Siapa Pernah Beli Rumah Selangorku? Lama gila MENUNGGU

CG Sponsors




macellsprvive

Active Member
Joined
Mar 25, 2013
Messages
1,567
Reaction score
291
Points
41
Saya punya status menunggu dah 2 tahun dari 2018 lagi. Last2 batal. Jadi saya apply sekali lagi, pada Julai 2020.

Kali ni tak tahu bila la nak ada rezeki. Apply daerah Petaling, Mukim Petaling, rumah appartment Puchong Utama.

Yang sedih nya, masa 2018 apply project baru nak start. Sekarang rumah dah siap pun masih tak dapat2. Saudara dan rakan yang lain apply, dapat je. Dah siap duduk dah pun. Saya pula masih menyewa.

Adakah sebab saya bekerja Swasta? Saudara dan rakan yang dapat tu, kerja kerajaan.
Rasanya Puchong Utama tu mcm dah xde.
Dan 1 lg rasanya apply masa projek baru rata tanah.
Dah siap ni entah2 dah habis unit.
Nak lebih kepastian, pergi tanya developer direct, tanya unit RSKU.
Kalau dev kata kena rujuk RSKU, pergi naik Bangunan Sultan Salahudin (eh betul ke ejaan) kat Shah Alam. Last pergi sebb nak tamya status RSKU kat putra heights.

Gomen ke swasta ke, asalkan lepas syarat, lepas lah loan tu.
Stigma gomen senang lepas loan ni perlu di-reset.
 
Sponsored Post

macellsprvive

Active Member
Joined
Mar 25, 2013
Messages
1,567
Reaction score
291
Points
41
Hi,

Nak tanya

Saya ada mohon Rumah Selangorku dekat Sepang punya Area. Rumah kos rendah type A.

Status dalam status Menunggu.

Memang lama ya nak menunggu untuk next step?

Saya tengok kalau rumah Selangorku untuk Type B dan above, kena gaji RM3000. Kalau gaji bawah RM3000 tak boleh ke?

Saya masih single buat masa ini. Kalau harga rumah RM100k sharp saya mampu juga nak bayar bulanan buat masa ni kalau dibuat perkiraan
Kalau tunggu sekadar tunggu, memang lama.
Usaha lebih sikit, pergi tanya dev sendiri, tanya lagi unit RSKU (bukan call, tapi datang depan2).
Benda2 mcm ni kena usaha lebih sikit.
Mcm nak kawen, bukan asalkan ada duit boleh jadi, haha.
Rumah kalau harga 100k, ambil loan, bukan 100k semata2 kena bayar. Kena ambil kira faktor lain , MRTT, legal segala.
 

macellsprvive

Active Member
Joined
Mar 25, 2013
Messages
1,567
Reaction score
291
Points
41

macellsprvive

Active Member
Joined
Mar 25, 2013
Messages
1,567
Reaction score
291
Points
41
Saja update.
RSKU putra Harmoni putra heights dah nak siap.
Maybe bulan 12 ni boleh dpt kunci.
 

SMI6

Active+ Member
Joined
Jan 3, 2016
Messages
2,610
Reaction score
524
Points
76
Kalau keje gomen, 1st loan rumah pakai loan gomen, amatlah merugikan. Sekadar pandangan.
Kenapa pula merugikan. Utk mereka yg gaji tak bper besar tapi nak ambil harga rumah loan 300k ambil lah LPPSA.

Kalau nak invest low cost harga 50k tak yah le pakai LPPSA.
 

PaiSata

Freshie
Joined
Oct 16, 2020
Messages
5
Reaction score
0
Points
3
baru dpt tawaran dr LPHS
tp "tawaran bersyarat"

12/9/20 ni kena p PKNS
bwk segala dokumen untuk check layak ka x

btw rumah yg ditawarkan di cyberjaya
1000kps
232K

saya gaji 2150 ja bersih bulan2
lepas ka...huhu
Tuan, nak tanya.. TAWARAN BERSYARAT tu confirm dapat ke? Mmg kene p PKNS ke atau pemaju uruskan?
 

PaiSata

Freshie
Joined
Oct 16, 2020
Messages
5
Reaction score
0
Points
3

yuih87

Fun Poster
Joined
Dec 5, 2011
Messages
467
Reaction score
1
Points
15
Tuan, nak tanya.. TAWARAN BERSYARAT tu confirm dapat ke? Mmg kene p PKNS ke atau pemaju uruskan?

saya dpt email lps tu
yg maklumkan kena prepare dokumen
then kena p majlis depa
dr situ akan tau samada layak atau x

alhamdulillah saya layak
loan LPPSA cpt gila proses 😅
 
Sponsored Post
Top
Log in Register