BTC USD 42,412.8 Gold USD 1,778.73
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Siasatan Isu Berkenaan Akaun Twitter SKMM, Siap

Xploit Machine

CG Top Poster Club
Joined
Nov 23, 2012
Messages
31,421
Reaction score
4,153
Points
236
Siasatan Isu Berkenaan Akaun Twitter SKMM Siap – Akan Memerlukan Bantuan Pihak Penguatkuasa;

Sekitar bulan Januari yang lalu, akaun Twitter Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia dilihat hadir dengan sejumlah ciapan kesat yang dibuat beberapa tahun lalu. Apabila disiasat, terdapat seorang individu yang mengaku bahawa akaun tersebut telah dibeli darinya untuk jumlah pengguna yang ramai, dan kemudiannya ditukar menjadi akaun rasmi badan komunikasi tersebut.

Sejak itu, pihak SKMM telah mengatakan bahawa mereka akan membuka jawatankuasa dan kertas siasatan untuk mencari dalang disebalik pembelian akaun tersebut, tetapi untuk empat bulan yang lepas, tidak banyak butiran yang diberitahu mengenainya.

Apabila ditanya baru-baru ini, pengerusi SKMM, Dr. Fadhlullah Suhaimi Abdul Malek berkata bahawa siasatan mengenai isu tersebut telahpun siap, dan laporannya telah dibentangkan kepada Menteri Komunikasi dan Multimedia Malaysia, Dato’ Saifuddin Abdullah.

Dato’ Saifuddin kemudiannya mengesahkan perkara tersebut, dan berkata bahawa individu yang “bertanggungjawab” untuk membeli akaun tersebut telahpun dikenalpasti, tetapi pihak SKMM tidak boleh mengenakan tindakan secara terus terhadap orang tersebut kerana dia tidak lagi bertugas untuk mereka.

Beliau turut mengatakan bahawa pihak KKMM juga sedang meminta bantuan pihak penguatkuasa untuk cuba membawa individu tersebut ke muka pengadilan kerana insiden tersebut.

Setakat ini, pihak SKMM masih belum mengumumkan lagi jika atau bilakah mereka akan membuka akaun Twitter baru untuk pengumuman-pengumuman rasmi mereka.

Screenshot-9.jpg
 
Last edited:
Sponsored Post

Xploit Machine

CG Top Poster Club
Joined
Nov 23, 2012
Messages
31,421
Reaction score
4,153
Points
236
Tidak lama setelah mencatatkan akaun Twitter rasminya , Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) telah mengeluarkan kenyataan yang mendakwa bahawa akaun Twitternya digodam oleh pihak yang tidak bertanggungjawab. Mereka telah menggantung akaun buat sementara waktu.

SKMM telah menasihati orang ramai agar tidak terpengaruh dengan mesej mencurigakan, cabul dan menyinggung yang telah disiarkan di akaun tersebut. Ia menafikan mengeluarkan mesej seperti itu.

210112-twitter-MCMC-hacked-statement.jpg

"MCMC" menjadi tren di Twitter malam ini ketika netizen menggali tweet lama yang bertarikh pada tahun 2014. Seperti yang dilaporkan sebelumnya , kebanyakan tweet ini nampaknya merupakan rawak peribadi oleh individu dengan beberapa yang mengandungi bahasa yang menyinggung perasaan.

210112-MCMC-old-tweets-2.jpg

Melihat cap waktu, tweet yang menyinggung sebenarnya sudah lama. Sekiranya ia diretas, sepertinya pelaku mempunyai kemampuan untuk mengembalikan masa. Dari apa yang kita tahu, tidak mustahil untuk mengundurkan tweet tetapi anda dapat menjadualkan tweet masa depan .

Berdasarkan carian kami sebelum akaun itu ditangguhkan, SKMM baru mula menggunakan akaun tersebut untuk urusan rasmi sejak 2015. Seperti ditunjukkan di bawah, nampaknya pemilik asalnya adalah @Nazrulllhakim yang kini menggunakan @NazruiHakim sebagai pemegang Twitternya.

210112-MCMC-old-tweets-4.jpg

Menurut tweetnya , dia mengaku telah menjual akaun Twitter lamanya dengan 50,000 pengikut ketika dia berada di Tingkatan 3/4. Dia menambah bahawa dia telah memberikan akaun itu kepada individu lain sebelum menjadi akaun SKMM rasmi.

Seperti yang diingatkan oleh SKMM, semua pihak termasuk pengguna media sosial mesti bersikap sopan dan sopan ketika menyatakan pandangan mereka secara dalam talian. Menyiarkan maklumat yang salah dan menghina yang menyentuh royalti, agama dan bangsa adalah suatu kesalahan di bawah Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia (CMA) 1998 yang membawa hukuman sehingga RM50,000, penjara 2 tahun atau kedua-duanya.
 

Xploit Machine

CG Top Poster Club
Joined
Nov 23, 2012
Messages
31,421
Reaction score
4,153
Points
236
SKMM Diam-Diam Kembali Ke Twitter

Pada awal Januari lalu, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) telah pun memadam akaun rasmi Twitter mereka sendiri. Ia selepas berlaku insiden ciapan jelik yang dimuat naik melalui akaun rasmi milik mereka. SKMM telah pun menjelaskan bahawa akaun Twitter rasmi mereka telah diceroboh oleh pihak tidak bertanggungjawab.

Berikutan itu, SKMM telah bertindak menggantung akaun Twitter mereka dan seterusnya memadam terus akaun tersebut selepas tidak lama insiden itu berlaku. Tetapi kini selepas hampir 6 bulan insiden tersebut, SKMM kini telah kembali ke paltfom Twitter menerusi akaun rasmi mereka iaitu [email protected]_RASMI.

Ini adalah ciapan pertama SKMM melalui akaun Twitter rasmi mereka.


Berbalik kepada insiden memalukan agensi kerajaan itu, sehingga kini masih belum ada laporan terkini berkaitan siapakah yang bertanggungjawab membuat ciapan jelik melalui akaun Twitter rasmi SKMM sebelum ini.

Walau apa pun, kembalinya SKMM secara rasmi ke platfom Twitter menunjukkan bahawa mereka kini telah melupakan kisah silam lalu yang memalukan itu dan bersedia untuk kembali aktif di Twitter bagi menyampaikan maklumat terkini kepada pengguna menerusi platfom tersebut.
 
Sponsored Post

CG Sponsors
Top
Log in Register