BTC USD 23,185.4 Gold USD 1,928.75
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Article Discussion Singapura Ada 250,000 Jutawan Dan 26 Bilionair, Jadi Bandar Ke-5 Terkaya Di Dunia

Yallah

Active+ Member
Messages
2,800
Joined
Jun 21, 2021
Messages
2,800
Reaction score
372
Points
41
STB_Library_2019_KV6_OrchardShopping_1678-d74bd85c05434d68946fd34c97eb9119.jpg

Sumber – Trip Savvy

Laporan terbaharu menunjukkan bahawa Singapura dinobatkan sebagai antara bandar terkaya pada 2022. Lebih tepat lagi, laporan yang dikeluarkan oleh perunding migrasi pelaburan Henley & Partners menunjukkan jiran kita berada di tangga ke-5 dengan kira-kira 250,000 jutawan dan 26 bilionair, lapor Life Style Asia.

Mengikut laporan terbabit, New York, Tokyo, kawasan Teluk San Francisco dan London menduduki tangga teratas, masing-masing dengan 345,600, 304,900, 276,400 dan 272,400 jutawan di bandar-bandar tersebut.​

Singapura, salah satu daripada enam bandar Asia berada dalam senarai 10 teratas dengan 249,800 jutawan, 336 centi jutawan, dan 26 bilionair. Centi-jutawan ialah mereka yang mempunyai nilai bersih melebihi USD100 juta.

Oleh kerana Singapura adalah sebuah negara kota, angka itu menunjukkan bahawa 4.6% daripada 5.45 juta penduduk negara itu adalah jutawan.
29421529-1050x592.jpg
Singapura dinobatkan bandar ke-5 terkaya di dunia. – Today

Jika dibandingkan dengan Malaysia, hanya 0.2% rakyat Malaysia dewasa dikategorikan dalam kumpulan kekayaan melebihi USD1 juta, lapor The Malaysian Reserve memetik laporan Credit Suisse Group AG 2019.

Henley & Partners menyatakan bahawa Singapura adalah salah satu destinasi utama untuk para jutawan berhijrah dan ia sering dianggap sebagai bandar paling mesra perniagaan di dunia.

“Aliran masuk bersih kira-kira 2,800 individu bernilai tinggi diunjurkan untuk 2022 sahaja, menurut Papan Pemuka Migrasi Kekayaan Persendirian Henley yang terkini,” tambahnya.

Walaupun negara kota itu mempunyai 55,100 jutawan lebih sedikit jika dibandingkan dengan Jepun, ia mempunyai 73 centi-jutawan dan 14 bilionair lebih daripada Jepun. Selain Jepun dan Singapura, Beijing, Shanghai, Hong Kong, dan Seoul adalah bandar-bandar Asia yang berada di tempat teratas.

Di bawah ialah senarai 20 bandar terkaya teratas, serta bilangan jutawan dan bilionair:
  1. New York: 345,600 jutawan, 737 centi-jutawan, dan 59 bilionair
  2. Tokyo: 304,900 jutawan, 263 centi-jutawan, dan 12 bilionair
  3. Kawasan San Francisco Bay: 276,400 jutawan, 623 bilionaii, dan-
  4. London: 272,400 jutawan, 406 centi-jutawan, dan 38 bilionair
  5. Singapura: 249,800 jutawan, 336 centi-jutawan, dan 26 bilionair
  6. Los Angeles: 192,400 jutawan pemastautin, 393 bilionaires
  7. Chicago, 7 juta orang: 160,100 jutawan, 340 centi-jutawan, dan 28 bilionair
  8. Houston: 132,600 jutawan, 314 centi-jutawan, dan 25 bilionair
  9. Beijing: 131,500 jutawan pemastautin, 363 centi-jutawan, 104 juta,
  10. Shanghai 300 juta, dan 104 jutawan centi-jutawan, dan 42 bilionair
Untuk rekod, walaupun Singapura mempunyai ramai jutawan, namun kebanyakan rakyat mereka masih masuk ke Malaysia untuk mengisi minyak disebabkan harga yang murah.
 
