siapa boleh tolong share cara manipulasi emas dengan arrahnu??

Recommended Brokers


westgate_blowoff

Active Member
Joined
Dec 12, 2010
Messages
1,373
Reaction score
54
Points
35
salam cgrian..

Sape2 otai kt sini bleh share cara dan teknik terbaik nak manipulasi emas di arrahnu? Kalo ade bleh la tolg2 kwn yg newbis nih.. Ade plan nk explode emas yg ade tersimpan. Kalo ade table siap pengiraan lg bgus. Tq bnyk2:)cgrock

harga emas semasa.




Nak share sikit...

Katekn modal 100 gm emas ~ RM 14 k

Pajak di ar rahnu, gune skill multiply anda dpt 320 gm emas...

Katekan berlaku kenaikan 140/gm > 150 /gm > 160 / gm > 170/gm > 180/gm > 190/gm...

Maka anda dh dpt blik modal...

Jika 'bubble' anda dpt brg kemas free + cash money dri ar rahnu...

Bubble atau overflow ni yg ditunggu oleh player ar rahnu...tapi kena tunggu rege emas naik la

Bubble ni ape?

Contoh ar rahnu yapeim had pinjaman rm25 k...

Anda pajak emas di ar rahnu sampai dpt loan max 25 k...

Katekan berlaku kenaikan nilai marhun rm 10, anda overlap...

Oleh sbb anda dh hutang max 25 k, maka ar rahnu 'terpaksa' bayo cash money dan keluarkn 1~2 brg kemas anda...ini namenye bubble

Of coz skill ni blh pakai ketika harge emas naik...

Time rege statik je kena gune skill lain utk bayo kos upahh simpan

Pada aku nak pajak Arrahnu ni OK tapi kena ada target & tujuan.
Kalau ada Plan nak beli Kereta or Rumah baik tangguhkan dulu
sebab masuk rekod CCRIS TAPI ada tempat2 yang tak masuk rekod CCRIS(Ko-op etc.).
KALAU NIAT NAK PAJAK DAN TUNGGU SETAHUN NAK OVERLAP BAIK LUPAKAN.

Lepas barang masuk Arrahnu kena buat benda berikut;
1) Cuba jual barang yang dipajak sedikit demi sedikit jika pandai menjual
(sebelum pajak ambil lah gambar). Dah jual STOK lama belilah pulak stok
baru pada harga lebih murah.

2) Cuba tebus barang yang dipajak tu sedikit demi sedikit untuk kurangkan
UPAH SIMPAN(tebus pakai duit Bonus ker, Dividen ASB ker, duit BR1M ker).

3) Bayar Upah simpan setiap bulan, kalau ada lebih duit bayar lebih.

Kalau ada barang kat tangan 30g, biasanya boleh gandakan 3x kali ganda
jadi 90g dalam Arrahnu. TAPI aku ada tempat pajak yang boleh jadikan modal
30g jadi 450g!
Kalau TT ada 70g boleh gandakan jadi 1Kg++ ler, GILER.

So, INI YANG PALING PENTING SEKALI. BILA TIMING NAK START PAJAK NI?
Bila korang dah yakin harga tu dah bottom. Macam sekarang harga
spot dalam $1341/Oz, mungkin boleh tunggu sikit lagi dia turun
below $1300/Oz. LEPAS tu, bila harga spot dah rendah jadi
persoalan pula nak beli dari mana Emas tu? Bolehlah shopping online
dapatkan tawaran harga terbaik(aku ada jual jugak :)))
dan start lah memajak.

Kalau follow semua step yang aku cakap ni insyaAllah
korang dapat tebus semua barang yang dipajak tu walaupun
ada 1kg dalam tu. Tak payahlah target besar, dapat 500g AFTER 1-2 Year
pun dah cukup bagus.

Refer thread azura ttg emas delay...

Kotak 1 : beli emas dan multiply di ar rahnu

Kotak 2 : emas ready stok

Kotak 3 : cash money

Kotak 4 : order delay stock, dpt imbuhan bulanan

Fungsi kotak2.

Kotak 1 : utk overlap >> bubble

Kotak 2 : jual ketika rege naik/cover utk tebus brg ketika rege jatuh

Kotak 3 : beli emas ketika rege jatuh

Kotak 4 : byr upah simpan, tmbh stok ems
Customer 1
Portfolio : Tak pernah pi Arrahnu dan tak ada masa ... Just nak rege murah aje...
Advice masuk semua dalam Delay

Customer 2 : Newbie, minat nak tambah duit maka
Advice masuk 100 % dalam delay..Duit Imbuhan suruh dia beli ready stok kat korang. Sebaiknya Cincin atau Barang Kemas yang Padu dan Ringan

Customer 3 : Season, nak berniaga
Advice masuk 50 % dalam delay 50 % beli ready Stok. Pajak yang ready Stok pastu Separuh dari Cash tu order delay, separuh standby di tangan Cash. Jual yang di Arrahnu. Rotate
Duit Imbuhan tu pandai le dia nak buat apa...

