terikat dengan tanggungjawab menjatuhkan hukuman selepas sabitan kes.
Katanya, status jaminan sebelum sabitan tidak sama dengan sebelum sabitan kes.

Najib bayar wang jaminan RM6 juta

2.45 petang:
Ketika pendengaran untuk menangguhkan migitasi, peguam bela Shafee Abdullah berkata anak guamnya tidak berisiko lari ke luar negara dan jaminan patut dikekalkan.
Shafee berkata Najib membayar jaminan sebanyak RM6 juta dengan pasport diserahkan kepada mahkamah dan disenarai hitam oleh pihak imigresen daripada ke luar negara.
“Sebagai bekas perdana menteri, dia ada polis pengiring. Polis akan selalu pantau. Jika dia cuba lari, mereka akan maklumkan segera pada IGP,” kata Shafee.

Prosiding bersambung

2.20 petang:
Prosiding mahkamah bersambung selepas rehat makan tengah hari.
Pasukan pembelaan dijadual menyerahkan permohonan untuk menangguhkan mitigasi (memohon hukuman lebih ringan) kepada Isnin depan.

Perintah patuhi SOP

1.10 petang:
Polis mengeluarkan amaran kepada penyokong Najib Razak serta petugas media agar mereka mematuhi semua prosedur operasi standard yang ditetapkan bagi mengelak jangkitan Covid-19.
Ia dibuat selepas sekumpulan penyokong Najib mula berkerumun di depan pintu masuk kompleks mahkamah dan menyatakan rasa tidak puas hati mereka terhadap apa yang berlaku.




Najib bersalah atas semua pertuduhan
12.17 tengah hari:
Mahkamah memutuskan Najib bersalah atas kesemua tujuh pertuduhan meliputi salah guna kuasa, pecah amanah jenayah dan pertuduhan pengubahan wang haram melibatkan dana RM42 juta daripada SRC International.
Hakim berkata pasukan pembelaan gagal membangkitkan keraguan munasabah terhadap kes pihak pendakwaan.
“Saya dengan ini mendapati tertuduh bersalah atas ketujuh-tujuh pertuduhan,” katanya.

Najib gagal bangkitkan keraguan munasabah terhadap 3 pertuduhan CBT

12.12 tengah hari:
Hakim berkata Najib gagal membangkitkan keraguan munasabah terdapat kes pendakwaan terhadap tiga pertuduhan pecah amanah jenayah (CBT) berkaitan pemindahan RM42 juta ke dalam akaunnya.


Najib tak hantar nota ‘terima kasih’ pada Raja Abdullah

11.52 pagi:
Hakim berkata tertuduh tidak menghantar nota “terima kasih” atas dakwaan menerima RM2.6 bilion (berdasarkan kadar tukaran asing ketika itu) daripada Raja Abdullah.

Tertuduh tak sahkan ‘derma’ dengan Arab Saudi

11.50 pagi:
Hakim berkata tertuduh tidak meminta kepada pegawai-pegawaI kerajaan, terutamanya daripada Jabatan Perdana Menteri, untuk mengesahkan kesahan “derma” itu dengan pihak Arab Saudi.

‘Tak konsisten’


11.45 pagi:
Hakim berkata: “All roads lead to Rome and (the accused) lead it to Riyadh.” (Semua kekayaan pergi kepada Rom dan (tertuduh) mengarahkannya ke Riyadh.)
Beliau berkata demikian ketika mengulas dakwaan pasukan pembelaan bahawa tertuduh menyangka bahawa wang dalam akaun banknya adalah sumbangan daripada kerabat diraja Arab Saudi.
Hakim berkata hanya selepas itu Jho Low maklumkan berkaitan hasrat Raja Abdullah untuk menderma.
“Tak konsisten dengan apa yang Raja Abdullah kata di Riyadh,” kata hakim.

Hakim: Sukar untuk cadangkan Najib jadi mangsa Jho Low

11.35 pagi:
Hakim berkata Jho Low sepenuhnya faham peranannya dan tiada keraguan bahawa dia berurusan dengan akaun bank Najib.
Katanya sukar untuk mencadangkan Najib sebagai mangsa penipuan Jho Low.


