BTC USD 31,305.3 Gold USD 1,784.76
Time now: Jun 1, 12:00 AM

SIAPA YANG MENGGUNAKAN PERKATAAN "SALAM"???????? apa maksudnya??

GASTER123

Legendary Member
Joined
May 6, 2008
Messages
15,829
Reaction score
448
Points
131
aku fwrd dari fb k..kredit kpd Qamar Adam..


**Ilmu utk dikongsi bersama. Sekadar peringatan untuk semua rakan-rakan muslim yang lain.

Pagi semalam saya dengar radio ikim (91.50 fm). Ustaz Zawawi ada cerita tentang sunnah Rasulallah s.a.w. Antara yang dibincangkannya ialah tentang bab cara memberi salam.

Menurut ustaz Zawawi Yusof, Baginda SAW memberi salam dengan lafaz “Assalamualaikum” dan menjawab salam dari para sahabat baginda dengan salam yang lengkap iaitu “Waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh”

Ringkasnya, baginda SAW akan ;Beri salam dengan ucapan - “Assalamualaikum”dan…Jawab salam - “Waalaikumussalam warahmatulallahi wabarakatuh”..Lagi satu, perlu diingatkan juga semasa menjawab salam,..saya dengar ramai orang jawab salam dengan ucapan yang tidak tepat.

Jawab salam yang betul ialah ;“WAALAI KUMUS SALAM”dan bukannya yang selalu saya dengar iaitu ;“WAALAI KUM SALAM”

Apabila kita ingin berkirim salam pada orang lain, hendaklah kita berkata..“Kirim salam, assalamualaikum pada ZIZAH ye” contoh lerr…Dan bukannya : “Kirim salam kat ZIZAH yer”..Dan jangan pula memandai-mandai tambah perkataan seperti ” Ko tolong kirim salam maut kat dia yer“..Statement ini walaupun dalam nada bergurau, tapi ia adalah menyalahi syariat dan berdosa, walaupun sekadar gurauan!..Selain itu, janganlah kita menggantikan perkataan “Assalamualaikum” dengan “A’kum” dalam sms atau apa sekalipun melalui tulisan.

Jika perkataan “Assalamualaikum” itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan “As Salam” yang membawa maksud sama dengan “Assalamualaikum”..Sesama lah kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna shortform “A’kum” dalam sms ataupun email. Perkataan ‘AKUM‘ adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud ‘BINATANG‘ dalam Bahasa Ibrani..Ia singkatan daripada perkataan ‘Avde Kokhavim U Mazzalot’ yang bermaksud ‘HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT‘.

Jadi, mulai sekarang jika ada orang hantar shortform “A’kum“, kita ingatkan dia guna “As Salam” kerana salam ialah dari perkataan “Assalamualaikum“.

Jangan guna “Bye” kerana“Bye” adalah jarum sulit Kristian yang bermaksud “Di Bawah Naungan Pope.”Jangan guna “A’kum” kerana“A’kum” bermaksud “Binatang” dalam bahasa Yahudi.Jangan guna “Semekom” kerana“Semekom”bermaksud “Celaka Kamu.”Gunakan perkataan“Salam” sebagai singkatan bagi“Assalammualaikum.” Tolong forward kepada umat Islam yang lain , untuk elakkan diri daripada membuat dosa..

Sekian, semoga ada manfaatnya.
 
Sponsored Post

BroAct

Active Member
Joined
Feb 21, 2008
Messages
2,331
Reaction score
92
Points
45
sori. ni pandangan ngan ilmu yg sedikit yg saya ada...

As Salam itu nama Allah, iaitu Maha Selamat Sejahtera.
pengunaan As didepan Salam membawa maksud Maha
sama macam Al Akhbar, Maha Besar

so, kalau kte greet someone ngan ayat As Salam, sama seperti kte panggil org tu ngan nama Maha Selamat Sejahtera

mana boleh kte panggil org ngan nama Allah? even Islam ajar kalau nak letak nama anak pun, nak gne nama2 Allah letak Abdul di depan, bermaksud hamba. Seperti Abdullah, maksudnya Hamba Allah

Salam bermaksud Selamat Sejahtera. itu dah cukup maksudnya untuk kte greet org. atau lebih afdhal klo kte greet Assalamualaikum or Assalamualaikum wa rahmatullahi wa barakatuh

kalau salah, tolong betulkan. n please, check dlu kesahihan artikel2 mcm ni. byk dah artikel2 mcm ni yg menyalahkan bde yg betul.
 

