siapa sudi tlg saya???

CG Sponsors




may4ver

Legendary Member
Joined
Jul 17, 2006
Messages
13,700
Reaction score
225
Points
128
Salam Semua...

saya ni ibarat budak baru belajar dalam dunia broadband ni....
ketinggalan zamanla katakan...:)

saya nak pasang internet kt umah...
cadang nak pasang broadband...

tp ada yang menasihatkan saya guna wimax ni...
jadi soalan saya :-

1) apa itu wimax
2) apa syarat nak guna wimax ni...
3) berapa bayarannya...
4) dalam kawasan terpencil, adakah liputan wimax ni...

terima kasih...
harap ada yang dapat menolong memberi penjelasan kepada soalan2 saya ini...

salam...
 
Last edited:
Sponsored Post

S.Y.E.D

Banned
Joined
Jun 6, 2008
Messages
18,685
Reaction score
588
Points
161
wimax..ape ke bende nih.. ada otai server sini. bg explain sket...
 

may4ver

Legendary Member
Joined
Jul 17, 2006
Messages
13,700
Reaction score
225
Points
128
wimax..ape ke bende nih.. ada otai server sini. bg explain sket...
ada yang bagitau saya ttg wimax ni...
tp saya nak penjelasan yang lebih jelas lagi...

"gie satu naper x guna wimax...
dengar citer memang tip top...
setahun RM99 je FREE modem..
modem ni u boleh bawah mana² tapi modem ni ada cable on lak"
 

may4ver

Legendary Member
Joined
Jul 17, 2006
Messages
13,700
Reaction score
225
Points
128
sapa leh bagi penjelasan....
 

atlantis

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Feb 3, 2008
Messages
35,221
Reaction score
767
Points
161
dah ada thread pasal wimax ni
guna button search.
dah bincang panjang dah
 

tok_jogho

Active+ Member
Joined
Sep 29, 2008
Messages
2,844
Reaction score
9
Points
25
camne tuan tanah...dah jumpa ke thread pasal wimax tu...
 

belakepare

Active+ Member
Joined
Apr 19, 2008
Messages
2,912
Reaction score
40
Points
30
member aku ada pakai...modem dia kena connect elekrik...then dr modem ke pc guna cable...

teknology wimax ni adalah utk mengatasi kesesakan talian tp member aku cakap kadang2 tu mmg lembab...so utk mobile setiap kali nak guna kena ada power source br boleh..dan modem dia besar jugak la....cuma coverage la skrg ni x meluas lg

berbanding dgn usb broadband...cth celcom : kecik power hanya thru usb port jer...easy...cuma connection kadang2 mmg hampagas
 

arifnikkeyell2000

Active Member
Joined
Nov 15, 2007
Messages
1,184
Reaction score
14
Points
25
wimax hanya kawasan tertentu jer boleh pakai.. tak semua.. tapi memang dia punya speed boleh sampai 1.2mbps kalau amik pakej yg 1.2... kekadang lembab juga...
 

tokputih

CG Top Poster Club
Joined
Apr 24, 2008
Messages
27,178
Reaction score
817
Points
176
bagi perkhidmatan wimax adalah teknologi baru.. kebanyakan sekitar Lembah Klang..... jika anda remote area anda perlu mendapat khidmat runding dengan perkhidmatan internet yang anda ingin pasang.. contoh streamyx.. beri nombor telefon dan mereka boleh tahu samada tempat anda boleh pasang atau tidak...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register