RM42 juta tak dipulangkan: Najib tak bertindak, kata hakim
11.25 pagi:
Mohd Nazlan berkata tertuduh tidak bertindak dalam isu pengembalian dana SRC sebanyak RM42 juta atas alasan siasatan masih berjalan.
Hakim berkata tertuduh dimaklumkan bahawa dana itu daripada SRC dan sebagai menteri kewangan beliau ialah pemilik syarikat itu daripada aspek undang-undang.

Tertuduh berhubung dengan Jhow Low

11.15 pagi:
Hakim berkata tertuduh tahu berkaitan transaksi wang ke dalam akaun di AmBank Islamic tetapi tidak mendedahkannya.
Berkaitan akaun bank, hakim berkata Jho Low dan ketua setiausaha sulit Najib, Azlin Alias saling berhubung dengan tertuduh.

Hakim: Najib dan SRC tak ambil tindakan undang-undang pada Ambank Islamic


11.10 pagi:
Saksi berkata SRC dan tertuduh tidak mengambil tindakan terhadap AmBank Islamic.
“Tanpa bantahan, tidak terdapat sebarang tanda-tanda (salah laku),” kata hakim.

Hakim: Pasukan pembelaan gagal bangkitkan keraguan munasabah

10.59 pagi:
Hakim berkata pasukan pembelaan gagal menolak anggapan berdasarkan Akta SPRM 2009 berkaitan imbangan kebarangkalian dan gagal membangkitkan keraguan munasabah bawah Section 23(1) akta itu.


10.45 pagi: Hakim berkata bukti-bukti menunjukkan tertuduh tidak memulakan usaha mendapatkan kembali dana SRC daripada Switzerland, walaupun berkata akan ditangani secara kerajaan kepada kerajaan.


Hakim: Pinjaman KWAP pada SRC diluluskan dengan 'tergesa-gesa'


10.30 pagi:
Hakim berkata tiada pertikaian bahawa kabinet meluluskan pinjaman Kumpulan Wang Persaraan (Diperbadankan) (KWAP) sebanyak RM2 bilion kepada SRC International secara “tergesa-gesa”.
Hakim berkata permohonan Najib, ketika itu menteri kewangan yang bertanggungjawab terhadap KWAP, disampaikan kepada panel pelaburan badan itu.


Tertuduh terlibat dalam penubuhan SRC
10.20 pagi:
Hakim berkata tertuduh terlibat dalam penubuhan SRC International Sdn Bhd.

Keputusan mula disampaikan


10.18 pagi:
Hakim Mohd Nazlan Mohd Ghazali mula menyampaikan keputusan dalam kes SRC bernilai RM42 juta terhadap Najib.

View attachment 264708





10.17 pagi: Prosiding bermula.


Periksa suhu badan
10.11
pagi: Berdepan dengan kompleks Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur dan perkarangan Masjid Wilayah, dilihat lima khemah dipasang bagi penyokong semua berehat.
Makanan dan minuman juga disediakan dan penyokong juga dikehendaki memeriksa suhu badan dan mendaftarkan diri.
Penyokong yang ditugaskan memeriksa suhu badan penyokong dan memeriksa sekiranya terdapat gejala tidak sihat.

View attachment 264709

Selain itu, turut berada dalam perkarangan Masjid Wilayah merupakan YDP PAS Kawasan Pekan Abu Kassim Manap bersama beberapa ahli PAS lain.
Ditanya berkenaan keputusan Najib, beliau berharap keputusan bekas perdana menteri itu tidak dicampur oleh politik.
“Saya harapkan kemenangan yang adil, tiada campur tangan. Saya yakin Bossku (Najib) akan baik baik sahaja. Insya-Allah,” katanya lagi.
Najib masuk ke mahkamah

9.58 pagi:
Najib masuk ke Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur dan duduk di barisan depan tempat duduk awam.
Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi duduk di sebelahnya.

9:50 pagi: Pemimpin akar umbi lantang Umno Jamal Md Yunos memberitahu media bahawa keputusan hari ini akan memberi kesan kepada kerajaan PN secara keseluruhan.

View attachment 264710


“Kes ini bukan hanya mengadili Najib Razak, tapi juga mengadili PN,” katanya.