Customer 4 : Full time
Pajak Apa yang ada di tangan : Cash yang dapat buat seperti di bawah
Advice masuk 70 % dalam delay 30 % beli ready Stok. Pajak yang ready Stok pastu Separuh dari Cash tu order delay, separuh standby di tangan Cash. Jual yang di Arrahnu. Rotate sampai Lebam
Duit Imbuhan tu pandai le dia nak buat apa...

Contact jer, jangan segan atau malu nanti terlepas plak...
Firdaus : 0195776229 ( DEPA001 )

Jgn sampai terlelong brg dlm ar rahnu tu dh la...

Share sikit info ar rahnu

Ar rahnu xchange max loan 50k

Ar rahnu pos 70k

Ar rahnu agro 150k

Ar rahnu bank rakyat 50k

Ar rahnu yapeim 25k

Betul la tu gadai semula...

Maknenye cam kita tmbh hutang ngn ar rahnu...

Tpi klu overlap smp 5 kali dh blh dpt blik modal...

Utk cover upah simpn kena pair ngn delay...

Delay @ kotak 4 fungsi die utk support ketika nilai marhun turun...

Target end game pas 7 tahun dan jual semue pegangan emas pd rege pling max...

Pastu dh blh retired dgn cash money 1 juta...cmpk kt asb mkn dividen 100 k setahun


Quote:

Illustrasi teknik ArRahnu

Katakan anda mempunyai modal sebanyak RM100,000 untuk membuat pelaburan emas fizikal. Dengan itu, anda beli rantai i-Series 20g . Katakan harga purata i-Series 20g pada ketika itu ialah RM3,100 seutas. Oleh itu, anda dapat membeli 32 utas.

Code:
Pembelian Pertama :32 utas x RM3,100 = RM99,200
Kesemua 32 utas i-Series tersebut anda pajakkan di ArRahnu Bank Rakyat dan anda akan dapat pinjaman sebanyak 70% dari nilai emas anda. Katakan nilai gadaian mengikut ArRahnu (disebut nilai Marhun) ialah RM165.80/gram.

Perkiraan:

Code:
RM165.80 x 20g = RM3,316 (nilai Marhun seutas)
RM3,316 x 70% = RM2,321.20 (nilai pinjaman seutas)
RM2,321.20 x 0.6% = RM13.93 (nilai upah simpan seutas)
RM2,321.20 x 32 utas = RM74,278.40 (pinjaman untuk gadaian 32 utas)
Pinjaman RM74,278.40 dari ArRahnu anda gunakan untuk membeli rantai i-Series 20g. Oleh itu anda dapat membeli 23 utas.

Code:
Pembelian kedua : 23 utas x RM3,100 = RM71,300
Langkah seterusnya anda pajakkan kesemua pembelian kedua 23 utas i-Series tersebut seperti anda telah pajakkan pembelian pertama di atas. Anda akan memperolehi pinjaman sebanayk RM53,387.80 (RM2,321.20 x 23 utas).

Dengan jumlah RM53,387.80, anda akan dapat membeli 17 utas i-Series 20g .

Code:
Pembelian ketiga : 17 utas x RM3,100 = RM52,700
(Nota : Untuk illustrasi ini, cukup ditunjukkan ulangan belian sebanyak 3 kali sahaja untuk memudahkan perkiraan walau pun sebenarnya anda boleh membuat ulangan belian seterusnya.........)

Sehingga 3 kali belian anda telah mempunyai:

72 utas i-Series 20g bernilai RM223,200 (RM3,100 x 72)

iaitu:
Code:
32 utas digadai/disimpan di ArRahnu
23 utas digadai/disimpan di ArRahnu
17 utas disimpan sendiri oleh anda.
Sekarang mari kita kira berapa anggaran keuntungan jika anda tebus semula emas anda di ArRahnu 6 bulan kemudian.

Katakan harga emas selepas 6 bulan dari sekarang meningkat kepada RM200/gram.. Pada ketika itu, harga i-Series 20g adalah RM4,000. Oleh itu anda perlu menjual kesemua 17 utas i-Series dalam simpanan anda. Oleh itu anda akan dapat hasil jualan RM4,000 x 17 utas = RM68,000.

Dengan RM68,000 anda tebus kesemua 23 utas (pembelian kedua) di ArRahnu.
Code:
RM68,000 - RM53,387.60 - RM1,922.34 (upah simpan 6 bulan) =RM12,690.06 (baki di tangan)
Dari baki ini, anda boleh tebus 4 utas...
Code:
RM12,690.06 - RM9,284.80 - RM334.32 (upah simpan) = RM3,070.94 (baki di tangan)
Sekarang, baki yang belum ditebus di ArRahnu ialah 28 utas (32 - 4) manakala bilangan yang telah ditebus dalam tangan ialah 27 utas (23 + 4).

