Ask/Help siapa pakai sistem solar

Recommended Brokers


zulblsb

Active+ Member
Joined
Feb 27, 2010
Messages
2,810
Reaction score
41
Points
30
mana ade thread dia tak komen ko ni pun :))

aku pun teringin nk pakai, dengar kata mahal..
ada thread cg panjang lebar pasal ni, tp dah lama gak..
kot2 ada yang baru2 ni pakai, nk gak sedut ilmu..
sebelum saya bukak tajuk ni saya terlbeih dahulu buat carian :D
 
Sponsored Post

mujhi

Active Member
Joined
Jul 19, 2007
Messages
1,556
Reaction score
32
Points
30
Kos dalam 25k..solar tu leh bagi power lebih kurang rm150 sahaja sebulan tu yang kata tak berbaloi tu..
 

pudins70

Super Active Member
Joined
Mar 28, 2011
Messages
6,924
Reaction score
317
Points
81
Kos dalam 25k..solar tu leh bagi power lebih kurang rm150 sahaja sebulan tu yang kata tak berbaloi tu..
Huh..dekat 14 tahun baru balik modal, belum kira kos maintenance lagi.
Untuk pertanian komersil memang akan merugikan.
Tapi kalau nak cuba setakat suka-suka boleh la.. :">
 

zulblsb

Active+ Member
Joined
Feb 27, 2010
Messages
2,810
Reaction score
41
Points
30
Huh..dekat 14 tahun baru balik modal, belum kira kos maintenance lagi.
Untuk pertanian komersil memang akan merugikan.
Tapi kalau nak cuba setakat suka-suka boleh la.. :">
kalau rumah ?
 

tomie

CG Hardcore Club
Joined
Dec 25, 2006
Messages
73,662
Reaction score
8,195
Points
716
Huh..dekat 14 tahun baru balik modal, belum kira kos maintenance lagi.
Untuk pertanian komersil memang akan merugikan.
Tapi kalau nak cuba setakat suka-suka boleh la.. :">
Rate tnb x kekal sampai 14 tahun masta
Mana tau tahun kedepan naik singgit ka :p
 

nokia3210

Active Member
Joined
Sep 6, 2012
Messages
1,612
Reaction score
135
Points
38
panel solar pun dah semakin murah..hopefully harga akan jadi mampu milik tak lama lagi..

ada sorg makcik, dia tinggal di ujung kampung ( dlm utan to be exact )..ada org hadiahkan dia sekeping panel 200w 4'x2.5' siap cable..enough utk lampu 2-3 bijik ..
 

mujhi

Active Member
Joined
Jul 19, 2007
Messages
1,556
Reaction score
32
Points
30
Sama saja..komersial tak la pasang kos banyak tu..juta juta ..
 

sayasuka

Legendary Member
Joined
Oct 17, 2011
Messages
12,964
Reaction score
100
Points
123
aku pun ada survey gak barang-barang utk sistem ni... aku tengok yg dari china.

Untuk aku, cabarannya ialah nak dapatkan inverter yang kapasiti besar sikit, dalam 2000 watts
 

zulblsb

Active+ Member
Joined
Feb 27, 2010
Messages
2,810
Reaction score
41
Points
30
panel solar pun dah semakin murah..hopefully harga akan jadi mampu milik tak lama lagi..

ada sorg makcik, dia tinggal di ujung kampung ( dlm utan to be exact )..ada org hadiahkan dia sekeping panel 200w 4'x2.5' siap cable..enough utk lampu 2-3 bijik ..
kawasan mana tu ?
 
Sponsored Post
Top
Log in Register