Sihat di Usia 40an - Jom kongsi tips di sini!

Recommended Brokers


abangpower

Active+ Member
Joined
Sep 5, 2010
Messages
3,373
Reaction score
306
Points
41

Gambar sekadar hiasan... tapi org tua ni (scooby workout) menjadi rujukan aku ttg kesihatan:D

Assalamualaikum Geng CG! Semoga ceria di tengahari yg ceria ni...

Aku dah menjejak usia 41... tapi alhamdulillah dgn menjaga kesihatan takat mampu aku rasa macam umoq 30an :p

Melalui thread ni, khusus utk warga 40an mcm aku, jom kita pakat2 kongsi rutin senaman & pemakanan yg hampa amalkan utk menjaga kesihatan, tak kisahlah makan apa, senaman kat mana & pelbagai kaedah yg hampa gunakan utk stay fit at 40:D

Jom kita kongsi rutin senaman, aku mulakan dgn diri aku;

a. Pagi antara 8am-9am lps hantar anak2 sklh ;
- joging di tasik 30 minit @ senaman cardio setempat 15-30 minit
c. Paihtu aku mandi makan2 & Pi kerja laaaaaaaaaaaa hahahhahaha
b. Petang lps balik kerja & amik anak skolah ;
- weight training di rumah dgn dumbell & barbell, 1 hari target 1-2 muscle group spt dibawah;
Isnin - bicep/tricep
Selasa - shoulders
Rabu - Chest & back
Khamis - legs workout
Jumaat - cardio
Sabtu - cardio di tasik dengan anak2
Ahad - rest jalan2 dgn family

Kadang2 aku switch buat weight training waktu pagi & cardio waktu petang....

AMARAN - kalau ada injury spt sendi2 bahu/lengan/lutut maka aku akan stop workout & rest 2-3 hari atau buat senaman kardio ringan shj

MAKAN ;
- simple aja aku makan semua yg halal kecuali udang/sotong & kurangkan gula/garam,
- ikut pesan Nabi SAW, makan waktu rasa lapar & berhenti sebelum kenyang:D (ikut cara ni aku makan banyak kali 5-6 kali makan sehari cuma dlm jumlah yg kecik)
- elak makan bersulam air supaya tak buncit
- banyak mkn teloq/ayam/daging lps workout utk sumber protin yg ori
- makan nasi 1kali sehari sukat 2 senduk shj
- banyak makan sayoq2 & lauk
- banyak makan buah2an

SUPPLEMEN - madu tualang ori yg mahal gila:))

Ok takat ni apa2hal hampa tanya aku akan update... jom kongsi rutin kesihatan hampa pulak!

UPDATE 26/4/2015 ; gambaq aku tepek atas permintaan peminat & awek2 cun dlm CG hehehe, sila jgn trauma yaaaaa...

 
Last edited:
Sponsored Post

a b c d e f

Super Active Member
Joined
Oct 28, 2010
Messages
7,063
Reaction score
522
Points
111
Baik lah bro. Sesuai untuk aku ni :)

Dah bertahun aku pasang azam nak ada 6-pack lepas umur 40 tapi baru2 ni je nampaknya ada hasil...

Kuncinya ialah makan.
Terutama yang dah berumur dan kadar metabolisme dah menurun.

Untuk badan orait, 80% dari pemakanan, 20% dari senaman. Dulu aku terlebih senam tapi makan tak jaga... last2 camtu jugak. 20% tak nampak apa2.

Harini ramai pakar omputeh setuju puasa cara nabi (2× seminggu lebih 12jam) adalah antara kombinasi terbaik jaga aliran insulin dan hormon2 lain dalam badan (intermittent fast).

Yang bab senam tu berpada2 sket, laki2 baya kita mudah dapat slip-disc. Kalau takde masa, banyakkan buat HIIT workout. Cepat dan berkesan.
 

luminor

Active+ Member
Joined
Feb 21, 2012
Messages
4,597
Reaction score
8
Points
25
den dah 42...tapi badan dah 'terlajak laris'... senaman TT buek tu mcm terlalu berat nak buat lah...gila hari2 joging & main bosi pagi ptg... mcm bleh kecut telor ajo wakakkaaaa
Ko komen buat aku gelak la..
Ko lawak.. Hahah
 

white shadow

Active Member
Joined
Mar 28, 2014
Messages
1,777
Reaction score
55
Points
30
share sikit madu tualang ori apa yg abgpower amalkan?
 

Crystal skull

Active+ Member
Joined
Dec 29, 2013
Messages
2,695
Reaction score
7
Points
25
yang keje shift camana ler nak senam?:(
 

cikman03

Fun Poster
Joined
Oct 15, 2007
Messages
209
Reaction score
2
Points
15
Abam power...share le kaedah weight yg sesuai utk 4 series nih. La ni mmg dok joging pepagi...cuma trpikir ttg weight tp tk pandai nak start..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register