Laungan 'Bossku' sambut Najib di mahkamah

9.26 pagi:
Ketibaan Najib disambut dengan laungan “Bossku” serta selawat daripada penyokong.

View attachment 264711

Keadaan agak sesak kerana ramai dilihat ingin bergambar dengan bekas perdana menteri itu.
Najib yang memakai sut coklat dan pelitup muka kemudian diiringi dengan Timbalan Presiden Umno Mohamad Hasan memasuki Mahkamah itu.

Ahmad Maslan: Kebenaran akan ditegakkan

9.05 pagi:
Setiausaha Agung Umno Ahmad Maslan menyatakan harapannya agar bekas perdana menteri, Najib Razak dibebaskan oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur atas semua tuduhan, hari ini.
"Saya harap kebenaran akan ditegakkan, dan beliau akan dibebaskan oleh mahkamah hari ini," katanya kepada pemberita ketika ditemui di luar Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur.

View attachment 264712

Ahmad, yang ditemani oleh sekumpulan penyokong Najib, menunggu pengerusi majlis penasihat BN itu tiba untuk mendengar keputusan kes.
Ahmad juga membaca puisi yang ditujukan kepada kerajaan sekarang dan pemerintahan Pakatan Harapan sebelumnya, dengan membawa mesej agar mereka tidak menyalahgunakan sistem.

Banyak bas dari Pekan, Pahang

8.48 pagi:
Cuaca baik. Penyokong Najib membanjiri Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur untuk memberi sokongan terhadap bekas perdana menteri dan bekas presiden Umno itu.

Ada daripada mereka yang hadir sejak semalam lagi.
Seorang penyokong yang hanya mahu dikenali sebagai Norazihan, 58, berkata dia dan suaminya telah menaiki bas pada jam 11 malam daripada Pekan, Pahang.

View attachment 264713

Pagi ini, katanya, mereka telah menunggu di mahkamah sejak pukul 6 pagi.
Katanya, sebanyak enam buah bas bertolak daripada Pekan malam tadi.
Laungan “Bossku” kedengaran dilaungkan di mahkamah.
Rata-rata mereka memakai pelitup muka tetapi kurang menjaga penjarakan sosial.
[Laporan penuh menyusul]

View attachment 264714
=====

DhPH3W_VMAE9DlF.jpg


Siasatan terhadap DS Najib, Rosmah bermula, nilai rampasan cecah RM1.1 bilion

KUALA LUMPUR: Lebih 15 buah kenderaan dan sebuah trak polis, memasuki perkarangan kediaman bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dekat Taman Duta di sini, malam ini.


Enam buah kenderaan utiliti sukan (SUV) dan selebihnya kenderaan PROTON Preve tertera Polis Diraja Malaysia (PDRM) dengan diiringi dua kereta peronda serta dua motosikal polis, masuk ke perkarangan kediaman Najib, kira-kira jam 10.15 malam.

Pegawai dan anggota penyiasat daripada Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman dipercayai terbabit dalam gerakan itu. Mereka dipercayai mahu mengesan bukti serta dokumen berkaitan siasatan yang sedang dijalankan.

Trak polis yang terbabit turut dilihat membawa kotak-kotak yang dipercayai akan digunakan untuk mengisi dokumen dan bahan bukti yang bakal diambil dalam gerakan terbabit.

Sehingga kini, Bukit Aman belum mengeluarkan sebarang kenyataan berhubung gerakan yang dilakukan polis terhadap kediaman Najib itu.

Terdahulu, Najib menunaikan solat terawih di Masjid Kampung Baru sebelum pulang ke kediamannya kira-kira jam 9.50 malam, kira-kira 25 minit sebelum kediamannya dikunjungi rombongan polis terbabit.

Peguam Najib, Datuk Hasnal Rezua Merican, turut dilihat memasuki kediaman bekas Perdana Menteri, di Taman Duta bersama seorang wanita pada jam 11.05 malam, selain Setiausaha Akhbar Najib, Datuk Seri Tengku Sariffuddin Tengku Ahmad.

Pada masa sama, puluhan anggota dan beberapa pegawai kanan Bukit Aman kelihatan di kediaman peribadi Najib di Pavilion Residence Apartment Kuala Lumpur, malam ini.

