Siapa Ada Pengalaman Beli Rumah 0% Downpayment?

Recommended Brokers


SMI6

Active Member
Joined
Jan 3, 2016
Messages
1,784
Reaction score
261
Points
46
sebelum nak beli Rumah Mohon la semak dulu kelayakan pinjaman tuan-tuan semua.

kalau Bank ikut la syarat bank.

kalau dgn LPPSA ikut syarat kelayakan Pinjaman LPPSA.

Bagi yg nak pinjam dgn Bank pergi la walk in ke Bank Negara dapatkan report ccris. lepas tu try la check CTOS sama. Lepas tu tuan-tuan Check la Debt Service Ratio (DSR)

kenapa kene semak kelayakan pinjaman, Sbb nak tentukan gaji tuan-tuan ni layak tak buat pinjaman. Kalau komitmen dah tinggi dari gaji, DSR termasuk loan baru installment rumah yg baru dah lebih 60% dan keatas, nama ada CCRIS, blacklisted / AKPK jgn la gatal nak cuba-cuba buat loan bank. Tuan-tuan akan menyusahkan:-

1) Bank
2) Developer
3) Agent yg developer lantik
4) Agent Rumah
5) lawyer Rumah.

dan akan menyebabkan booking tuan-tuan blh burn, refund 50% or Refund 100% tanya betul-betul pasal kalau loan tak lepas, refund berapa %.

Kenapa developer mintak Booking? Sbb nak tgk komitmen pembeli, Bila dah booking Unit rumah tu (kalau under con) dah reserved nama org yg booking, kalau cancel diorg kene open balik utk jual semula, Proses nak serah dokumen pinjaman sampai loan tau kene reject dgn banker pun makan masa, jadinya sila la check kelayakan pinjaman.


kalau gaji bawah RM 3K dan ada KWSP, Socso, pinjaman kenderaan, Credit card, PTPTN, Personal loan tolong la jgn tgk rumah harga 200K dan ke atas mmg tak kan lepas loan korang tu, cari la rumah harga bawah RM 1 - RM127k

Melainkan korang ni keje Government potongan dibenarkan baki gaji sampai 20%.


Kalau tuan-tuan blh buktikan yang tuan-tuan ada side income bulanan Contoh mcm Locum elaun Medical Assistat/ Lab utk kakitangan hospital utk support dokumen pada banker. Sbb tu Bank mintak Penyata bank dan diorg mmg blh tgk rekod kewangan tuan-tuan semua.

Rumah Subsale tolong la sediakan cash 14-15% dari harga rumah yg nak dibeli, duit downpayment 10% dari harga rumah yg nak dibeli , booking 3%, kalau tuan nak kuarkan akaun KWSP tanya dulu dgn owner atau agent boleh tak baki deposit tu keluar pakai KWSP akaun 2, kalau blh, proceed la, Kalau owner kata tak blh ? Jgn ingat semua pemilik Rumah ni ok open minded ada yg fasi gila, ada yg baik hati sangat. Itu ikut nasib korang la. balance 4-5% &Kos Stamping MOT rumah + legal Fees .

Bila beli rumah duit booking bagi pada Agent/lawyer tu bagi la bank draft, Nak refund cepat. JANGAN BAGI PADA TUAN RUMAH DUIT BOOKING.

Utk Pinjaman Bank tuan-tuan. kene Approved loan baru cari lawyer utk buat SPA

Utk Pinjaman LPPSA Kene Approved SPA baru proses loan.

Untuk yg buat loan Pinjaman LPPSA kalau tak tahu nak isi borang online LPPSA tu korang pergi la cari Agent LPPSA mcm abg Bintara80 ni, Jgn Bagi Pada Agent or pemaju or lawyer suruh buat isikan LPPSA nye borang online sbb nanti diorg pun akan serah pada Agent LPPSA. Jgn menyusahkan orang or buat mcm tahu tapi sebenarnya tak tahu. lagi pun untuk LO loan wajib ambil panel lanel Lawyer LPPSA. Utk SPA je masih blh lagi kot pakai lawyer luar.
 
