BTC USD 56,824.3 Gold USD 1,834.51
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Singapura belum sedia pilih PM bukan Cina – Hsien Loong

iswarahijau

Super Active Member
Joined
Dec 12, 2007
Messages
6,060
Reaction score
44
Points
70
SINGAPURA 9 Nov. – Perdana Menteri Singapura, Lee Hsien Loong berpendapat republik ini yang mempunyai penduduk berbilang kaum berjumlah lebih 3.5 juta orang, belum bersedia untuk memilih Perdana Menteri bukan Cina dalam tempoh terdekat.

Hsien Loong membuat kenyataan itu semalam semasa dialog dengan anggota masyarakat Melayu di sini sebagai menjawab soalan sama ada pemilihan Barack Obama sebagai Presiden kulit hitam pertama Amerika Syarikat (AS) bermakna anggota kaum minoriti di negara ini juga berpeluang untuk menjadi Perdana Menteri.

“Kemungkinannya ada, ini bergantung kepada cara penduduk mengundi dan siapa yang mendapat keyakinan rakyat.

“Adakah ini akan berlaku tidak lama lagi? Saya tidak fikir begitu kerana seseorang perlu memenangi undi,” kata Hsien Loong menurut laporan akhbar Sunday Times hari ini.

Beliau berkata, sentimen yang mendorong seseorang mengundi calon tertentu akan memakan masa yang lama untuk hapus sama sekali.

Kira-kira 75 peratus daripada 3.64 juta penduduk tetap Singapura ialah kaum Cina, sementara hampir 14 peratus merupakan kaum Melayu dan sembilan peratus lagi kaum India.

Jawatan Presiden Singapura yang tidak memiliki kuasa sebenar disandang oleh seorang yang berketurunan India.

Seorang daripada dua Timbalan Perdana Menteri Singapura serta tiga menteri dalam Kabinet Hsien Loong juga daripada kaum India.

– AFP

apa kata penyokong2 kesamarataan dari DAP dan PKR? singapura pun tak kasi can,kita yg kat malaysia sibuk nak bagi kat org lain
 
Sponsored Post

Zul.H

Active+ Member
Joined
Dec 5, 2007
Messages
2,754
Reaction score
21
Points
25
Betul..betul..tgk, Melayu kaum yg kedua pun, x de kuota jawatan Menteri..yg aku aku tau Timbalan Menteri adalah, satu jer rasanya..tu pon portpolio ntah aper-aper kot...
 

yinbyungheon

CG Top Poster Club
Joined
Jul 12, 2006
Messages
36,821
Reaction score
856
Points
161
tula pasal. yg sibijan sibuk nak hapuskan hak melayu tu kenape?? :))
 

SOUL86F

Legendary Member
Joined
Jan 22, 2008
Messages
10,969
Reaction score
115
Points
123
SINGAPURA 9 Nov. – Perdana Menteri Singapura, Lee Hsien Loong berpendapat republik ini yang mempunyai penduduk berbilang kaum berjumlah lebih 3.5 juta orang, belum bersedia untuk memilih Perdana Menteri bukan Cina dalam tempoh terdekat.

Hsien Loong membuat kenyataan itu semalam semasa dialog dengan anggota masyarakat Melayu di sini sebagai menjawab soalan sama ada pemilihan Barack Obama sebagai Presiden kulit hitam pertama Amerika Syarikat (AS) bermakna anggota kaum minoriti di negara ini juga berpeluang untuk menjadi Perdana Menteri.

“Kemungkinannya ada, ini bergantung kepada cara penduduk mengundi dan siapa yang mendapat keyakinan rakyat.

“Adakah ini akan berlaku tidak lama lagi? Saya tidak fikir begitu kerana seseorang perlu memenangi undi,” kata Hsien Loong menurut laporan akhbar Sunday Times hari ini.

Beliau berkata, sentimen yang mendorong seseorang mengundi calon tertentu akan memakan masa yang lama untuk hapus sama sekali.

Kira-kira 75 peratus daripada 3.64 juta penduduk tetap Singapura ialah kaum Cina, sementara hampir 14 peratus merupakan kaum Melayu dan sembilan peratus lagi kaum India.

Jawatan Presiden Singapura yang tidak memiliki kuasa sebenar disandang oleh seorang yang berketurunan India.

Seorang daripada dua Timbalan Perdana Menteri Singapura serta tiga menteri dalam Kabinet Hsien Loong juga daripada kaum India.

– AFP

apa kata penyokong2 kesamarataan dari DAP dan PKR? singapura pun tak kasi can,kita yg kat malaysia sibuk nak bagi kat org lain


tu la yg umno buduh tu pi bg singapore kat cina wat pa??:p:eek::eek:
 

dragger

Super Active Member
Joined
Aug 29, 2008
Messages
8,548
Reaction score
35
Points
70
aduss..kena tepat kt dahi....:)
 

peja6

Active Member
Joined
Nov 12, 2007
Messages
1,337
Reaction score
2
Points
25
umno ah nih gi bagi singapore kat diorg:mad::mad:
 

harraz asyraaf

Super Active Member
Joined
Jun 5, 2008
Messages
7,794
Reaction score
93
Points
70
SINGAPURA 9 Nov. – Perdana Menteri Singapura, Lee Hsien Loong berpendapat republik ini yang mempunyai penduduk berbilang kaum berjumlah lebih 3.5 juta orang, belum bersedia untuk memilih Perdana Menteri bukan Cina dalam tempoh terdekat.