Sementara itu, Pengarah jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman, Datuk Amar Singh Ishar Singh, mengesahkan pihaknya melakukan pencarian dokumen di beberapa lokasi kediaman bekas Perdana Menteri itu.

Bagaimanapun, beliau enggan mendedahkan pencarian daripada aspek apa yang dilakukan polis.

"Saya boleh mengesahkan pasukan polis hadir ke kediaman bekas Perdana Menteri untuk membuat pencarian," katanya ketika dihubungi hari ini.

https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2018/05/426720/kediaman-najib-diserbu-polis


=====

28 Julai 2020

SRC RM42 juta : Najib bersalah kesemua 7 pertuduhan

K3Pb5bZf.jpg


KUALA LUMPUR: Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak didapati bersalah oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur sebentar tadi atas kesalahan menyeleweng RM42 juta dana SRC International Sdn Bhd.

Hakim Mohd Nazlan Mohd Ghazali membuat keputusan itu selepas berpuas hati pihak pembelaan gagal membuktikan kes melampaui keraguan munasabah.

"Selepas menimbangkan semua keterangan, saya mendapati pendakwaan berjaya membuktikan kesemua tujuh tuduhan pecah amanah, menyalahgunakan kedudukan dan pengubahan wang haram dana RM 42 juta milik SRC dihadapai tertuduh.

"Saya dengan ini mendapati tertuduh bersalah ke atas ketujuh-tujuh tuduhan," kata Mohd Nazlan.

Terdahulu, ketika membaca penghakimannya yang mengambil masa kira-kira dua jam, berkata

Susulan keputusan hakim itu, peguam bela tertuduh, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah, memohon penangguhan untuk prosiding untuk rayuan sebelum hukuman dijatuhkan kepada Isnin depan.

Namun, permohonan itu dibantah Timbalan Pendakwa Raya Kanan, Datuk V Sithambaram yang mengetuai pendakwaan, dengan hujah penangguhan hanya diberikan selepas hukuman diberikan dan bukannya penangguhan bagi sabitan.

Najib yang juga Ahli Parlimen Pekan, didapati bersalah atas tiga pertuduhan pecah amanah jenayah, tiga pertuduhan pengubahan wang haram dan satu pertuduhan menyalahgunakan kuasa membabitkan dana SRC, bekas anak syarikat 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang kini diletak di bawah Kementerian Kewangan.

Najib, perdana menteri keenam dari 2009 hingga 2018, menjadi ketua negara pertama di Malaysia diheret ke mahkamah.

Perbicaraan bermula pada 3 April 2019 dengan pendakwaan memanggil 57 saksi sebelum menutup kesnya pada 27 Ogos tahun sama.

Pada 11 November 2019, Najib diarahkan membela diri atas kesemua pertuduhan selepas mahkamah mendapati pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes 'prima facie' terhadapnya.

Pada 3 Disember 2019, Najib memberi keterangan sebagai saksi pertama pembelaan untuk menjawab pertuduhan terhadapnya dengan membaca penyataan saksi setebal 243 muka surat.

Pada 5 Jun lalu, mahkamah menetapkan hari ini untuk mengumumkan keputusan dalam kes itu selepas mendengar hujah kedua-dua pihak di akhir kes pembelaan yang bermula pada 1 Jun.

Pertama kali Najib dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur pada 4 Julai 2018 atas tiga pertuduhan pecah amanah dan satu pertuduhan menyalahgunakan kedudukan.

Pada 8 Ogos 2018, Najib sekali lagi dihadapkan ke Mahkamah Sesyen atas tiga pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan wang sama.

 
Last edited:
Sponsored Post

asral

Fun Poster
Joined
Jun 27, 2015
Messages
605
Reaction score
181
Points
23
dengar susah nak buka peti besi dalam kediaman Najib landak duta, tak tahu betul ke tak?
 

luhur_lestari

Active+ Member
Joined
Apr 28, 2010
Messages
3,699
Reaction score
41
Points
40
perghh..mmg xtdolah klau 4pgi baru selesai.nk bsahur pla lpas tu..bertabahlah abg jib..
 

