Siapa pernah cuba aircond inverter?betul ke 70 pratus jimat?

CG Sponsors




onizukamuiz

Junior Member
Joined
Sep 12, 2014
Messages
78
Reaction score
8
Points
21
Tgk pada data aircond,

Ada 3 benda yg selalu aku tgk

Penggunaan watt
BTU
EER
 
Sponsored Post

AlYamani

Legendary Member
Joined
Jan 23, 2011
Messages
12,015
Reaction score
556
Points
161
Aku punya kat depan ni ha 2 HP, Acson Inverter,sejuk giler kalau dekat sejam bukak,sambil tengah layan Carigold,sesekali bukak,tutup,bukak,tutup...tak tau la bill dia pulak,sebab atas ada tiga lagi,satu tu master bedroom 1 1/2 HP,lagi dua bilik 1 HP.
 

nonoo1

Super Active Member
Joined
Oct 24, 2010
Messages
5,833
Reaction score
309
Points
91
ok faham...aku rasa aku pakai non-inverter je kot...sebab rasa jarang pakai aircon...
aku pun tak faham, kalau tanya kedai, repairman semua cakap suruh pakai non inverter..
aku beli inverter 1hp untuk bilik, soo far mmg puas hati.. dah 5 tahun pakai tak pernah ada masalah..
bill awal2 dulu bawah rm80, sekarang bawah rm100 (mungkin sebab dah lama jadi penjimatan tu kurang sikit dengan faktor umur aircond).. time pkp ni rm140 aircond hampir 20jam sehari..
berbanding bill rumah abang aku pakai non inverter, dia pakai malam shj dalam 5-6 jam dengan bill rm100 gak, siang(kadang2) dan malam boleh cecah rm150, aku puas hati aircond aku buka time suka hati aku nak dengan bill yg lebih kurang sama tanpa fikir nak jimat..

inverter ni modal awal besar sikit, tapi jimat dia dekat bil bulanan..
sejuk dia best sebab bila bilik dah cukup sejuk, dia run aircond slow ja(kat sini jimat dia)..
non inverter dia akan cut, pastu rasa kurang sejuk dia akan run balik,
sebab aku tak suka terlampau sejuk, suhu dalam 27-28, panas dia memang terasa time non inverter cut off..

next target aku aircond 2hp untuk ruang tamu, aku akan pakai inverter jugak sebab mmg aku puas hati dengan performance dia..
pilihan aku brand mitsubishi eletrik sbb senyap gila indoor dgn outdoor unit..
bab susah ka senang nak cari sparepart, entah la, unit aku tak pernah rosak.. kalau dah pakai lebih 8-10 tahun baru rosak bagi aku berbaloi untuk tukar baru dah waktu tu.. lenjan hari2 kot.. heehe
 

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,488
Reaction score
2,116
Points
151
aku pun tak faham, kalau tanya kedai, repairman semua cakap suruh pakai non inverter..
aku beli inverter 1hp untuk bilik, soo far mmg puas hati.. dah 5 tahun pakai tak pernah ada masalah..
bill awal2 dulu bawah rm80, sekarang bawah rm100 (mungkin sebab dah lama jadi penjimatan tu kurang sikit dengan faktor umur aircond).. time pkp ni rm140 aircond hampir 20jam sehari..
berbanding bill rumah abang aku pakai non inverter, dia pakai malam shj dalam 5-6 jam dengan bill rm100 gak, siang(kadang2) dan malam boleh cecah rm150, aku puas hati aircond aku buka time suka hati aku nak dengan bill yg lebih kurang sama tanpa fikir nak jimat..

inverter ni modal awal besar sikit, tapi jimat dia dekat bil bulanan..
sejuk dia best sebab bila bilik dah cukup sejuk, dia run aircond slow ja(kat sini jimat dia)..
non inverter dia akan cut, pastu rasa kurang sejuk dia akan run balik,
sebab aku tak suka terlampau sejuk, suhu dalam 27-28, panas dia memang terasa time non inverter cut off..

next target aku aircond 2hp untuk ruang tamu, aku akan pakai inverter jugak sebab mmg aku puas hati dengan performance dia..
pilihan aku brand mitsubishi eletrik sbb senyap gila indoor dgn outdoor unit..
bab susah ka senang nak cari sparepart, entah la, unit aku tak pernah rosak.. kalau dah pakai lebih 8-10 tahun baru rosak bagi aku berbaloi untuk tukar baru dah waktu tu.. lenjan hari2 kot.. heehe
itu yg aku confuse skrg.....

ada yg kata inverter jimat, ada yg kata tak....

apa2 pun thanks sbb sudi share pengalaman pakai ac inverter...