Hsien Loong membuat kenyataan itu semalam semasa dialog dengan anggota masyarakat Melayu di sini sebagai menjawab soalan sama ada pemilihan Barack Obama sebagai Presiden kulit hitam pertama Amerika Syarikat (AS) bermakna anggota kaum minoriti di negara ini juga berpeluang untuk menjadi Perdana Menteri.

“Kemungkinannya ada, ini bergantung kepada cara penduduk mengundi dan siapa yang mendapat keyakinan rakyat.

“Adakah ini akan berlaku tidak lama lagi? Saya tidak fikir begitu kerana seseorang perlu memenangi undi,” kata Hsien Loong menurut laporan akhbar Sunday Times hari ini.

Beliau berkata, sentimen yang mendorong seseorang mengundi calon tertentu akan memakan masa yang lama untuk hapus sama sekali.

Kira-kira 75 peratus daripada 3.64 juta penduduk tetap Singapura ialah kaum Cina, sementara hampir 14 peratus merupakan kaum Melayu dan sembilan peratus lagi kaum India.

Jawatan Presiden Singapura yang tidak memiliki kuasa sebenar disandang oleh seorang yang berketurunan India.

Seorang daripada dua Timbalan Perdana Menteri Singapura serta tiga menteri dalam Kabinet Hsien Loong juga daripada kaum India.

– AFP

apa kata penyokong2 kesamarataan dari DAP dan PKR? singapura pun tak kasi can,kita yg kat malaysia sibuk nak bagi kat org lain

Tengok...

selamba jer PM Singapore kata tak boleh...

dia pusing konar sini sana..tapi konklusinya..tak boleh...

so..yg pemimpin UMNO dok mengade nak kata Malaysia boleh dipimpin oleh sesiapa saja tu mender...(cuba ingati speech Tun Mahathir sewaktu berucap lam mesyuarat agung MCA dan atau GERAKAN satu ketika dulu)

kita org melayu ni dah ilang dah satu elemen penting seorang pemimpin....elemen yg dalam Englishnya disebut sebagai 'Shrudeness'....

Aduhai...

udah2 la perjuangkan kepentingan peribadi..

anda sebagai pemimpin sepatutnya memperjuangkan kepentingan masyarakat banyak...

kerana kepimpinan itu adalah satu amanah...
 

Blade

Active Member
Joined
Aug 26, 2008
Messages
1,714
Reaction score
10
Points
25
Bab Racist niii...
Sebenarnyaa...sape yg lebih ektrem racist.....
Melayu ke...Cina ke....India ke....

Melayu...umpama tin kosong.....Cakap baguis....konon22 nak protect Melayu...samada UMNO, PKR, PAS.....Habuk pun tarak.....
Bunyi gila bising..kuat...at the end....bangsa lain gak yg untung......

Cina....Duduk diam2222....tapi buat keje racism ni secara under ground.....Duk sokong je...tapi diam222....hentak gile2222....
Kuatkan ekonomi.....kuatkan ilmu....kemudian hari..senang nak conquer melayu....sebab melayu semua booodooo....at the end....diorang gak untung.....

India...Ni pun nak ikut style cina.....

So.....

Padan laa mukaaa...
 
Last edited:

harraz asyraaf

Super Active Member
Joined
Jun 5, 2008
Messages
7,794
Reaction score
93
Points
70
Bab Racist niii...\
Sebenarnyaa...sape yg lebih ektrem racist.....
Melayu ke...Cina ke....India ke....

Melayu...umpama tin kosong.....Cakap baguis....konon22 nak protect Melayu...samada UMNO, PKR, PAS.....Habuk pun tarak.....
Bunyi gila bising..kuat...at the end....bangsa lain gak yg untung......

Cina....Duduk diam2222....tapi buat keje racism ni secara under ground.....Duk sokong je...tapi diam222....hentak gile2222....
Kuatkan ekonomi.....kuatkan ilmu....kemudian hari..senang nak conquer melayu....sebab melayu semua booodooo....at the end....diorang gak untung.....

India...Ni pun nak ikut style cina.....

So.....

Padan laa mukaaa...

Sesuatu statement yg cukup pahit untuk ditelan...

dan itulah kenyataannya..:((
 

iswarahijau

Super Active Member
Joined
Dec 12, 2007
Messages
6,060
Reaction score
44
Points
70
sama2 kita bimbing diri sendiri,anak2 dan keluarga,kuatkan ekonomi,kuatkan ilmu..insyaAllah kalau setiap individu beriltizam begitu....kita akan kukuh

Bab Racist niii...\
Sebenarnyaa...sape yg lebih ektrem racist.....
Melayu ke...Cina ke....India ke....

Melayu...umpama tin kosong.....Cakap baguis....konon22 nak protect Melayu...samada UMNO, PKR, PAS.....Habuk pun tarak.....
Bunyi gila bising..kuat...at the end....bangsa lain gak yg untung......

Cina....Duduk diam2222....tapi buat keje racism ni secara under ground.....Duk sokong je...tapi diam222....hentak gile2222....
Kuatkan ekonomi.....kuatkan ilmu....kemudian hari..senang nak conquer melayu....sebab melayu semua booodooo....at the end....diorang gak untung.....

India...Ni pun nak ikut style cina.....

So.....

Padan laa mukaaa...
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register