Sindiket Maybank phone banking

CG Sponsors




scalperzmania...

Active+ Member
Joined
Sep 29, 2009
Messages
4,289
Reaction score
1,307
Points
101
Berhati2 dengan penerimaan sms maybank phone banking dari number yang tidak dikenali dan yang ni bukan seperti "anda terpilih/anda menang sekian2 wang" bukan sama sekali. Modus operandi ni berbeza

Saya hanya

Tengahari tadi saya ke maybank ada urusan sikit dan masa di kaunter ade perempuan dok menangis...sebab apa...sebab dia dah terkena dengan sindiket ini. Perempuan ni pun baru perasan yang duitnya telah habis dikeluarkan bila check di mesin atm dan foreign TT tu telah dilalukan 3 hari sebelum dia pi cucuk kad ATM.

Duit dia habis dikeluarkan melalui foreign TT
Pegawai bank tu kata memang x boleh buat apa dengan isu ni report polis jerlah...Duit tu mmg x akan dapat balik#:-S

Actung!!!Peringatan buat semua!!! :D
 
Sponsored Post

montelo

Active Member
Joined
Jul 25, 2009
Messages
1,662
Reaction score
1
Points
25
pergh..kalo dpt sms macam ni..jgn layan,bank xkan hantar sms...n call,ape2,direct dgn bank je...
 

theBLOGGERboy

Super Active Member
Joined
Aug 21, 2009
Messages
7,437
Reaction score
30
Points
70
hummm, moral dia x yah simpan bnyk sgt duit kat atm and lau boleh wat 2 acc satu tuk saving and satu current....
 

rizman5207

Freshie
Joined
May 29, 2008
Messages
27
Reaction score
0
Points
3
Sebenarnya benda begini bukannya 1st time berlaku dan bukan sahaja Maybank. RHB pun ada berlaku kes macam ni, guna SMS cakap menang sampai RM100 000, tapi mintak nombor pin le, password le...

Zaman siber ni makin ramai yang menipu... penipuan terancang dari luar negara

_______________

Visit my bloghere
 

sahran4441

Active+ Member
Joined
Apr 12, 2007
Messages
2,542
Reaction score
4
Points
25
Sebenarnya benda begini bukannya 1st time berlaku dan bukan sahaja Maybank. RHB pun ada berlaku kes macam ni, guna SMS cakap menang sampai RM100 000, tapi mintak nombor pin le, password le...

Zaman siber ni makin ramai yang menipu... penipuan terancang dari luar negara

_______________

Visit my bloghere
macam - macam sekarang ne...orang sanggup buat apa je nak dapatkan duit ....:(scam
 

am2020

Active+ Member
Joined
Nov 1, 2009
Messages
2,731
Reaction score
8
Points
25
baik simpan tbg haji atau asb..dah tentu x der mintak no pin...sbb kuar masuk guna buku jer..
 

f430

Fun Poster
Joined
May 20, 2008
Messages
561
Reaction score
0
Points
10
berhati kalau dapat sms mcm tu. Semalam bila aku request tac number kat maybank2u, lepas tu maybank hantar tac number dari numbor yang mencurigakan, +9900004517. biasenya maybank hantar pakai number lain. so sapa2 yg dapat tac number dr nombor mcm ni berhati2 lah. baik jgn guna tac number tu.
 

stopa technology

Fun Poster
Joined
Mar 1, 2009
Messages
238
Reaction score
6
Points
15
Hahaha..tu nombor dr maybank la..

memam lar maybank tukar2 no.. lg pn 1 tac sah utk 1 session saja,sebaik saja logout TAC tu dah tak sah..kalo ada org lain nk login dr tempat lain, maybank tak benar login 1 akaun dua lokasi dlm satu masa..

So apa rusingkan.. ada skali tu maybank guna hanya nombor '1' utk atar TAC...

Thumb Up utk M2U hi-security!!

:)cgrock

stopa rock!
 

scalperzmania...

Active+ Member
Joined
Sep 29, 2009
Messages
4,289
Reaction score
1,307
Points
101
Yang ni bukan cara macam anda semua cakap spt m2u dan sms menang...
Ni hanya sesiapa yang menggunakan phone banking(buat transaksi pakai phone) :D
 

Putra_Quezee

Permanently Banned - Multiple ID
Joined
Feb 7, 2008
Messages
1,287
Reaction score
19
Points
25
hati2 warga cg semua... jgn anda lak menjadi mangsa sendiket nie.. ahaks..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register