.

hari ni aku seharian,, mula2 google duk baca komen ni, then dalam hati aku "ok lah pakai ac inverter"...

bukak carigold, baca komen...then aku pun "ok lah pakai non inverter"...

google lagi india punya video, aku pun "ok lah pakai inverter lah"....

dan begitulah seterusnya sampai skrg haha....

tapi hati aku cenderung pada inverter sebenarnya......

tak tau knp, tapi aku rasa lg jimat inverter...

yg penting jgn duk buat pelik2 sampai rosak dah le...tu je lah....

kalau kita guna mcm biasa, ikut manual, rasa ok ja kot...

mcm aku ada baca komen, at least dalam seminggu kena ON 3 kali supaya gas tak tersejat dan kering....

aku kerja IT mmg banyak duk rumah...so ok la aku rasa pakai inverter ac...
 

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,488
Reaction score
2,116
Points
151
aku pun tak faham, kalau tanya kedai, repairman semua cakap suruh pakai non inverter..
aku beli inverter 1hp untuk bilik, soo far mmg puas hati.. dah 5 tahun pakai tak pernah ada masalah..
bill awal2 dulu bawah rm80, sekarang bawah rm100 (mungkin sebab dah lama jadi penjimatan tu kurang sikit dengan faktor umur aircond).. time pkp ni rm140 aircond hampir 20jam sehari..
berbanding bill rumah abang aku pakai non inverter, dia pakai malam shj dalam 5-6 jam dengan bill rm100 gak, siang(kadang2) dan malam boleh cecah rm150, aku puas hati aircond aku buka time suka hati aku nak dengan bill yg lebih kurang sama tanpa fikir nak jimat..

inverter ni modal awal besar sikit, tapi jimat dia dekat bil bulanan..
sejuk dia best sebab bila bilik dah cukup sejuk, dia run aircond slow ja(kat sini jimat dia)..
non inverter dia akan cut, pastu rasa kurang sejuk dia akan run balik,
sebab aku tak suka terlampau sejuk, suhu dalam 27-28, panas dia memang terasa time non inverter cut off..

next target aku aircond 2hp untuk ruang tamu, aku akan pakai inverter jugak sebab mmg aku puas hati dengan performance dia..
pilihan aku brand mitsubishi eletrik sbb senyap gila indoor dgn outdoor unit..
bab susah ka senang nak cari sparepart, entah la, unit aku tak pernah rosak.. kalau dah pakai lebih 8-10 tahun baru rosak bagi aku berbaloi untuk tukar baru dah waktu tu.. lenjan hari2 kot.. heehe

apa2 pun, aku rasa aku faham dh maksud inverter ni pakai lama jimat...

aku rasa mungkin maksudnya mcm ni...


ac inverter
- on 5/6 jam (setiap hari) = bill letrik RM100
- on 20 jam (setiap hari) = bill letrik RM140

ac non-inverter
- on 5/6 jam (setiap hari) = bill letrik RM100
- on 20 jam (setiap hari) = bill letrik RM250

so, mungkin tu la maksud semua org....

ac inverter kalau pakai sekejap, bukannya TAK JIMAT, tapi mungkin bill letrik lebih kurang sama je mcm ac Non-Inverter....

tapi kalau kuat pakai aircon, better ambik inverter je, sebab jimat yg teramat....



so, kenapa technician aircon suruh pakai non-inverter kalau pakai hanya sekejap2??

sebabnya:
1. ac inverter ni kalau rosak, kos repair mahal...
2. ac inverter ni service mahal

tapi, berdasarkan research aku:
1. ac inverter ni kalau rosak, kos repair mahal...
- aku balas, setahu aku ac inverter ni payah nak rosak berbanding ac non-inverter (so, kalau kita guna dengan betul, mmg teramat payah la nk rosak).... dan biasanya org ckp, yg mahalnya adalah board dia, board dia kalau rosak, harga dalam RM300 mcm tu...bagi aku, RM300 tu takde masalah sgt... paling kurang pun, hasil duit simpanan, simpan RM300 dalam tabung emergency....

