Siasatan semula polis terhadap kes kematian Teoh Beng Hock

CG Sponsors
cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Jun 3, 2013
Messages
62,517
Reaction score
9,819
Points
1,746

Siasatan semula polis terhadap kes kematian Teoh Beng Hock-
Polis panggil bekas bos Beng Hock
Diterbitkan Hari ini 8:56 malam


Polis Selangor telah memanggil Adun Seri Kembangan, Ean Yong Hian Wah sebagai sebahagian daripada siasatan semula terhadap kes kematian bekas pembantunya, Teoh Beng Hock.

Ketika dihubungi, Yong berkata beliau dihubungi oleh polis pada minggu lalu dan dipanggil ke ibu pejabat kontinjen polis Selangor di Shah Alam tengah hari tadi.

"Saya ditemuramah oleh seorang pegawai kanan polis selama satu jam dan mereka meminta saya untuk membantu siasatan baru mereka di bawah Seksyen 342 Kanun Keseksaan kerana pengurungan yang salah," katanya kepada Malaysiakini.

"Saya diberitahu polis telah menerima arahan daripada Pejabat Peguam Negara untuk membuka semula kes itu.


Antara lain, Yong berkata beliau memberitahu polis bagaimana sekumpulan pegawai memperlakukan Teoh seperti seorang suspek dan bukan seorang saksi ketika dia ditemani ke ibu pejabat SPRM Selangor di Shah Alam.

"Polis akan meneliti semula keseluruhan kes itu dan cuba mencari bukti baru. Siasatan itu hanya permulaan. Sekiranya terdapat bukti baru, ada kemungkinan pertuduhan baru akan difailkan," kata Yong.


Pada 16 Julai 2009, Teoh ditemui mati selepas jatuh dari tingkat sembilan bangunan Plaza Masalam, bekas ibu pejabat SPRM di Shah Alam, di mana beliau ditahan semalaman untuk disoal siasat.

Kerajaan Pakatan Harapan pada tahun lepas telah bersetuju untuk membuka semula siasatan terhadap kes kematian Teoh, selepas hampir satu dekad tuntutan dibuat anggota keluarganya dan penyokong.

Pada bulan Jun, satu kumpulan yang berjuang menuntut keadilan untuk Teoh telah meminta penjelasan daripada Peguam Negara Tommy Thomas mengenai pengkelasan semula siasatan polis terhadap kes kematian Teoh.

Kumpulan itu memberikan alasan bahawa kes itu sepatutnya disiasat di bawah Seksyen 304 Kanun Keseksaan mengenai "kesalahan mematikan orang dengan salah yang tidak terjumlah kepada kesalahan membunuh orang."

Pengerusi Yayasan Teoh Beng Hock Untuk Demokrasi, Ng Geok Chee berkata ini berdasarkan keputusan Mahkamah Rayuan pada tahun 2014 bahawa satu atau lebih orang yang tidak dikenali, termasuk pegawai SPRM, telah menyebabkan kematian Teoh.

Penghakiman itu membatalkan keputusan terbuka mahkamah koroner berkenaan kematian Teoh, sebaliknya Teoh meninggal dunia akibat jatuh yang boleh dipercepat oleh tindakan melanggar undang-undang oleh orang yang tidak diketahui, termasuk oleh pegawai SPRM.

Berikutan keputusan itu, SPRM bersetuju untuk membayar RM600,000 kepada keluarga Teoh sebagai penyelesaian kes saman kecuaian terhadap suruhanjaya itu.

Mahkamah juga memerintahkan pihak polis untuk menyiasat kematian tersebut.

Pada 2016, Jabatan Peguam Negara tidak menemui unsur jenayah dalam kematian Teoh.

 
Sponsored Post

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Jun 3, 2013
Messages
62,517
Reaction score
9,819
Points
1,746


Tabung Amanah Beng Hock bangkitkan isu rasuah koroner
News | Diterbitkan Hari ini 3:32 petang | Dikemaskini Hari ini 3:32 petang

NGO Tabung Amanah Teoh Beng Hock Untuk demokrasi (TBH Trust) menyatakan rasa terkejut berhubung tuduhan rasuah yang dikenakan terhadap koroner dalam inkues kematian Teoh Beng Hock pada 6 Nov lalu.

