Siasatan semula polis terhadap kes kematian Teoh Beng Hock

Recommended Brokers


cek mek molek

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jun 3, 2013
Messages
48,396
Reaction score
6,074
Points
1,346

Siasatan semula polis terhadap kes kematian Teoh Beng Hock-
Polis panggil bekas bos Beng Hock
Diterbitkan Hari ini 8:56 malam


Polis Selangor telah memanggil Adun Seri Kembangan, Ean Yong Hian Wah sebagai sebahagian daripada siasatan semula terhadap kes kematian bekas pembantunya, Teoh Beng Hock.

Ketika dihubungi, Yong berkata beliau dihubungi oleh polis pada minggu lalu dan dipanggil ke ibu pejabat kontinjen polis Selangor di Shah Alam tengah hari tadi.

"Saya ditemuramah oleh seorang pegawai kanan polis selama satu jam dan mereka meminta saya untuk membantu siasatan baru mereka di bawah Seksyen 342 Kanun Keseksaan kerana pengurungan yang salah," katanya kepada Malaysiakini.

"Saya diberitahu polis telah menerima arahan daripada Pejabat Peguam Negara untuk membuka semula kes itu.


Antara lain, Yong berkata beliau memberitahu polis bagaimana sekumpulan pegawai memperlakukan Teoh seperti seorang suspek dan bukan seorang saksi ketika dia ditemani ke ibu pejabat SPRM Selangor di Shah Alam.

"Polis akan meneliti semula keseluruhan kes itu dan cuba mencari bukti baru. Siasatan itu hanya permulaan. Sekiranya terdapat bukti baru, ada kemungkinan pertuduhan baru akan difailkan," kata Yong.


Pada 16 Julai 2009, Teoh ditemui mati selepas jatuh dari tingkat sembilan bangunan Plaza Masalam, bekas ibu pejabat SPRM di Shah Alam, di mana beliau ditahan semalaman untuk disoal siasat.

Kerajaan Pakatan Harapan pada tahun lepas telah bersetuju untuk membuka semula siasatan terhadap kes kematian Teoh, selepas hampir satu dekad tuntutan dibuat anggota keluarganya dan penyokong.

Pada bulan Jun, satu kumpulan yang berjuang menuntut keadilan untuk Teoh telah meminta penjelasan daripada Peguam Negara Tommy Thomas mengenai pengkelasan semula siasatan polis terhadap kes kematian Teoh.

Kumpulan itu memberikan alasan bahawa kes itu sepatutnya disiasat di bawah Seksyen 304 Kanun Keseksaan mengenai "kesalahan mematikan orang dengan salah yang tidak terjumlah kepada kesalahan membunuh orang."

Pengerusi Yayasan Teoh Beng Hock Untuk Demokrasi, Ng Geok Chee berkata ini berdasarkan keputusan Mahkamah Rayuan pada tahun 2014 bahawa satu atau lebih orang yang tidak dikenali, termasuk pegawai SPRM, telah menyebabkan kematian Teoh.

Penghakiman itu membatalkan keputusan terbuka mahkamah koroner berkenaan kematian Teoh, sebaliknya Teoh meninggal dunia akibat jatuh yang boleh dipercepat oleh tindakan melanggar undang-undang oleh orang yang tidak diketahui, termasuk oleh pegawai SPRM.

Berikutan keputusan itu, SPRM bersetuju untuk membayar RM600,000 kepada keluarga Teoh sebagai penyelesaian kes saman kecuaian terhadap suruhanjaya itu.

Mahkamah juga memerintahkan pihak polis untuk menyiasat kematian tersebut.

Pada 2016, Jabatan Peguam Negara tidak menemui unsur jenayah dalam kematian Teoh.

 
Sponsored Post

cek mek molek

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jun 3, 2013
Messages
48,396
Reaction score
6,074
Points
1,346


Tabung Amanah Beng Hock bangkitkan isu rasuah koroner
News | Diterbitkan Hari ini 3:32 petang | Dikemaskini Hari ini 3:32 petang

NGO Tabung Amanah Teoh Beng Hock Untuk demokrasi (TBH Trust) menyatakan rasa terkejut berhubung tuduhan rasuah yang dikenakan terhadap koroner dalam inkues kematian Teoh Beng Hock pada 6 Nov lalu.

Ini selepas bekas hakim Mahkamah Sesyen Kuala Kubu Bharu, Azmil Muntapha Abas, 45 yang kini bertugas sebagai pegawai undang-undang di Kompleks Mahkamah Putrajaya didakwa menerima rasuah berjumlah RM17,500 sebagai dorongan untuk menjatuhkan hukuman lebih ringan kepada tujuh pendatang tanpa izin yang didakwa di bawah Seksyen 6 (1) (c) Akta Imigresen 1959/63.