2. ac inverter ni service mahal
- aku balas, padahal mahal RM20 je pun, bukan mahal sgt....ac biasa rm80, ac inverter rm100.. biasala tu


.

lagi pun, banyak lagi kelebihan2 ac inverter, antaranya:
- tahan lama (payah nk rosak)
- kesejukan aircon constant
- tak bising
- dan banyak lah kelebihan berbanding non-inverter

so, bagi aku, inverter ac still the best....
Walaupun hanya pakai 5 jam sehari je pun, aku rasa tetap ac inverter the best

..

kalau aku ada salah info, tolong betulkan
 
Last edited:

nonoo1

Super Active Member
Joined
Oct 24, 2010
Messages
5,833
Reaction score
309
Points
91
apa2 pun, aku rasa aku faham dh maksud inverter ni pakai lama jimat...

aku rasa mungkin maksudnya mcm ni...


ac inverter
- on 5/6 jam (setiap hari) = bill letrik RM100
- on 20 jam (setiap hari) = bill letrik RM140

ac non-inverter
- on 5/6 jam (setiap hari) = bill letrik RM100
- on 20 jam (setiap hari) = bill letrik RM250
aku tak berapa setuju yang 5/6 jam setiap hari..
inverter ni penjimatan dia bermula bila bilik dah sampai suhu yang dia nak capai..
contohnya suhu set 26'c, bila dia dah hit 26'c, dia akan maintain dengan low power untuk kekalkan suhu tu..
non inverter pulak dia akan sejukkan sampai 26'c, pastu dia akan cut sampai 28'c, dia akan sejukkan balik sampai 26'c sampai ke pagi...


bagi aku
ac inverter
- on 5/6 jam (setiap hari) = bill letrik RM60
- on 20 jam (setiap hari) = bill letrik RM140

ac non-inverter
- on 5/6 jam (setiap hari) = bill letrik RM100
- on 20 jam (setiap hari) = bill letrik RM250

yang paling peenting BTU dia kena betul bila guna inverter ni.. kalau dia tak dapat sejukkan bilik atau guna di ruang terbuka, mungkin dia buat akan lebih pembaziran dari non inverter..
 

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,488
Reaction score
2,116
Points
151
aku tak berapa setuju yang 5/6 jam setiap hari..
inverter ni penjimatan dia bermula bila bilik dah sampai suhu yang dia nak capai..
contohnya suhu set 26'c, bila dia dah hit 26'c, dia akan maintain dengan low power untuk kekalkan suhu tu..
non inverter pulak dia akan sejukkan sampai 26'c, pastu dia akan cut sampai 28'c, dia akan sejukkan balik sampai 26'c sampai ke pagi...


bagi aku
ac inverter
- on 5/6 jam (setiap hari) = bill letrik RM60
- on 20 jam (setiap hari) = bill letrik RM140

ac non-inverter
- on 5/6 jam (setiap hari) = bill letrik RM100
- on 20 jam (setiap hari) = bill letrik RM250

yang paling peenting BTU dia kena betul bila guna inverter ni.. kalau dia tak dapat sejukkan bilik atau guna di ruang terbuka, mungkin dia buat akan lebih pembaziran dari non inverter..

Ok...thanks...tadi komen aku berdasarkan apa yg aku fikir selepas duk baca2 dlm internet ..

So boleh jadi aku salah ..

Thanks sbb betulkan... Dan sbb bagi tambahan ilmu pasal ruang terbuka tu...
 

