BTC USD 51,578.3 Gold USD 1,782.28
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Covid-19 Siapa masih belum divaksinasi Covid19? Pro + Anti vaksin komen sini.

Anda sudah divaksinasi?

  • Sudah. Saya tak percaya dengan rumours vaksin.

    Votes: 78 58.2%
  • Sudah. Kerana terpaksa untuk penuhi tuntutan undang-undang.

    Votes: 19 14.2%
  • Belum. Masih menunggu giliran.

    Votes: 13 9.7%
  • Belum. Saya tak mahu di vaksin atas faktor konspirasi akhir zaman.

    Votes: 8 6.0%
  • Belum. Saya tak mahu di vaksin atas faktor kesan sampingan jangka panjang.

    Votes: 18 13.4%
  • Belum. Saya tak mahu di vaksin sama sekali dan tak pernah divaksin langsung sebelum ini.

    Votes: 4 3.0%

  • Total voters
    134

Dann

Administrator
Messages
3,318
Staff member
Joined
Nov 19, 2005
Messages
3,318
Reaction score
1,951
Points
101
Topik ini terbuka kepada semua samada pro vaksin atau anti vaksin. Tiada masalah.

At this point, siapa yang masih belum ambil vaksin? Adakah tuan/puan masih menunggu giliran, atau masih berfikir fikir, atau sudah tetap dengan keputusan tak mahu bervaksin, atau faktor faktor lain? Share pada kita semua apa sebenarnya matlamat anda.

Ada disertakan poll di atas. Harap boleh sama sama vote. Voting boleh diubah, dan boleh pilih dua vote (jika perlu), supaya dari semasa ke semasa kita dapat kemaskini perkembangan diri sendiri.

Actually ada satu lagi topik rasmi vaksinasi yang kita boleh sama sama vote di sini. Kalau free, saya akan buka satu lagi topik khas untuk yang sudah bervaksin share jenis vaksin dan simptom terlibat, later. Topik baru dah dibuka Jenis Vaksin dan simptom selepas dicucuk vaksin


Saya telah divaksin. Saya di antara yang tidak setuju divaksin namun terpaksa ambil juga utk memudahkan pergerakan keluar dari daerah/negeri. Dengan erti kata lain, saya sudah kaji pros and cons vaksin Covid19 secara mengikut kajian peribadi dan saya tidak bersetuju divaksin. Namun, saya terpaksa ambil juga atas memenuhi tuntutan faktor undang-undang untuk meneruskan kehidupan selepas MCO.

Tuan/puan pula bagaimana?
 
Last edited:
Sponsored Post

TXT

CG Super Hardcore Club
Messages
325,199
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
325,199
Reaction score
16,634
Points
2,376
Saya sudah divaksinasi
Amik sebab tak nak terkena COVID
Dan jugak ikut undang2
 

CyberMachine

CG Top Poster Club
Messages
22,992
Joined
Oct 1, 2009
Messages
22,992
Reaction score
621
Points
171
saya tak nak vaksin.. sebab tak percaya sangat pun

tapi disebabkan profesional seperti doktor takde buat tentangan ke, bangkang ke..

percaya je la kat diorang ni

so..vaksin je la.

nanti takleh balik kampung plak.
 

jaws_am

Legendary Member
Messages
17,817
Joined
May 29, 2008
Messages
17,817
Reaction score
7,199
Points
321
Aku anti vaksin covid..
Tapi dari kecil aku telah divaksin.
Aku ambil BCG masa sekolah.
Aku ada ambil vaksin Pengendali makanan atas faktor jobscope..

---

Pada pendapat aku, yang penting adalah menjaga kesihatan diri..

Kau vaksin tapi tak jaga kesihatan diri.. takde function sebenarnya..

Tapi kalau kau tak nak vaksin covid, dan jaga kesihatan diri..

Ada function pada diri.. Seperti Jika system immune badan berfungsi dengan baik.. sebarang virus kita boleh handle..

Benda ni disebut "naturally derived immunity" ada passive ada yang active..

As long as system badan tip top.. Nothing would go wrong..

---

So apa masalah dengan vaksin covid ni ?

Sehingga sekarang vaksin masih diuji.. So kenapa kita perlu ambil risiko ? Vaksin belum diluluskan secara selamat.. Ianya diluluskan atas faktor kecemasan

Biar mereka secara sukarela yg ambil vaksin covid..

---

Kalau tanya aku, Tak nak join ke program sukarela vaksin covid untuk bina herd immunity bla bla..

No Thank You..

But ? Jika vaksin dari Turkey masuk malaysia..

Aku boleh je jdi test subject secara sukarela..

---

kita dalam kehidupan ni ada pilihan..

Kalau kita nak ikut orang je.. Susah..

Buat pilihan sendiri pada hemat kita bahawa tindakkan itu terbaik untuk diri kita.. Ini bukan ayat orang pentingkan diri sendiri.. Tapi ini adalah pilihan..

Vaksin yang ada ni belum dibuktikan sebagai selamat digunakan..orang yang telah divaksin juga boleh menjadi spreader covid..

dan keberangkalian dose tambahan kelak adalah tinggi atas faktor covid-19 skrng dah bermutasi..