Sponsored Post

Niyang

CG Top Poster Club
gem
Messages
44,517
Joined
May 13, 2009
Messages
44,517
Reaction score
2,195
Points
261
Awards
1
x silap salah sorang pengasas FB pun dah jd warga singapore.. warga HK yg kaya raya pun ade yg dok sana... mesia x yah la nk bawa masuk jutawan billioaire sana sini... wat tambah kadar inflasi negara ade la... abis dorang borong barang keperluan... last2 yg miskin melukut ditepi gantang....
 

stennian

Fun Poster
Messages
914
Joined
Feb 2, 2013
Messages
914
Reaction score
221
Points
23
x silap salah sorang pengasas FB pun dah jd warga singapore.. warga HK yg kaya raya pun ade yg dok sana... mesia x yah la nk bawa masuk jutawan billioaire sana sini... wat tambah kadar inflasi negara ade la... abis dorang borong barang keperluan... last2 yg miskin melukut ditepi gantang....
Biasa nya orang bawak masuk yang kaya, ada investment dalam malaysia, buka company, tambah peluang pekerjaaan.

dan yang miskin ada peluang nak upgrade diri sendiri.

tapi di malaysia ada golongan miskin yang malas berusaha menjadi kaya. Selesa hidup miskin.

jadi sampai bila bila lah kita stuck macam ini.
 

Niyang

CG Top Poster Club
gem
Messages
44,517
Joined
May 13, 2009
Messages
44,517
Reaction score
2,195
Points
261
Awards
1
Biasa nya orang bawak masuk yang kaya, ada investment dalam malaysia, buka company, tambah peluang pekerjaaan.

dan yang miskin ada peluang nak upgrade diri sendiri.

tapi di malaysia ada golongan miskin yang malas berusaha menjadi kaya. Selesa hidup miskin.

jadi sampai bila bila lah kita stuck macam ini.

tuh kalo dorg nk buka company... kalo dorg dok sini semata2 nk nikmati subsidi minyak... barang2 asas... gune pengaruh politik.. x beri ape2 kesan pun.. kbykan org2 kaya ni dok negara luar lebih pada kepentingan peribadi shj.. ananda krishnan pun dok kt australia.. tp bisnes dier sume kt mesia..
 

stennian

Fun Poster
Messages
914
Joined
Feb 2, 2013
Messages
914
Reaction score
221
Points
23
tuh kalo dorg nk buka company... kalo dorg dok sini semata2 nk nikmati subsidi minyak... barang2 asas... gune pengaruh politik.. x beri ape2 kesan pun.. kbykan org2 kaya ni dok negara luar lebih pada kepentingan peribadi shj.. ananda krishnan pun dok kt australia.. tp bisnes dier sume kt mesia..
Tak semesti nya. Ramai jugak boss boss mat saleh yang duduk di malaysia. Dan semua expenses dalam malaysia, termasuk rumah, kereta, cukai, semua dibayar di malaysia. Jadi itu sendiri dah menambah pendapatan negara. Siapa lagi yang mampu untuk bayar rumah berjuta2 di kl.

Macam boss boss saya semua mat saleh. Mereka memang datang untuk setup company di sini. Yang tak bagus untuk malaysia ialah pendatang dan pekerja asing. Mereka dapat gaji di malaysia, tak bayar cukai, duit simpan dan deposit ke negara asal. Jadi wujud forex outflow dari malaysia.

Dan yang penting, kita sendiri kena upgrade diri sendiri. Patut rasa malu kenapa kita masih miskin dan di level lama selepas 60 tahun dalam negara sendiri.
 