Ini selepas bekas hakim Mahkamah Sesyen Kuala Kubu Bharu, Azmil Muntapha Abas, 45 yang kini bertugas sebagai pegawai undang-undang di Kompleks Mahkamah Putrajaya didakwa menerima rasuah berjumlah RM17,500 sebagai dorongan untuk menjatuhkan hukuman lebih ringan kepada tujuh pendatang tanpa izin yang didakwa di bawah Seksyen 6 (1) (c) Akta Imigresen 1959/63.

"Tuduhan rasuah ini menunjukkan integriti Azmil Muntapha Abas dipersoalkan, dan menimbulkan keraguan tentang sama ada terdapat pengaruh tidak wajar dan faedah kewangan dalam kes-kes sebelum ini yang diputuskan beliau, termasuk inkues ke atas kematian Teoh Beng Hock pada tahun 2009," kata Pengerusi TBH Trust, Ng Geok Chee dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau menegaskan inkues berkenaan membuat kesimpulan pada tahun walaupun koroner mengakui terdapat kecederaan pada leher Teoh Beng Hock.

"Keputusan itu kemudiannya ditolak oleh Mahkamah Rayuan pada 5 Sept 2014, yang menyatakan seorang atau lebih individu tak dikenali menyebabkan kematian Teoh.

"Oleh itu, TBH Trust menggesa kerajaan menjalankan siasatan terperinci terhadap pengaruh tidak wajar dan faedah kewangan yang terlibat dalam inkues kematian Teoh Beng Hock," katanya.

Ng menggesa pihak polis membuka semula siasatan ke atas kematian Teoh untuk menyiasat semua petunjuk yang ada dan individu utama terlibat dalam kes itu - termasuk pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), pegawai polis, koroner, pakar patologi dan lain-lain.

"Kami menuntut polis melihat laporan polis yang dibuat oleh kami beberapa bulan yang lalu dan menyiasat 10 pegawai SPRM di bawah kes bunuh," katanya.

Selasa lalu Polis Selangor memanggil Adun Seri Kembangan, Ean Yong Hian Wah sebagai sebahagian daripada siasatan semula berhubung kematian Beng Hock.

Pihak polis juga memberitahu Malaysiakini bahawa mereka telah menerima arahan daripada Pejabat Peguam Negara untuk membuka semula kes berkenaan.

Pada 2016, Jabatan Peguam Negara mendapati tiada unsur jenayah dalam kematian Teoh yang juga merupaka pembantu kepada Yong.

Teoh ditemui mati pada 16 Julai 2009 selepas terjatuh dari tingkat sembilan Plaza Masalam, yang menempatkan ibu pejabat lama SPRM Selangor di Shah Alam, di mana beliau ditahan semalaman untuk disoal siasat.

 

lau_kau

Super Active Member
Joined
Aug 2, 2007
Messages
8,313
Reaction score
592
Points
121
Nie la masanya nak korek semua seolah2 parti tu suci hbs
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Jun 3, 2013
Messages
62,517
Reaction score
9,819
Points
1,746


Peguam negara arah kes Beng Hock disiasat semula
News | Diterbitkan Hari ini 4:09 petang | Dikemaskini Hari ini 4:16 petang


Peguam Negara Tommy Thomas mengarahkan kes laporan kematian mengejut Teoh Beng Hock disiasat semula bawah Seksyen 342 Kanun Keseksaan (Kurungan Salah), kata Ketua Polis Selangor Noor Azam Jamaludin.

Noor Azam berkata polis telah menubuhkan pasukan siasatan khas melibatkan Jabatan Siasatan Jenayah Selangor dan Bukit Aman bagi menyiasat perkara itu.

Siasatan semula itu bagi dibuat susulan keputusan Mahkamah Rayuan bahawa kematian mendiang adalah kesalahan jenayah, mendiang jatuh dari bagunan kerana tindakan menyalahi undang-undang dan didorong pihak tidak dikenali termasuk pegawai SPRM dan mendiang ditahan secara konstruktif.

Berdasarkan seksyen itu, sesiapa yang mengurung mana-mana individu secara salah, jika sabit kesalahan, boleh dihukum penjara sehingga setahun, denda RM2,000 atau kedua-duanya.