36airis

Fun Poster
Joined
Oct 30, 2014
Messages
103
Reaction score
2
Points
25
Tgh confuse jgk ni....plan nak pakai ac inverter tp dah 2 kedai advise utk pakai non- inverter
 

samad

Fun Poster
Joined
Dec 26, 2005
Messages
919
Reaction score
107
Points
23
Pendapat saya jika hendak penjimatan jangka masa panjang, beli aircond inverter R32.

Secara teori, motor inverter akan menjimatkan kerana motor inverter tidak "spike" ketika motor mula mahu digerakkan. Penggunaan elektrik tahap maksima apabila motor mula digerakkan.

R32 adalah gas terkini untuk pengguna aircond komersil dan rumah. Dikatakan lebih ringan dan cepat sejuk.

Ruang terbuka atau ruang tertutup tidak menjadi masalah. Ada duit lebih beli aircond dengan ciri smart contohnya Daikin Smarto atau Panasonic Premium Inverter. Aircond ini ada sensor untuk track pergerakan. Jika tiada pergerakan, secara tidak langsung aircond akan beroperasi pada kadar minimum. Jika ada pergerakan, aircond akan swing flap samada ke kiri, kanan, atas atau bawah mengikut pergerakan itu. Jadi badan anda sentiasa sejuk.

Tips menggunakan aircond - Buka pada kadar 24 darjah celcius ke atas. Tiada guna buka aircond bawah pada kadar tersebut kerana suhu di luar adalah tinggi. Mana mungkin aircond boleh mencapai tahap di bawah 20 darjah dalam panas terik mentari Malaysia. Ini akan menyebabkan aircond bekerja keras demi mencapai suhu tersebut.

Suhu badan kita akan menyesuaikan diri pada suhu aircond setelah 15 minit kita berada di dalam bilik ber - aircond. Jadi tidak perlu turunkan suhu jauh ke bawah dan hujung bulan pening tengok bil.

Dua minggu sekali, sila cuci filter dan buang habuk yang melekat di luar rangka aircond unit dalaman.

Elakkan non-inverter kerana perbezaan penggunaan elektrik ketara. Ingat non inverter, ingat spike.
 

puyol

CG Top Poster Club
Joined
Jun 28, 2011
Messages
21,556
Reaction score
1,942
Points
201
aku pun tak faham, kalau tanya kedai, repairman semua cakap suruh pakai non inverter..
aku beli inverter 1hp untuk bilik, soo far mmg puas hati.. dah 5 tahun pakai tak pernah ada masalah..
bill awal2 dulu bawah rm80, sekarang bawah rm100 (mungkin sebab dah lama jadi penjimatan tu kurang sikit dengan faktor umur aircond).. time pkp ni rm140 aircond hampir 20jam sehari..
berbanding bill rumah abang aku pakai non inverter, dia pakai malam shj dalam 5-6 jam dengan bill rm100 gak, siang(kadang2) dan malam boleh cecah rm150, aku puas hati aircond aku buka time suka hati aku nak dengan bill yg lebih kurang sama tanpa fikir nak jimat..

inverter ni modal awal besar sikit, tapi jimat dia dekat bil bulanan..
sejuk dia best sebab bila bilik dah cukup sejuk, dia run aircond slow ja(kat sini jimat dia)..
non inverter dia akan cut, pastu rasa kurang sejuk dia akan run balik,
sebab aku tak suka terlampau sejuk, suhu dalam 27-28, panas dia memang terasa time non inverter cut off..

next target aku aircond 2hp untuk ruang tamu, aku akan pakai inverter jugak sebab mmg aku puas hati dengan performance dia..
pilihan aku brand mitsubishi eletrik sbb senyap gila indoor dgn outdoor unit..
bab susah ka senang nak cari sparepart, entah la, unit aku tak pernah rosak.. kalau dah pakai lebih 8-10 tahun baru rosak bagi aku berbaloi untuk tukar baru dah waktu tu.. lenjan hari2 kot.. heehe
Den pun guna Mitsubishi Electric jugak tapi non-inverter lah. Tahun ni dah masuk 10 tahun, aircond masih sejuk dan senyap lagi. Bulan Disember 2019 ada tukar capacitor dengan servis aircond. Memang terbaik Mitsubishi Electric walaupun harga mahal sikit dari brand lain.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register