ViperX

Super Active Member
gem
Messages
6,475
Joined
Oct 10, 2016
Messages
6,475
Reaction score
1,216
Points
151
STB_Library_2019_KV6_OrchardShopping_1678-d74bd85c05434d68946fd34c97eb9119.jpg

Sumber – Trip Savvy

Laporan terbaharu menunjukkan bahawa Singapura dinobatkan sebagai antara bandar terkaya pada 2022. Lebih tepat lagi, laporan yang dikeluarkan oleh perunding migrasi pelaburan Henley & Partners menunjukkan jiran kita berada di tangga ke-5 dengan kira-kira 250,000 jutawan dan 26 bilionair, lapor Life Style Asia.

Mengikut laporan terbabit, New York, Tokyo, kawasan Teluk San Francisco dan London menduduki tangga teratas, masing-masing dengan 345,600, 304,900, 276,400 dan 272,400 jutawan di bandar-bandar tersebut.​

Singapura, salah satu daripada enam bandar Asia berada dalam senarai 10 teratas dengan 249,800 jutawan, 336 centi jutawan, dan 26 bilionair. Centi-jutawan ialah mereka yang mempunyai nilai bersih melebihi USD100 juta.

Oleh kerana Singapura adalah sebuah negara kota, angka itu menunjukkan bahawa 4.6% daripada 5.45 juta penduduk negara itu adalah jutawan.
29421529-1050x592.jpg
Singapura dinobatkan bandar ke-5 terkaya di dunia. – Today

Jika dibandingkan dengan Malaysia, hanya 0.2% rakyat Malaysia dewasa dikategorikan dalam kumpulan kekayaan melebihi USD1 juta, lapor The Malaysian Reserve memetik laporan Credit Suisse Group AG 2019.

Henley & Partners menyatakan bahawa Singapura adalah salah satu destinasi utama untuk para jutawan berhijrah dan ia sering dianggap sebagai bandar paling mesra perniagaan di dunia.

“Aliran masuk bersih kira-kira 2,800 individu bernilai tinggi diunjurkan untuk 2022 sahaja, menurut Papan Pemuka Migrasi Kekayaan Persendirian Henley yang terkini,” tambahnya.

Walaupun negara kota itu mempunyai 55,100 jutawan lebih sedikit jika dibandingkan dengan Jepun, ia mempunyai 73 centi-jutawan dan 14 bilionair lebih daripada Jepun. Selain Jepun dan Singapura, Beijing, Shanghai, Hong Kong, dan Seoul adalah bandar-bandar Asia yang berada di tempat teratas.

Di bawah ialah senarai 20 bandar terkaya teratas, serta bilangan jutawan dan bilionair:
  1. New York: 345,600 jutawan, 737 centi-jutawan, dan 59 bilionair
  2. Tokyo: 304,900 jutawan, 263 centi-jutawan, dan 12 bilionair
  3. Kawasan San Francisco Bay: 276,400 jutawan, 623 bilionaii, dan-
  4. London: 272,400 jutawan, 406 centi-jutawan, dan 38 bilionair
  5. Singapura: 249,800 jutawan, 336 centi-jutawan, dan 26 bilionair
  6. Los Angeles: 192,400 jutawan pemastautin, 393 bilionaires
  7. Chicago, 7 juta orang: 160,100 jutawan, 340 centi-jutawan, dan 28 bilionair
  8. Houston: 132,600 jutawan, 314 centi-jutawan, dan 25 bilionair
  9. Beijing: 131,500 jutawan pemastautin, 363 centi-jutawan, 104 juta,
  10. Shanghai 300 juta, dan 104 jutawan centi-jutawan, dan 42 bilionair
Untuk rekod, walaupun Singapura mempunyai ramai jutawan, namun kebanyakan rakyat mereka masih masuk ke Malaysia untuk mengisi minyak disebabkan harga yang murah.
InshaAllah saya akan tersenarai dalam senarai jutawan dalam Malaysia. Amin.....
 
Sponsored Post

Top
Log in Register