Siapa Ada Pengalaman Beli Rumah 0% Downpayment?

Recommended Brokers


SMI6

Active Member
Joined
Jan 3, 2016
Messages
2,076
Reaction score
363
Points
46
Hampir beli prima alam damai tp xjadi beli sbb mahal sgt..beberapa awal tahun pembelian kne bayar murah sikit, lps tu kne byr lebih, x berapa nk ingat..tp mmg xmampu..ade gak try otw ke sana punya la byk traffik light..lps tu kuar pulak isu rumah prima ni byk defect wlpn org belum pindah masuk..lega x beli masa tu huhu
Abg beli rumah selangor ku kelas A B C D?

Abg beli rumah selangorku tu dah siap ke undercontruction?

lokasi rumah kat area hotsport Abg baca balik dlm Spa tempoh rumah siap tu 36 bln ke 48 bln. Rumah dlm tempoh 2 thn siap masih dlm warranty kalau ad defect buat report la bang nanti pemaju akan repair defect. Abg punye rumah selangorku tu pun ad progress sbb tu polisi Bank. Start kene bayar bila Bank dah disburt duit pada pemaju.

Cuba Abg compare harga rumah 995 sft area alam damai tu dgn rumah pemaju bukan skim kerajaan. Abg nak banding apple to apple la bang. Harga rumah dlm kl kalau 995sft 450k bang. Rumaw1p 800 sft pun 300k tak ad discount.

Bank rakyat full loan interest rate baper % BR + BLR
 
Last edited:
Sponsored Post

mytrade

Super Active Member
Joined
Dec 29, 2007
Messages
7,089
Reaction score
237
Points
83
1) Rumah 0% d/p ni ialah beli rumah dgn mark up loan sebenarnya
2) Pengalaman saya rumah sebegini biasanya dijual di kwsn malay reserve atau pajakan bersyarat
3) Kalau beli utk duduk sendiri-settle down utk jangka masa lama mmg takda masalah
4) Kalau niat utk flip atau jual semula dlm masa 5 tahun mmg akan bermasalah. Sbb harga rumah dah mark up awal2 sedangkan bank value tak sampai pun figure mark up tadi.
5) Ambil tahu appreciation value kawasan tersebut. Tgk incoming project di kawasan berdekatan. Amenities dan facilities yang ada. Kalau tuan tak kisah boleh teruskan membeli tanpa was-was
6) Saya tak tahu pula boleh berhutang kos legal fees dgn lawyer. Mungkin term yg sesuai ialah bayaran legal fees secara ansurans :)
7) Yang paling penting ialah tengok sejarah pemaju. Tgk previous project. Semak dengan KPKT

Sekian dari saya ejen hartanah subsales cabuk :D
saya beli umah baru dari pemaju dengan kos minima. hanya bayar duty stamp 50% (separuh lagi [email protected] bayar). Tu pun sbb saya dah redeem FOC duty stamp masa beli rumah pertama dulu.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register