---

Adakah aku percaya dengan teori konspirasi ttg vaksin, ttg covid-19 ?

Yes, ada sedikit sebanyak terpengaruh.. Tapi aku lebih kepada logik..

Benda tu logik dan boleh diterima akal.. maka aku boleh setuju..

Cth : Pengkaji teori konspirasi mendakwa bahawa virus covid ni dibuat secara "Lab base" sebab secara alami virus tak merebak begitu cepat..

Sebagai Contoh : virus Nipah virus (NiV) , tengok cara sebaran dan punca spread.

Sebagai Contoh : virus MERS-CoV, tgk cara sebaran dan punca spread..

Tapi untuk kes covid-19 ? kekal misteri. Tak jumpa punca spread sehingga sekarang..

---

Ikut apa Pengkaji ilmu fitan Syeikh Imran, beliau ada sebut tentang "kemunculan virus" dan sebagainya untuk create satu situasi..

Ikut logik aku, agak bersetuju dengan Pendapat Syeikh Imran..

So kita tunggu lagi 2-3 tahun maybe ? benda ni akan kelihatan lebih jelas tentang situasi covid..

Aku bukan nak nafikan masalah covid.. tapi aku open terima semua pendapat secara logik akal..

Kita kalau terperangkap dengan pendapat kita je.. maka kita akan rugi.. Sebab ada possibility tentang upcoming situation yang kita boleh "take note awal..." dan buat persiapan..

---

Benda ni jelas dengan kaedah Nabi Muhammad tinggalkan pesanan nya// akan berlaku itu berlaku ini pada akhir zaman.. so kena mix semua sekali.. dan bersiap sedia..


----

Aku suka bagi pendapat panjang2 gini bagi nampak Whole picture.. Cara aku berfikir secara logik..

tak suka baca boleh move on.. :p
 

nationagainstzionist

Super Active Member
Messages
5,910
Joined
Oct 17, 2012
Messages
5,910
Reaction score
281
Points
91
sy xamik vaksin, ibarat sy terima game diorg ni buta2 klu dah cucuk2 ni…sbb ada gak yg dah cucuk vaksin pun ada jg yg kena jangkit, dan ada yg meninggal lps tu..so ia mmg meragukan bagi sy la..lebih2 lagi la kandungan beksin tu..tp sy dah stanby dah ivermectin, tu kira ikhtiar sy sendiri..
 

TXT

CG Super Hardcore Club
Messages
325,199
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
325,199
Reaction score
16,634
Points
2,376
Aku anti vaksin covid..
Tapi dari kecil aku telah divaksin.
Aku ambil BCG masa sekolah.
Aku ada ambil vaksin Pengendali makanan atas faktor jobscope..

---

Pada pendapat aku, yang penting adalah menjaga kesihatan diri..

Kau vaksin tapi tak jaga kesihatan diri.. takde function sebenarnya..

Tapi kalau kau tak nak vaksin covid, dan jaga kesihatan diri..

Ada function pada diri.. Seperti Jika system immune badan berfungsi dengan baik.. sebarang virus kita boleh handle..

Benda ni disebut "naturally derived immunity" ada passive ada yang active..

As long as system badan tip top.. Nothing would go wrong..

---

So apa masalah dengan vaksin covid ni ?

Sehingga sekarang vaksin masih diuji.. So kenapa kita perlu ambil risiko ? Vaksin belum diluluskan secara selamat.. Ianya diluluskan atas faktor kecemasan

Biar mereka secara sukarela yg ambil vaksin covid..

---

Kalau tanya aku, Tak nak join ke program sukarela vaksin covid untuk bina herd immunity bla bla..

No Thank You..

But ? Jika vaksin dari Turkey masuk malaysia..

Aku boleh je jdi test subject secara sukarela..

---

kita dalam kehidupan ni ada pilihan..

Kalau kita nak ikut orang je.. Susah..

Buat pilihan sendiri pada hemat kita bahawa tindakkan itu terbaik untuk diri kita.. Ini bukan ayat orang pentingkan diri sendiri.. Tapi ini adalah pilihan..

Vaksin yang ada ni belum dibuktikan sebagai selamat digunakan..orang yang telah divaksin juga boleh menjadi spreader covid..

dan keberangkalian dose tambahan kelak adalah tinggi atas faktor covid-19 skrng dah bermutasi..

---

Adakah aku percaya dengan teori konspirasi ttg vaksin, ttg covid-19 ?

Yes, ada sedikit sebanyak terpengaruh.. Tapi aku lebih kepada logik..

Benda tu logik dan boleh diterima akal.. maka aku boleh setuju..

Cth : Pengkaji teori konspirasi mendakwa bahawa virus covid ni dibuat secara "Lab base" sebab secara alami virus tak merebak begitu cepat..

Sebagai Contoh : virus Nipah virus (NiV) , tengok cara sebaran dan punca spread.

Sebagai Contoh : virus MERS-CoV, tgk cara sebaran dan punca spread..

Tapi untuk kes covid-19 ? kekal misteri. Tak jumpa punca spread sehingga sekarang..