GASTER123

Legendary Member
Joined
May 6, 2008
Messages
15,829
Reaction score
448
Points
131
sori. ni pandangan ngan ilmu yg sedikit yg saya ada...

As Salam itu nama Allah, iaitu Maha Selamat Sejahtera.
pengunaan As didepan Salam membawa maksud Maha
sama macam Al Akhbar, Maha Besar

so, kalau kte greet someone ngan ayat As Salam, sama seperti kte panggil org tu ngan nama Maha Selamat Sejahtera

mana boleh kte panggil org ngan nama Allah? even Islam ajar kalau nak letak nama anak pun, nak gne nama2 Allah letak Abdul di depan, bermaksud hamba. Seperti Abdullah, maksudnya Hamba Allah

Salam bermaksud Selamat Sejahtera. itu dah cukup maksudnya untuk kte greet org. atau lebih afdhal klo kte greet Assalamualaikum or Assalamualaikum wa rahmatullahi wa barakatuh

kalau salah, tolong betulkan. n please, check dlu kesahihan artikel2 mcm ni. byk dah artikel2 mcm ni yg menyalahkan bde yg betul.
bagus bro..aku share kat cni salah satu sbb nak dengar pendapat pakar2 mcm awak la,bukan la kata nak ngaku 100% betul..sbb yg cite pasal artikel diatas tu ustaz juga..so,sape ada pandangan mmg elok la kongi supaya kita leh menilai..sbgai panduan utk org yg kurang ilmu mcm aku juga..terima kasih..
 

BroAct

Active Member
Joined
Feb 21, 2008
Messages
2,331
Reaction score
92
Points
45
bagus bro..aku share kat cni salah satu sbb nak dengar pendapat pakar2 mcm awak la,bukan la kata nak ngaku 100% betul..sbb yg cite pasal artikel diatas tu ustaz juga..so,sape ada pandangan mmg elok la kongi supaya kita leh menilai..sbgai panduan utk org yg kurang ilmu mcm aku juga..terima kasih..

tq...saya pun risau ble bace artikel ni kt fb... tegur2 la sape yg post note ni...:)
 

arjan

Fun Poster
Joined
May 14, 2010
Messages
570
Reaction score
11
Points
15
Satu perkongsian yang baik dan penting bagi semua .
 

kaberete

Banned
Joined
Aug 11, 2008
Messages
1,372
Reaction score
13
Points
30
klu sms "salaam" dah memadai dan boleh dimengerti.
 

girlsilver

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Dec 1, 2009
Messages
10,744
Reaction score
194
Points
123
TQ for info tt, mmg dh byk artikel psl ni...
bagus kalu sms salam dr akum...

kena lebih hati2 lepas ni, kat tv pon cmtu bg salam dh betul
jwb salam xbetul, kdg2 jwb smbil lewa...tp kdg2 2-2 pon xbetol
sbb ckp cm dgr xdgr :-?

mmg ptt komplen cmtu...

peringatan utk aku & semua :D
 

JohnJenin

Fun Poster
Joined
Feb 27, 2008
Messages
811
Reaction score
7
Points
15
watpe nak pening2? ucap je la 'assalamualaikum'...tu pun susah ke? posting or entry mengarut yg panjang2 boleh lak taip..bagi salam panjang2 tak boleh pulak...haishhhhh...#:-S
 

sarialong

Active+ Member
Joined
Apr 2, 2009
Messages
3,116
Reaction score
1
Points
25
em yalah..taip pkataan salam snang sket..tapi ada gak yg still tak tau..taip akum aa askum aa smekom aa
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register