TT

CG Super Hardcore Club
Joined
Jan 13, 2009
Messages
152,932
Reaction score
21,020
Points
1,671
Hanya ambil barang peribadi, kata peguam
6 jam polis geledah kediaman bekas PM


KUALA LUMPUR, 16 Mei -- Seorang lelaki (kanan) yang percayai peguam kepada bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak diiringi anggota polis ketika hendak memasuki perkarangan rumah bekas perdana menteri itu disini hari ini.


Kelihatan anggota dan pegawai polis keluar dari kediaman peribadi Datuk Seri Najib Razak di Pavilion Residence Apartment.
KUALA LUMPUR: Tiada dokumen dirampas, sebaliknya hanya barangan peribadi seperti beg tangan, pakaian serta hadiah diambil polis sebagai bukti dari kediaman Datuk Seri Najib Razak.

Peguam bekas Perdana Menteri, Datuk Harpal Singh Grewal, mengesahkan perkara itu kepada pemberita sebaik keluar dari kediaman Najib di Langgak Duta di sinj, kira-kira jam 4.25 pagi tadi.

Menurut Harpal, polis melakukan penggeledahan untuk mendapatkan barang bukti bagi membantu siasatan.

Katanya, Najib dan ahli keluarga memberi kerjasama baik sepanjang hampir enam jam proses berkenaan.

"Proses selesai sebentar tadi dan difahamkan penggeledahan dibuat untuk siasatan mengikut Akta Pengubahan Wang Haram.

"Bagaimanapun, polis tidak maklumkan berkaitan kes apa.

"Ia (penggeledahan) mengambil masa yang agak lama (hampir enam jam) kerana kediaman itu agak besar dan mereka (polis) memeriksa setiap bilik," katanya.

Harpal turut mengesahkan sebuah lagi kediaman Najib di sini turut diperiksa polis namun tidak memberitahu lokasi sebenarnya.

"Polis tidak rampas apa-apa dokumen, cuma ambil beberapa barangan peribadi antaranya pakaian, beg tangan dan barangan berbentuk hadiah.. dalam dua, tiga kotak.

"Hari ini memang tiada tangkapan dan boleh dikatakan mereka (polis) tidak temui apa-apa bukti," katanya.

Harpal turut mengesahkan tiada sebarang arahan diterima daripada polis untuk Najib tampil memberi keterangan.


https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2018/05/426747/polis-hanya-ambil-barang-peribadi-peguam
 

asral

Fun Poster
Joined
Jun 27, 2015
Messages
605
Reaction score
181
Points
23
Nak keluarkan kurma kot, untuk disedekahkan kepada anak yAtim
 

TT

CG Super Hardcore Club
Joined
Jan 13, 2009
Messages
152,932
Reaction score
21,020
Points
1,671
7AM: Wartawan masih lagi berkumpul di jalan utama menuju ke kediaman bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak di Jalan Langgak Duta.


 

TT

CG Super Hardcore Club
Joined
Jan 13, 2009
Messages
152,932
Reaction score
21,020
Points
1,671
Gambar Najib yang kelihatan tertidur di sofa dengan masih memakai baju Melayu sama yang dipakai ketika berterawih semalam, sementara pegawai polis daripada Jabatan Siasatan Jenayah Komersial dikatakan menggeledah rumah bekas perdana menteri itu. - MK

 

dausbiz

CG Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Apr 27, 2015
Messages
51,382
Reaction score
1,585
Points
596
Gambar Najib yang kelihatan tertidur di sofa dengan masih memakai baju Melayu sama yang dipakai ketika berterawih semalam, sementara pegawai polis daripada Jabatan Siasatan Jenayah Komersial dikatakan menggeledah rumah bekas perdana menteri itu. - MK

Allahuakhbar

Moga segala skandal akan dibawa ke tengah dengan bukti kukuh
 

TT

CG Super Hardcore Club
Joined
Jan 13, 2009
Messages
152,932
Reaction score
21,020
Points
1,671
720AM: Keadaan di jalan luar rumah Najib Razak tenang, kira-kira 20 petugas media yang 'stand by' dari semalam, sebuah lori polis difahamkan membawa barangan rampasan masih di dalam perkarangan rumah bekas PM. - Awani

 
Sponsored Post
Top
Log in Register