Menurut polis, setakat ini lima pihak telah dirakamkan percakapan mereka, termasuk anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Seri Kembangan Ean Yong Hian Wah dan peguam M Manoharan.

Penulis Tricia Teoh yang membangkitkan isu kematian mendiang dalam akhbar pada Julai lalu akan turut dipanggil membantu siasatan.
Noor Azam Jamaludin


"Pihak polis juga akan memanggil beberapa saksi awam termasuk SPRM bagi siasatan lanjut untuk rakaman percakapan dalam masa terdekat ini.

"Kertas siasatan akan dirujuk ke Pejabat Peguam Negara dari masa ke semasa,” kata Noor Azam.

 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Jun 3, 2013
Messages
62,517
Reaction score
9,819
Points
1,746


Kes Teoh: Polis perlu seret pelaku ke muka pengadilan - Keluarga
News | Diterbitkan Hari ini 5:13 petang | Dikemaskini Hari ini 5:13 petang

Keluarga dan rakan mendiang Teoh Beng Hock mahu polis menyiasat mereka yang bertanggungjawab terhadap kematian bekas pembantu politik pada sedekad yang lalu.

Semalam, Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah CID Bukit Aman, Huzir Mohamed berkata 19 pegawai SPRM akan dipanggil untuk disoal siasat berhubung kes itu.

Dalam satu kenyataan pada petang ini, Pengerusi Yayasan Teoh Beng Hock Untuk Demokrasi, Ng Geok Chee mengalu-alukan langkah itu tetapi berharap pihak polis akan dapat mengungkap kes tersebut.

"Kami menyeru polis untuk mencari bukti yang jelas dan mengenal pasti pelaku yang menyebabkan luka di leher Teoh dan kemudian membunuhnya.

"Luka di leher Teoh jelas menunjukkan bahawa kes itu mempunyai unsur jenayah dan polis tidak boleh hanya menyiasat mengikut kerangka kes pengurungan secara salah," katanya.

Ng juga menyatakan pada September 2014, Mahkamah Rayuan membatalkan keputusan terbuka oleh mahkamah koroner dan menolak kemungkinan bunuh diri atau kematian tidak sengaja.

"Panel tiga hakim berkenaan memutuskan bahawa satu atau lebih orang yang tidak dikenali menyebabkan kematian Teoh. Keputusan itu sebahagian besarnya berdasarkan kecederaan sebelum jatuh pada leher Teoh.

"Oleh itu, sekiranya polis enggan meneliti unsur-unsur jenayah dalam kes ini, ia akan melanggar kedaulatan undang-undang.

"Kami sekali lagi merayu kepada polis untuk melihat dua laporan polis yang diserahkan oleh organisasi tersebut, serta laporan pemantauan RCI oleh Majlis Peguam.

"10 pegawai SPRM yang dinamakan dalam laporan polis perlu dikenakan pertuduhan sama ada kes bunuh atau culpable homicide (melakukan kecuaian sehingga menyebabkan kematian)," katanya.


Pada 16 Julai, Peguam Negara, Tommy Thomas (gambar, atas) mengarahkan polis untuk membuka semula kes itu, yang diklasifikasikan sebagai laporan mati mengejut.

Beliau mengarahkan kes itu disiasat semula di bawah Seksyen 342 Kanun Keseksaan (pengurungan salah).

Teoh pernah berkhidmat sebagai setiausaha politik kepada Adun Seri Kembangan, Ean Yong Hian Wah, yang ketika itu merupakan exco kerajaan Selangor.

Teoh ditemui mati di koridor tingkat lima di bangunan Plaza Masalam di Shah Alam pada 16 Julai 2009, selepas memberi kenyataan di pejabat SPRM yang ketika itu yang terletak di tingkat 14 bangunan yang sama.

Pada 5 Jan 2011, mahkamah koroner memutuskan bahawa kematian Teoh bukan disebabkan membunuh diri atau dibunuh.

Ini menyebabkan saudara lelaki mendiang Teoh, Meng Kee memfailkan rayuan terhadap keputusan terbuka koroner, yang ditolak oleh Mahkamah Tinggi pada 1 Disember.

Meng Kee memfailkan rayuan kedua kepada Mahkamah Rayuan pada 10 Feb 2012, yang kemudiannya mengetepikan keputusan mahkamah koroner itu.

 
Sponsored Post
Top
Log in Register