Sijil SPM hilang

CG Sponsors




StanNero

Super Active Member
Joined
Mar 12, 2006
Messages
7,442
Reaction score
164
Points
73
Salam warga CG..

sy nak mintak tlg la.. MCM mana nak buat if sijil original SPM kita nie hilang? kat mana nak carik ganti ? Kena buat report polis ka? lama ke duration dia? if ada apa2 info mintak tlg share..

p/s rasa cam silap je thread nie masuk..xperasan tadi.. tlg ubah ye
 
Sponsored Post

myafham20

Active Member
Joined
Dec 21, 2006
Messages
2,240
Reaction score
1
Points
25
aiseh bro.....g tanye cikgu macam mane nk buat.......
 

NEMO

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Jan 13, 2007
Messages
109,167
Reaction score
1,041
Points
1,101
pi report ngan kementerian la..
 

orangterbang

Active Member
Joined
Jun 11, 2006
Messages
1,132
Reaction score
31
Points
30
report kat kementerian pendidikan kat putrajaya tu kat presint E tak salah aku. aku pun tak ingat sangat. kat situ ada bahagian 'sijil'. so inform diorang dan diorang akan buat verification. nanti sijil dapat dalam sebulan/2 bulan pastu
 

brownknight

Active Member
Joined
Feb 25, 2006
Messages
1,045
Reaction score
2
Points
25
O Sama La Den

Salam warga CG..

sy nak mintak tlg la.. MCM mana nak buat if sijil original SPM kita nie hilang? kat mana nak carik ganti ? Kena buat report polis ka? lama ke duration dia? if ada apa2 info mintak tlg share..

p/s rasa cam silap je thread nie masuk..xperasan tadi.. tlg ubah ye
Assalaamualaikum

Kita serupa, Bro...

Sijil SPM Brown Pun Ntah Ke Mana Hilangnye...
Brown Dah X Pergi Interview Keje Dah Skrg, Tp Still, Kehilangan Sijil Tu Tetap Dirasai, Walaupun Brown Ada Salinan Fotostat...

Nak Subscribe Thread Ni, Manelaa Tau Ade Member CG Keje Kementerian Pelajaran Yg Boleh Tolong...

WaAllahuAlam
 

dienbiz

Active Member
Joined
Mar 16, 2006
Messages
2,439
Reaction score
1
Points
30
Salam warga CG..

sy nak mintak tlg la.. MCM mana nak buat if sijil original SPM kita nie hilang? kat mana nak carik ganti ? Kena buat report polis ka? lama ke duration dia? if ada apa2 info mintak tlg share..

p/s rasa cam silap je thread nie masuk..xperasan tadi.. tlg ubah ye
Aku pernah juga terjadi situasi kehilangan sijil SPM ni.
Kejadian tu lebih kurang macam ni la, selepas SPM.. aku pergi la kerja kilang kat Penang dan bawalah sekali sijil2 dan apa yg patut.
Selepas result STPM keluar, baliklah aku dan masa sampai di KB aku singgah sekejap di The Store dan Beg aku kena tinggalkan kat luar.
Habis shoping, bila aku nak ambil beg aku...tapi hancussss semuanya.
Habis semuanya disapu oleh penyangak yg sampai hari ini aku tak akan maafkan penyangak itu.
Mulalah aku kelam kabut utk membuat permohonan masuk U sebab semua sijil dan lain2 dokumen hilang.
Aku buat permohonan kpd Lembaga Peperiksaan (seingat akulah) menyatakan masalah yg berlaku dan keperluan segera sijil aku tersebut. Dlm masa tak sampai 2 minggu saja, sijil copy drp Lembaga Peperiksaan sampai.
Selepas setahun kemudian, polis telefon aku suruh ambil sijil aku yang hilang dulu (itupun selepas setahun). So sekarang ni aku ada 2 salinan sijil2lah.
# Kepada penyangak tu, bertaubatlah kamu dan jangan hanya nak menyusahkan orang saja.
 

scaryboy

Freshie
Joined
May 15, 2006
Messages
1
Reaction score
0
Points
3
sijil SPM ilang?

emmm..aku dah pernah ilang...bukan spm je...srp pun ilang...thn 2000 x salah aku...apa yang aku dah pernah buat..pegi jabatan pendidikan negeri..masa tu JPN Johor..isi form..dan buat pembayarn rm50 utk setiap sijil..selepas 2-3 minggu...dia akan pos 'Salinan' sijil tersebut yang telah disahkan...yang Original memang x kan dapat...
 

viper21my

Super Active Member
Joined
Feb 25, 2006
Messages
7,554
Reaction score
137
Points
73
kawan aku penah kena... dia pi lembaga peperiksaan KPM kat putrajaya, isi borang bayar duit proses lepas sebulan dapatla... tapi bukan sijil... surat akuan lulus ke mende SPM,,, semua mata pelajaran n kredit ader kat situ,,,, ko nak bak per stan... minta kerje ker
 

cairel77

Fun Poster
Joined
Nov 10, 2006
Messages
435
Reaction score
91
Points
20
aku punya pun da hilang.. laaaama dah.. tahun 1998 rasanya sebab banjir.. aku tak wat papepun.. tapi nasib baikla aku interview masih buleh dapat keje sebab pengalaman aku..

tapi nak gak la dapat sijil tu balik.. so aku kena pegi kementerian pendidikan ke? dulu org bagitau aku kena pegi jabatan pendidikan pahang pasal sekolah aku dulu kat pahang.. tu yg sampai sekarang tak wat tuh..
 

cairel77

Fun Poster
Joined
Nov 10, 2006
Messages
435
Reaction score
91
Points
20
surat beranak aku pun hilang la masa banjir dulu.. macamana nak wat ar?
 
Sponsored Post
Top
Log in Register