Untuk menebus baki 28 di ArRahnu, anda memerlukan lagi RM64,993.6 + RM2,340.24 (upah simpan) = RM67,333.84.
Code:
Anda hanya perlu jual 17 dari 27 utas di tangan.
Anda akan dapat RM4,000 x 17 = RM68,000
Tebus semua baki 28 utas di ArRahnu. Jadi jumlah semua i-Series di tangan ialah 28 + (27 -17) = 38 utas.

Kesimpulan

Jika anda tidak menggunakan ArRahnu, anda hanya ada 32 utas sahaja (pembelian pertama). Oleh kerana menggunakan teknik Ar Rahnu, akhirnya anda memiliki 38 utas..... UNTUNG 2 UTAS

Lihat!!!! Nilai 38 utas tersebut ialah RM4,000 x 38 = RM152,000. Modal anda hanya RM100,000 sahaja. Dalam tempoh 6 bulan anda untung 52%. Ini belum lagi dikira komisyen yang anda dapat dari Public Gold sekiranya anda seorang dealer...

Inilah sebenarnya kuasa pelaburan emas fizikal....

Mulakan simpanan emas fizikal sekarang...!!!.



Sedikit tips ringkas.
Barang siapa yang berminat untuk ber'arrahnu, cuba dapatkan harga emas yang betul2 murah berbanding harga semasa arrahnu.

Cth:
Harga Arrahnu (916) : RM150/gram
Harga anda membeli emas perlu di bawah RM150/gram..
Pelaburan yg pling untung ialah berniaga dgn Allah swt...

Keuntungan 1000% dari apa yg kita infakkan..

Sebaik baik infaq ialah ahli keluarga terdekat kemudian jiran dan yg lebih jauh...

Ape yg kita dpt contoh 2k sebuln, 10% kita infakkan...dpt blik 2k

Wallahualam
Jika dah ada emas di tangan;

Ar rahnukan dulu...kemudian study mekanisme ar rahnu...tnya je la pape kat kaunter smpai btul2 yakin...

Duit pajak tu beli emas...kemudian pajak lagi...kemudisn beli emas (3 kali step)

1. Cari brg kemas dgn rege pling murah dari ar rahnu

2. Brg kemas di tngn simpn dan jual semula bila berlaku kenaikan

3. Duit untung tebus emas kedua di ar rahnu

4. Repeat step sampai tebus semue emas

5. Keuntungan yg dpt ialah = harge emas yg dijual - (harga emas beli + kos upah simpan)
pecahkan 70gram tu jadi 3 bhgian. 30. 30 dan 10.

stiap 30 gram, boleh gandakan jadi 100 gram.

yg 10gram tu backup utk rewind tebus.

buat asing2. caranya ? hehehe...

Saya pernah baca dan cuba praktikkan.

Cuba kaji situasi ni.

A - 10gram (arrahnu) - harga beli RM144/gram (RM1440 * 0.7 = RM1008)
B - 10gram (tangan) - harga beli RM141/gram (Topup RM402 dari pinjaman Arrahnu)
C - Cash (tangan) - RM1500

Modal untuk emas di dalam dan ditangan ialah = RM1842 (RM92.1/gram)

Bila harga turun walaupun RM130/gram.
Beli guna cash ditangan RM1500 - RM1300 = RM200 (Baki)

Tunggu harga naik sikit, RM135/gram
Jual barang dalam arrahnu, RM1350 > guna barang B untuk tebus barang A.
Cash pegang di tangan..
 
Last edited:
Sponsored Post

the twelve

Active+ Member
Joined
Jan 12, 2008
Messages
3,064
Reaction score
23
Points
25
salam cgrian..

Sape2 otai kt sini bleh share cara nk manipulasi emas di arrahnu? Kalo ade bleh la tolg2 kwn yg newbis nih.. Ade plan nk explode emas yg ade tersimpan. Kalo ade table siap pengiraan lg bgus. Tq bnyk2:)cgrock
Bagi la juga jumlah yang tersimpan, senang nak kira.:D

Ada pengalaman dengan arrahnu tak?
 

westgate_blowoff

Active Member
Joined
Dec 12, 2010
Messages
1,373
Reaction score
54
Points
35
Bagi la juga jumlah yang tersimpan, senang nak kira.:D

Ada pengalaman dengan arrahnu tak?
Jumlah emas tsimpan ade la dlm 70 gram. Cmne nk beranakkn emas tu ye tnpa tmbhan modal lain. Share formula skit tuan otai.. Hihi:D
 
Sponsored Post
Top
Log in Register