Last edited:
Sponsored Post

SMI6

Active Member
Joined
Jan 3, 2016
Messages
1,784
Reaction score
261
Points
46
Jgn ingat bila deposit free, booking free, ada discount dan rebate semua orang beli rumah tersebut semak dulu keayakan pinjaman. Bila nak beli rumah ukur baju di badan sendiri.

bila ada discount dan rebate kene la tgk Harga SPA berapa dan harga Loan berapa.

kalau sapa cash buyer bila ada 0 deposit kelebihan pada diorg ni. Kalau yg nak beli loan semak dulu kelayakan pinjaman bukan tgk harga rumah dulu.
 

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
8,610
Reaction score
1,777
Points
141
sebelum nak beli Rumah Mohon la semak dulu kelayakan pinjaman tuan-tuan semua.

kalau Bank ikut la syarat bank.

kalau dgn LPPSA ikut syarat kelayakan Pinjaman LPPSA.

Bagi yg nak pinjam dgn Bank pergi la walk in ke Bank Negara dapatkan report ccris. lepas tu try la check CTOS sama. Lepas tu tuan-tuan Check la Debt Service Ratio (DSR)

kenapa kene semak kelayakan pinjaman, Sbb nak tentukan gaji tuan-tuan ni layak tak buat pinjaman. Kalau komitmen dah tinggi dari gaji, DSR termasuk loan baru installment rumah yg baru dah lebih 60% dan keatas, nama ada CCRIS, blacklisted / AKPK jgn la gatal nak cuba-cuba buat loan bank. Tuan-tuan akan menyusahkan:-

1) Bank
2) Developer
3) Agent yg developer lantik
4) Agent Rumah
5) lawyer Rumah.

dan akan menyebabkan booking tuan-tuan blh burn, refund 50% or Refund 100% tanya betul-betul pasal kalau loan tak lepas, refund berapa %.

Kenapa developer mintak Booking? Sbb nak tgk komitmen pembeli, Bila dah booking Unit rumah tu (kalau under con) dah reserved nama org yg booking, kalau cancel diorg kene open balik utk jual semula, Proses nak serah dokumen pinjaman sampai loan tau kene reject dgn banker pun makan masa, jadinya sila la check kelayakan pinjaman.


kalau gaji bawah RM 3K dan ada KWSP, Socso, pinjaman kenderaan, Credit card, PTPTN, Personal loan tolong la jgn tgk rumah harga 200K dan ke atas mmg tak kan lepas loan korang tu, cari la rumah harga bawah RM 1 - RM127k

Melainkan korang ni keje Government potongan dibenarkan baki gaji sampai 20%.


Kalau tuan-tuan blh buktikan yang tuan-tuan ada side income bulanan Contoh mcm Locum elaun Medical Assistat/ Lab utk kakitangan hospital utk support dokumen pada banker. Sbb tu Bank mintak Penyata bank dan diorg mmg blh tgk rekod kewangan tuan-tuan semua.

Rumah Subsale tolong la sediakan cash 14-15% dari harga rumah yg nak dibeli, duit downpayment 10% dari harga rumah yg nak dibeli , booking 3%, kalau tuan nak kuarkan akaun KWSP tanya dulu dgn owner atau agent boleh tak baki deposit tu keluar pakai KWSP akaun 2, kalau blh, proceed la, Kalau owner kata tak blh ? Jgn ingat semua pemilik Rumah ni ok open minded ada yg fasi gila, ada yg baik hati sangat. Itu ikut nasib korang la. balance 4-5% &Kos Stamping MOT rumah + legal Fees .

Bila beli rumah duit booking bagi pada Agent/lawyer tu bagi la bank draft, Nak refund cepat. JANGAN BAGI PADA TUAN RUMAH DUIT BOOKING.

Utk Pinjaman Bank tuan-tuan. kene Approved loan baru cari lawyer utk buat SPA

Utk Pinjaman LPPSA Kene Approved SPA baru proses loan.

Untuk yg buat loan Pinjaman LPPSA kalau tak tahu nak isi borang online LPPSA tu korang pergi la cari Agent LPPSA mcm abg Bintara ni, Jgn Bagi Pada Agent or pemaju or lawyer suruh buat isikan LPPSA nye borang online sbb nanti diorg pun akan serah pada Agent LPPSA. Jgn menyusahkan orang or buat mcm tahu tapi sebenarnya tak tahu. lagi pun untuk LO loan wajib ambil panel lanel Lawyer LPPSA. Utk SPA je masih blh lagi kot pakai lawyer luar.
..
..

terima kasih boss bagi nasihat dan tips...

ilmu baru utk aku...
mungkin juga dpt bantu org2 lain yg baca.....

