BTC USD 61,912.7 Gold USD 1,763.34
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Ask/Help Sijil Berhenti Sekolah

EncikEx

Legendary Member
Joined
Mar 21, 2007
Messages
12,104
Reaction score
159
Points
123
salam... aku bertanyakan utk member aku...

member aku ni dah berenti sekolah 15 tahun lepas (tamat SPM tingkatan 5), dia pemegang diploma...

skrg dia nk apply kerja baru, masalahnya sekarang... sijil berhenti sekolahnnya telah hilang dan takde copy pun.... tanya pihak sekolah, tiada rekod & semua guru yg zamannya dulu semua sudah tiada... jadi pihak sekolah tak dpt keluarkan salinan baru sijil berhenti sekolah dia...

soalannya skrg

1. cemana nak dapatkan sijil berhenti sekolah baru ?

2. boleh ke dia apply kerja lain tanpa sijil berhenti sekolah hanya menggunakan SPM & Diplomanya saje.... (yg ni aku jawab kat dia boleh jer :D )

so, aku kemukakan soalan ni utk kepastian...

harap dpt membantu... sian plak member aku ni kerja dah takde skrg, syarikat lama lari gulung tikar :)
 
Sponsored Post

fine net

CG Top Poster Club
Paid Membership
Joined
Apr 5, 2007
Messages
43,404
Reaction score
339
Points
136
da try tnye jbtn pelajaran x bro....tnye diorg mcm mane....
 

nashburn

Super Active Member
Joined
Mar 8, 2008
Messages
6,374
Reaction score
68
Points
70
uiks... company ada mintak sijil benti sekolah ke?
aku keje degree pun aku tak bagi :))
 

EncikEx

Legendary Member
Joined
Mar 21, 2007
Messages
12,104
Reaction score
159
Points
123
da try tnye jbtn pelajaran x bro....tnye diorg mcm mane....

ops... lupa nk cite...
jabatan pelajaran takde rekod sijil berhenti sekolah...
diorg kata kena refer kat sekolah... :D
 

EncikEx

Legendary Member
Joined
Mar 21, 2007
Messages
12,104
Reaction score
159
Points
123
uiks... company ada mintak sijil benti sekolah ke?
aku keje degree pun aku tak bagi :))

tu la aku cakap kat dia.... xde sijil berhenti sekolah pun takpe...
tapi company yg dia nk duk mintak keje skrg ni, ada listkan dokumen2 yg perlu disertakan... antaranya SIJIL BERHENTI SEKOLAH :D
 

fine net

CG Top Poster Club
Paid Membership
Joined
Apr 5, 2007
Messages
43,404
Reaction score
339
Points
136
ops... lupa nk cite...
jabatan pelajaran takde rekod sijil berhenti sekolah...
diorg kata kena refer kat sekolah... :D

klu semua x de...wt magic bro....sijil wt sendiri....pinjam mmbr2 pnye,create sendiri...:D
 

insyi©

CG Top Poster Club
Joined
Mar 1, 2008
Messages
28,101
Reaction score
177
Points
123
ops... lupa nk cite...
jabatan pelajaran takde rekod sijil berhenti sekolah...
diorg kata kena refer kat sekolah... :D

mmg pun....

tp...mmg dh susah nak trace tu rekod 15 thn lps...rasanya takyah bg kot sijil berhenti sekolah....cukup ada sijil SPM...sijil SPM tu seumur hidup pakai....
 

EncikEx

Legendary Member
Joined
Mar 21, 2007
Messages
12,104
Reaction score
159
Points
123
mmg pun....

tp...mmg dh susah nak trace tu rekod 15 thn lps...rasanya takyah bg kot sijil berhenti sekolah....cukup ada sijil SPM...sijil SPM tu seumur hidup pakai....

aku setuju !
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register