"Tuduhan rasuah ini menunjukkan integriti Azmil Muntapha Abas dipersoalkan, dan menimbulkan keraguan tentang sama ada terdapat pengaruh tidak wajar dan faedah kewangan dalam kes-kes sebelum ini yang diputuskan beliau, termasuk inkues ke atas kematian Teoh Beng Hock pada tahun 2009," kata Pengerusi TBH Trust, Ng Geok Chee dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau menegaskan inkues berkenaan membuat kesimpulan pada tahun walaupun koroner mengakui terdapat kecederaan pada leher Teoh Beng Hock.

"Keputusan itu kemudiannya ditolak oleh Mahkamah Rayuan pada 5 Sept 2014, yang menyatakan seorang atau lebih individu tak dikenali menyebabkan kematian Teoh.

"Oleh itu, TBH Trust menggesa kerajaan menjalankan siasatan terperinci terhadap pengaruh tidak wajar dan faedah kewangan yang terlibat dalam inkues kematian Teoh Beng Hock," katanya.

Ng menggesa pihak polis membuka semula siasatan ke atas kematian Teoh untuk menyiasat semua petunjuk yang ada dan individu utama terlibat dalam kes itu - termasuk pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), pegawai polis, koroner, pakar patologi dan lain-lain.

"Kami menuntut polis melihat laporan polis yang dibuat oleh kami beberapa bulan yang lalu dan menyiasat 10 pegawai SPRM di bawah kes bunuh," katanya.

Selasa lalu Polis Selangor memanggil Adun Seri Kembangan, Ean Yong Hian Wah sebagai sebahagian daripada siasatan semula berhubung kematian Beng Hock.

Pihak polis juga memberitahu Malaysiakini bahawa mereka telah menerima arahan daripada Pejabat Peguam Negara untuk membuka semula kes berkenaan.

Pada 2016, Jabatan Peguam Negara mendapati tiada unsur jenayah dalam kematian Teoh yang juga merupaka pembantu kepada Yong.

Teoh ditemui mati pada 16 Julai 2009 selepas terjatuh dari tingkat sembilan Plaza Masalam, yang menempatkan ibu pejabat lama SPRM Selangor di Shah Alam, di mana beliau ditahan semalaman untuk disoal siasat.

 

lau_kau

Super Active Member
Joined
Aug 2, 2007
Messages
7,222
Reaction score
252
Points
81
Nie la masanya nak korek semua seolah2 parti tu suci hbs
 

cek mek molek

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jun 3, 2013
Messages
48,396
Reaction score
6,074
Points
1,346


Peguam negara arah kes Beng Hock disiasat semula
News | Diterbitkan Hari ini 4:09 petang | Dikemaskini Hari ini 4:16 petang


Peguam Negara Tommy Thomas mengarahkan kes laporan kematian mengejut Teoh Beng Hock disiasat semula bawah Seksyen 342 Kanun Keseksaan (Kurungan Salah), kata Ketua Polis Selangor Noor Azam Jamaludin.

Noor Azam berkata polis telah menubuhkan pasukan siasatan khas melibatkan Jabatan Siasatan Jenayah Selangor dan Bukit Aman bagi menyiasat perkara itu.

Siasatan semula itu bagi dibuat susulan keputusan Mahkamah Rayuan bahawa kematian mendiang adalah kesalahan jenayah, mendiang jatuh dari bagunan kerana tindakan menyalahi undang-undang dan didorong pihak tidak dikenali termasuk pegawai SPRM dan mendiang ditahan secara konstruktif.

Berdasarkan seksyen itu, sesiapa yang mengurung mana-mana individu secara salah, jika sabit kesalahan, boleh dihukum penjara sehingga setahun, denda RM2,000 atau kedua-duanya.

Menurut polis, setakat ini lima pihak telah dirakamkan percakapan mereka, termasuk anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Seri Kembangan Ean Yong Hian Wah dan peguam M Manoharan.

Penulis Tricia Teoh yang membangkitkan isu kematian mendiang dalam akhbar pada Julai lalu akan turut dipanggil membantu siasatan.
Noor Azam Jamaludin


"Pihak polis juga akan memanggil beberapa saksi awam termasuk SPRM bagi siasatan lanjut untuk rakaman percakapan dalam masa terdekat ini.

"Kertas siasatan akan dirujuk ke Pejabat Peguam Negara dari masa ke semasa,” kata Noor Azam.

 
Sponsored Post
Top
Log in Register