thanks
 

SMI6

Active Member
Joined
Jan 3, 2016
Messages
1,784
Reaction score
261
Points
46
..
..

terima kasih boss bagi nasihat dan tips...

ilmu baru utk aku...
mungkin juga dpt bantu org2 lain yg baca.....

thanks
sama2 sharing tuan, Beli rumah subsale ni kos dia blh tahan dan kene layan kerenah owner rumah. kalau owner jenis sporting tak kisah alhamdulillah.:)cgrock

Kalau jenis yg susah nak nego dan fasi mmg sakit kepala. Bukan apa tuan bila melibatkan RM manusia ni jadi tamak dia ingat urusan jual rumah ni sebulan dah dapat duit jual rumah dia. Sy pernah kene tuan bila owner fasi gila. Kesian pada buyer bila tuan rumah nak buyer sediakan booking 3% dan 7% masa sign SPA. siap cakap kalau nak tunggu duit KWSP keluar ada ramai org nak beli rumah dia.~X(

tuan blh tanya la sapa yg kat CG ni jadi Real Estate Negotiator fulltime. kalau Jenis hot tempered jgn la cuba-cuba jadi REN buat bertumbuk je nanti. Sbb tu ada agent lepas je sign SPA dia tak nak layan Onwer atau Buyer, mungkin disebabkan salah sorang ni belagak ya amat. dan tugas Agent sampai sign SPA sahaja. bila tugas sediakan SPA sampai disbursment tu tugas LAwyer. kalau buyer dan owner cool dan relax insya allh sampai serah kunci pun agent akan bantu buyer dan seller.

Untuk Rumah 0% downpayment ni kebanyakan rumah underconstruction utk 1st home dan second home buyer loan blh dapat 90-100%. 1st home buyer elok cari Rumah baru sbb ada Home Ownership Campaign sampai 31/12/2019.

Cari projek yg pemaju dia berdaftar skim HOC. Cuma kekurangan projek Baru ni, lokasi dia tak berapa hensem, amenities kat kawasan sekeliling belum nak berapa ada. lagi satu kalau beli rumah undercon ni tuan kene check betul-betul pemaju dia. blh semak sini http://ehome.kpkt.gov.my/index.php/pages/view/43

tadi pun sy ada nampak ada forumer share link nak semak pemaju.

kalau Pemaju ada dalam senarai bermasalah elok jgn beli :)
 
Last edited:

bintara80

Active Member
Joined
Aug 11, 2010
Messages
2,418
Reaction score
16
Points
25
Terbaek TT bukak thread 0 downpayment. Sorry hari ni baru reply, sbb baru habis exam estate agent Part II semalam.

'0' downpayment ada company marketing yg buat.. tapi untuk LPPSA sahaja + projek nun jauh di ufuk alam.

'0' downpayment juga boleh buat in case owner agreed, saya pun pernah ada handle macam ni, after sekian lama listing rumah tu tidak terjual, dan owner dah pasrah.

Skim 100% loan banyak membantu pembeli yg ada masalah nak bayar downpayment, cuma kena ingat yang ni kerajaan tolong dari segi 10% tak perlu keluarkan cash sahaja... bermakna bulanan lebih tinggi dan bank akan untung lebih banyak (long run).
 

zulco

Active+ Member
Joined
Jun 7, 2008
Messages
3,244
Reaction score
33
Points
30
park dulu. thanks for sharing.
 

SMI6

Active Member
Joined
Jan 3, 2016
Messages
1,784
Reaction score
261
Points
46
Terbaek TT bukak thread 0 downpayment. Sorry hari ni baru reply, sbb baru habis exam estate agent Part II semalam.

'0' downpayment ada company marketing yg buat.. tapi untuk LPPSA sahaja + projek nun jauh di ufuk alam.

'0' downpayment juga boleh buat in case owner agreed, saya pun pernah ada handle macam ni, after sekian lama listing rumah tu tidak terjual, dan owner dah pasrah.

Skim 100% loan banyak membantu pembeli yg ada masalah nak bayar downpayment, cuma kena ingat yang ni kerajaan tolong dari segi 10% tak perlu keluarkan cash sahaja... bermakna bulanan lebih tinggi dan bank akan untung lebih banyak (long run).
caya la bang bakal PEA ni :)cgrock
 
Sponsored Post
Top
Log in Register