Sime darby batal hasrat kuasai ijn.. Syukur

CG Sponsors
@sap_plan

Fun Poster
Joined
Dec 20, 2008
Messages
128
Reaction score
1
Points
15
Sime Darby kills IJN plan
Jan 6, 09 7:03pm

Citing public opposition, conglomerate Sime Darby Berhad today announced that it would not pursue its ambitious plan to take over the National Heart Institute (IJN).


source:Malaysiakini


Sime Darby Berhad mengumumkan bahawa pihaknya telah membatalkan hasratnya untuk mengambil alih 51 peratus pegangan dalam Institut Jantung Negara (IJN).

Dalam satu kenyataan hari ini, syarikat tersebut berkata, keputusan itu dicapai selepas mengambil kira sentimen dan maklum balas awam sejak kerajaan mengumumkan penangguhan keputusannya untuk membenarkan Sime Darby mengadakan perbincangan dengan Kementerian Kewangan berhubung perkara tersebut.

Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan tersebut, Datuk Seri Ahmad Zubir Murshid, berkata pihaknya percaya pelaburan berterusan dalam penjagaan kardiovaskular adalah kritikal kerana ia menjadi punca utama kemasukan ke Hospital dan salah satu punca utama kematian di Malaysia.

Beliau berkata, pihaknya mengemukakan cadangan kepada kerajaan berhubung perkongsian dengan IJN itu kerana berpandangan ia akan membawa kebaikan kepada Sime Darby, IJN, pihak terbabit dan orang awam.

"Tetapi kami adalah sebuah syarikat di mana pemegang sahamnya mewakili lebih 10 juta rakyat Malaysia dan kami terpaksa menghormati kehendak rakyat supaya IJN kekal dalam struktur sekarang," katanya.

Menurut Sime Darby, pihaknya menulis kepada kerajaan Ogos lalu bagi menyuarakan hasratnya untuk mengadakan perkongsian yang akan memberi kebaikan bersama dalam memperluaskan skop dan operasi Sime Darby Healthcare dan IJN.

Katanya, perkongsian seumpama itu akan dapat mengemblengkan kepakaran yang dimilik IJN dan juga pihak Sime Darby dalam bidang penjagaan kesihatan.

Menurut kenyataan itu lagi, rancangan Sime Darby dalam penjagaan kesihatan ialah untuk mewujudkan pusat-pusat kecemerlangan dalam bidang perubatan, seperti barah, jantung, neurologi, di Malaysia dan luar negara.

Dalam cadangannya kepada kerajaan itu, tambahnya, Sime Darby amat menyedari peranan IJN dalam menyediakan rawatan perubatan yang cemerlang dan termampu, terutama untuk kalangan pesara, golongan berpendapatan rendah dan orang miskin.

Matlamat utama cadangan tersebut, tegasnya, adalah untuk memastikan rakyat tidak terpinggir daripada mendapat rawatan perubatan kelas pertama dan termasuk jaminan bahawa pesakit miskin, pesara dan golongan berpendapatan rendah dan sederhana dapat terus menikmati rawatan perubatan yang terbaik tanpa perlu menukar status quo.

"Memang sentiasa menjadi hasrat Sime Darby dalam projek ini untuk mengambil kira kebajikan dan kepentingan mereka yang kurang bernasib baik, satu pendekatan yang selaras dengan falsafah syarikat ini dalam tanggungjawab sosialnya," tambahnya.

Berdasarkan kepada cadangan dan jaminan ini, maka kerajaan telah memberi 'lampu hijau' kepada Sime Darby untuk mengemukakan pelan perniagaan yang komprehensif.

Pelan tersebut, tambahnya, perlu dipersetujui oleh Kementerian Kewangan sebelum Sime Darby dibenarkan mengambil pegangan dalam IJN.

Menurut Ahmad Zubir lagi, pihaknya akan terus menerokai peluang untuk memperkembangkan dan menjadikan Sime Darby Healthcare sebagai penyedia penjagaan kesihatan terbaik di rantau inAlhamdulillah....syukur.. berkat doa orang ramai..:D:D:D:D:D
 
Last edited:
Sponsored Post

GT

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Nov 14, 2008
Messages
38,557
Reaction score
245
Points
123
Baguslah.....
 

lanbai

Super Active Member
Joined
Feb 26, 2008
Messages
8,041
Reaction score
5
Points
70
syukur..
suma nak power..
jd power renger la
:eek:
 

mj12

Legendary Member
Joined
Mar 22, 2008
Messages
11,812
Reaction score
0
Points
110
mmmmm....

napa x jadi amik erkk...:-?
 

reeez80

Legendary Member
Joined
Apr 10, 2007
Messages
14,659
Reaction score
5
Points
115
bagus la kalau macam tu... kalau tak yang golongan sederhana nie, kena penyakit jantong , gali lubang kubor siap2 la gamaknya...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register