---

Ikut apa Pengkaji ilmu fitan Syeikh Imran, beliau ada sebut tentang "kemunculan virus" dan sebagainya untuk create satu situasi..

Ikut logik aku, agak bersetuju dengan Pendapat Syeikh Imran..

So kita tunggu lagi 2-3 tahun maybe ? benda ni akan kelihatan lebih jelas tentang situasi covid..

Aku bukan nak nafikan masalah covid.. tapi aku open terima semua pendapat secara logik akal..

Kita kalau terperangkap dengan pendapat kita je.. maka kita akan rugi.. Sebab ada possibility tentang upcoming situation yang kita boleh "take note awal..." dan buat persiapan..

---

Benda ni jelas dengan kaedah Nabi Muhammad tinggalkan pesanan nya// akan berlaku itu berlaku ini pada akhir zaman.. so kena mix semua sekali.. dan bersiap sedia..


----

Aku suka bagi pendapat panjang2 gini bagi nampak Whole picture.. Cara aku berfikir secara logik..

tak suka baca boleh move on.. :p

Saya suka baca pendapat macam ni
Lebih jelas 😁
 

FAUZEY_FX

Passed Away
Messages
20,671
Joined
Nov 13, 2010
Messages
20,671
Reaction score
840
Points
171
Aku anti vaksin covid..
Tapi dari kecil aku telah divaksin.
Aku ambil BCG masa sekolah.
Aku ada ambil vaksin Pengendali makanan atas faktor jobscope..

---

Pada pendapat aku, yang penting adalah menjaga kesihatan diri..

Kau vaksin tapi tak jaga kesihatan diri.. takde function sebenarnya..

Tapi kalau kau tak nak vaksin covid, dan jaga kesihatan diri..

Ada function pada diri.. Seperti Jika system immune badan berfungsi dengan baik.. sebarang virus kita boleh handle..

Benda ni disebut "naturally derived immunity" ada passive ada yang active..

As long as system badan tip top.. Nothing would go wrong..

---

So apa masalah dengan vaksin covid ni ?

Sehingga sekarang vaksin masih diuji.. So kenapa kita perlu ambil risiko ? Vaksin belum diluluskan secara selamat.. Ianya diluluskan atas faktor kecemasan

Biar mereka secara sukarela yg ambil vaksin covid..

---

Kalau tanya aku, Tak nak join ke program sukarela vaksin covid untuk bina herd immunity bla bla..

No Thank You..

But ? Jika vaksin dari Turkey masuk malaysia..

Aku boleh je jdi test subject secara sukarela..

---

kita dalam kehidupan ni ada pilihan..

Kalau kita nak ikut orang je.. Susah..

Buat pilihan sendiri pada hemat kita bahawa tindakkan itu terbaik untuk diri kita.. Ini bukan ayat orang pentingkan diri sendiri.. Tapi ini adalah pilihan..

Vaksin yang ada ni belum dibuktikan sebagai selamat digunakan..orang yang telah divaksin juga boleh menjadi spreader covid..

dan keberangkalian dose tambahan kelak adalah tinggi atas faktor covid-19 skrng dah bermutasi..

---

Adakah aku percaya dengan teori konspirasi ttg vaksin, ttg covid-19 ?

Yes, ada sedikit sebanyak terpengaruh.. Tapi aku lebih kepada logik..

Benda tu logik dan boleh diterima akal.. maka aku boleh setuju..

Cth : Pengkaji teori konspirasi mendakwa bahawa virus covid ni dibuat secara "Lab base" sebab secara alami virus tak merebak begitu cepat..

Sebagai Contoh : virus Nipah virus (NiV) , tengok cara sebaran dan punca spread.

Sebagai Contoh : virus MERS-CoV, tgk cara sebaran dan punca spread..

Tapi untuk kes covid-19 ? kekal misteri. Tak jumpa punca spread sehingga sekarang..

---

Ikut apa Pengkaji ilmu fitan Syeikh Imran, beliau ada sebut tentang "kemunculan virus" dan sebagainya untuk create satu situasi..

Ikut logik aku, agak bersetuju dengan Pendapat Syeikh Imran..

So kita tunggu lagi 2-3 tahun maybe ? benda ni akan kelihatan lebih jelas tentang situasi covid..

Aku bukan nak nafikan masalah covid.. tapi aku open terima semua pendapat secara logik akal..

Kita kalau terperangkap dengan pendapat kita je.. maka kita akan rugi.. Sebab ada possibility tentang upcoming situation yang kita boleh "take note awal..." dan buat persiapan..

---

Benda ni jelas dengan kaedah Nabi Muhammad tinggalkan pesanan nya// akan berlaku itu berlaku ini pada akhir zaman.. so kena mix semua sekali.. dan bersiap sedia..


----

Aku suka bagi pendapat panjang2 gini bagi nampak Whole picture.. Cara aku berfikir secara logik..

tak suka baca boleh move on.. :p
make sense bro.. aku pun xnk vaksin bukan nk kata aku anti vaksin.. real vaksin kena uji kaji at least 5 tahun baru dipanggil vaksin..aku x yakin dgn vaksin buatan china n amerika..
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register